לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

נִיבוֹלוּמָאבּ + רלטלימאב - Nivolumab + Relatlimab (אופדואלג® - ®OPDUALAG)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה נִיבוֹלוּמָאבּ + רלטלימאב (אופדואלג), את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן על מלנומה, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.


*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.

**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים ולגברים כאחד.


מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

אופדואלג היא שילוב של שתי תרופות אימונותרפיות למלנומה. תרופות אימונותרפיות, רותמת את מערכת החיסון של הגוף להילחם בגידול הסרטני. ניבולומאב פועלת על ידי חסימת חלבון PD-1 המצוי על פני תאים מסוג T של מערכת החיסון, ובכך משיבה לתאי ה-T את היכולת להשמיד התאים הסרטניים באופן יעיל. רלטלימאב, היא נוגדן אנטי LAG-3. LAG-3 מצוי גם הוא על גבי תאי ה- T של מערכת החיסון. ע"י חסימתו, מתחדשת פעילותם התקינה של תאי T, כך שהם חוזרים לתקוף את התאים הסרטניים ולנטרלם.


רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

בישראל רשומה התרופה אופדואלג לטיפול במלנומה לא נתיחה או גרורתית.


אופן נטילת התרופה

  • אופדואלג ניתנת כעירוי תוך ורידי, אחת לארבעה שבועות
  • יש לדווח לרופא המטפל על כל תרופה נוספת שאתה לוקח, לרבות תרופות ללא מרשם, תוספי מזון, ויטמינים וכו'
  • אין ליטול תרופות אחרות במהלך הטיפול מבלי לדבר עם הרופא תחילה.


לפני תחילת הטיפול עדכן את הרופא אם

  • אם אתה אלרגי לאחד ממרכיבי השילוב נִיבוֹלוּמָאבּ או רלטלימאב.
  • אתה סובל מבעיה במערכת החיסון, מחלה אוטואימונית דוגמת מחלת קרוהן, קוליטיס כיבי או זאבת (לופוס)
  • אם יש לך מלנומה בעין
  • יש גרורות במוח
  • אם אתה נוטל תרופות לדיכוי מערכת החיסון כמו קורטיקוסטרואידים, שכן תרופות אלו עלולות להפריע לפעולת התרופה. לאחר הטיפול הרופא עשוי לתת לך קורטיקוסטרואידים על מנת להפחית את תופעות הלוואי שעשויות להיות לך במהלך הטיפול.
  • אם עברת השתלת איברים
  • אם קיבלת או שאתה עתיד לקבל השתלת תאי גזע מתורם.
  • אם יש מצב שמשפיע על מערכת העצבים שלך, כמו מיאסטניה גרביס (עייפות שריריםMyasthenia Gravis - ); או תסמונת ג'יליאן-ברה.


תופעות לוואי המחייבות פנייה לטיפול רפואי מיידי

התרופה עלולה לגרום למערכת החיסון לתקוף איברים ורקמות תקינים בגוף ולהשפיע על תפקודם באופן שיכול לגרום לתוצאות חמורות או בחלק מהמקרים אף למוות. תופעות אלו יכולות להתרחש במהלך הטיפול או שבועות או אפילו חודשים לאחר סיומו.

צור קשר מיידי עם הצוות הרפואי מיד אם אתה מפתח סימנים חדשים או החמרה של תסמינים, כולל:

  • בעיות ריאות /דלקת ריאות - שיעול חדש או מחמיר; קוצר נשימה במאמצים קלים; כאב בחזה.
  • בעיות מעיים / קוליטיס - שלשול; יציאות תכופות יותר מהרגיל; צואה שחורה, דביקה, דמויית זפת, או מכילה דם או ריר; כאב או רגישות עזה באזור הבטן.
  • בעיות כבד /דלקת בכבד - הצהבת העור או הלבן של העין; בחילה עזה או הקאות; כאב בצד ימין של הבטן; שתן כהה (צבע תה); דימום או חבורות ללא סיבה.
  • בעיות בבלוטות ההורמונים - כאבי ראש שאינם פוסקים /בלתי רגילים; רגישות לאור; בעיות עיניים; דופק לב מואץ; הזעה מרובה; עייפות עזה; ירידה/עליה במשקל; תחושת רעב/צמא גדולה מהרגיל; מתן שתן תכוף מהרגיל; נשירת שיער; תחושת קור; עצירות; הקול הופך עמוק יותר; סחרחורת או עילפון; שינויים במצב הרוח או בהתנהגות, למשל ירידה בחשק המיני, עצבנות או נטייה לשכחה.
  • בעיות כליות - ירידה בכמות השתן; דם בשתן; נפיחות בקרסוליים; קוצר נשימה, אובדן תיאבון.
  • בעיות עור - פריחה; גרד; שלפוחיות או קילוף עור; כאב או כיבים בפה, באף, בעיניים, בגרון או באזור איברי המין.
  • בעיות לב - כאב שלא היה קיים קודם או החמרה של כאב חזה; דופק לא סדיר או תחושה שהדופק מאוד מהיר; קוצר נשימה; עייפות; נפיחות בקרסוליים.
  • סוכרת, לעיתים מסכנת חיים, עקב חומצה בדם (קטואצידוזיס סוכרתי) - תחושת רעב/ צמא מהרגיל, מתן שתן תכוף, ירידה במשקל, תחושת עייפות או חשיבה לא ברורה, נשימה עם ריח מתוק או פירותי, טעם מתוק או מתכתי בפה, או ריח שונה לשתן או לזיעה, בחילה, כאבי בטן נשימה מהירה ועמוקה.


זו אינה רשימה מלאה של הפרעות במערכת החיסון בעקבות השימוש בתרופה. בעיות יכולות להופיע גם באברים ורקמות אחרים, צור קשר מיידי עם הצוות הרפואי אם מופיעים או מחמירים הסימפטומים לעיל וסימפטומים נוספים כמו:

  • בלבול, ישנוניות, בעיות זיכרון, שינויים במצב הרוח או בהתנהגות, צוואר נוקשה, בעיות שיווי משקל, עקצוצים או חוסר תחושה בידיים או ברגליים.
  • ראייה כפולה, ראייה מטושטשת, רגישות לאור, כאבי עיניים, שינויים בראייה.
  • כאבי שרירים חזקים או מתמשכים, חולשת שרירים שגורמת לקושי בהתרוממות מישיבה לעמידה, קושי להרים את היד, עיפות קיצונית,, או התכווצויות שרירים.
  • חבורות, ירידה בספירת תאי הדם האדומים.


קבלת טיפול מיידי עשויה למנוע החמרה של הבעיות. במהלך הטיפול בתרופה יערך מעקב אחר הסימפטומים ויתכן טיפול בקורטיקוסטרואידים או תרופות הורמונליות חלופיות. אם תופעות הלוואי חמורות, יתכן שהטיפול בשילוב נִיבוֹלוּמָאבּ + רלטלימאב יופסק.


לצד התופעות המופיעות למעלה המחייבות פניה מיידית לצוות המטפל, דווח מייד לצוות הרפואי אם במהלך העירוי אתה חווה:

  • צמרמורות או רעד
  • פריחה וגרד
  • גל חום בפנים ובצוואר
  • קוצר נשימה
  • סחרחורת
  • תחושת עילפון
  • חום
  • כאב גב או צוואר


תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים תופעות משמעותיות ומיעוטם חווים תופעות מסכנות חיים. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.


תופעות לוואי נפוצות

כאבי שרירים, מפרקים ועצמות

במהלך הטיפול ייתכן שתחווה כאבי שרירים, מפרקים או עצמות. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.


עייפות / חולשה

שיכולות להיגרם בשל תת פעילות של בלוטת התריס... עייפות וחולשה קיצוניים עלולים להיות משניים גם לתת פעילות בלוטת יותרת הכליה או בלוטות ההיפופיזה. לרוב לאחר טיפול הורמונלי חליפי לתת הפעילות של בלוטות אלה, החולשה לחלוף לחלוטין.  אם העייפות גורמת לך לתחושת נמנום, אל תנהג או תפעיל מכשור כבד אם אתה מרגיש חולשה ועייפות רבה שאינם חולפים - יידע את הרופא על כך.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים"® החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.1-800-599-995


פריחה, או גירוי-גרד בעור

הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו. דווח בהקדם האפשרי לצוות המטפל על כל פריחה שמופיעה בעורך, או על החמרה. אין לטפל בפריחה בתכשירים המיועדים לאקנה. ניתן להקל על תופעות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח, והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול או בישום. הקפד לשמור על ניקיון העור, כדי למנוע זיהומים. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה.


כתמים בהירים בעור (ויטלגו)

שתף את הצוות הרפואי. מצב זה אינו מסוכן כלל.


ירידה בתיאבון / ירידה במשקל

במקרים נדירים יחסית, התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך, מומלץ לפנות לאחות או הדיאטנית במרכז הרפואי בו אתה מטופל לקבלת ייעוץ תזונתי ועצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.

להלן מספר עצות להתמודדות עם הירידה בתיאבון:

  • נסה להעשיר את טעמי המזון בתבלינים  ובעשבי תיבול.
  • תוכל לנסות ולהחליף חלק מן הארוחות במשקאות מזינים, או להתבסס על דיאטה של מזון רך ועשיר בקלוריות.
  • חלק מהמטופלים מגלים כי בזמן הטיפול מזונות קרים טעימים יותר מאשר מזונות חמים.
  • אם אתה חש טעם מתכתי בפה, השתמש בסכו"ם מפלסטיק.
  • נסה לצרוך מנות מזון קטנות והרבה נוזלים, גם אם אינך יכול לאכול, אך לא לפני האכילה. נסה לצרוך מזונות בעלי ערך קלורי גבוה כדי לא להפחית במשקל הגוף.


שלשול

ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה מעבר ל- 3 יציאות מיימיות ביום- פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.


ירידה במלחים (סודיום) בדם

הצוות הרפואי יבצע בדיקות דם שגרתיות לאורך הטיפול לצורך מעקב אחר רמות המלחים בגופך.


כאבי ראש

ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.


קושי בנשימה/שיעול

במידה ומופיע קוצר נשימה חדש או מחמיר, שיעול, או כאבי םבחזה – יש להודיע מיידית לצוות המטפל על מנת לאבחן את הסיבה לכך. תחת טיפולבאימונותרפיה עלולה להתפתח דלקת ריאות אוטואימונית "פנאומוניטיס" הניתנת לטיפול בסטירואידים. טיפול מוקדם חשוב על מנת להתגבר על הבעיה.


מידע חשוב נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

  • תרופות ותכשירים שיש לידע את הרופא המטפל אם הנך מקבל טיפולים דוגמתם: קורטיקוסטרואידים, שעלולות להפריע להשפעה של התרופה. לאחר תחילת הטיפול הרופא עשוי לתת לך קורטיקוסטרואידים על מנת להפחית את תופעות הלוואי שעשויות להיות לך במהלכו.

  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

  • הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

  • פוריות: לא ידוע אם התרופה עשויה להשפיע על הפוריות. מומלץ להתייעץ עם הרופא בנושא טרם תחילת הטיפול ובמקרים מסויימים יש לשקול שימור פריון (הקפאת ביצות / עוברים / זרע) טרם תחילת הטיפולים.

  • מניעת הריון – אין להיכנס להריון בזמן נטילת התרופה ועד חמישה חודשים לאחר סיום קבלת המנה האחרונה של התרופה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

  • אמצעי מניעה: יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה.

  • הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה ועד חמישה חודשים לאחר סיום קבלת המנה האחרונה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.

  • נהיגה והפעלת מכשור כבד: לשימוש בתרופה השפעה קלה על היכולת לנהוג או להפעיל מיכשור כבד. בדוק כיצד התרופה משפיעה עליך לפני שתנהג או תפעיל מיכשור כבד.

  • אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
מידע נוסף בנושא

פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן 

ייעוץ מקצועי:
ד"ר נתנאל אשר, מומחה באונקולוגיה קלינית, מנהל המרכז לגידולי עור ומלנומה, מרכז דוידוף - מרכז רפואי רבין - בי"ח בלינסון

עודכן: אוגוסט 2024
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.