לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

בוסוטיניב - Bosutinib (בוסוליף® - ®Bosulif)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה בוסוטיניב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.    

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**    

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.

** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

בוסוטיניב הוא טיפול מכוונן (ממוקד מטרה) מסוג המכונה מעכב האנזים טירוזין קינאז (TKI).  קינאזות הם חלבונים השולחים אותות המעודדים את הצמיחה והחלוקה של תאים סרטניים. התרופה חוסמת את פעילותו של חלבון המיוצר על ידי תאי לוקמיה (CML) בהם קיים שיבוש בכרומוזום המכונה פילדלפיה. 

אופן נטילת התרופה

בוסוטיניב היא טבליה שיש לבלוע בשלמותה מבלי לרסק או לחתוך אותה. יש ליטול את התרופה אחת ליום בשעה קבועה על קיבה מלאה. במידה ושכחת ליטול את התרופה בזמן, יש ליטול אותה בהקדם האפשרי. במידה וחלפו 12 שעות מהשעה המקורית בה היית אמור ליטול את התרופה, יש לדלג על המנה שהחסרת ולקחת את המנה הבאה כרגיל.  במהלך הטיפול בתרופה יש להימנע מאכילת אשכוליות או שתיית המיץ, שכן אלו עלולים להחמיר את תופעות הלוואי ולפגוע ביעילות הטיפול.

תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.


הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי.

ירידה בספירות הכדוריות הלבנות בדם (לויקופניה או נויטרופניה)

תאי דם לבנים חשובים מאוד כנגד זיהומים. בזמן קבלת הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים יכולה לרדת, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים.

חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:

  • עליה בחום הגוף מעל 38°C מעלות.

  • הרעה פתאומית בהרגשה הכללית, גם אם חום הגוף תקין.

  • אם אתה סובל מתסמינים העלולים להעיד על זיהום, כגון: כאבי גרון, כאבי שרירים, צמרמורת, שיעול, כאב בזמן מתן שתן, או תכיפות במתן השתן.

אנמיה (עייפות וקוצר נשימה)

התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (מצב של חסר דם). תסמיני אנמיה הן עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.

שלשולים

ייתכנו שלשולים אחרי נטילת המנה הראשונה של בוסוטיניב. ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.

בחילות והקאות

יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.

 

להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:

  • המנע ממאכלים שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מאכלים שומניים, חריפים או חומציים (לימונים, עגבניות, תפוזים).

  • נסה לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות וללעוס היטב, ולצרוך מזונות קרים או בטמפרטורת החדר.

  • נסה להשתמש בכדורים נוגדי צרבת, לאכול קרקרים או טוסט, לשתות משקה עם נענע או ג'ינג'ר אייל, ולהשתמש בשורש ג'ינג'ר טרי טחון במזון, או בג'ינג'ר מסוכר.

  • היעזר בגישות טיפוליות שאינן תרופתיות המגבירות את מידת השקט הנפשי, כגון דיקור או דמיון מודרך.

כאבי בטן

חלק מהמטופלים חווים אי-נוחות בבטן בזמן הטיפול. אם הכאבים אינם חולפים או מחמירים, הרופא יכול לרשום לך תרופות להקלה על התופעה.

השפעה על הריאות

התרופה עלולה לגרום לשיעול וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל אם אתה מבחין בצפצוף בנשימה, שיעול או חום. כמו כן, יש לדווח על כל החמרה בבעיית נשימה קיימות, ובמידת הצורך, ייערכו לך בדיקות של הריאות.

שינויים בעור

פריחה, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי בזמן הטיפול בתרופה וחולפות עם סיום הטיפול. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו. דווח לרופא על כל פריחה שמופיעה בעור, מאחר וזו עלולה להיות תגובה לתרופה.

תשישות ועייפות

תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע.
להצטרפות: 03-5721618

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה.
לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה
בטל. 1-800-599-995.

כאבי ראש

ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.

אובדן תיאבון

התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך, מומלץ ליצור קשר עם האחות או הדיאטנ/ית במחלקה. הן יוכלו לתת לך עצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן
בטל. 1-800-599-995.
כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא תזונה באתר האגודה באינטרנט.

שינויים בתפקודי הכבד או הכלייה

בזמן השימוש בתרופה ייתכנו שינויים בתפקודי הכבד או הכלייה המחייבים מעקב רפואי, ולכן הרופא המטפל בך יבצע בדיקות דם שגרתיות בכדי לוודא שלא חל שינוי כלשהו.

שינויים בקצב פעימות הלב

השימוש בתרופה עלול במקרים בודדים לגרום לשינויים בקצב פעימות הלב. יש לדווח לרופא באופן מידי אם הנך חש בעלייה בקצב פעימות הלב או על כאבים בחזה. לפני תחילת השימוש בתרופה ייערכו בדיקות של תפקודי הלב (א.ק.ג.).

סחרחורות

ייתכן שתסבול מסחרחורות קלות בזמן השימוש בתרופה. דווח על כך לרופא המטפל בך אם אתה מודאג מהתופעה. שתייה מרובה של נוזלים ומעבר הדרגתי ואיטי ממצב שכיבה למצב ישיבה וממנו למצב עמידה עשויה להקל על התופעה. חשוב שתימנע מנהיגה או פעולה מכנית אחרת אם אתה חווה סחורחורת ובעיות בשיווי משקל.

כאבי שרירים ומפרקים

במהלך הטיפול ייתכן שתחווה כאבי מפרקים או שרירים, בייחוד באיזור הגב. כמו כן יתכנו התכווצויות שרירים מכאיבות. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף.

חום גבוה

דווח לצוות הרפואי אם חלה עליה בחום הגוף מעל 37.5-38°C.

אגירת נוזלים בגוף

נפיחות באזורי גוף שונים, בייחוד בקרסוליים, באצבעות הידיים, או באזור העיניים יכולה להיות תוצאה של השפעת הטיפול על מאזן המים והמלחים בגוף. התופעה אינה מסוכנת ולרוב חולפת ללא טיפול, אך עלולה לגרום לחוסר נוחות. אם התופעה לא חולפת, ניתן להיעזר בתרופות משתנות, המסייעות בהפרשת הנוזלים מהגוף. התייעץ עם הרופא המטפל בכך בנושא זה. לעיתים, עלולה להתרחש אגירת נוזלים בריאות, ובמקרים נדירים גם בחלל הבטן או באזור הלב, ולכן יש להיות במעקב אצל הרופא המטפל. יש לדווח מיידית לצוות הרפואי במקרה של שיעול, כאבים בחזה, קוצר נשימה או עלייה פתאומית במשקל.

התייבשות

יש להקפיד מאוד על שתייה מרובה של נוזלים, כ-3-2 ליטרים ביום על מנת למנוע התייבשות.

מידע חשוב נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

 

  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

 

  • הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן - יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

 

  • פוריות: התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

 

  • מניעת הריון - מומלץ לא להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת [שם התרופה]. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

 

  • אמצעי מניעה: יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה יעיל בזמן השימוש בתרופה. התייעץ עם הרופא המטפל על כך.

 

  • הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.

  • חיסון חי או חיסון חי-מוחלש: יש להימנע מקבלת חיסון כלשהו במהלך הטיפול בתרופה ולמשך 6 חודשים לאחר סיום הטיפול.

  • אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

 << לרשימת התרופות


למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות
קרא עוד
תודתנו נתונה ל:

פרופ' דינה בן יהודה, מנהלת המחלקה להמטולוגיה, מרכז רפואי הדסה עין כרם, ירושלים, על הערותיה והארותיה.

יולי 2017


המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.


לתשומת לבכם

המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.