דף מידע זה מתאר את התרופה אלוטוזומאב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
אלוטוזומאב היא תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה) מסוג נוגדן חד-שבטי ממקור אנושי (monoclonal antibody) הפועלת כנגד תאי הסרטן בשני אופנים: הנוגדן נקשר לחלבון SLAMF7 המצוי הן על פני תאי המיאלומה והן על פני תאי NK (Natural Killer Cells) של מערכת החיסון (סוג של תאי דם לבנים המכונים גם תאי הרג טבעיים). בכך התרופה מפעילה את מערכת החיסון כדי לזהות את תאי הסרטן ולתקוף אותם.אופן נטילת התרופה
אלטוזומאב ניתנת בעירוי לווריד, במינון המותאם למשקלך וגובהך. לרוב, התרופה ניתנת בשילוב עם דקסמטזון – Dexamethasone (סטרואיד) ועם לנלידומיד – Lenalidomide (רבלימיד® - ®Revlimid). בשני מחזורי הטיפול הראשונים התרופה ניתנת אחת לשבוע (כל מחזור טיפול הן 28 ימים), ולאחר מכן אחת לשבועיים. על מנת להפחית או למנוע את תופעות הלוואי של העירוי, תקבל טיפול מקדים בסטרואידים, נוגדי אלרגיה (אנטיהיסטמינים) ותרופות לשיכוך כאבים והורדת חום. חשוב לעקוב אחר ההנחיות לנטילת תרופות מקדימות אלו.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
תופעות לוואי אלרגיות במהלך עירוי שכיחות יחסית, אך בדרך כלל חולפות במהלך הטיפול. אתה עלול לחוש בחום, צמרמורות, פריחה, קשיי נשימה, סחרחורות, האטה בקצב הלב (ברדיקרדיה), ולחץ דם נמוך או גבוה. לפני מתן העירוי תקבל תרופות על מנת להפחית תסמינים אלו עד כמה שניתן תופעות הלוואי שכיחות יותר במנה הראשונה של הטיפול, כולל בערב ביצוע העירוי. בזמן מתן התרופה יפחית הצוות הרפואי יפחית את מינון התרופה או יפסיק את הטיפול בה לפרק זמן מסוים , בהתאם למידת הסבילות שלך לתופעות אלו. יש להודיע לצוות הרפואי מיד במידה ואתה חש בשינוי כלשהו במהלך העירוי.
הטיפול בתרופה עלול להפחית את ייצור תאי הדם הלבנים המיוצרים על ידי מח העצם או לגרום לדיכוי המערכת החיסונית ולהגביר את הסיכון לזיהומים, גם ללא ירידה בספירת תאי הדם הלבנים. במהלך הטיפול בתרופה רמת כדוריות הדם הלבנות תיבדק בקביעות על ידי הצוות הרפואי.
חשוב לפנות באופן מיידי להתייעצות רפואית באחד המקרים הבאים:
המלצות למניעת זיהומים:
התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (מצב של חסר דם). תסמיני אנמיה הן עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.
השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים – דווח לרופא המטפל.
המלצות למניעת פציעות ודימומים:
תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.
הטיפול עלול לגרום להפרעה עצבית המכונה נוירופתיה היקפית (peripheral neuropathy) הכוללת תסמינים כגון חוסר-תחושה או תחושת יתר, חולשה, עקצוצים ונימול (תחושה שהאזור "רדום") וכאבים בכפות הידיים או ברגליים. יתכן כי יופיעו חולשה וקושי בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות, כמו כפתור כפתורים או בביצוע פעולות מורכבות יותר של אצבעות הידיים. לעיתים תידרש הפחתה במינון התרופה. במקרה שהתסמינים אינם חולפים או שהם מחמירים, ייתכן שמתן התרופה יופסק עד לשיפור המצב, ולאחר מכן היא תינתן שוב במינון נמוך יותר. לעיתים רחוקות, יופסק הטיפול לחלוטין. לרוב, התסמינים ישתפרו לאחר סיום הטיפול. אצל חלק מהאנשים לא יחול שיפור, והתסמינים יישארו לצמיתות. חשוב שתעדכן את הרופא המטפל בך אם אתה חווה תופעות אלו.
התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך, מומלץ לפנות לאחות או הדיאטנית במרכז הרפואי בו אתה מטופל לקבלת ייעוץ תזונתי ועצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
עצירות
קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.
תרופה זו עלולה לגרום לפגיעה בכבד ומחייבת מעקב רפואי. הצוות הרפואי יערוך לך בדיקות לתפקודי כבד מדי שבועיים בחודשי הטיפול הראשונים, ולאחר מכן כאשר נדרש. הודע לצוות הרפואי אם אתה מבחין באחד או יותר מהתסמינים הבאים, היכולים להעיד על רעילות כבדית: הצהבה של העור או של הלבן של העיניים, תחושת עייפות רבה מהרגיל, ירידה בתאבון, גרד בעור, דימום מהאף, הופעת דימומים או חבורות (המטומות) רבים מהרגיל, שתן כהה, או כאב בטן או בצד ימין של הבטן.
תתכן התפתחות של גידול סרטן חדש עקב הטיפול באלוטוזומאב. אתה תהיה במעקב צמוד על מנת לנטר הופעת גידולים חדשים.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן - יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
פוריות, הנקה ומניעת הריון בזמן הטיפול בטיפול המשולב של אלוטוזומאב עם לנלידומיד:
פוריות: התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
מניעת הריון: מומלץ לא להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת אלוטוזומאב ולנלידומיד. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
אמצעי מניעה: גברים צריכים להקפיד להשתמש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן הטיפול, ובארבעת השבועות שלאחר סיומו. הדבר תקף גם עבור גברים שעברו קשירה של צינוריות הזרע ועבור קיום יחסי מין עם אישה הרה. נשים צריכות להקפיד להשתמש בשני סוגים של אמצעי מניעה במשך ארבעה שבועות לפני תחילת הטיפול התרופתי, במהלך הטיפול ובארבעת השבועות שלאחריו.
הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.
סיכון לקריש דם - מחלת הסרטן מעלה את הסיכון להיווצרות קרישי דם (טרומבוזיס), והטיפול במחלה עלולה להגביר סיכון זה עוד יותר. התסמינים של קריש דם כוללים: כאבים, אודם ונפיחות ברגליים, קוצר נשימה וכאבים בחזה, ריבוי חבורות או דימומים, לרבות דימום מהאף, מהחניכיים או דם בשתן או בצואה.
צור קשר מיידי עם הרופא המטפל בך, אם אתה מבחין באחד או יותר מתסמינים אלו.
תרומת דם וזרע - אין לתרום דם או זרע בזמן הטיפול בתרופה.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
פרופ' דינה בן יהודה, מנהלת המחלקה להמטולוגיה, מרכז רפואי הדסה עין כרם, ירושלים, על הערותיה והארותיה.
יולי 2017
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
לתשומת לבכם
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.