דף מידע זה מתאר את התרופה סונידגיב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
סונידגיב היא תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה) מסוג מעכב מסלול קיפוד. מסלול הקיפוד הוא רצף חלבונים המעביר אותות מחוץ לתא אל מרכז הבקרה בתוכו, והיכול לעודד התפתחות תאים סרטניים. חסימת פעילותו מעכבת את התפתחות הגידול הסרטני.
סונידגיב היא כמוסה לבליעה בשלמותה, מבלי לפתוח אותה. יש ליטול את התרופה פעם ביום על קיבה ריקה, לפחות שעה לפני הארוחה או שעתיים אחריה. במידה ושכחת ליטול מנה, יש לדלג עליה וליטול את המנה הבאה במועד.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
סונידגיב רשומה בישראל לטיפול בסרטן עור מסוג BCC בהתוויות מסויימות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
אלה הן תופעות שכיחות בעת נטילת התרופה סונידגיב, איתן ניתן להתמודד ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. עם זאת, הן גם עלולות להעיד על בעיה אחרת בשרירים המכונה רבדומיוליזיס (תמס שריר). יש לדווח לצוות המטפל באופן מיידי במידה ואתה סובל מכאבים עזים או התכווצויות קשות של השרירים, אם מופיע שתן כהה, או שנפח השתן גדל בעת השימוש בתרופה.
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:
המנע ממאכלים שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מאכלים שומניים, חריפים או חומציים (לימונים, עגבניות, תפוזים).
נסה לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות וללעוס היטב, ולצרוך מזונות קרים או בטמפרטורת החדר.
נסה להשתמש בכדורים נוגדי צרבת, לאכול קרקרים או טוסט, לשתות משקה עם נענע או ג'ינג'ר אייל, ולהשתמש בשורש ג'ינג'ר טרי טחון במזון, או בג'ינג'ר מסוכר.
היעזר בגישות טיפוליות שאינן תרופתיות המגבירות את מידת השקט הנפשי, כגון דיקור או דמיון מודרך.
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה בטל.1-800-599-995.
התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך, מומלץ ליצור קשר עם האחות או הדיאטנ/ית במחלקה. הן יוכלו לתת לך עצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.
ייתכן והשיער ישנה את צבעו, יהפוך דק ודליל יותר, או שתתרחש נשירת שיער מלאה. שינויים בשיער צפויים לרוב שבועיים או שלושה לאחר התחלת הטיפול. ברוב המקרים, מדובר בתופעה זמנית, והשיער ישוב ויצמח עם סיום הטיפול.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
הגעה לבית החולים: אם עליך להגיע לטיפול כלשהוא בבית החולים (שאיננו עקב מחלת הדם ממנה אתה סובל) - יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
פוריות, מניעת הריון, אמצעי מניעה והנקה:
אמצעי מניעה: הטיפול בתרופה עלול לפגוע בתינוק המתפתח, ולכן יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה.
מניעת הריון: יש להמנע מלהכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת סונידגיב ובמהלך 20 חודשים לאחר סיום הטיפול, מאחר ועלול להיגרם נזק לעובר המתפתח. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה ובמהלך 20 חודשים לאחר סיום הטיפול, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.
פוריות: התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
תרומת זרע: אין לתרום זרע בזמן הטיפול בתרופה, ולמשך לפחות 8 חודשים לאחר סיום הטיפול האחרון בה.
תרומת דם: אין לתרום דם בזמן הטיפול בתרופה, ולמשך לפחות 20 חודשים לאחר סיום הטיפול בה.
אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
ד"ר מריאנה לנדאו, רופאת עור בכירה במרכז הרפואי שמיר, על הערותיה והארותיה.
אפריל, 2017