לתרומה
חפש
זכויות ושירותים לחולי סרטן
זכויות ושירותים לחולי סרטן

מידע לחולים - זכויות ושירותים לחולי סרטן

עוד בנושא

לפניכם ריכוז של הזכויות והשירותים שלהם זכאים חולי סרטן ומחלימים במוסדות שונים, כגון משרדי הממשלה, ביטוח לאומי, קופות חולים וכד'. 
אין לראות במידע זה נוסח מלא ומחייב של החוקים וההוראות. יש לבדוק כל מקרה לגופו, מול המשרדים והמוסדות הנוגעים בדבר.

סיוע בבירור זכויות - האגודה למלחמה בסרטן

המוסד לביטוח לאומי – לקבלת אחוזי נכות וזכויות שונות

הטבות בנושא תחבורה

הטבות בנושאי דיור

הנחות בתשלום חשבון חשמל

מטפלים סיעודיים

סיוע מהמחלקה לשירותים חברתיים ברשות המקומית

מוקדי מידע וסיוע במשרד הבריאות

ביטוח פרטי, פנסיה וקרנות גמל

מידע על זכויות חולי סרטן בקופות החולים

עמותות וארגונים

נספחים



סיוע בבירור זכויות - האגודה למלחמה בסרטן

המידע על הזכויות והשירותים שלהם זכאים חולי סרטן הוא מורכב וסבוך. לכן הצוות המקצועי של האגודה למלחמה בסרטן נמצא פה בשבילכם, לקבלת סיוע ומענה בנושאים שונים הקשורים לזכויות. פנו אלינו בכל שאלה:


מחלקת שיקום ותמיכה – בית מטי, בית האגודה למלחמה בסרטן, רח׳ רביבים 7, גבעתיים.

טל': 03-5721678, shikum@cancer.org.il

אורית שפירא, MSW, עובדת סוציאלית, מנהלת המחלקה ומומחית בתחום הבריאות.

ליויה כסלו, RNMN, אחות ראשית.

רינה דיכל, RNMN, אחות מומחית קלינית בטיפול תומך ויועצת לפעילות גופנית.

לימור שרגא, רכזת אדמיניסטרטיבית.


אזור הדרום (מאשדוד דרומה, כולל אשדוד) - סניף האגודה למלחמה בסרטן, מרכז לגאסי הריטג' לאונקולוגיה, קומה 1-, המרכז הרפואי סורוקה, באר שבע.

מירי מור יוסף, MA, BSW, עובדת סוציאלית מחוזית, טל': 08-9333517, s.w-darom@cancer.org.il


אזור המרכז (מנתניה עד אשדוד, כולל מודיעין) - בית מטי, בית האגודה למלחמה בסרטן, רח׳ רביבים 7, גבעתיים.

דנה רכבי-הלר, MSW, עובדת סוציאלית מחוזית, טל': 03-5721647s.w-mercaz@cancer.org.il

דליה שטרן, MSW, עובדת סוציאלית, טל': 03-5721650, dalia_s@cancer.org.il


אזור ירושלים והסביבה – סניף האגודה, רח׳ יד חרוצים 3, תלפיות, ירושלים.

דליה שטרן, MSW, עובדת סוציאלית, טל': 02-6233599hazakim.jeru@cancer.org.il


אזור הצפון (מחדרה צפונה) - סניף האגודה למלחמה בסרטן, רח׳ רוזנפלד 25, חיפה.

אריאלה שובה, BSW, עובדת סוציאלית מחוזית, טל': 04-8511715/2, s.w-zafon@cancer.org.il





המוסד לביטוח לאומי – לקבלת אחוזי נכות וזכויות שונות

טל': 6050*; 04-8812345; www.btl.gov.il; אפליקציית ביטוח לאומי


על מנת שחולי סרטן יוכלו לממש את זכויותיהם ברשויות השונות, עליהם להסדיר את זכאותם בוועדות הביטוח הלאומי.

לחולה המאובחן עם סרטן מומלץ לפנות לעובדת סוציאלית במרכז הרפואי בו הוא מטופל על מנת לקבל סיוע במילוי והגשת טופס התביעה לביטוח הלאומי. מדובר בשירות הנקרא "מחלקה ראשונה" של הביטוח הלאומי, המאפשר לחולים במרכזים הרפואיים לקבל סיוע מהיר בהגשת תביעות לקצבאות נכות לילדים, צעירים ומבוגרים, מהמוסד לביטוח לאומי.

חולי סרטן בגיל הנכות (עד גיל פרישה לפנסיה) יפנו לוועדות הביטוח הלאומי לקביעת גובה אחוזי הנכות. חולי סרטן מגיל פרישה לפנסיה יפנו למחלקת הסיעוד בביטוח הלאומי למימוש זכויותיהם (הסבר בהמשך). הדיון בתביעה מתבצע בהתאם לסוג מחלת הסרטן, שלב האבחנה וסוגי הטיפולים השונים.

לקבלת מידע והכוונה לגבי הזכויות ניתן גם להיעזר בצוות העובדות הסוציאליות של האגודה למלחמה בסרטן: מחלקת שיקום ותמיכה, טל': 03-5721678shikum@cancer.co.il
 ייעוץ משפטי - שירותי הכוונה ייעוץ ומידע לקראת ועדות בביטוח לאומי בעניינים הנובעים מהמחלה בלבד - ניתן בהתנדבות וללא תשלום באגודה. לתיאום, מחלקת שיקום ותמיכה, טל. 03-5721670 או דוא"ל: shikum@cancer.org.il.


"ספר המבחנים" לנכות כללית

ב"ספר המבחנים" של הביטוח הלאומי ניתן למצוא את רשימת הליקויים (נקרא גם "ספר הליקויים"), המחלות והאחוז הרפואי הנקבע עבורם על פי החוק. ספר זה, שעד לאחרונה היה חסוי, נפתח לקהל הרחב וזמין לקריאה באתר האינטרנט של המוסד לביטוח לאומי.


טפסי פנייה לביטוח הלאומי

האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף המוסד לביטוח לאומי, מנגישה טפסים רפואיים שיש לצרף לבקשות לגמלאות שונות. הטפסים הרפואיים מאפשרים פנייה לוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי לקביעת אחוזי נכות לצורך קבלת:

  • גמלת נכות כללית
  • גמלת שירותים מיוחדים לנכה
  • חוק סיעוד
  • קביעת אחוזי נכות לצורך פטור ממס הכנסה
  • גמלת ילד נכה.


באתר האגודה למלחמה בסרטן ניתן לקבל הסבר ולהוריד את הטפסים הרלוונטיים.


מרכזי "יד מכוונת" של הביטוח הלאומי, מספקים ללא תשלום ייעוץ והכנה לוועדה הרפואית. לקביעת פגישה חייגו 2496*. השירות במרכזי "יד מכוונת" כולל סיוע בהגשת תביעה והכנת התיק הרפואי, הסבר על תהליך הטיפול בתביעה, מתן הדרכה אישית על ההתנהלות וההופעה בוועדה הרפואית.

לפרטים נוספים ולקבלת מידע נוסף בנוגע להגשת טפסים ניתן לפנות למחלקת שיקום ותמיכה בטל': 03-5721678 דוא"ל: shikum@cancer.org.il 


קצבת נכות כללית

קצבת נכות משולמת למי שעקב נכותו צומצם כושרו להשתכר ב-50% לפחות, או לאישה עקרת בית שכושרה לתפקד במשק הבית צומצם ב-50%. לפרטים מעודכנים בכל הנוגע לקצבת נכות ניתן לפנות לאתר הביטוח הלאומי: www.btl.gov.il


שירותים מיוחדים

לקצבה לשירותים מיוחדים זכאים גברים ונשים עד גיל פרישה המבוטחים בביטוח הלאומי וזקוקים לעזרה רבה של אדם אחר בפעולות היום-יום (לבישה, אכילה, רחצה, ניידות בבית ושליטה על הפרשות), או שהם זקוקים להשגחה מתמדת למניעת סכנת חיים לעצמם או לאחרים.

שיקום מקצועי

המוסד לביטוח לאומי מציע למקבלי קצבאות (בעלי נכות כללית, מקבלי קצבת נכות מעבודה, מקבלי תגמולים לנפגעי פעולות איבה ואלמנות) שיקום מקצועי, המותאם לגילם ולמצבם הפיזי והמנטלי. תהליך השיקום המקצועי נועד לסייע לזכאים לשיקום להשתלב בעבודה בשוק הפתוח באמצעות הכשרה מקצועית והשמה בעבודה. הזכאות לשיקום אינה מותנית בקבלת קצבה. למידע נוסף התקשרו למוקד השיקום המקצועי בטל': 02-6463488 או שלחו פנייה באתר הביטוח הלאומי.


מענק פטירה

אם נפטר מי שקיבל מהביטוח הלאומי קצבת זקנה, קצבת שארים, קצבת נכות כללית או קצבה לשירותים מיוחדים לנכים, ישולם מענק חד-פעמי למי שהיה בן זוגו של הנפטר בשעת פטירתו. אם אין לנפטר בן זוג, ישולם המענק לילדו של מקבל הקצבה, בתנאי שלילד לא מלאו 18 שנים, ובתנאים מסוימים לילד שלא מלאו לו 24 שנים - הכל בהתאם לפירוט בהגדרת ילד על פי חוק. ילד שיענה על הגדרת ילד בתוך שנה ממועד הפטירה יהיה זכאי לקבל את מענק הפטירה. מענק הפטירה משולם בדרך כלל באופן אוטומטי ואין צורך להגיש תביעה. פרטים באתר הביטוח הלאומי.

לתשומת לבכם: תעודת פטירה מונפקת על ידי משרד הפנים.


קצבת אזרח ותיק

קצבת אזרח ותיק (קצבת זקנה) משולמת מגיל הפרישה בהתאם לגובה ההכנסות של המבוטח, או מגיל הזכאות לקצבת אזרח ותיק (גיל 70) ללא תלות בגובה ההכנסות.

ייעוץ לאזרח הוותיק

שירות הייעוץ לאזרח הוותיק נועד לסייע לבני הגיל השלישי להתמודד בהצלחה עם מגוון האתגרים הניצבים בשלב זה של החיים. במרכזי השירות הממוקמים בכל סניפי הביטוח הלאומי נמצאים גמלאים מתנדבים שהוכשרו בקורסים מקצועיים, ומציעים ייעוץ אישי, סיוע במיצוי זכויות, ביקורי בית חברתיים ועוד.


מעבר מקבלת קצבאות אחרות לקצבת אזרח ותיק

מקבלי קצבת נכות כללית ומקבלי קצבת הבטחת הכנסה יקבלו את הקצבאות הללו עד לגיל הפרישה. מגיל הפרישה יתחילו לקבל קצבת אזרח ותיק בלבד. מי שקיבלו קצבת נכות כללית לפני שהגיעו לגיל פרישה, קצבת אזרח ותיק שלהם לא תפחת מסכום קצבת הנכות החודשית האחרונה ששולמה להם, והיא תעודכן בשיעורים ובמועדים שבהם מתעדכנת קצבת נכות כללית.

אם קצבת אזרח ותיק עם תוספת עבור בן/ת זוג גבוהה מקצבת הנכות - תופסק ההשלמה לנכות. מקבלי דמי אבטלה, גברים ונשים, יקבלו את דמי האבטלה עד גיל הפרישה שנקבע לגברים - 67 שנים. מגיל הפרישה שנקבע לגברים יתחילו לקבל קצבת אזרח ותיק בלבד. לפרטים נוספים בנושא ראו באתר הביטוח הלאומי.


קצבת סיעוד

הביטוח הלאומי מעניק גמלת סיעוד למי שהגיע לגיל הפרישה, והוא גר בבית וזקוק לעזרת אדם אחר בביצוע פעולות היום-יום (להתלבש, להתרחץ, לאכול, להתהלך בבית וכיו"ב), או שהוא זקוק להשגחה בבית למען בטיחותו. הזכאי לגמלה יבחר שירותים המתאימים לו מתוך סל השירותים הקיים: טיפול בקשיש בביתו, ביקור במרכז יום, אספקת מוצרי ספיגה, אספקת משדר מצוקה ושירותי כביסה. חמישה תנאים קובעים את זכאות המבוטח לגמלת סיעוד, והם מפורטים באתר הביטוח הלאומי.

חשוב לדעת: שירותי הסיעוד ניתנים רק למי שזקוקים לסיוע של אדם אחר בביצוע פעולות היום-יום, ולא למי שזקוקים לשירותי משק בית בלבד.

קצבת הסיעוד המשופרת, כוללת שש רמות של זכאות לקצבת סיעוד, שנקבעות לפי יכולת התפקוד. בכל רמה אפשר לשלב בין קצבה בכסף לשירותי סיעוד הכוללים טיפול אישי בבית, ביקור במרכז יום, מוצרי ספיגה, לחצן מצוקה ושירותי כביסה.


ילד נכה

גידולו של ילד נכה עם ליקוי קשה כרוך בעומס טיפולי כבד. הביטוח הלאומי משתתף בהוצאות הכספיות של המשפחה, כדי להקל על גידולו של הילד ולאפשר לו לנהל אורח חיים תקין ככל הניתן בחיק המשפחה והקהילה.

הגמלה לילד הנכה משולמת מגיל 91 ימים עד מלאת לו 18 שנים, בהתאם לליקוי ובהתאם למידת התלות שלו בזולת.

ילד שיש לו יותר מליקוי אחד המזכה אותו בגמלה, תשולם לו הגמלה על פי הליקוי המזכה בסכום הגבוה יותר. הזכאות לגמלה אינה לצמיתות, והיא תיבדק מעת לעת עד גיל 18, על פי תנאים ומבחני זכאות שנקבעו בתקנות, המותאמים לגיל הילד ולמחלה שהוא סובל ממנה.


ילד עם מחלה ממארת (סרטן)

הורה לילד החולה במחלה ממארת עשוי להיות זכאי לקצבת ילד נכה מלידה ועד גיל 18 ושלושה חודשים, אם הוא עונה על התנאים הבסיסיים. הזכאות נקבעת בהתאם לטיפולים הניתנים לילד. לפרטים נוספים: אתר הביטוח הלאומי.


קצבת הבטחת הכנסה

הביטוח הלאומי משלם קצבת הבטחת הכנסה לכל אדם ומשפחה שאין בכוחם להבטיח לעצמם הכנסה למחיה. הקצבה משולמת למי שאין להם הכנסות או שהכנסתם נמוכה, והם מתייצבים בשירות התעסוקה ולא נמצאה להם עבודה, או שנמצאה להם עבודה בשכר נמוך. לפרטים נוספים: אתר הביטוח הלאומי.


מענק פטירה לבני משפחה של הנפטר

מענק פטירה משולם לבן זוג של נפטר, שקיבל עד לפטירתו אחת מהקצבאות האלה: קצבת אזרח ותיק, הבטחת הכנסה, נכות כללית, שירותים מיוחדים, נפגעי עבודה, שאירים או אסירי ציון. אם אין לנפטר בן זוג, ישולם המענק לילדו, בתנאי שהילד עונה על הגדרת ילד על פי החוק. ילד שעונה על הגדרת ילד בתוך שנה ממועד הפטירה, יהיה זכאי לקבל את מענק הפטירה. לפרטים נוספים: אתר הביטוח הלאומי.


ניידות

הביטוח הלאומי מעניק מגוון הטבות למי שיש להם ליקויים ברגליים המגבילים אותם בניידות, כדי לסייע להם להשתלב בקהילה ולפתח חיים עצמאיים. מרבית ההטבות ניתנות לבעלי רכב, אולם ניתנות הטבות גם למי שאינם בעלי רכב. ההטבות משולמות מכספי משרד האוצר, על פי הסכם הניידות שנחתם בין משרד האוצר לביטוח הלאומי.

חשוב לדעת, את המוגבלות בניידות קובעות ועדות רפואיות של משרד הבריאות. לכן לפני שמגישים בקשה לביטוח הלאומי לקבל את ההטבות בניידות, יש לפנות תחילה בבקשה להיבדק בוועדות הרפואיות של משרד הבריאות. הוועדות קובעות אם יש ליקוי ברגליים, בהתאם לרשימת ליקויים מוגדרת, ואם ישנה הזדקקות לכיסא גלגלים ושימוש בו, ואם הליקוי שנקבע עשוי להשתנות או שהוא נקבע לצמיתות. לפרטים נוספים: אתר הביטוח הלאומי.





הטבות בנושא תחבורה

תג חניה לנכה

הגשת תג חניה לנכה מתבצעת באמצעות טופס דיגיטלי או באמצעות מילוי טופס ושליחתו בדואר. אפשר להגיש כך בקשה חדשה לתג, בקשה לחידוש תג, השלמת מסמכים במסגרת בקשה חדשה, עדכון כלי רכב המשויכים בתג, דיווח על אובדן או גניבה של התג, בקשה לביטול התג ובקשה לאגרת רישוי מופחתת.

תג הנכה, המונפק במסגרת המחלקה למוגבלי ניידות באגף הרישוי, לא נושא על גביו את פרטי כלי הרכב, אלא הוא תג אישי.

עוד יודגש כי נכה הנותן את התג שקיבל לשימושו האישי לאדם אחר שאינו נכה, עובר עבירה פלילית וצפוי לעונשים הקבועים בחוק.

חידוש תג חניה לצמיתות: בתג חניה לנכה שאושר לצמיתות מופיע תוקף ל-8 שנים. לקראת פקיעת תקופת התוקף של התג יישלח תג חדש, ללא צורך בפנייה למשרד הרישוי. השירות ניתן ללא עלות.

את הבקשות יש להעביר באמצעות הדואר ליחידה לטיפול במוגבלי ניידות במרכז פניות הציבור ת"ד 72 חולון, 5810001. מענה טלפוני על סטטוס הטיפול בבקשה יינתן אך ורק באמצעות "רישוי קול" - מרכז המידע הארצי של משרד התחבורה, 5678* או 1-222-56-78 הנותן מענה ממוחשב 24 שעות כמו גם מענה אנושי בשפות עברית, ערבית, רוסית.


הנחה בתחבורה ציבורית

בעלי תעודת נכה זכאים להנחה של 50% ממחיר הנסיעה בתחבורה הציבורית. ההנחה ניתנת בכל אמצעי התחבורה הציבורית - אוטובוסים, רכבת ישראל, הרכבת הקלה, מטרונית, רכבלית וכרמלית.

  • בגיל פרישה, זכאים כל האזרחים להנחה בשיעור של 50% בכל אמצעי התחבורה הציבורית בהצגת תעודת אזרח ותיק.
  • מגיל 75 ניתן פטור לכל אזרח מתשלום דמי נסיעה בכל אמצעי התחבורה הציבורית.


לאתר משרד התחבורה והבטיחות בדרכים


פטור מתשלום חניה בבתי חולים

בתי חולים ממשלתיים לא יגבו תשלום על חניה מנכים, מטופלי כימותרפיה, קרינה ועוד, כך על פי הנחיות משרד הבריאות. לקבלת הפטור יש לפנות למחלקה האונקולוגית.


סימון אזור חניה לנכה בסמוך לבית

אנשים המוגבלים בניידות יכולים לפנות לרשות המקומית בבקשה להציב בקרבת ביתם תמרור ג-43 לסימון אזור חניה בלעדי לנכה. לפרטים נוספים אפשר לפנות לאתר נגישות ישראל.





הטבות בנושאי דיור

הנחה בארנונה

תקנות משרד הפנים מחייבות את כל הרשויות המקומיות להפעיל "ועדת הנחות בארנונה". תפקיד הוועדה הוא לבחון את הזכאות של התושבים להנחות ולקבוע את ההנחה המדויקת על פי מצבו הספציפי של מבקש ההנחה. יודגש כי רשות מקומית רשאית לאמץ את התקנות, אך אין על הרשות חובה בדין לכבד את התקנות החדשות. יש לפנות למחלקת הגבייה ברשות המקומית שבתחומה מתגוררים, או לאתר האינטרנט של הרשות המקומית, להתעדכן בפרטים, ולמלא טופס בקשת הנחה בארנונה. שיעורי ההנחות נקבעות על ידי הרשויות המקומיות ומפורסמות מדי שנה בצו המיסים.

הנחה בתשלום עבור צריכת מים

הטבה הניתנת למקבלי קצבת נכות כללית, גמלת ילד נכה, גמלת סיעוד, ניצולי שואה, קצבת זקנה לנכה וקצבת שירותים מיוחדים. ההטבה מתקבלת אוטומטית על פי רשימות המועברות מהביטוח הלאומי אל תאגידי המים. ההטבה תינתן רטרואקטיבית ממועד קביעת הזכאות.


הקלות במיסוי

  • מידע בנושאים כמו זכויות מס לחולים אונקולוגיים, זיכויים לגבי ילדים חולים, פטור מניכוי במס במקור עבור קרנות/ קופות גמל, פניות בנושא מס רכישה בעת רכישת מקרקעין: רשות המסים בישראל.
  • פטור לנכים, בעלי 100% נכות בלשכות רישום מקרקעין (טאבו) ניתן ברשות לרישום והסדר זכויות מקרקעין במשרד המשפטים. בנושאים כמו פטור מאגרה ועד רישום משכנתה ושכירות יש לפנות ללשכות המקרקעין האזוריות.

במחלקת שיקום ותמיכה של האגודה למלחמה בסרטן ניתנים שירותי ייעוץ מס, על ידי יועצי מס מוסמכים. הייעוץ ניתן למי שכבר נקבעו לו אחוזי נכות בוועדה רפואית בביטוח לאומי ורק בענייני מס הנובעים מהמחלה. הייעוץ ניתן בהתנדבות וללא תשלום. לתיאום, מחלקת שיקום ותמיכה, טל. 03-5721670 או דוא"ל: shikum@cancer.org.il
לקבלת מידע והגשת טפסים בנושא פטור ממס לחולים ונקודות זיכוי עבור ילד חולה ניתן לפנות לאתר האגודה למלחמה בסרטן.


סיוע בדיור לזכאים

חולי סרטן שמקבלים קצבת נכות כללית מביטוח לאומי עשויים להיות זכאים לסיוע הבא:

  • מימון שכר דירה בשוק הפרטי לזכאים שאין להם כושר השתכרות, למשפחות המתקיימות מקצבות קיום או למשפחות עם הכנסה נמוכה, וכן סיוע לעולים חדשים בקליטתם בארץ.
  • משכנתאות למימון רכישה, בנייה או הרחבה של דירת מגורים בשוק הפרטי. הסיוע ניתן לזכאי משרד הבינוי תוך כדי הדגשת עידוד התיישבות באזורי עדיפות לאומית.


משרד הבינוי והשיכון מופקד על מתן סיוע בדיור לזכאים: המדריך לקבלת סיוע בשכר דירה.


הקצאת דירות בשיכון הציבורי לזכאים השרויים במצוקה כלכלית ותפקודית: הקצאת דירות בשיכון הציבורי לאזרחים ותיקים היא בסמכות משרד הבינוי, ואילו לעולים חדשים ההקצאה היא בסמכות המשרד לקליטת עלייה.

לאתר משרד הבינוי והשיכון


הטבות לעולים חדשים

עולים אשר חולים במחלות קשות זכאים להטבות שונות, כגון קבלת דיור בשכירות ציבורית, קדימות בתור לקבלת דירות מתאימות, התאמת הדירה לצורכי בעלי נכות, שירותי בריאות, ביטוח בריאות, קצבאות ביטוח לאומי ועוד. לשם קבלת הסיוע עליהם לפנות לרכז העולים בלשכת משרד הקליטה.

אתר משרד העלייה והקליטה




 

הנחות בתשלום חשבון חשמל

חברת החשמל מעניקה הנחות בתשלומי חשבונות החשמל לחולי סרטן. חברת החשמל אינה קובעת מי זכאי להנחה, אלא הגופים המוסמכים: המוסד לביטוח לאומי, הרשות לזכויות ניצולי השואה שבמשרד האוצר וצה"ל. גופים אלה מעבירים לחברת החשמל מדי חודש בחודשו את רשימת הזכאים ופרטיהם, ועל פי זה בלבד מעניקה חברת החשמל את ההנחה בחשבונות החשמל לאלו הזכאים לה.

מידע בנושא זכאות לתשלום מופחת לחולי סרטן בתשלומי חשבונות החשמל ניתן למצוא באתר חברת החשמל.






מטפלים סיעודיים

מטפלים סיעודיים - טיפול בית

קיימות חברות פרטיות ועמותות שונות שתפקידן לספק מטפלים סיעודיים לחולה הזקוק לכך במסגרת הבית או בכל מסגרת רפואית. מידע על חברות השמה המעסיקות מטפלים ניתן למצוא ברשת וכן להתייעץ עם העובדים הסוציאליים במחלקות בתי החולים, קופות החולים וביחידות להמשך טיפול.

ניתן להיעזר גם במרכז המידע 'רעות-אשל', המעניק מידע וייעוץ לדור הביניים, לאוכלוסייה המבוגרת ולאנשי מקצוע בנושאי זקנה, שיקום וסיעוד, בטל': 1-700-700-204. דוא"ל: infocenter@reuth.org.il, אתר האינטרנט: www.eshelnet.org.il


העסקת עובד זר

מטופלים שאינם שוהים במסגרת מוסדית הזקוקים למטפל סיעודי שיועסק במשרה מלאה - זכאים לקבל היתר להעסיק עובד זר, אם הם עומדים בקריטריונים המופיעים בתנאי הזכאות של המוסד לביטוח לאומי.

ניתן להעסיק עובד זר רק באמצעות היתר העסקה מרשות האוכלוסין וההגירה. לאחר קבלת ההיתר יש להסדיר לעובד אשרת עבודה. ענף הסיעוד באגף ההיתרים אחראי על הטיפול בכל הכרוך בהיתרי העסקה למעסיקי עובדים זרים.

להגשת בקשות לעובדים זרים בנושא סיעוד אפשר לפנות למוקד השירות הארצי 3450* או באתר רשות האוכלוסין וההגירה.

לאתר רשות האוכלוסין וההגירה


ייפוי כוח מתמשך

ייפוי כוח מאפשר לכל אדם בגיר לקבוע מי יטפל בענייניו בעתיד, אם וכאשר לא יוכל לטפל בהם בעצמו. מיופה כוח יהיה מוסמך לפעול בשם אותו אדם בעתיד כאשר לא יוכל עוד לקבל או לבצע החלטות הנוגעות לעינינו בעצמו, ייפוי כוח מתמשך יכול להתייחס לעניינים רפואיים, אישיים או רכושיים - או רק לחלקם. הוא יכול לכלול גם "הנחיות מקדימות", בהן יבהיר איך הוא מבקש ממיופה הכוח לפעול בעתיד.

האפוטרופוס הכללי והממונה על ענייני ירושה במשרד המשפטים דן בייפוי כוח מתמשך - מסמך משפטי אשר מהווה חלופה למינוי אפוטרופוס.


מתן הנחיות רפואיות מקדימות

כל אזרח מעל גיל 17, שכשיר לקבל החלטות יכול לתת הנחיות רפואיות מקדימות או למנות מיופי כוח, למקרה שבו יהפוך לחולה הנוטה למות שאינו כשירים לקבל החלטות.

ההנחיות או ייפוי הכוח ניתנים להארכה או לביטול.

מידע נוסף באתר משרד הבריאות: מתן הנחיות רפואיות מקדימות

אנו, באגודה למלחמה בסרטן, מציעים לחולי סרטן ולבני משפחותיהם ייעוץ והכוונה במטרה להקל  בתקופה זו של התמודדות עם מחלה קשה, תופעות הלוואי, הקשיים הפיזיים והרגשיים וההיערכות לפרידה מהאדם הנוטה למות. השירות של האגודה למלחמה בסרטן ניתן ללא תשלום על ידי אחות פליאטיבית מומחית ועובדת סוציאלית מתחום הטיפול התומך. ניתן לפנות אלינו בטל' 03-5721650 או בדוא"ל palliative@cancer.org.il





סיוע מהמחלקה לשירותים חברתיים ברשות המקומית

כל חולה, בן משפחה או קרוב יכול לפנות למחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות ובמועצות האזוריות לבירור זכאות לסיוע. בכל מחלקה ישנה עובדת אינטייק (מיון והערכה), המקבלת את החולה/המשפחה ומפנה לעובדת הסוציאלית במחלקה לשירותים חברתיים, בהתאם לצורך.

הגשת ערר על החלטות המחלקה לשירותים חברתיים: באתר המשרד הרווחה והביטחון החברתי ניתן לפנות לוועדת ערר כדי לערער על החלטת המחלקה לשירותים חברתיים ברשות המקומית.

משרד הרווחה והביטחון החברתי עוסק, יחד עם משרדים וגופים אחרים, באיתור, במניעה, בטיפול, בהגנה, בשיקום ובסיוע לכל אדם, משפחה וקהילה הנתונים במצבים של משבר זמני או מתמשך מפאת מוגבלות, עוני והדרה חברתית, קשיי תפקוד, גיל, אבטלה, הזנחה, אפליה, ניצול וסטייה חברתית. לאתר משרד הרווחה והביטחון החברתי





 

מוקדי מידע וסיוע במשרד הבריאות

  • מוקד שירות ומידע - קול הבריאות 5400* - המוקד הטלפוני של משרד הבריאות מספק מענה ומידע לציבור הרחב, לעסקים ולעוסקים ברפואה, בכל התחומים שעליהם אמון משרד הבריאות.
  • כל הבריאות - איתור זכויות: המקום לקבלת תשובות ממשרד הבריאות עבור זכאות לשירות רפואי, אביזר או תרופה.
  • הגשת קבילה לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי: שירות המאפשר להגיש תלונה על קופות החולים או על נותן שירותים אחר, הנוגעת לשירותים הבריאותיים המגיעים לאנשים לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי.


לאתר משרד הבריאות

אנו, באגודה למלחמה בסרטן, מפעילים מוקד סיוע לחולי סרטן במימוש זכאויות במערכת הבריאות. כאשר חולה או בני משפחתו נתקלים בקשיים מול מערכת הבריאות, מערך המידע של האגודה מסייע (לאחר בירור הזכאות), תוך פנייה לקופת החולים הרלוונטית, ובמידת הצורך למשרד הבריאות, על מנת לממש את הזכאות. ניתן לפנות בטל': 1-800-599-995 או בדוא"ל: help@cancer.org.il





ביטוח פרטי, פנסיה וקרנות גמל

חברות הביטוח נמצאות תחת הפיקוח של רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, המופקדת על השירותים הפיננסיים בשווקי הביטוח, הפנסיה והגמל. המפקח מטפל בתלונות הציבור בנושאי ביטוחים, חסכונות, קרנות הפנסיה וקופות גמל.

מיזם "מנצחים ביחד" של לשכת סוכני הביטוח עוסק במיצוי זכויות של חולות וחולי סרטן וליווי שלהם מול חברות הביטוח ללא עלות, כתרומה לקהילה. כל זאת, באמצעות יותר מ-60 מתנדבות ומתנדבים חברי לשכה.

בקשות לקבלת עזרה של המשפחות יתקבלו באתר לשכת סוכני הביטוח בלשונית "תרומה לקהילה".

פוליסת ביטוח נסיעה לחו"ל לחולי סרטן היוצאים לחופשה

חולי סרטן הנוסעים לחו"ל לחופשה במהלך טיפולים או זמן קצר לאחריהם, יכולים להיות מבוטחים בפוליסת ביטוח נסיעות לחו"ל בחברות ביטוח שונות. אנו ממליצים לכל נוסע לבדוק את תנאי הפוליסה בחברות שונות, על מנת להשוות מחירים וכיסוי רפואי-ביטוחי. לבירורים נוספים אפשר לפנות למחלקת שיקום ותמיכה בטל': 03-5721678 או בדוא"ל: shikum@cancer.org.il





מידע על זכויות חולי סרטן בקופות החולים

מכבי שירותי בריאות - www.maccabi4u.co.il

זכויות חברי מכבי באונקולוגיה.


שירותי בריאות כללית -www.clalit.co.il

זכויות של חולי סרטן בקופת חולים כללית.


לאומית שירותי בריאות - leumit.co.il

לקבלת מידע על זכויות חולי סרטן למבוטחי לאומית, נא לפנות ללאומית שירותי בריאות.


מאוחדת - www.meuhedet.co.il

מדריך למטופלים אונקולוגיים של קופת חולים מאוחדת.





 

עמותות וארגונים

ארגון חברים לרפואה - סיוע בהשגת מימון לטיפולים יקרים ולתרופות נדירות, וכן מאגר תרופות חיוניות עבור חולים שזקוקים להן. www.haverim.org.il טל': 03-5792220

מרכז המידע רעות אשל - מידע לבני משפחה המטפלים בקשישים בנושאי בריאות, דיור, שירותים, זכויות וחוקים, מיומנויות טיפול ועוד. www.reutheshel.org.il טל': 1-700-700-204

אגודת יד שרה - ארגון מתנדבים המעניק מגוון שירותים לטיפולי בית, לסיפוק צרכים המיוחדים של הפרט המתמודד עם קשיים תפקודיים. www.yadsarah.org.il מוקד מידע טלפוני: 02-6444444

האגודה לזכויות החולה - סיוע לחולים ובני משפחה במימוש זכויותיהם המפורטות בחוק זכויות החולה לקבלת שירותים מגורמים שונים במערכת הבריאות. www.patients-rights.org טל': 03-6022934

הקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל - סיוע ותמיכה לניצולי שואה, פרויקטים ופעילות התנדבותית באזורים שונים בארץ. www.k-shoa.org טל': 03-6090866

קרן דולב לצדק רפואי - סיוע משפטי לפרט אשר זכותו על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי נפגעה או קופחה, הגשת עתירות ציבוריות בעניינים עקרוניים ועוד. www.dolevfoundation.org טל': 054-6665442

כל זכות - מאגר מידע אינטרנטי מקיף ואמין במטרה לשפר את מיצוי הזכויות של הציבור בישראל, מאגד בתוכו את כלל הזכויות והזכאויות השונות בישראל. www.kolzchut.org.il

עמותת הלימפאדמה בישראל - קבוצות תמיכה לחולים הסובלים מלימפדמה (בצקת לימפטית), קיום כנסים ותמיכה במחקרים, הפצת רשימת מטפלים ברחבי הארץ, מידע על כנסים וחידושים. www.ial.org.il

העמותה למאבק בכאב - סיוע, תמיכה ומידע לאנשים הסובלים מכאב כרוני ובני משפחותיהם. www.painisrael.org טל': 054-7233073

מכון פוע"ה - פוריות ורפואה על פי ההלכה - מכון המסייע ליהודים בארץ ובכל רחבי העולם לנהל את אורח חייהם על פי ההלכה היהודית בשילוב הרפואה המודרנית. המכון מעניק ייעוץ רבני חינם בתחומים שונים ומגוונים, כגון שידוכים, טהרת המשפחה, פריון וכו'. puah.org.il טל': 02-6515050 

עמותת רפא נא - עמותה המעניקה פסק זמן חוויתי ונופש לחולי סרטן ובני משפחתם, כדי ליהנות ולהתחזק פיזית ונפשית. refanah.org טל': 053-6226393 

אשל - האגודה לפיתוח ולתכנון שירותים למען הזקן בישראל - פועלת לשינוי תנאי החיים של אזרחים קשישים. מקימה בתי אבות, מרכזי יום ודיור מוגן, סיוע בייסוד עמותות מקומיות למען הזקן ברחבי הארץ. www.eshelnet.org.il טל': 02-6557111 

תוכנית שכר מצווה של לשכת עורכי הדין - תוכנית המרחיבה את הנגישות למערכת המשפטית ומגנה על זכותם של מי שאין בידם האמצעים לשכור שירותים משפטיים. www.israelbar.org.il טל': 1-700-505-500  

עמותת ידיד - ייעוץ וסיוע משפטי חינם לכל דורש, בתחומי דיור, עבודה, בריאות, חינוך, ביטוח לאומי וייצוג משפטי בהליכי הוצאה לפועל ובבתי המשפט. www.yedid.org.il טל': 1-700-500-313 

מרכז עזרה למרפא - מגוון רחב של שירותים, ללא עלות, כולל השאלת ציוד רפואי, הטסת חולים, שירותי אמבולנסים ברחבי הארץ, ייבוא תרופות נדירות מחו״ל, ביקורי חולים ותמיכה נפשית, תרומות דם במקרי חירום, ועוד. www.ezra-lemarpe.org טל': 03-5777000 

עמותת דרכי מרים - הסעה של חולי סרטן באזור ירושלים מביתם לבית החולים וחזרה. www.darcheimiriam.org.il טל': 077-4147777  





נספחים

חוק דמי מחלה, תשל"ו (1976)

מסדיר את זכאותם של עובדים לימי מחלה (בהתאם לוותק שצברו במקום עבודתם) ולתשלום דמי מחלה (בהתאם לוותק ולשכר עבודתם).

חוק דמי מחלה

היעדרות בשל מחלת ילד

היעדרות מעבודה עקב מחלת בן משפחה

זכות הורה לילד בוגר חולה סרטן להיעדר מהעבודה


חוק זכויות החולה תשנ״ו (1996)

חוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996, קובע את זכויות האדם המבקש טיפול רפואי או המקבל טיפול רפואי ולהגן על כבודו ועל פרטיותו. החוק בא להסדיר את מערכת היחסים בין הצוות הרפואי למטופלים והוא מהווה את הבסיס החוקי לזכויותיהם של המטופלים. הוראות החוק חלות על כל אדם המבקש או המקבל טיפול רפואי, ושמות דגש מיוחד על כבוד האדם שלו, ועל פרטיותו.

חוק זכויות החולה


חוק החולה הנוטה למות

בחודש דצמבר 2005 נחקק בכנסת חוק החולה הנוטה למות התשס"ו - 2005, העוסק בזכותם של חולים במחלה חשוכת מרפא בסוף חייהם, להימנע מטיפול רפואי או להימנע מחידוש טיפול שהחל, כמו גם בחובת המערכת הרפואית לקבל את ההחלטות על פי החוק בשקיפות מלאה. עיקרי יישום חוק החולה הנוטה למות.


מדריך זכויות חולי סרטן במקום העבודה

הנושא התעסוקתי מעסיק רבות את המחלימים ומציב אותם לא פעם בפני דילמות קשות עקב השינויים הרבים - הפיזיים, הרגשיים והחברתיים - בעקבות המחלה והטיפולים. עצם חזרתו של אדם לאחר מחלה לשוק העבודה מסמלת את המעבר שלו מאדם חולה ונזקק לעזרת הזולת לאדם בריא ועצמאי.

החזרה למעגל העבודה ו/או התעסוקה לאחר מחלה חשובה מאוד לתהליך השיקומי. אדם עובד נחשב בעיני עצמו ובעיני החברה לאדם בריא ותורם. מחקרים מראים שמחלימים שחזרו או שהמשיכו לעבוד הם יעילים בדיוק כמו עובדים אחרים, שלא התמודדו עם מחלת הסרטן.

מידע מפורט למחלימים ולמעסיקים ניתן לקרוא בדף המידע: עם הפנים לעתיד – מדריך למחלימי סרטן.

למידע מקיף על שיקום מקצועי ניתן לפנות לאתר הביטוח הלאומי: www.btl.gov.il.

נושא החזרה לעבודה הוא חלק מתהליך ההתמודדות של המחלימים וניתן לו ביטוי בקבוצות התמיכה של האגודה. בין הנושאים העולים: הכנה לכתיבת קורות חיים ולריאיון, האם לחזור למקום עבודה קודם או לעשות שינוי תעסוקתי, כיצד להתמודד עם ציפיות במקום העבודה ובסביבה התומכת וכד'.

לפרטים ניתן לפנות למחלקת שיקום ותמיכה בטל': 03-5721678 או בדוא"ל: Shikum@cancer.org.il

פורום יעוץ מיני לחולי סרטן
פורומים מקצועיים למתמודדים עם סרטן
קרא עוד
כתיבה:
עו"ס אורית שפירא, מנהלת מחלקת שיקום ותמיכה, האגודה למלחמה בסרטן
ספטמבר 2024