דף מידע זה מתאר את התרופה אופטומומאב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילות הטיפול במחלתך. תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
אופטומומאב משתייכת לקבוצת תרופות מוכוונות מטרה מסוג נוגדנים חד-שבטיים (monoclonal antibodies). הנצמדים לתאי המערכת החיסונית הבריאים, משנים את אופן פעילותם ומסייעים למערכת החיסונית להרוס תאים סרטניים. נוגדנים חד-שבטיים מכונים לעיתים טיפולים מכווני מטרה מפני שהם פועלים על ידי התמקדות בחלבונים (קולטנים) מסוימים המצויים על שטח התאים הסרטניים, תוך גרימת נזק מועט ככל האפשר לתאים בריאים.
אופטומומאב נקשרת לחלבונים המכונים CD-20 והמופיעים על פני שטח תאים מסוג B של מערכת הלימפה, האחראים ליצירת נוגדנים, ואלה גורמים למוות של התאים הסרטניים.
אופטומומאב ניתנת בעירוי לתוך הווריד. כחצי שעה עד שעתיים לפני מתן העירוי תקבל תרופות לצמצום תופעות לוואי אפשריות של הטיפול: אנטי-היסטמינים, תרופה לשיכוך כאבים והורדת חום וסטרואידים.
הטיפול הראשון כולל מינון תרופתי מופחת הניתן במשך 6 שעות, כדי לבדוק את תגובתך לתרופה. אם הטיפול יעבור ללא בעיות מיוחדות, הטיפול השני יכלול מינון תרופתי מלא, שיינתן גם הוא במשך 6 שעות. אם גם טיפול זה יעבור ללא בעיות מיוחדות, הטיפולים הבאים יהיו קצרים יותר.
הטיפול באופטומומאב ניתן לרוב אחת לשבוע במשך 8 שבועות, ולאחריהם הפסקה של 4-5 שבועות. מחזור הטיפולים הבא ניתן אחת ל-4 שבועות במשך 4 חודשים.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה. ייתכנו תופעות לוואי בלתי שכיחות שאינן מפורטות בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
הטיפול בתרופה עלול להביא לפגיעה בייצור תאי דם לבנים (לימפוציטים), ובכך להגביר את הסיכון לזיהומים ומחלות.
חשוב לדווח לאחות או לרופא באופן מידי אם חלה עלייה בחום הגוף (מעל 38°C), או אם מופיעים תסמיני זיהום כגון כאבי גרון, שיעול, כאבי שרירים, כאב בזמן מתן שתן, צמרמורת וכד'.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה בטל. 1-800-599-995.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט 'צעדים לאיכות חיים®' החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
דווח לרופא המטפל בך באופן מיידי אם אתה סובל מבחילות, כאב בטן פתאומי או התכווצויות באזור הבטן.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם - עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. תרופות מסוימות עלולות להפחית מיעילות התרופה, ויש להימנע מהן בזמן הטיפול. לכן, יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן, יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
פוריות - התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
מניעת הריון - יש להימנע מהריון בזמן הטיפול בתרופה, ולהשתמש באמצעי מניעה חוסם (כגון קונדום). מומלץ להתייעץ בנושא זה לפני תחילת הטיפול עם הרופא המטפל בך.
הנקה - אין להניק במהלך הטיפול מכיוון שהתרופה עלולה לעבור דרך חלב האם.
צהבת (הפטיטיס) B - בדיקת דם לאיתור צהבת Bתיערך לך לפני תחילת הטיפול. צהבת היא מחלה נגיפית של הכבד. אופטומומאב עלולה לעורר מחדש נגיף שהיה רדום בגוף. יש לדווח לרופא המטפל בך אם חלית בצהבת בעבר. ייתכן שיינתן לך טיפול תרופתי למניעת התפרצות המחלה.
נתרן (סודיום) - יש לקחת בחשבון שהתרופה אופטומומאב מכילה נתרן אם עליך להקפיד על תזונה מוגבלת בנתרן.
חיסונים - אין לקבל חיסונים פעילים בזמן הטיפול באופטומומאב או לאחריו למשך 6 חודשים לפחות.
אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
פרופ' פיה רענני,
מנהלת יחידת האשפוז המטולוגי-אונקולוגית, מרכז דוידוף, מרכז רפואי רבין, על הערותיה והארותיה.
פברואר 2016