לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

איברוטיניב - Ibrutinib (אימברוביקה® - ®Imbruvica)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה איברוטיניב,  המוכרת גם בשמה המסחרי אימברוביקה, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים. קיימת אפשרות שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילותה כנגד מחלתך.

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא אשר יעקוב אחר השפעות הטיפול אצלך.

אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**

* או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.

** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד. 

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

איברוטיניב היא תרופה ממשפחת "מעכבי קינאז". קינאזות הם חלבונים המווסתים את התפתחותם וצמיחתם של התאים. התרופה איברוטיניב חוסמת את פעילותם של חלבונים שמאיצים את הגדילה והחלוקה של התאים הסרטניים וגורמת למותם.

כיצד נראית התרופה?

איברוטיניב זמין בכמוסות במינון של 140 מ"ג.

אופן נטילת התרופה

יש ליטול את התרופה עם כוס מים. אין ללעוס, לשבור או לפתוח את התרופה. יש להקפיד על נטילת התרופה בהתאם להוראות הרופא.


אין לאכול או לשתות מיץ אשכוליות או תפוז חושחש (Seville orange) בזמן השימוש בתרופה.


רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

איברוטיניב רשומה בישראל לטיפול במקרים הבאים:

  • לימפומה מסוג Mantle cell בעבור חולים שמחלתם חזרה, (relapsed) לאחר טיפול קודם אחד לפחות.
  • לוקמיה מסוג CLL בחולה שטרם קיבל טיפול למחלתו או בחולה שמחלתו חזרה (relapsed), או הייתה עמידה (refractory) לטיפול קודם שכלל משטר טיפול מסוג BR או FCR או Obinutuzumab או Chlormabucil עם נוגדן anti CD20 או Venetoclax.
  • לטיפול ב-Marginal zone lymphoma בחולה הזקוק לטיפול סיסטמי ואשר קיבל לפחות שני קווי טיפול קודמים, אשר אחד מהם היה מבוסס anti-CD20.
  • מונותרפיה לטיפול ב-Waldenstrom's macroglobulinemia בחולה שמחלתו התקדמה לאחר קו טיפול אחד לפחות.
  • טיפול קו ראשון בלוקמיה מסוג Chronic lymphocytic leukemia בשילוב עם Venetoclax.

תופעות לוואי

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

רופאך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על לקיחת התרופות על פי ההנחיות על מנת להשיג יעילות מקסימלית שלהן. הצוות המטפל בך יוכל גם לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור במצב התופעות.

תופעות לוואי נפוצות 

שלשולים

עם תופעה זו ניתן להתמודד ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. יש לדווח לרופא אם התופעה חמורה או נמשכת יותר מכמה ימים. חשוב מאד להקפיד על שתייה  מרובה של נוזלים, לפחות שני ליטרים ביום.

עייפות וחולשה

התרופה עלולה לגרום לך לחוש עייף וחלש במהלך הטיפול ולאחריו. תופעה זו מחמירה בדרך כלל לקראת סוף הטיפול ובמהלך השבועיים לאחר סיומו. נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. לעיתים עוזר לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות. אם אתה ישנוני, אל תנהג או תפעיל מכונות.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן', המכילה מידע ועצות יעילות להתמודד עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט 'צעדים לאיכות חיים®' החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618

סחרחורת

יתכן כי תסבול מסחרחורת. דווח לרופא המטפל בך אם אתה מוטרד מתופעה זו.

כאבי שרירים ועצמות

חלק מהמטופלים עלולים לחוות כאבי שרירים וכאבים בעצמות. ניתן להתמודד ביעילות עם התופעה על ידי טיפול תרופתי מתאים. דווח לרופא המטפל בך על תסמינים אלו.

נפיחות בידיים וברגליים

דווח לרופא המטפל בך על תסמינים אלו.

סיכון לזיהומים

הטיפול בתרופה עלול להפחית את רמת כדוריות הדם הלבנות (לויקוציטים) ולעלות את הסיכון להופעת זיהומים. חשוב לדווח לאחות או לרופא אם אתה חש אחת או יותר מהתופעות הבאות:

 

bul3 עלייה בחום הגוף מעל 38°C מעלות. 

bul3 אם אתה חש לא בטוב באופן פתאומי- גם אם לא חלה עלייה בחום הגוף. 

bul3 אם אתה מבחין בתסמינים שונים של זיהום (כגון: כאבי גרון, שיעול, כאב בזמן מתן שתן וכדומה).

בחילות והקאות

כיום ישנו טיפול תרופתי יעיל ביותר המסייע במניעה והחלשה משמעותית של תופעות אלו. אם אתה חווה בחילות והקאות יש לדווח לצוות הרפואי המטפל בך. חלק מהתרופות המטפלות בבחילה עלולות לגרום לעצירות. במקרה כזה, יש ליידע את הרופא או את האחות.

חבלות או דימומים

השימוש בתרופה עלול להפחית את רמת טסיות הדם ולפגוע בתפקוד הטסיות המסייעות בקרישת הדם בעת דימומים או פציעה. עליך לדווח לרופא המטפל אם אתה מקבל טיפול נוסף שמפריע לתפקוד הטסיות (כמו אספירין או פלוויקס). במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות או פריחה על העור - יש לדווח לרופא המטפל.

אנמיה

התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה. תסמיני אנמיה הן  עייפות וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יש צורך במתן עירוי דם.

שינויים בעור

הטיפול עלול לגרום לפריחה בעור המלווה בגרד - אם אתה מבחין בתופעה זו דווח לאחות או לרופא המטפל. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.

ניתן למצוא באתר האגודה למלחמה בסרטן מידע על מרפאות עור לטיפול בחולים אונקולוגיים, הסובלים מתופעות לוואי עוריות כתוצאה מטיפולים כימיים וביולוגיים.  למידע נוסף ניתן לפנות לאחיות במכון האונקולוגי בו אתה מטופל או ל'טלמידע®' באגודה למלחמה בסרטן בטל.  1-800-599-995.

עצירות

ייתכן שתסבול מעצירות. שתייה מרובה של נוזלים,  תוספת של סיבים תזונתיים למזון דוגמת אכילה של ירקות, פרות ולחן מחיטה מלאה ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. 

כאבי בטן

הרופא המטפל בך יוכל לרשום לך תרופות מתאימות להקלה על תסמינים אלו.

השפעה על תפקודי כליות

הטיפול בתרופה עלול להשפיע על תפקודי כליות. תפקודי הכליות שלך ייבדקו בבדיקות דם שגרתיות.

תופעות לוואי בחלל הפה

ייתכן שתחוש ביובש או כאבים בחלל הפה, או  ייתכן שיופיעו כיבים קטנים. שתייה מרובה של נוזלים והקפדה על ניקיון הפה באופן קבוע באמצעות צחצוח עם מברשת שיניים בעלת סיבים רכים עשויים להפחית תופעות אילו. ניתן לטפל בבעיות אילו באמצעות שטיפות או תרופות למניעה וטיפול בזיהומי פה. ישנם מטופלים הטוענים כי מציצה של קוביות קרח עשויה להקל על התופעה. 

כאבי ראש

איברוטיניב עלול לגרום לכאבי ראש. דווח לרופא המטפל בך אם אתה חווה תופעה זו על מנת שיוכל לרשום עבורך תרופות מתאימות להקלה על תסמינים אלו.

שינויים בתפקודי הלב

השימוש בתרופה עלול להשפיע על תפקודי הלב. הרופא המטפל בך ייבצע בדיקות תקופתיות לבדיקת תפקודי הלב.

מידע נוסף

bul3 תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם - עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. תרופות מסוימות עלולות להפחית מיעילות התרופה, ויש להימנע מהן בזמן הטיפול. 

יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל. 

bul3 אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן, יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל. 

bul3 התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול. 

bul3 מניעת הריון - יש להימנע מהריון בזמן הטיפול בתרופה, ולהשתמש באמצעי מניעה חוסם (כגון קונדום). מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול 

bul3 אין להניק במהלך הטיפול מכיוון שהתרופה עלולה לעבור דרך חלב האם. 

bul3 אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

<< לרשימת התרופות


  

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל-

פרופ' דינה בן-יהודה,

מנהלת המכון ההמטולוגי, בי"ח הדסה עין כרם, על הערותיה והארותיה.

פברואר 2016