מידע זה מתאר את הטיפול התומך במשלב התרופתי פאלונוסטרון ונטופיטנט בבחילות והקאות הנלוות לטיפול הכימותרפי, את אופן נטילתו ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בו. מומלץ לעיין במידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, בחוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול כימי וקרינתי ", הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. יתכן שלא תחווה תופעות לוואי. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
התרופה משלבת בכדור אחד שני חומרים שונים הפועלים כנגד בחילות והקאות כתוצאה מהטיפול הכימותרפי, באמצעות מניעת גירויו של מרכז ההקאה, וכתוצאה מכך גם את תחושת הבחילה: פלונוסטרון הידרוכלוריד - חוסם לקולטן סרוטונין ( HT35) במרכז גרוי ההקאה במוח, האחראי בעיקר על השלב המיידי של תחושת הבחילה ב-24 השעות הראשונות, ונטופיטנט - חוסם לקולטן נוירוקינין (NK1) - גם הוא במערכת העצבים המרכזית, האחראי בעיקר על השלב המושהה של הבחילות וההקאות אחרי 24 השעות הראשונות.
כמוסה בצבע לבן-קרמל במתן פומי (דרך הפה).
התרופה ניתנת כשעה לפני תחילת הטיפול הכימותרפי, פועלת מיידית, למשך כ-5 ימים. יש לבלוע את הכמוסה בשלמותה, ללא קשר לזמני הארוחות.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
פאלונוסטרון + נטופיטנט רשומה בישראל לטיפול בהקאות או בחילות הנובעות מטיפול כימותרפי בחלק מהמקרים.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
רופאך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על לקיחת התרופות על פי ההנחיות על מנת להשיג יעילות מקסימלית שלהן. הצוות המטפל בך יוכל גם לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור במצב התופעות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
עדכן את רופאך אם אתה סובל מכאבי ראש בעת השימוש בתרופה על מנת שיוכל להמליץ לך על משככי כאבים.
קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים. תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.
ייתכן שתרגיש חולשה וחוסר אנרגיה וכן עייפות המלווה בתשישות גדולה מהרגיל. לא מן הנמנע שחלק מהתופעה קשור יותר לטיפול הכימותרפי עצמו. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות. תוכל להתייעץ עם הצוות המטפל בך כיצד ניתן להפחית תחושות אלה בזמן הטיפול התרופתי.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.1-800-599-995.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
תופעות שאינן מופיעות בדף המידע - אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן - יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
מניעת הריון, אמצעי מניעה והנקה***
מניעת הריון - מומלץ לא להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת התרופה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
אמצעי מניעה - יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה.
הנקה - יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.
*** אזהרות אלה מתייחסות גם לתרופות הכימותרפיות שעבורן ניתן הטיפול
נהיגה והפעלת מכשור כבד - השימוש בתרופה עלול לגרום לסחרחורת קלה ו/או לעייפות. אם אתה חווה תופעות אלה, אל תנהג או תפעיל מכשור כבד בזמן השימוש בתרופה.
אנשי קשר בשעת חרום - שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
ינואר 2017 - המשלב התרופתי
Palonosetron + Netupitant - Akynzeo כטיפול תומך לבחילות והקאות הנלוות לטיפול כימותרפי הוכלל בסל הבריאות לשנת 2017.
לחצו כאן למידע מפורט
ליויה כסלו - RN MA, אחות ראשית באגודה למלחמה בסרטן; ברוריה יכיני - RN MA; סגנית אחות אחראית, אשפוז יום אונקולוגי, המרכז הרפואי ע"ש סוראסקי, תל אביב; מרים רוזן-צבי - RN MA; אחות, אשפוז יום אונקולוגי, המרכז הרפואי ע"ש סוראסקי, תל אביב
דפנה אחיטוב - RN BA; אחות אחראית, אשפוז יום אונקולוגי, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, תל אביב
תודתנו נתונה לפרופ' נסים חיים,
ינואר 2013
מידע זה נכתב בכדי לסייע לך ולבני משפחתך להבין ולדעת יותר על הטיפול הכימי - כימותרפיה. אנו מקווים שהמידע יוכל לענות על חלק משאלותיך בנוגע לאבחנה ולטיפול. איננו יכולים לייעץ לך מהו הטיפול הטוב ביותר עבורך, כיוון שעצה כזאת יכול לתת לך רק הרופא המטפל בך, המכיר את כל הרקע הרפואי שלך ואת עובדות מחלתך בהווה. הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד, מטופלים ומטפלים כאחד.
© כל הזכויות שמורות לאגודה למלחמה בסרטן.