דף מידע זה מתאר את התרופה טמסירולימוס, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
טמסירולימוס היא תרופה מוכוונת מטרה ממשפחת מעכבי mTOR, החוסמת את פעילותו של החלבון mTOR, שהוא לעיתים מוגבר יותר בתאי סרטן וגורם לתאים להתחלק ולגדול.
בנוסף, התרופה טמסירולימוס עוצרת את תאי הסרטן מלהמשיך ולייצר כלי דם, להם זקוקים התאים הסרטניים על מנת לגדול ולהתפתח. הטיפול מכונה אנטי- אנגיוגנזיס, כאשר אנגיוגנזיס משמעותו יצירה של כלי דם חדשים, באמצעות טיפול זה התרופה יכולה לעצור או להאט את הגדילה של הגידול הסרטני.
טמסירולימוס היא נוזל צהבהב בהיר או חסר צבע הניתן בעירוי במשך 60-30 דקות. העירוי יכול להינתן לך לזרוע באמצעות צינורית דקה המכונה קנולה (Cannula), או באמצעות צנתר מרכזי כגון פורט-א-קאט או PICC. לפני מתן העירוי, תינתן לך תרופה אנטי היסטמינית להקלה על תופעות לוואי אפשריות.
מינון התרופה ייקבע על ידי הרופא המטפל בהתאם למחלתך. ברוב המקרים, תמשיך ליטול את התרופה כל עוד היא ממשיכה להפגין יעילות, וכל עוד לא תתפתח אי-סבילות לתרופה.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
ייתכנו תופעות לוואי בלתי שכיחות שאינן מפורטות בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן - יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
התרופה טמסירולימוס מכילה אלכוהול, ויכולה להזיק לאנשים הרגישים לאלכוהוליים.
אין לאכול אשכוליות או לשתות מיץ מהפרי בזמן השימוש בתרופה.
החלמה איטית של פצעים - התרופה עלולה להאט את קצב ההחלמה של פצעים. אם אתה צריך לעבור ניתוח, הרופא יבקש ממך להפסיק ליטול את התרופה לפני הניתוח, וינחה אותך מתי תוכל להתחיל ליטול את התרופה שוב.
חיסון חי-מוחלש - אין לקבל חיסון חי-מוחלש כלשהו במהלך הטיפול בתרופה וכ-6 חודשים מסיום הטיפול. תוכלי לקבל חיסונים אחרים (שאינם חי-מוחלש) אולם ייתכן והם לא יהיו יעילים עבורך באןפן מיטבי עד שמערכת החיסון שלך תתאושש לחלוטין מהטיפול בתרופה. תוכל לשהות בקרבתם של אנשים שקיבלו חיסון חי-מוחלש בזריקה; אולם יש להימנע משהיה בקרבתם של אנשים שקיבלו חיסון חי-מוחלש כלשהו בטיפות.
מניעת הריון - מומלץ לא להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת טמסירולימוס ומספר חודשים לאחר מכן, מאחר ועלול להיגרם נזק לעובר המתפתח. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
אמצעי מניעה - הטיפול בתרופה עלול לפגוע בתינוק המתפתח, ולכן יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה.
הנקה - יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
פרופ' אבישי בר סלע,
מנהל המכון האונקולוגי במרכז הרפואי אסף הרופא, על הערותיו והארותיו.
אפריל 2016