דר' שלומית פרי:
פרופ' אפרת לוי-להד:
שלום רב.
אני נשאית של ברכה 1.
אחרי שנתיים וחצי של טמוקסיפן נתבקשתי לעבור לחמש שנים לטרוזול.
בת 56 כיום, אחרי כימו ומסטקטומי בשניהם.
ברצוני לדעת בבקשה :
1.האם זה הפרוטוקול המקובל היום?
2. מדוע יש שלקחו טמוקסיפן חמש שנים?
3.מה צפוי לי בתום החמש שנים של הלטרוזול?
4.האם ממשיכים לקחת משהו אחר?
5.ואם לא-מדוע מפסיקים? הבנתי שגידולים הורמונליים נוטים לחזור אחרי הרבה שנים- מה יגן עלי מפני זה?
קופת החולים ומספר אונקולוגים טענו שאין טעם לעשות אונקוטייפ ויש לעבור כימותרפיה בשל סוג ומצב הגידול:
שלב A ןן
T2NOMO
2.5 ס"מ
רצפטורים חיוביים
בלוטות נקיות
2her שלילי
67KI מעל 50 אחוז (אשמח להסבר כי הבנתי שפה נפלה ההכרעה)
סיימתי AC וטקסול ללא הקרנות הוצאתי שחלות .
האם הטיפול בנשאיות שונה מבלא נשאיות?
האם נכון שלאחרונה פורסמו מחקרים המעידים שאין צורך להמשיך לקחת מעכבי ארומטאז במשך שנים רבות? האם זה חל על נשאיות? תודה רבה
שלום
אני אינני אונקולוגית ולכן אני מתנצלת, אולם לא אוכל לענות לרוב שאלותייך ומציעה להפנות אותן לפורום סרטן השד.
באופן כללי, הטיפול הראשוני הלא-ניתוחי בנשאיות לרוב מוכתב בעיקר ע"י מאפייני סרטן השד ופחות מעצם הנשאות. אם ישנה מחלה מתקדמת (ולשמחתי נשמע שזה לא המצב שבו מדובר אצלך) ישנן תרופות ספציפיות היעילות יותר בנשים שהם נשאיות.
רפואה שלמה
שלום רב. אני בת 38. לא נשאית אך בבהחלט בסיכון גבוה לאור רקע משפחתי בסרטן שחלות ושד. המליצו לי לעבור כריתת שחלות וחצוצרות מניעתית. למעט ההחלטה לגבי סיום הלידות מה עלי עוד לדעת טרם ההחלטה? תופעות לוואי, גיל מומלץ ...
תודה
י
דודתי ז"ל נפטרה מסרן השד
אחותי נפטרה מסרטן שד שהחל לפני 7 שנים ,לפני כשנתיים מסרטן במערכת הלימפה ,והאחרון שתקף אותה בכבד
עברתי בדיקות גנטיות של braca 1 2
אילו עוד בדיקות עליי לבצע ?
והאם אני יכולה לבקש מבית החולים בו נלקחה הביופסיה האחרונה של אחותי לבדוק גנטיות ? ומה בדיוק עליי לבקש
באופן כללי, בדיקה גנטית היא יותר אינפורמטיבית אם היא מבוצעת במי שחלה בסרטן. ע"י בדיקת מי שחלה, אפשר לדעת אם ישנה מוטציה שניתנת לזיהוי, ומה היא המוטציה הזו. מאחר ולשמחתי את בריאה, ייתכן שלא מצאו אצלך מוטציה משום שלא ירשת מוטציה שהיתה אצל אחותך או דודתך ז"ל, כלמר בדקו אצלך מוטציה שהיתה גם אצלם, ואז אינך בסיכון יתר. עם זאת, ייתכן שלא נבדקת למוטציה שבעצם היתה בקרובות המשפחה (לדוגמה אם מדובר במוטציה נדירה שלא נבדקת באופן שגרתי), או משום שלא ניתן לזהות בשלב זה את המוטציה במשפחה (אם ישנה כזו). אם זה המצב, הבדיקה הגנטית שביצעת היא רלוונטית רק באופן חלקי, והערכת הסיכון תבוסס על הסיפור המשפחתי.
כדי לדעת אם יש במשפחה מוטציה הניתית לזיהוי אפשר לבדוק קרובים נוספים, ובפרט מי שחלו. אפשר לבצע בדיקות גנטיות על דגימות פתולוגיות. מי שצריך לטפל בכך הוא היועצ/ת הגנטי/ת דרכו ביצעת את הבדיקה אצלך, ואני ממליצה לחזור אליה/ו.
שלום לכולם
מחר אני עוברת את הניתוח להורדת השחלות ורציתי לדעת אם מי שעשתה האם טיפול הורמונלי באמת עוזר להתגבר על התסמינים של גיל המעבר וגם לתווח הארוך
שלום, אני בת 24, היסטוריה משפחתית- סבתא מצד האמא נפטרה מסרטן השד, סבא מצד אבא מלוקמיה(מעשן כבד) וסבא מצד אמא מאלצהיימר. כולם ממוצא מזרחי. (הורים בריאים)
1. האם יכולה להיות השפעה גנטית עליי או על אחי (17) מכל סוג מחלה שהתרחש במשפחה שציינתי מעלה? לגבי סרטן השד הבנתי שאני זכאית לבצע בדיקה גנטית.
2. אמא שלי בת 50, אמא שלה נפטרה מסרטן השד(לא ידועים לי פרטים). הנושא מאוד רגיש ואמא שלי מעולם לא דיברה או מדברת על זה. אני יודעת שהיא צריכה להיבדק והיא בקבוצת סיכון אבל היא לא מוכנה ולא מסכימה(מתכחשת ומתחמקת) גם כאשר הרופאה המליצה לה. האם יש דרך אחרת לגרום לה לבצע ממוגרפיה ללא ניסיון שיכנוע של קרובי המשפחה שלא הועילו עד כה?
תודה.
הי
אחותי נפטרה מסרטן שד שהחל לפני 7 שנים ,לפני כשנתיים מסרטן בבית השחי ,והאחרון שתקף אותה בכבד
והאם אני יכולה לבקש מבית החולים בו נלקחה הביופסיה האחרונה לבדוק גנטיות ? ומה בדיוק עליי לבקש
שלום רב,
אני בת 41 (אמא ל-4), גיליתי ממש לאחרונה את עובדת היותי נשאית ל-BRCA2, זאת בעקבות אם שחלתה בסרטן שד בגיל 50 והחלימה, ונשאית אף היא של גן זה.
אני שומעת די באופן גורף כי קיימת המלצה לכריתת השחלות/חצוצרות, אך יחד עם זאת מבינה שזו לא ערובה למניעת המחלה ב- 100%. קיבלתי הפניה לביצוע בדיקת CA-125 ואולטרסאונד גניקולוגי, כמובן מעקב כירורג שד ו - MRI. השאלה שלי היא, במידה ובדיקות מעקב אלו יוצאות תקינות, עדיין ההמלצה היא לבצע כריתה מניעתית? מאד מוטרדת מההשלכות שלה, גם כך גילוי הנשאות השפיע מאד על מצב רוחי. את הילד הקטן אני עדיין מניקה...(כבר בן שנה ו-8 חודשים), האם אצטרך להפסיק ההנקה בשל הממצא הנ"ל? (זכור לי דווקא כי הנקה מסייעת בהפחתת הסיכון לחלות בסרטן שד). סוגייה נוספת שמטרידה אותי, היא בעניין ילדיי. שני ילדיי הגדולים נוטלים הורמון גדילה מסוג גנוטרופין בשל קומה נמוכה. ידוע לי שעבור ילדים מתחת לגיל 18 לא מבצעים בדיקת נשאות לגן, אך חוששת שמא יש קשר (במידה וחס וחלילה אחד מהם נשא) להאצת גידולים סרטניים בקרב מי שמשתמש בהורמון גדילה. האם ניתן באופן חריג (דרך הקופה/או פרטי) לבצע עבורם בדיקת נשאות לגן BRCA.
ושאלה אחרונה, מעבר לעניין הנוחות שהבדיקות מרוכזות ביום אחד, עדיף באמת לבצע המעקב עבורי במרפאות הייעודיות לכך, או כן לבחור/לברור לכל בדיקה רופא ספציפי?
תודה!!!
א. לגבי כריתת שחלות וחצוצרות - נכון שאין מניעה של 100% אבל הניתוח מוריד תמותה ונותן הגנה טובה ביותר. לעומת זאת המעקב לסרטן שחלה לא נותן גילוי מוקדם יעיל. מצד שני, אין "גונג" שמצלצל בגיל 40 ולגבי העיתוי ניתן לדון . אלה בדיוק סוג הדיונים שמתבצעים במרפאות הנשאות המקצועיות וזו אחת הסיבות שאני ממליצה ללכת למרפאה לנשאיות.
ב. בנושא הורמון גדילה עד כמה שידוע כיום לא צפוי נזק אולם אין על כך מידע מדוייק ומומלץ ייעוץ ספציפי בנושא זה.
ג. החשיבות של מרפאות ייעודיות היא לא רק ביצוע הבדיקות ביום אחד, אלא שהטיפול ניתן ע"י צוות רב תחומי שהוא מתואם ויכול לדון בכל ההיבטים של החלטות כגון עיתוי ניתוחים, מעקב אחר ממצאים וכו'
אני מזמינה את הנשים שבמהלך המסע שלהן גילו שהן נשאיות של BRCA ועם הגילוי ממשיכות לבנות את ביתן הפנימי, גם כשהגן שוכן שם.אני מזמינה אתכן למסע בהתפתחות של הבית הפנימי, דרך האקותרפיה, לעבור תהליך שמאפשר לעבור תהליך טרנספורמטיבי משמעותי, דרך חיבור לטבע ומתוך כך חיבור למשאבים הפנימים שלנו.
12 מפגשים בטבע , בחוות טבע האדם, במרכז הארץ, ללא עלות
לפרטים: 052-3745134
loveteva@gmail.com
https://www.facebook.com/events/152724942040938/?acontext=%7B%22ref%22%3A%2222%22%2C%22feed
_story_type%22%3A%2277%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D
ל12 מפגשים בטבע, בחוות טבע האדם,
לפרטים תכנסו לאיוונט
שלום, שמי ניצן, ובת 26, אני מתכוונת לגשת לבדיקה הגנטית בחודשים הקרובים. רציתי להתייעץ בנוגע לדברים שכדאי מומלץ ולעשות לפני הבדיקה, כדוגמת ביטוחים וכו'. כמו כן במידה ואקבל תשובה חיובית לאלו בדיקות אני זכאית?
תודה מראש,
ניצן.
פרט לביטוחים אינני חושבת שיש הכנה מיוחדת - את יכולה גם להעלות את השאלה בייעוץ הגנטי לפני ביצוע הבדיקה. ככלל, הגיוני להשיג ביטוח רפואי שיכסה ניתוחים, בעיקר ניתוחים פלסטיים, וכן בדיקות גנטיות מתקדמות וטיפולים מתקדמים לממאירות (ההנחה היא שהבדיקה והמעקב ינמנעו צורך זה, כך לכן קיימים ביטוחים...). כמו כן אפשר להוציא ביטוח חיים מורחב. יש לציין שלפי חוק מידע גנטי אסור לחברת ביטוח לדרוש ביצוע בדיקה גנטית או לשאול על תוצאות בדיקה גנטית כתנאי להוצאת הביטוח/שינוי הפרמיה.
עקרונית כל המעקב המומלץ רפואית לנשאיות נמצא גם בסל הבריאות עבורן (לדוגמה MRI שד), ולכן לא ניתן לומר שהכרחי להוציא ביטוח בריאות פרטי מעבר לביטוח בקופה. בפועל הבעיה העיקרית שנשאיות נתקלות בה בהקשר זה, הוא שאם ברצונן לבצע ניתוח פלסטי בשד (לדוגמה כחלק מכריתה מניעתית), אפשרות הבחירה במנתח ולעתים בשיטת הניתוח היא יותר מוגבלת.