דף מידע זה מתאר את התרופה אריבולין מסילאט, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילות הטיפול במחלתך. תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.
** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
אריבולין מסילאט היא תרופה שמוצתה תחילה מצמח ימי (ספוג ים) וכיום מיוצרת במעבדה לטיפול בסוגי סרטן שונים, ביניהם סרטן שד גרורתי. דרך פעולתה העיקרית היא על ידי עיכוב החלוקה וההתרבות של התאים. התרופה ניתנת על פי רוב בבית החולים, ביחידה לאשפוז יום; היא נחשבת לתרופה בעלת רעילות פחותה יחסית לתרופות אנטי-סרטניות אחרות.
התרופה ניתנת באחת מהדרכים הבאות:
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה. ייתכנו תופעות לוואי בלתי שכיחות שאינן מפורטות בדף זה.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט 'צעדים לאיכות חיים®' החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
הטיפול עלול לגרום להפרעה עצבית המכונה נוירופתיה היקפית (peripheral neuropathy) הכוללת תסמינים כגון חוסר-תחושה או תחושת יתר, חולשה, עקצוצים ונימול (תחושה שהאזור "רדום") וכאבים בכפות הידיים או ברגליים. יתכן כי יופיעו חולשה וקושי בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות, כמו כפתור כפתורים או בביצוע פעולות מורכבות יותר של אצבעות הידיים.
לעיתים תידרש הפחתה במינון התרופה. במקרה שהתסמינים אינם חולפים או שהם מחמירים, ייתכן שמתן התרופה יופסק עד לשיפור המצב, ולאחר מכן היא תינתן שוב במינון נמוך יותר. לעיתים רחוקות, יופסק הטיפול לחלוטין. לרוב, התסמינים ישתפרו לאחר סיום הטיפול. אצל חלק מהאנשים לא יחול שיפור, והתסמינים יישארו לצמיתות. חשוב שתעדכן את הרופא המטפל בך אם אתה חווה תופעות אלו.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
סיכון לקריש דם - מחלת הסרטן מעלה את הסיכון להיווצרות קרישי דם (טרומבוזיס), ותרופות כימיות מעלות את הסיכון עוד יותר. התסמינים של קריש דם כוללים: כאבים, אודם ונפיחות ברגליים, קוצר נשימה וכאבים בחזה. צור קשר מיידי עם הרופא המטפל בך, אם אתה מבחין באחד או יותר מתסמינים אלו.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד' - עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן, יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
פוריות, מניעת הריון ואמצעי מניעה - התרופה עלולה לפגוע בפוריות גברים ונשים, ולכן יש לשוחח בנושא זה עם הרופא המטפל לפני קבלת הטיפול. הטיפול בתרופה עלול לפגוע בתינוק המתפתח, ולכן לא מומלץ להכניס או להיכנס להריון בזמן הטיפול בה. יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן הטיפול התרופה.
הנקה - אין להניק בזמן הטיפול בתרופה היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב-האם.
חיסון חי-מוחלש- יש לדווח לרופא המטפל בטרם קבלת חיסון חי-מוחלש כלשהו לפני ולאחר הטיפול בתרופה, היות ובזמן הטיפול המערכת החיסונית שלך חלשה וחיסון מסוג זה עלול להזיק לך.
אנשי קשר בשעת חרום - שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות, של אנשי קשר, אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
פרופ' רפי קטן,
אונקולוג בכיר, המחלקה האונקולוגית במרכז הרפואי שערי צדק, על הערותיו והארותיו.
אפריל 2016
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.