לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

דגרליקס - Degarelix (פירמגון® - ®Firmagon)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה דגרליקס, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.


אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.


*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.

** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

דגרליקס היא תרופה מסוג אנטגוניסט לקולטן אנדרוגן (GnRH antagonist) ביותרת המוח, ומהווה טיפול הורמונלי בסרטן ערמונית מתקדם-מקומי, או גרורתי. התרופה משפיעה במהירות על רמת הורמון המין הגברי, בדומה לכריתת האשכים. מסיבה זו התרופה יעילה במצבים בהם יש צורך בתגובה מהירה ביותר, למשל במצבים של דחיסת עמוד השדרה - (spinal cord compression) או אצירת שתן.


בשונה מתרופות אחרות להורדת הורמון המין הגברי, התרופה ניתנת לבדה, ללא כדורים אנטי-אנדרוגניים, והיא אינה מלווה בסיכון להחמרה זמנית של המחלה.

אופן נטילת התרופה

דגרליקס ניתנת באמצעות זריקה תת-עורית לאזור הבטן. בטיפול הראשון יינתנו לך שתי זריקות, ולאחר מכן, זריקה אחת לכל חודש. במקרים מסוימים הטיפול בדגרליקס יינתן לסירוגין למשך מספר חודשים בהתאם לבדיקות המודדות את רמת חלבון ה-PSA בדם. ברגע שמצבך יתייצב, הטיפול יופסק, ויתחדש, על פי הצורך.


חלק מהאנשים עלולים להרגיש אי-נוחות בעת מתן הזריקה ולהבחין באדמומיות או בצבע כהה סביב אזור ההזרקה. דווח לרופא המטפל אם הנך מודאג מתופעה זו.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

דגרליקס רשומה בישראל לטיפול בסרטן מתקדם של הערמונית בהתוויות מסויימות.

תופעות לוואי אפשריות

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.

תסמינים דמויי שפעת

לעיתים יופיעו לאחר קבלת התרופה תסמינים דמויי שפעת, כגון צמרמורות, חום גוף גבוה וכד'. תופעות אלה יחלפו לרוב כעבור שעות ספורות. חשוב להרבות בשתיה ובמנוחה.

הזעות וגלי-חום

אלו הן תופעות נפוצות שעלולות להופיע בדרגות חומרה שונות. גלי-חום גורמים לתחושת חום בצוואר ולעיתים לאדמומיות בעור. גלי-חום יכולים להיות קצרים או ארוכים, ולהימשך מספר שניות או דקות, או 10 דקות ויותר. לאחר גל-חום ייתכן שתסבול מהזעות והרגשת קור. חלק מהאנשים חווים תחושת חרדה ועצבנות בזמן גלי-חום.

העוצמה של תופעות הלוואי עשויה לפחות לאחר תקופת הסתגלות לתרופה, והן לרוב חולפות לחלוטין מספר חודשים לאחר סיום הטיפול בתרופה. על מנת להפחית גלי- חום מומלץ לצמצם צריכה של סיגריות, אלכוהול ומשקאות חמים המכילים קפאין, כגון תה וקפה. הרופא המטפל יוכל לרשום לך תרופות להקלה על תופעת לוואי זו.

השפעה על המיניות

רוב הגברים יחוו ירידה בדחף המיני ובעיות זקפה בזמן השימוש בתרופה הורמונלית. לרוב, תופעות אלו חולפות עם סיום הטיפול, אולם, בחלק מהמקרים התופעות ימשיכו גם לאחר מכן. הרופא המטפל בך יוכל לרשום לך תרופות לטיפול בבעיות הזקפה, אולם אלו לא ישפיעו על הדחף המיני.

באגודה למלחמה בסרטן ניתן שירות יעוץ מיני על ידי אחות אונקולוגית מומחית בתחום. הייעוץ ניתן ללא תשלום וללא צורך בהפניית רופא. ניתן לפנות ישירות לטלפון 03-5721643 (אם עונה משיבון ניתן להשאיר הודעה).

עייפות וחולשה

התרופה עלולה לגרום לך לחוש עייף וחלש במהלך הטיפול ולאחריו. נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. כדי לאזן את העייפות מומלץ לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות.


התייעץ עם הצוות המטפל לגבי פעילות גופנית מתאימה עבורך.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את התכנית "צעדים לאיכות חיים"® החושפת חולי סרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית ומעודדת אותם לשלב פעילות מתוכננת ומוהנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל. 1-800-599-995.


שינויים בעור

הטיפול עלול לגרום לפריחה קלה. לרוב, הפריחה תשתפר גם ללא טיפול. דווח על כך לרופא המטפל בך.

כאבים בשרירים ובעצמות

ייתכן שתחוש כאבים או נוקשות בשרירים ובעצמות. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'כאב והטיפול בו', המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם כאב. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע' של האגודה בטל. 1-800-599-995.


בחילות

ברוב המקרים הבחילות יהיו קלות. דווח לרופא המטפל בך על מנת שיוכל לרשום עבורך תרופות מתאימות להקלה על תופעה זו.

שלשולים

אם הנך חווה תופעה זו, חשוב להקפיד על שתייה מרובה - לפחות 2 ליטרים של נוזלים ביום. הרופא המטפל בך יוכל לרשום תרופות להקלה על תופעה זו.

סחרחורת, ראייה מעורפלת או ישנוניות

אלו הן תופעות לוואי אפשריות בזמן השימוש בתרופה דגרליקס. חשוב שתימנע מנהיגה או פעולה מכנית אחרת אם אתה חווה אחת או יותר מתופעות לוואי אלו.

תופעות לוואי אפשריות בשימוש ארוך-טווח של דגרליקס

עלייה במשקל ואובדן מסת שריר

ייתכן ותעלה במשקל בזמן השימוש בתרופה, בייחוד באזור המותניים. כמו כן, ייתכן כי תאבד חלק ממסת השרירים בגופך. הקפדה על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית קבועה יכולים לעזור בשמירה על המשקל. אימוני התנגדות, כגון הרמת משקולות, יכולים להפחית אובדן מסת שריר. שוחח על כך עם הצוות המטפל בך.

שינויים במצב הרוח

אתה עלול לחוות שינויים במצב הרוח ולהרגיש דיכאון או עצבות לאחר נטילת התרופה במשך מספר חודשים. יידע את הרופא על תופעות אלו.

בעיות בזיכרון ובריכוז

ייתכנו שינויים בזיכרון וביכולת הריכוז שלך. מומלץ להיעזר במחברת או יומן למעקב ורישום כדי לסייע לך לזכור דברים. דווח לרופא המטפל בך אם אתה חווה קשיים בנושא זה.

רגישות או גודש בחזה

תיתכן רגישות או נפיחות באזור השדיים - תופעה המכונה גינקומסטיה (Gynecomastia). הרופא המטפל יוכל לייעץ כיצד למנוע או לטפל בתופעה זו.

דלדול עצם (אוסטיאופורוזיס)

שימוש ממושך של שנים בדגרליקס, עלול להעלות את הסיכון לדלדול עצם וכתוצאה מכך, להעלות את הסיכון לשברים בעצמות. פעילות גופנית הכוללת הליכות בשילוב עם אימוני התנגדות, כגון הרמת משקולות, יכולים לעזור בשמירה על עצמות חזקות. בנוסף, הקפדה על תזונה מאוזנת, הימנעות מעישון וצמצום צריכת אלכוהול לכמות היומית המומלצת יכולים אף הם לעזור בשמירה על העצמות.

השפעות על הכבד

דגרליקס עלולה להשפיע על תפקודי הכבד. לרוב, מדובר על השפעה מתונה וניתן להמשיך ליטול את התרופה כרגיל. הרופא המטפל בך יעקב אחר פעילות הכבד באמצעות בדיקות דם תקופתיות.

שינויים בתפקודי הלב וסיכון לסוכרת

שימוש ארוך טווח בתרופה יכול לעלות את הסיכון למחלות לב, לשינויים בקצב הלב או למחלת הסוכרת. עם זאת, ברוב המקרים, התועלת של השימוש בדגרליקס עולה על הסיכון לתופעות לוואי אלו. תוכל לשוחח עם הרופא המטפל בך על הסיכונים והיתרונות של השימוש בתרופה. חשוב לדווח לרופא שלך אם סבלת בעבר משינויים בקצב הלב ואם נטלת תרופות לטיפול בבעיה זו.


תוכל להפחית את הסיכון למחלות לב וסוכרת על ידי הקפדה על תזונה מאוזנת, הימנעות מעישון, צמצום צריכת אלכוהול לכמות היומית המומלצת, שמירה על משקל גוף תקין וביצוע פעילות גופנית.


מידע נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

  • אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן, יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

  • אם מועד קבלת הזריקה נדחה ביומיים-שלושה מהתאריך המיועד, אין לכך השפעה משמעותית, אך חשוב כי תקפיד לקבל את התרופה בזמן.

  • אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות, של אנשי קשר, אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

  לרשימת התרופות >>

תודתנו נתונה ל:
פרופ' אבישי סלע,

מנהל המכון האונקולוגי במרכז הרפואי אסף הרופא, צריפין, על הערותיו והארותיו.

 

פברואר 2016