לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

טֶמְסִירוֹלִימוּס - Temsirolimus (טוריסל® - ®Torisel)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה טמסירולימוס, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך**

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.

** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

טמסירולימוס היא תרופה מוכוונת מטרה ממשפחת מעכבי mTOR, החוסמת את פעילותו של החלבון mTOR, שהוא לעיתים מוגבר יותר בתאי סרטן וגורם לתאים להתחלק ולגדול.


בנוסף, התרופה טמסירולימוס עוצרת את תאי הסרטן מלהמשיך ולייצר כלי דם, להם זקוקים התאים הסרטניים על מנת לגדול ולהתפתח. הטיפול מכונה אנטי- אנגיוגנזיס, כאשר אנגיוגנזיס משמעותו יצירה של כלי דם חדשים, באמצעות טיפול זה התרופה יכולה לעצור או להאט את הגדילה של הגידול הסרטני.

אופן נטילת התרופה

טמסירולימוס היא נוזל צהבהב בהיר או חסר צבע הניתן בעירוי במשך 60-30 דקות. העירוי יכול להינתן לך לזרוע באמצעות צינורית דקה המכונה קנולה (Cannula), או באמצעות צנתר מרכזי כגון פורט-א-קאט או PICC.  לפני מתן העירוי, תינתן לך תרופה אנטי היסטמינית להקלה על תופעות לוואי אפשריות.


מינון התרופה ייקבע על ידי הרופא המטפל בהתאם למחלתך. ברוב המקרים, תמשיך ליטול את התרופה כל עוד היא ממשיכה להפגין יעילות, וכל עוד לא תתפתח אי-סבילות לתרופה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "צנתרים מרכזיים" ובה הדרכה למטופלים עם צנתרים מרכזיים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995

תופעות לוואי

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

ייתכנו תופעות לוואי בלתי שכיחות שאינן מפורטות בדף זה.


תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.


הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.

תופעות לוואי שכיחות

סיכון לזיהומים

הטיפול בתרופה עלול להפחית את ייצור תאי הדם הלבנים המיוצרים על ידי מח העצם (תופעה המכונה נויטרופניה), ובכך להגביר את הסיכון להופעת זיהומים ומחלות. במהלך הטיפול בתרופה רמת כדוריות הדם הלבנות תיבדק בקביעות על ידי הצוות הרפואי. אם יימצא שהיא נמוכה, ייתכן והטיפול בתרופה יידחה או שיופחת המינון שניתן לך.

חשוב לפנות באופן מיידי להתייעצות רפואית באחד המקרים הבאים:
  • עליה בחום הגוף מעל 38°C מעלות.
  • הרעה פתאומית בהרגשה הכללית, גם אם חום הגוף תקין.
  • אם אתה סובל מתסמינים העלולים להעיד על זיהום, כגון: כאבי גרון, כאבי שרירים, צמרמורת, שיעול, שלשול, כאב בזמן מתן שתן, או תכיפות במתן השתן.

עייפות וקוצר נשימה

עייפות וקוצר נשימה הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן עקב ירידה בכמות כדוריות הדם האדומות בדם (אנמיה). במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה בטל.1-800-599-995.

שינויים דלקתיים בריאות

התרופה עלולה לגרום לשינויים דלקתיים בריאות העלולים להתבטא בתסמיני דלקת ריאות- כשיעול, לעיתים עם כיח וקוצר נשימה. יש לדווח על כך לרופא המטפל.

חבלות או דימומים

השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות בקרישת הדם ובמניעת דימומים. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי  טסיות.  במקרה של דימום או חבורה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם פנימיים בידיים או ברגליים  - דווח לרופא המטפל. 

שינויים בעור

פריחה, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי בזמן הטיפול בתרופה, וחולפות עם סיום הטיפול. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.

בחילות והקאות

יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.

אגירת נוזלים בגוף

נפיחות באזורי גוף שונים, בייחוד בקרסוליים, באצבעות הידיים, באזור העיניים או עלייה במשקל יכולה להיות תוצאה של השפעת הטיפול על מאזן המים והמלחים בגוף. התופעה אינה מסוכנת, אך עלולה לגרום לחוסר נוחות. אם התופעה לא חולפת, ניתן להיעזר בתרופות משתנות, המסייעות בהפרשת הנוזלים מהגוף. התייעץ עם הרופא בנושא זה.

חוסר תיאבון ושינויים בטעמי המזון

התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון ו/או שינויים בטעמי המזון. נסה להוסיף תבלינים ועשבי תיבול בכדי להעשיר את טעם המזון. חלק מהמטופלים מגלים כי בזמן הטיפול מזונות קרים טעימים יותר מאשר מזונות חמים. אם אתה חש טעם מתכתי בפה השתמש בסכו"ם מפלסטיק. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות שיעניקו לך עצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעות אלו.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

כאבים בחלל הפה

ייתכן שתחוש ביובש או כאבים בחלל הפה, או ייתכן שיופיעו כיבים קטנים. שתייה מרובה והקפדה על ניקיון הפה בקביעות על ידי צחצוח שיניים במברשת רכה עשויים להפחית תופעות אילו. ניתן להשתמש בשטיפות פה או טיפול תרופתי למניעה וטיפול בזיהומי פה. מציצת קוביות קרח עשויה להקל על תסמינים אלה. מומלץ להתייעץ עם הצוות המטפל בך.

שלשולים

ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.

עלייה ברמות הסוכר בדם

יש לפנות לרופא המטפל באופן מיידי במידה ואתה חווה אחד או יותר מתופעות הלוואי הבאות: צמא קיצוני, מתן שתן לעיתים תכופות, רעב קיצוני, ראייה מטושטשת, קשיים בריכוז, ריח פירותי מהנשימה או עייפות. אם יש לך סוכרת, תצטרך לבדוק את רמות הסוכר בדמך לעיתים קרובות מהרגיל. ייתכן ותצטרך להגדיל את כמות התרופות שהנך נוטל לאיזון הסוכרת.

כאבי בטן

חלק מהמטופלים חווים אי-נוחות בבטן בזמן הטיפול. אם הכאבים אינם חולפים או מחמירים, הרופא יכול לרשום לך תרופות להקלה על התופעה.

חולשה

ייתכן שתסבול מחולשה בזמן השימוש בתרופה. דווח על כך לרופא המטפל בך אם אתה מודאג מהתופעה.

כאבי ראש

ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.

ירידה ברמות האשלגן בדם

דווח לרופא המטפל בך אם אתה חווה תחושת עילפון, כאבים והתכווצויות  בשרירים, או תחושת נימול. במרבית המקרים ניתן לאתר תופעה זו בבדיקות דם שגרתיות שייערכו לך במהלך הטיפול עוד בטרם תחוש בתסמינים כלשהם.

כאבים בגב, במפרקים, ובשרירים

ייתכן שתסבול מכאבים אלה בזמן השימוש בתרופה. דווח על כך לרופא המטפל בך אם הכאבים אינם חולפים.

קשיים בהירדמות

אם אתה חווה קשיים בהירדמות תוכל להסתייע בטכניקות הרגעה, דמיון מודרך והאזנה למוסיקה מרגיעה. אם התופעה נמשכת - דווח לרופא שייתן לך טיפול תרופתי מתאים.

שינויים בתפקודי הכליות

בדרך כלל תופעה זו אינה חמורה ואינה גורמת לסימפטומים מורגשים. תפקודי הכליות שלך ייבדקו בבדיקות דם שגרתיות. הקפד על שתייה מרובה המסייעת בסילוק התרופה מהגוף.

עלייה ברמות הכולסטרול וטריגליצרידים בדם

ייתכן שתסבול מעלייה ברמות הכולסטרול וטריגליצרידים בדם. דווח על כך לרופא המטפל בך אם אתה מודאג מהתופעה.  לעיתים נדירות, עליית רמת טריגליצרידים יכולה לגרום לדלקת לבלב המתבטאת בכאבים באיזור הבטן העליונה.

עצירות

קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.

תופעות לוואי פחות שכיחות

חרדות או דיכאון

דווח לרופא המטפל בך אם אתה מודאג מתופעות אלו

תגובה אלרגית

עליך להודיע מיד לצוות המטפל אם חלה התנפחות בפנים, בשפתיים או בלשון, או קוצר נשימה.

צריבה, אודם או דמעות בעיניים

דווח לרופא על מנת שיוכל לרשום עבורך טיפול מתאים להקלה על תסמינים אלה.

סיכון להיווצרות קרישי דם

התרופה עלולה להעלות את הסיכון להיווצרות קרישי דם (טרומבוזיס). קריש דם יכול לגרום לתסמינים כגון כאבים, אדמומיות, נפיחות ברגליים, קוצר נשימה וכאבים בחזה. חשוב לדווח לרופא מיידית עם הופעת תסמינים אלו.  רוב קרישי הדם ניתנים לטיפול באמצעות טיפול תרופתי לדילול דם. יש להתייעץ עם הרופא או האחות בנושא זה.

שינויים בתפקודי הכבד

בזמן השימוש בתרופה ייתכנו שינויים בתפקודי הכבד המחייבים מעקב רפואי, ולכן הרופא המטפל בך יבצע בדיקות דם תקופתיות בכדי לוודא שלא חל שינוי כלשהו. אם אתה סובל מגירוד, הצהבה בעור או בעיניים, שתן כהה, וכאב בחלק הימני העליון מעל הבטן, דווח באופן מידי לרופא המטפל בך.

עליה בלחץ הדם

לחץ הדם שלך ייבדק בקביעות, ובמידת הצורך, יינתן לך טיפול תרופתי מתאים לייצב את המדדים.

שינויים בעור

דווח לרופא המטפל בך אם אתה חווה תסמינים חמורים של אדמומיות, יובש או קילופי עור .

במרכזים הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, המרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, המרכז הרפואי רבין-קמפוס בילינסון, והמרכז הרפואי הדסה קיימות מרפאות ייעודיות לטיפול בתופעות הלוואי בעור הנגרמות מהטיפול בתרופות ביולוגיות. לחץ כאן למידע נוסף אודות מרפאות עור לטיפול בחולים אונקולוגים, או פנה לאחיות המכון האונקולוגי בו אתה מטופל, או בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995

אף דולף (נזלת)

דווח לרופא או אחות אם אתה מודאג מתופעה זו.

כאבי גרון או קשיים בבליעה

כאבי גרון או קשיים בבליעה.התרופה עלולה לגרום לכאבי גרון. דווח לרופא המטפל בך אם אתה חווה קשיים בבליעה.

ירידה ברמות הסידן בדם

ירידה ברמות הסידן בדם עלול לגרום  לכאבים והתכווצויות בשרירים, תחושת נימול ועקצוצים בידיים וברגליים או מסביב לפה. דווח לרופא המטפל בך אם אתה חווה תופעות אלו.

סחרחורות

דווח לרופא או אחות אם אתה מודאג מתופעה זו.

ישנוניות

חשוב שתספר לרופא המטפל בך אם אתה סובל מתופעת לוואי זו. עם זאת, ייתכן שהמצב ישתפר עם המשך הטיפול בתרופה. יש להימנע מנהיגה או הפעלה של מכונות אם אתה סובל מתופעת לוואי זו.

שינויים בציפורניים

הציפורניים שלך עלולות להפוך לחלשות ולהישבר בקלות, להפוך לכהות יותר או לשנות את צבען. ייתכן ויופיעו פסים או חריצים על הציפורניים. תופעות אלה הן לרוב מתונות, ויחלפו עם סיום הטיפול. הצוות המטפל יוכל להמליץ על טיפול תרופתי או משחות להקלה על הסימפטומים.

השפעה על הריאות

דווח לרופא המטפל בך אם אתה מבחין בשיעול מתמשך או קוצר נשימה.

התייבשות

יש להקפיד מאוד על שתייה מרובה (כ- 2-3 ליטר ביום), על מנת להקטין את הסיכון להתייבשות.

מידע חשוב נוסף

bul3 תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.


bul3 אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן - יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.


bul3 התרופה טמסירולימוס מכילה אלכוהול, ויכולה להזיק לאנשים הרגישים לאלכוהוליים.


bul3 אין לאכול אשכוליות או לשתות מיץ מהפרי בזמן השימוש בתרופה.


bul3 החלמה איטית של פצעים
- התרופה עלולה להאט את קצב ההחלמה של פצעים. אם אתה צריך לעבור ניתוח, הרופא יבקש ממך להפסיק ליטול את התרופה לפני הניתוח, וינחה אותך מתי תוכל להתחיל ליטול את התרופה שוב.


bul3 חיסון חי-מוחלש
- אין לקבל חיסון חי-מוחלש כלשהו במהלך הטיפול בתרופה וכ-6 חודשים מסיום הטיפול. תוכלי לקבל חיסונים אחרים (שאינם חי-מוחלש) אולם ייתכן והם לא יהיו יעילים עבורך באןפן מיטבי עד שמערכת החיסון שלך תתאושש לחלוטין מהטיפול בתרופה. תוכל לשהות בקרבתם של אנשים שקיבלו חיסון חי-מוחלש בזריקה; אולם יש להימנע משהיה בקרבתם של אנשים שקיבלו חיסון חי-מוחלש כלשהו בטיפות.


bul3 מניעת הריון
- מומלץ לא להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת טמסירולימוס ומספר חודשים לאחר מכן, מאחר ועלול להיגרם נזק לעובר המתפתח. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.


bul3 אמצעי מניעה
- הטיפול בתרופה עלול לפגוע בתינוק המתפתח, ולכן יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה.


bul3 הנקה
- יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.

<< לרשימת התרופות


  

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל-

פרופ' אבישי בר סלע,

מנהל המכון האונקולוגי במרכז הרפואי אסף הרופא, על הערותיו והארותיו.

אפריל 2016