סרטן הוא גורם התמותה מס' 1 בישראל. המונח סרטן מתייחס למספר רב של מחלות המאופיינות בהתחלקות לא מבוקרת של תאים. כתוצאה מכך נוצר גידול הפוגע ברקמות הגוף הבריאות. מחקרים מצביעים על כך שניתן למנוע חלק משמעותי ממקרי הסרטן: למעלה משליש מסוגי הסרטן קשורים לאורח החיים שאנו מנהלים.
מחקרים שנערכו בשנים האחרונות הביאו מומחים מארגוני בריאות בינלאומיים לפרסם המלצות תזונתיות להפחתת הסיכון לחלות בסרטן. לפניכם סיכום ההמלצות העדכניות , שיישומן חשוב בכל שלבי החיים. נוסף על הפחתת הסיכון לסרטן, יישום ההמלצות יסייע גם בהפחתת הסיכון למחלות נוספות, כמו מחלות לב וכלי דם, סוכרת ועוד. נסו לשלב בין ההמלצות התזונתיות שלהלן ובין ההעדפות האישיות שלכם. כל שינוי שתעשו הוא בעל ערך - גם אם תתקדמו בהדרגה.
*מבוסס על המלצות של ארגונים כגון WCRFם(World Cancer Research Fund) ו-IARCם(International Agency for Research on Cancer)
ישנן עדויות לכך שעודף משקל והשמנת יתר מעלים את הסיכון לסוגי סרטן שונים, כולל: סרטן הוושט, הלבלב, הכבד, המעי הגס, השד (לאחר גיל המעבר), הכליה ועוד. שמירה על משקל גוף בריא- באמצעות תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה - מפחיתה את הסיכון לסרטן.
מומלץ לשמור על מסת גוף (BMI) בין 18.5 ל-24.9, ועל היקף מותניים של עד 94 ס"מ לגברים ועד 80 ס״מ לנשים. במידת הצורך פנו לתזונאי/ת קליני/ת מוסמך/ת.
ישנן עדויות לכך שפעילות גופנית מגינה מפני סרטן המעי הגס, סרטן רירית הרחם וסרטן השד. בנוסף, היא מסייעת בהפחתת הסיכון לעלייה במשקל והשמנת יתר, שנמצאו קשורות למספר סוגי סרטן. מחקרים מראים כי ביצוע פעילות גופנית מתונה במשך לפחות שעתיים וחצי (150 דקות) או יותר בשבוע, קשור בסיכון נמוך בעשרות אחוזים לתמותה. נוסף על הפחתת הסיכון לסרטן, עיסוק בפעילות גופנית תורם גם להפחתת הסיכון למחלת לב, שבץ מוחי, סוכרת ועוד.
כל המזונות הצמחיים השלמים - ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים, אגוזים, גרעינים וזרעים - עשירים בסיבים תזונתיים וכן בוויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים כמו נוגדי חמצון ונוגדי דלקת. הסיבים התזונתיים תורמים להפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס וכן לתחושת שובע. שילוב מזונות צמחיים שלמים בתפריט יסייע לעמוד בצריכת הסיבים התזונתיים המומלצת (כ-25 גר' ליום לפחות).
בנוסף, הירקות, הפירות, הקטניות והדגנים המלאים דלים בשומן מטבעם, לכן כשהם נצרכים במסגרת צורכי האנרגיה של הגוף, הם יכולים לסייע בשמירה על משקל בריא.
* הימנעו מצריכת גרעינים, קטניות ודגנים מעופשים. אלה עלולים להכיל את הרעלן (חומר מסרטן) אפלטוקסין.
אכלו לפחות חמש מנות (לפחות 400 גר') של ירקות ופירות במגוון צבעים מדי יום.
הירקות והפירות, והצמחים בכלל, הם יחידות מורכבות ובהן מערכות חומרים החיוניות לתפקודי החיים ולהישרדותו של הצמח. מערכות אלה כוללות אלפי חומרים פעילים - פיטוכימיקלים (פיטו=צומח ביוונית). הפיטוכימיקלים חיוניים להגנת הצמח מפני תהליכי חמצון מזיקים, קרינת השמש, זיהומים, מחלות ועוד. בעשרות השנים האחרונות חשף חקר התזונה את חשיבותם המכרעת לבריאותנו.
הפיטוכימיקלים פועלים בשלל מנגנונים: הם משמשים נוגדי חמצון, נוגדי דלקת, נלחמים בחיידקים ובנגיפים, מגרים את מערכת החיסון, מווסתים ייצור כולסטרול, מפחיתים קרישיות יתר של הדם, מפחיתים את לחץ הדם, מתקנים פעילויות אנזימטיות ועוד. כך הם נלחמים במגוון גורמים: מחלות סרטן, טרשת עורקים, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, אוסטיאופורוזיס, הזדקנות הראייה, הזדקנות המוח ואפילו נזקי השמש והזדקנות העור.
אלפי הפיטוכימיקלים, וכן הוויטמינים, המינרלים והסיבים התזונתיים, פועלים בצמח יחד כמו בתזמורת מרהיבה. תופעה זו מכונה סינרגיית המזון.
לכן, נוסף על ההמלצה להגביר את צריכת הירקות והפירות, מומלץ לאכול ירקות ופירות מחמש קבוצות צבע: אדום, כתום, ירוק, לבן וסגול, ולגוון את סוגי הירקות והפירות הנצרכים בכל קבוצה. אכילת ירקות ופירות מכל הקבוצות חשובה, כיוון שבכל ירק ופרי רכיבים תזונתיים ובריאותיים שונים, וכך השילוב מכסה מגוון רחב יותר של פעילויות הגנה.
לדוגמה, כדאי לשלב בתפריט היומי ירקות ופירות המכילים רכיבים שצריכתם נמצאה קשורה בהפחתת הסיכון לסרטן, כמו: עגבניות ומוצריהן העשירים בליקופן (אדום), ירקות ירוקים העשירים בפולאט (ירוק), ירקות ממשפחת הבצל, כמו שום (לבן), ירקות העשירים בקרוטנואידים, כמו גזר, בטטה, דלעת (כתום) וירקות ופירות העשירים באנתוציאנינים (סגול). גם ויטמין C נמצא קשור בהפחתת הסיכון לסרטן. ירקות ופירות העשירים בו הם: פלפלים בצבעים שונים, פטרוזיליה, שמיר, ברוקולי, קולרבי, עירית, כרוב, גויאבה, קיווי, פפאיה, פירות הדר, תות שדה, אננס, מנגו וליצ'י.
* דוגמה לפיטוכימיקל בולט בקבוצה
ישנן עדויות מבוססות לכך שצריכת בשר אדום וצריכת בשר מעובד קשורות בסיכון מוגבר לסרטן המעי הגס. בנוסף, צריכת בשר מעובד קשורה בסיכון מוגבר לסרטן הקיבה. ארגון הבריאות העולמי (WHO) סיווג את הבשר המעובד כמסרטן.
ישנן עדויות מבוססות לכך שצריכת אלכוהול קשורה בהגברת הסיכון למספר סוגי סרטן, כמו סרטן הפה, הלוע והגרון, סרטן הוושט, השד (לפני ואחרי גיל המעבר), המעי הגס, הקיבה והכבד.
ישנן עדויות לכך שמלח ומאכלים המשומרים במלח עלולים להגביר את הסיכון לסרטן הקיבה.