לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

אולרטומאב – Olaratumab (לרטרובו® – ®Lartruvo)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה אולרטומאב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**    

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.

** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

אולרטומאב היא נוגדן חד-שבטי סינתטי ומשמשת תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה) העוצרת או מאטה את גדילתו של הגידול הסרטני.  נוגדנים נמצאים באופן טבעי בגוף ומיוצרים על ידי המערכת החיסונית, במטרה להשמיד גורמים זרים, כמו חיידקים. אולרטומאב נקשרת לתאים בעלי קולטן (רצפטור) ספציפי (PDGFR-alpha), המצוי על פני תאי הגידול והנחוץ להתפתחותם. בעקבות הקישור חל עיכוב בגדילת תאי הסרטן והתפתחות כלי דם המזינים אותו (אנגיוגנזיס).

אופן נטילת התרופה

אולרטומאב ניתנת בעירוי תוך ורידי  במשך כשעה. בדרך כלל התרופה ניתנת בימים הראשון והשמיני של מחזור טיפול בן 21 ימים.

תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי.

אלרגיה בזמן העירוי

תופעות לוואי אלרגיות במהלך עירוי הן השכיחות ביותר, אך בדרך כלל חולפות במהלך הטיפול.


עלולה להופיע פריחה עדינה ואודם על פני העור, ולעיתים נדירות יותר אתה עלול לחוש בקשיי נשימה, צמרמורות, חום, הסמקה, דופק לב מואץ, בחילות והקאות. תופעות הלוואי שכיחות יותר בשני הטיפולים הראשונים. טרם מתן העירוי, תקבל תרופות שאמורות להפחית תסמינים אלו. הצוות הרפואי יפחית את מינון התרופה או יפסיק את הטיפול בה בהתאם למידת הסבילות שלך לתופעות אלו.

הטיפול באולרטומאב ניתן במקביל לטיפול כימותרפי, ותופעות הלוואי הנסקרות מטה קשורות בעיקר לכימותרפיה ולא לטיפול באולרטומאב. אולרטומאב מעלה אך במעט את הסיכון לירידה בספירות הכדוריות הלבנות בדם, אנמיה, ועייפות, אך לא את הסיכון לזיהום על רקע ספירה לבנה נמוכה.

ירידה בספירת הכדוריות הלבנות בדם (לויקופניה או נויטרופניה)

תאי דם לבנים חשובים מאוד  כנגד זיהומים. בזמן קבלת הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים יכולה לרדת, ולכן קיים סיכון מוגבר לזיהומים.

חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:

  • עליה בחום הגוף מעל 38°C מעלות.
  • הרעה פתאומית בהרגשה הכללית, גם אם חום הגוף תקין.
  • אם אתה סובל מתסמינים העלולים להעיד על זיהום, כגון: כאבי גרון, כאבי שרירים, צמרמורת, שיעול, כאב בזמן מתן שתן, או תכיפות במתן השתן.

המלצות למניעת זיהומים בימים בהם ספירות הדם נמוכות:

  • רחיצת ידיים שלך ושל מבקריך זו הדרך הטובה למנוע התפשטות זיהום.
  • הימנעות מפגישות עם קהלים רחבים ואנשים חולים.
  • הימנעות מטיפול בפסולת של חיית מחמד.
  • שמירה על כל פצע או חתך- נקי.
  • הקפדה על רחצה יומיומית ובריאות הפה (צחצוח שיניים באופן קבוע).
  • התייעצות עם הרופא או האחות בטרם קביעת ביקורים או טיפולים אצל רופא השיניים.
  • הימנעות מגזירת העור סביב הציפורן או ציפורן חודרנית. ניתן למרוח לק על הציפורניים, אך לא להדביק ציפורניים מלאכותיות.
  • התייעצות עם הרופא או האחות בטרם קבלת חיסון (או מתן חיסון לאדם עמו אתה מתגורר).

אנמיה

הטיפול התרופתי עלול להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (מצב של חסר דם). המתבטאת ב עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים חמורים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת. 

חבורות או דימומים

השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי  טסיות.  במקרה של דימום או חבורה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים  - דווח לרופא המטפל. 

המלצות למניעת פציעות ודימומים:

  • הימנעות משימוש בסכין גילוח (ניתן להשתמש במכשיר גילוח חשמלי).
  • הימנעות מפעילויות (ספורט, גינון וכו') העלולות לגרום לפציעות או דימומים.
  • הימנעות מנטילת תרופות המשתייכות לקבוצת נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAID) כגון אספירין ואדוויל, המגבירות את הסיכון לדימומים. התייעץ עם הצוות הרפואי על תרופות שאינן מגבירות סיכון זה.
  • צחצוח השיניים במברשת שיניים רכה, והימנעות משימוש בחוט דנטלי וקיסמים.

שלשולים

ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה, לא אלכוהולית וללא קפאין (כ-8-10 כוסות ביום) כל עוד אתה סובל משלשולים. 

תשישות ועייפות

תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות. תוכל להתייעץ עם האחות כיצד ניתן להפחית תחושות אלה בזמן הטיפול התרופתי.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה בטל.1-800-599-995.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618

כאבי שרירים

במהלך הטיפול ייתכן שתחווה כאבי שרירים, מפרקים או עצמות. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.

חוסר תיאבון

התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך, מומלץ ליצור קשר עם האחות או הדיאטנ/ית במחלקה. הן יוכלו לתת לך עצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא "הטיפול התזונתי התומך" המכילה מידע רב, ומעניקה עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא תזונה באתר האגודה באינטרנט.

מידע חשוב נוסף

bul3 תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

bul3 תופעות שאינן מופיעות בדף המידע - אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

bul3 הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן - יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

bul3 פוריות - התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

bul3 הנקה - יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה, ושלושה חודשים לאחר סיום הטיפול, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.

bul3 מניעת הריון - מומלץ לא להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת אולרטומאב ושלושה חודשים לפחות לאחר סיום הטיפול. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

bul3 אמצעי מניעה - יש להקפיד על השימוש באמצעי מניעה יעיל מסוג חוסם (קונדום), החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה ושלושה חודשים לפחות לאחר סיום הטיפול בה.

 << לרשימת התרופות


 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל-

ד"ר דניאלה כץ, אחראית שירות השד והסרקומה במכון האונקולוגי במרכז הרפואי אסף הרופא, צריפין, על הערותיה והארותיה.

 

מאי 2017

המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.