דף מידע זה מתאר את התרופה נִיבוֹלוּמָאבּ + רלטלימאב (אופדואלג), את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן על מלנומה, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים ולגברים כאחד.
אופדואלג היא שילוב של שתי תרופות אימונותרפיות למלנומה. תרופות אימונותרפיות, רותמת את מערכת החיסון של הגוף להילחם בגידול הסרטני. ניבולומאב פועלת על ידי חסימת חלבון PD-1 המצוי על פני תאים מסוג T של מערכת החיסון, ובכך משיבה לתאי ה-T את היכולת להשמיד התאים הסרטניים באופן יעיל. רלטלימאב, היא נוגדן אנטי LAG-3. LAG-3 מצוי גם הוא על גבי תאי ה- T של מערכת החיסון. ע"י חסימתו, מתחדשת פעילותם התקינה של תאי T, כך שהם חוזרים לתקוף את התאים הסרטניים ולנטרלם.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
בישראל רשומה התרופה אופדואלג לטיפול במלנומה לא נתיחה או גרורתית.
תופעות לוואי המחייבות פנייה לטיפול רפואי מיידי
התרופה עלולה לגרום למערכת החיסון לתקוף איברים ורקמות תקינים בגוף ולהשפיע על תפקודם באופן שיכול לגרום לתוצאות חמורות או בחלק מהמקרים אף למוות. תופעות אלו יכולות להתרחש במהלך הטיפול או שבועות או אפילו חודשים לאחר סיומו.
צור קשר מיידי עם הצוות הרפואי מיד אם אתה מפתח סימנים חדשים או החמרה של תסמינים, כולל:
זו אינה רשימה מלאה של הפרעות במערכת החיסון בעקבות השימוש בתרופה. בעיות יכולות להופיע גם באברים ורקמות אחרים, צור קשר מיידי עם הצוות הרפואי אם מופיעים או מחמירים הסימפטומים לעיל וסימפטומים נוספים כמו:
קבלת טיפול מיידי עשויה למנוע החמרה של הבעיות. במהלך הטיפול בתרופה יערך מעקב אחר הסימפטומים ויתכן טיפול בקורטיקוסטרואידים או תרופות הורמונליות חלופיות. אם תופעות הלוואי חמורות, יתכן שהטיפול בשילוב נִיבוֹלוּמָאבּ + רלטלימאב יופסק.
לצד התופעות המופיעות למעלה המחייבות פניה מיידית לצוות המטפל, דווח מייד לצוות הרפואי אם במהלך העירוי אתה חווה:
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים תופעות משמעותיות ומיעוטם חווים תופעות מסכנות חיים. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
במהלך הטיפול ייתכן שתחווה כאבי שרירים, מפרקים או עצמות. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.
שיכולות להיגרם בשל תת פעילות של בלוטת התריס... עייפות וחולשה קיצוניים עלולים להיות משניים גם לתת פעילות בלוטת יותרת הכליה או בלוטות ההיפופיזה. לרוב לאחר טיפול הורמונלי חליפי לתת הפעילות של בלוטות אלה, החולשה לחלוף לחלוטין. אם העייפות גורמת לך לתחושת נמנום, אל תנהג או תפעיל מכשור כבד אם אתה מרגיש חולשה ועייפות רבה שאינם חולפים - יידע את הרופא על כך.
הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו. דווח בהקדם האפשרי לצוות המטפל על כל פריחה שמופיעה בעורך, או על החמרה. אין לטפל בפריחה בתכשירים המיועדים לאקנה. ניתן להקל על תופעות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח, והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול או בישום. הקפד לשמור על ניקיון העור, כדי למנוע זיהומים. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה.
שתף את הצוות הרפואי. מצב זה אינו מסוכן כלל.
במקרים נדירים יחסית, התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך, מומלץ לפנות לאחות או הדיאטנית במרכז הרפואי בו אתה מטופל לקבלת ייעוץ תזונתי ועצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.
להלן מספר עצות להתמודדות עם הירידה בתיאבון:
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה מעבר ל- 3 יציאות מיימיות ביום- פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
הצוות הרפואי יבצע בדיקות דם שגרתיות לאורך הטיפול לצורך מעקב אחר רמות המלחים בגופך.
ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.
במידה ומופיע קוצר נשימה חדש או מחמיר, שיעול, או כאבי םבחזה – יש להודיע מיידית לצוות המטפל על מנת לאבחן את הסיבה לכך. תחת טיפולבאימונותרפיה עלולה להתפתח דלקת ריאות אוטואימונית "פנאומוניטיס" הניתנת לטיפול בסטירואידים. טיפול מוקדם חשוב על מנת להתגבר על הבעיה.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
תרופות ותכשירים שיש לידע את הרופא המטפל אם הנך מקבל טיפולים דוגמתם: קורטיקוסטרואידים, שעלולות להפריע להשפעה של התרופה. לאחר תחילת הטיפול הרופא עשוי לתת לך קורטיקוסטרואידים על מנת להפחית את תופעות הלוואי שעשויות להיות לך במהלכו.
תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
פוריות: לא ידוע אם התרופה עשויה להשפיע על הפוריות. מומלץ להתייעץ עם הרופא בנושא טרם תחילת הטיפול ובמקרים מסויימים יש לשקול שימור פריון (הקפאת ביצות / עוברים / זרע) טרם תחילת הטיפולים.
מניעת הריון – אין להיכנס להריון בזמן נטילת התרופה ועד חמישה חודשים לאחר סיום קבלת המנה האחרונה של התרופה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
אמצעי מניעה: יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה.
הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה ועד חמישה חודשים לאחר סיום קבלת המנה האחרונה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.
נהיגה והפעלת מכשור כבד: לשימוש בתרופה השפעה קלה על היכולת לנהוג או להפעיל מיכשור כבד. בדוק כיצד התרופה משפיעה עליך לפני שתנהג או תפעיל מיכשור כבד.
אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן