לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

קובימטיניב – Cobimetinib (קוטליק® - ®Cotellic)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה קובימטיניב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.

           

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**    

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.

**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

קובימטיניב היא תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה) המעכבת את פעילותו של חלבון טירוזין קינאז מסוג MEK, פוגעת ביכולת התאים הסרטניים להתחלק, ובכך מאטה או עוצרת את התפתחות הגידול הסרטני. התרופה יעילה רק במקרים בהם קיימת מוטציה בגן BRAF הגורמת לצמיחה מוגברת של תאים. את המוטציה ניתן לזהות בבדיקת הדגימה שנלקחה בזמן האבחון או הניתוח. לפני התחלת הטיפול בתרופה, הרופא שלך יערוך בדיקה למוטציה זו.

אופן נטילת התרופה

קובימטיניב היא טבליה שיש לבלוע בשלמותה מבלי לרסק או לחתוך אותה, על קיבה מלאה או ריקה. מחזור הטיפול הוא בן 28 ימים, בו יש ליטול את התרופה כל יום למשך 21 ימים, ולאחר מכן יש 7 ימי הפסקה של הטיפול בהם אין ליטול את התרופה, עד המחזור הבא. יש להתחיל את המחזור הטיפולי הבא לאחר שבעת ימי ההפסקה. במידה ושכחת ליטול את התרופה בזמן, יש ליטול אותה בהקדם האפשרי. במידה וחלפו 12 שעות מהשעה המקורית בה היית אמור ליטול את התרופה, יש לדלג על המנה שהחסרת ולקחת את המנה הבאה כרגיל. אין ליטול את התרופה עם מיץ אשכוליות.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

קובימטיניב רשומה בישראל לטיפול במלנמה לא נתיחה או גרורתית עם מוטציה BRAF V600 וכן לטיפול בחולים מבוגרים עם ממאירויות היסטיוציטיות (Histiocytic neoplasms).

תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

 

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי.

שלשולים

ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.

בחילות והקאות

יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.

 

להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:

  • המנע ממאכלים שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מאכלים שומניים, חריפים או חומציים (לימונים, עגבניות, תפוזים).
  • נסה לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות וללעוס היטב, ולצרוך מזונות קרים או בטמפרטורת החדר.
  • נסה להשתמש בכדורים נוגדי צרבת, לאכול קרקרים או טוסט, לשתות משקה עם נענע או ג'ינג'ר אייל, ולהשתמש בשורש ג'ינג'ר טרי טחון במזון, או בג'ינג'ר מסוכר.
  • היעזר בגישות טיפוליות שאינן תרופתיות המגבירות את מידת השקט הנפשי, כגון דיקור או דמיון מודרך.

חום

במידה וחומך עולה למעלה מ-38°C מעלות, יש לדווח מיד לצוות הרפואי, טרם נטילת המנה הבאה.

סרטן עור נוסף

התרופה עלולה לגרום להתפתחות סרטן עור חדש מסוגים שונים, כגון קרצינומה של תאי הבסיס - BCC, קרצינומת תאי קשקש SCC וקרטואקנטומה. הרופא שלך יבדוק את עורך לפני תחילת הטיפול בתרופה, ולאחר מכן מדי חודש או חודשיים במהלך הטיפול בה, וכן למשך 6 חודשים מתום סיום הטיפול בה. כמו כן, תעבור באופן קבוע בדיקות מעקב שיקבע הרופא. היה ערני ודווח לצוות הרפואי על כל שינוי בעורך לרבות נקודות חן או שומות חדשות, פצעים או חבורות שמדממות או שלא מחלימות, או שינויים בנקודות חן ושומות קיימות.

פריחה

הטיפול בקובימטיניב עלול לגרום לפריחה עם או ללא גרד בעור. יש לדווח לצוות הרפואי על כל התפתחות של פריחה בעור מאחר וזו עלולה במקרים מסוימים לגרום לזיהום.

רגישות לשמש

במהלך הטיפול בתרופה, העור הופך רגיש יותר לשמש, ואתה עלול לקבל כוויות ביתר קלות. החשיפה לשמש עלולה להחמיר את התופעות העוריות. יש לנקוט באמצעי זהירות בעת היציאה לשמש, דוגמת הימנעות מהחשיפה לשמש בין השעות 16:00-10:00, שהייה במקום מוצל, חבישת כובע, הרכבת משקפי שמש, שימוש בקרם הגנה בעל מקדם הגנה גבוה, ולבוש בבגדים ארוכים, על מנת להגן על העור.

בעיות עיניים (ראייה)

הטיפול בקובימטיניב עלול לגרום לבעיות עיניים, לרבות רטינופתיה (הצטברות  נוזל מאחורי רשתית העין). יש לדווח לצוות הרפואי במידה ואתה חש כאב, נפיחות או אדמומיות בעין, או שינויים בראייה, כגון ראייה מטושטשת, אובדן ראייה חלקי, רגישות לאור או כתמים בהירים בשדה הראיה.

דימומים

התרופה עלולה להגביר את הסיכון לדימומים. יש ליצור קשר מיידי עם הצוות הרפואי במידה ואתה מפתח תסמינים חריגים של דימום, כולל: כאבי ראש, סחרחורות, שיעול עם דם או קרישי דם, צואה דמית או בגוון שחור, דימום וגינלי מוגבר, דם בשתן או דימום מהחניכיים.

בעיות לב

קובימטיניב עלול לגרום לבעיות בתפקודי הלב, לרבות אי ספיקת לב. לפני התחלת הטיפול בתרופה ובמהלכו, ייערכו לך בדיקות תקופתיות של הלב כגון אקו-לב וסריקת מוגה (MUGA). דווח לצוות הרפואי באופן מיידי במידה ואתה מפתח קוצר נשימה, קצב לב לא סדיר, תחושת דופק מואץ, סחרחורת, כאב בחזה, או נפיחות ברגליים.


כאבי שרירים (תמס השריר - רבדומיוליזיס)

קובימטיניב עלולה לגרום לפירוק השריר (רבדומיוליזיס). דווח מיד לצוות הרפואי שלך אם אתה חווה כאבים עזים או חולשה של השרירים, בלבול או הקאות, או שמופיע שתן בגוון כהה. ייתכן שהטיפול בתרופה ייפסק באופן זמני או קבוע.


בעיות בכבד

קובימטיניב עלולה לגרום לבעיות כבד, לרבות רעילות של הכבד. במהלך הטיפול בתרופה ייערכו לך בדיקות מעקב של תפקודי הכבד. דווח לצוות הרפואי אם אתה חווה הצהבה של העור או לובן העיניים, שתן בגוון כהה או חום, או כאב בטן.


בעיות בנשימה או בריאות

השימוש בתרופה עלול לגרום לדלקת ריאות. דווח מיידית לצוות המטפל בך במידה ואתה חווה בעיות בנשימה או בריאות, לרבות קשיי נשימה המלווים בשיעול, קוצר נשימה ועייפות. ייתכן שייערכו לך בדיקות לתפקודי הריאות לפני התחלת הטיפול בתרופה.


רמות סוכר גבוהות

השימוש בתרופה עלול לגרום לעלייה ברמת הסוכר בדם ללא קשר לסוכרת. אתה תהיה במעקב אחר רמות הסוכר בדמך במהלך הטיפול בתרופה. יש לדווח לצוות הרפואי אם אתה מפתח צמא מוגבר, תכיפות מוגברת במתן השתן או רעב מוגבר, ראייתך מטושטשת, אתה חווה כאבי ראש או מבחין בריח רע מהפה.

מידע חשוב נוסף

bul3 תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

 

bul3 תופעות שאינן מופיעות בדף המידע - אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

 

bul3 הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן - יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

 

bul3 הריון - מומלץ לא להשתמש בתרופה במהלך ההריון. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

 

bul3 אמצעי מניעה - יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה יעילים בזמן השימוש בתרופה ולמשך שלושה חודשים לפחות לאחר סיום הטיפול. מומלץ להיוועץ עם הרופא שלך לגבי אמצעי המניעה המתאימים ביותר עבורך.

 

bul3 הנקה - מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל בך על הסיכון והתועלת בנטילת התרופה, היות ולא ידוע אם היא עוברת לחלב האם.

 

bul3 נהיגה והפעלת מכשור כבד - השימוש בתרופה עלול לגרום לסחרחורת קלה ו/או לעייפות. אם אתה חווה תופעות אלה, אל תנהג או תפעיל מכשור כבד בזמן השימוש בתרופה

 

bul3 אנשי קשר בשעת חרום - שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

 << לרשימת התרופות


 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל-

פרופ' יעקב שכטר, מנהל מכון "אלה" לטיפול ומחקר במלנומה וסרטן העור, המרכז הרפואי ע"ש ח. שיבא, תל השומר, רמת גן, על הערותיו והארותיו.

 

מאי 2017

המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.