דף מידע זה מתאר את התרופה רומידפסין*, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
רומידפסין היא תרופה מכווננת המעכבת את פעילות האנזים (סוג של חלבון) הקרוי היסטון דאצטילאז (HDAC), המעורב בויסות הדנ"א בתוך התאים בגוף, וגורמת לשינוי בהרכב הגנטי של תאי הסרטן המוביל להאטה בגידול המואץ של תאי הסרטן או למוות התאים (אפופטוזיס).
רומידפסין ניתנת בעירוי לוריד במשך 4 שעות, בדרך כלל בימים הראשון, השמיני והחמישה עשר של מחזור טיפול בן 28 ימים, ובמינון התלוי במידות גופך.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
התרופה רומידפסין רשומה בסל הבריאות עבור:
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים – דווח לרופא המטפל.
המלצות למניעת פציעות ודימומים:
הימנע משימוש בסכין גילוח (ניתן להשתמש במכשיר גילוח חשמלי).
הימנע מפעילויות העלולות לגרום לפציעות או דימומים (ספורט, גינון וכו').
הימנע מנטילת תרופות המשתייכות לקבוצת נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAID) כגון אספירין ואדוויל, המגבירות את הסיכון לדימומים. התייעץ עם הצוות הרפואי על תרופות שאינן מגבירות סיכון זה.
צחצח את השיניים במברשת שיניים רכה, והימנע משימוש בחוט דנטלי וקיסמים.
הטיפול בתרופה עלול להפחית את ייצור תאי הדם הלבנים המיוצרים על ידי מח העצם (תופעה המכונה לויקופניה או נויטרופניה), ובכך להגביר את הסיכון להופעת זיהומים. במהלך הטיפול בתרופה רמת כדוריות הדם הלבנות תיבדק בקביעות על ידי הצוות הרפואי. אם יימצא שהיא נמוכה, ייתכן והטיפול בתרופה יידחה או שיופחת המינון שניתן לך.
חשוב לפנות באופן מיידי להתייעצות רפואית באחד המקרים הבאים:
המלצות למניעת זיהומים:
התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (מצב של חסר דם). תסמיני אנמיה הן עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:
תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.
התרופה עלולה לגרום לאי-סדירות בקצב הלב. דווח לצוות הרפואי על כל קצב לב חריג או מואץ, כאב בחזה, קוצר נשימה או סחרחורת. במידת הצורך ייערכו בדיקות תקופתיות של תפקודי הלב.
בזמן הטיפול בתרופה ייתכנו אבדן תיאבון, ירידה במשקל ו/או שינויים בטעמי המזון. לרוב, תופעה זו היא זמנית ונמשכת מספר ימים.
להלן מספר עצות להתמודדות עם הירידה בתיאבון:
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ומחלימים מסרטן.
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.
התרופה עלולה לעורר מחדש נגיף צהבת B שהיה רדום בגוף. צהבת היא מחלה נגיפית של הכבד. יש לדווח לרופא המטפל בך אם חלית בצהבת בעבר, כדי שבדיקת דם לאיתור צהבת B תיערך לך לפני תחילת הטיפול ושיינתן לך טיפול תרופתי למניעת התפרצות המחלה.
חלק מהמטופלים חווים אי-נוחות בבטן בזמן הטיפול. אם הכאבים אינם חולפים או מחמירים, הרופא יכול לרשום לך תרופות להקלה על התופעה.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
פרופ' דינה בן יהודה, מנהלת המחלקה להמטולוגיה, מרכז רפואי הדסה עין כרם, ירושלים, על הערותיה והארותיה.
דצמבר 2017
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
לתשומת לבכם
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.