מבנה האשכים ותפקידם
סרטן האשכים
תסמיני סרטן האשכים
בדיקה עצמית של האשכים
מהלך הבדיקה העצמית
מה לעשות אם מבחינים בשינוי כלשהו?
האשכים הם חלק ממערכת הרבייה של הגבר ותפקידם לייצר את תאי הזרע ואת הורמון הטסטוסטרון. להורמון זה חשיבות רבה בהתפתחותו המינית של הנער, ובכלל זה צמיחת השיער בגוף ופיזורו, צמיחת הזקן והופעת הקול הגברי.
האשכים הם בלוטות דמויות ביצה (ראה איור 1) ומצויים בתוך שק האשכים העשוי עור, מתחת לפין. באופן תקין, האשכים מתפתחים בכיס ע"ש רתקה, שהוא חלק מגג הפה העוברי המתפתח, ויורדים למטה לשק האשכים לפני שהתינוק נולד.
איור 1
מאחר שהתפתחות האשכים בעתיד תלויה במיקומם, כל תינוק זכר נבדק על ידי רופא מיד לאחר הלידה. במקרה שהאשכים לא ירדו, רצוי לנתח את הילד עד גיל שנה.
סרטן האשכים הוא סרטן נדיר יחסית. שכיחותו גבוהה יותר בגברים צעירים בגיל 40-15, אם כי הוא יכול להופיע גם בגילים אחרים. לרוב מופיע הגידול רק באשך אחד. גברים שאצלם האשכים לא ירדו לשק האשכים, או שירדו למקומם לאחר גיל 6, וגברים שהחלימו מסרטן האשכים, נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן האשכים. ככל שהאבחון נעשה בשלב מוקדם יותר, סיכויי הריפוי טובים יותר ועשויים להגיע ל-100%.
סימנים אלה עשויים להעיד על סרטן האשכים:
סימנים אלה עלולים להופיע גם במחלות אחרות, כגון דלקת האשכים, אך חשוב להיבדק בהקדם על ידי רופא כדי לקבוע את האבחנה.
כיום ארגונים אונקולוגיים מקצועיים אינם מנחים את כל הגברים לבצע בדיקה עצמית תקופתית של האשכים, ולא הוכח כי בדיקה שכזו מפחיתה את התמותה מסרטן האשכים. עם זאת, יש רופאים/מרכזים רפואיים הממליצים לכל נער וגבר לבצע בדיקה חודשית עצמית של האשכים החל מגיל ההתבגרות. זאת מאחר וגילוי של המחלה בשלב מוקדם, לפני שהיא נעשית גרורתית, עשוי למנוע קבלת טיפול כימותרפי ולשפר את איכות החיים.
ההחלטה אם לעשות כך או לא היא אישית. לגברים עם גורמי סיכון לסרטן האשכים (כגון אשך טמיר, גידול קודם באשך או היסטוריה משפחתית) מומלץ לשוחח עם רופא על נחיצות הבדיקה.
אם הוחלט לעשות בדיקה עצמית של האשכים, או שיש המלצה רפואית לכך, חשוב להכיר את האשכים, ממדיהם והתחושה שיש למגע בהם, כדי להיות מודעים לשינוי שחל בהם.
הבדיקה העצמית היא פשוטה למדי, ויש לבצעה באופן סדיר אחת לחודש, רצוי ביום קבוע. מומלץ לבצע את הבדיקה לאחר מקלחת או אמבטיה חמה, כיוון שהחום גורם להרפיית שק האשכים, ומקל את הגילוי של שינויים כלשהם.איור 2יש לבדוק כל אשך באותה צורה (ראה איור 2): יש להחזיק אשך אחד בשתי כפות הידיים, כך שהאגודלים והאצבעות יוכלו לגלגל ולמשש אותו. לאחר מכן יש לבצע את הבדיקה באשך השני. חשוב לבדוק כל אשך בנפרד, תוך הפעלת לחץ עדין בעת הבדיקה.
תחילה יש לבדוק את יותרת האשך, הנמצאת בחלק האחורי של האשך, שבו מאוחסנים תאי הזרע. אזור זה הוא בעל מבנה מפותל, ותוך כדי מישוש יש לשים לב למבנה זה, כדי לא לטעות בהמשך ולחשוב שמדובר בהופעת גוש באשך. התחושה צריכה להיות רכה למגע.
בהמשך יותרת האשך נמצא צינור הזרע, שאמור להיות מוצק וחלק למגע.
לבסוף בודקים את האשכים עצמם, שצריכים להיות חלקים וללא גושים או אזור נוקשה. חשוב לבדוק כל אשך בנפרד, תוך הפעלת לחץ עדין בעת הבדיקה, כולל החלק הקדמי והצדדים.
חשוב לשים לב אם יש גוש, הגדלה או כל תחושה לא תקינה אחרת.
אם מבחינים בגוש, בהתקשות או בכל שינוי אחר שחל מזמן הבדיקה הקודמת, יש לפנות בהקדם לרופא. יש לזכור שבדרך כלל השינויים אינם ממאירים, אך רק הרופא יכול לקבוע זאת.
חשוב לזכור!
גילוי מוקדם של המחלה משפר את סיכויי הריפוי! גם אשך בריא אחד מאפשר פוריות ותפקוד מיני תקין.