לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

יוד 131 טוסיטומומאב (®בקסאר) Iodine 131 Tositumomab Bexxar

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

הבקסאר משתייכת לקבוצה של תרופות מוכוונות מטרה מסוג נוגדנים חד-שבטיים. תרופה זו ניתנת כטיפול בסוג של לימפומה של תאי B שאינה מסוג הודג'קינס. מידע זה מתאר את טוסיטומומאב, את אופן קבלתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה.

 

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'להבין לימפומה שאינה מסוג הודג'קינס' ודפי מידע על הסוגים השונים של לימפומה, אותם נשמח לשלוח אליך, ללא תשלום, באמצעות פנייה ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן שמספרו 1-800-599-995.

 

תגובתו של כל אדם לטיפול היא ייחודית. ישנם אנשים החווים מעט תופעות לוואי בעוד אחרים מדווחים על תופעות לוואי רבות. רופאים ואנשי צוות רפואי בודקים בתדירות ובהקפדה אחר התקדמות כל חולה המטופל בתרופות מעין אלו. במידע זה מתוארות חלק מתופעות הלוואי השכיחות במטרה לתת לך מידע מוקדם על תוצאות מהשימוש בתרופה.

אם תקבל בקסאר, הרופא המטפל בך יסביר לך הכל אודות התרופה, ההליכים בהם משתמשים, ואופן ההשגחה עליך בזמן שתקבל אותה. אם בכל רגע שהוא יתעוררו אצלך חששות כלשהן, אנא פנה לרופא או לאחות המטפלים בך לקבלת מידע או ייעוץ.

מהו נוגדן חד-שבטי?

בנוגדנים חד-שבטיים משתמשים כדי להשמיד סוגים מסוימים של תאי סרטן, בעוד שנגרם נזק מועט לתאים רגילים. תפקידם לזהות חלבונים מסוימים המצויים על פני השטח של תאי סרטן מסוימים. הנוגדן החד-שבטי מזהה את החלבון וננעל עליו (כמו מפתח במנעול), מה שמורה למערכת החיסונית של הגוף לתקוף את תאי הסרטן, ויכול גם לגרום לתאים להשמיד את עצמם. לפעמים נוגדנים חד-שבטיים כמו הבקסאר נושאים על גבם תרופה כנגד הגידול הסרטני או חומר רדיואקטיבי. באופן זה ניתן להשתמש בהם כדי לשלוח טיפול ישירות לתא סרטני (טיפול מכוון).

כיצד פועלת הבקסאר?

בקסאר נושאת על גביה חומר רדיואקטיבי הנקרא יוד 131. הנוגדן החד-שבטי בבקסאר מתכוונן על חלבון שנמצא על פני השטח של תאי ה-B, והיוד הרדיואקטיבי משלח קרינה ישירות על תאים אלה. כך מושמדים תאי ה-B של הלימפומה. למרבה הצער, התהליך עלול להשפיע גם על תאים רגילים.

אופן קבלת התרופה

בקסאר ניתנת באמצעות טפטוף (אינפוזיה) דרך מחט דקה (קנולה) המוחדרת לוריד. בדרך כלל מקבלים אותה בשני מינונים שונים באותו היום, או שני מינונים ששבוע מפריד ביניהם. לאחר קבלת המינון השני יהיה עליך להישאר בבית החולים מספר ימים, בגלל האפשרות חשיפת אנשים אחרים לקרינה. הסיכון כלפי אנשים אחרים קטן ונמשך עד שבוע. במהלך השבוע גופך ייפטר מהקרינה דרך זיעה ושתן.

 

יוטלו עליך הגבלות מסוימות במהלך זמן זה. סביר להניח שתאושפז בחדר משלך, או ביחד עם מטופל אחר העובר את אותו הטיפול. משני צידי מיטתך יוצבו מסכי עופרת הסופגים קרינה. שעות הביקור יהיו מוגבלות, וייאסר על נשים בהיריון וילדים לבקרך. יחד עם זאת, הרגשתך הכללית תהיה טובה, תוכל להביא ספרים ועיתונים לחדרך, לצפות בטלוויזיה, ולהאזין לרדיו בכדי להעביר את הזמן. לאגודה למלחמה בסרטן חוברות העוסקות בנושא הקרינה (רדיותרפיה) הכוללות מידע ועצות נוספות בנוגע לטיפול.

 

תופעות לוואי אפשריות

סיכון מוגבר לזיהום

תיתכן ירידה במספר תאי הדם הלבנים או בספירות תאים מסוגים אחרים בגופך (תופעה הנקראת פאנציטופניה) במהלך הטיפול או מספר ימים לאחר מכן. במידה ומתרחשת ירידה כזו, יגבר הסיכון לפתח זיהום. הרופא או האחות המטפלים בך ישוחחו עמך על כך, ועל אמצעי זהירות שיהיה עליך לנקוט. תאי הדם הלבנים שלך בדרך כלל יתאוששו בתוך 3 עד 4 שבועות.

 

תסמינים דמויי-שפעת

תסמינים אלה כוללים חום וצמרמורות, כאב ראש, גירוד וכאבי פרקים ושרירים. תופעות אלה עשויות להתרחש מספר שעות לאחר קבלת התרופה, אך בדרך כלל לא נמשכות מעבר ליום או יומיים.

 

תגובות אלרגיות

התרופה בדרך כלל לא גורמת בעיות רבות, אך עם זאת קיימת האפשרות שתפתח תגובה אלרגית לנוגדן חד-שבטי בבקסאר. סימנים המעידים על תגובה אלרגית הם פריחות בעור וגירוד, תחושת נפיחות בלשון או בגרון, גירוי בנחיריים, צפצופים, שיעול וחוסר נשימה. יתבצע מעקב קפדני אחר מצבך במהלך הטיפול, אך ספר לרופא או לאחות המטפלים בך אם אתה סובל מתסמינים אלה. ניתן לקבל תרופות מסוימות, הידועות בתור אנטי-היסטמינים, לפני האינפוזיה, כדי להקטין את הסיכון שתפתח תגובה אלרגית. ניתן להאט או לעצור את האינפוזיה עד שהתגובה תחלוף.


מידע זה מבוסס על מאגר  והותאם לצרכי הארץ
תודתנו נתונה לפרופ' ארנון נגלר, מנהל המערך ההמטולוגי, המחלקה להשתלת מח עצם ובנק דם טבורי וחבר וועדת העדכון לנושא המטו-אונקולוגיה באגודה למלחמה בסרטן, על הערותיו והארותיו

המידע מעודכן למרץ 2005. בימים אלו נמצא המידע בתהליכי עדכון ויתכנו בו שינויים.

ניתן להתקשר למרכז המידע, טל. 03-57211608 לפרטים.

המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.