לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

בּוֹרְטֶזוֹמִיבּ - Bortezomib (ולקייד® - ®Velcade)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה בּוּרְטֶזוֹמִיבּ המוכרת גם בשמה המסחרי וֶלקייד®*, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע על התרופה ובחוברת האגודה למלחמה בסרטן על מחלתך, ובה מידע ועצות נוספים.

 

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא אשר יעקוב אחר השפעות הטיפול אצלך. ייתכנו תופעות לוואי נדירות שאינן מפורטות כאן.

 

אם אתה חווה תופעה כלשהי שאינה מתוארת בדף זה - דווח לרופא המטפל בך.**

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה, בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

 

כיצד פועלת התרופה?

בורטזומיב,המכונה גם ולקייד היא תרופה מוכוונת מטרה, אנטי סרטנית הפועלת לעיכוב תפקוד הפרוטאוזום. פרוטאוזומים הם קבוצה של אנזימים המצויים גם בתאים הבריאים וגם בתאים הסרטניים של הגוף. תפקידם לסייע בפירוק חלבונים שהתא אינו צריך וגם חלבונים תקינים - תהליך חשוב בבקרה על פעילות התא וגדילתו. ולקייד מעכבת את תפקודם של הפרוטאוזומים ומשבשת את האיזון התקין של התאים. התאים הסרטניים רגישים יותר להשפעות התרופה מאשר תאים רגילים ובריאים, וכתוצאה מכך, היא יכולה לגרום למותם של תאים סרטניים ולמנוע את המשך התפתחותו של הגידול.

 

איך נראית התרופה?

נוזל צלול וחסר צבע.

 

אופן נטילת התרופה

ולקייד ניתנת בעירוי לתוך הווריד באמצעות צינורית דקה וגמישה (קנולה) המוחדרת מתחת לעור לתוך וריד בסמוך ללב ליד עצם הבריח (צנתר קו-מרכזי) או לזרוע (צנתר קו-היקפי PICC). לחלופין, ניתן להזריק את התרופה לווריד ברגל או בבטן.

 

הטיפול בולקייד מתבצע לרוב במחזורים של ארבע מנות בפרק זמן הנמשך שלושה שבועות. המנות ניתנות בימים 1, 4, 8 ו-11 של אותו מחזור טיפול (ביום הראשון והרביעי בשני השבועות הראשונים). כעבור 10 ימי הפוגה מתחיל מחזור טיפול נוסף.

 

לאחר ארבעה מחזורי טיפול תבוצע בדיקת דם או שתן למדידת רמת חלבון המכונה serum M ו/או רמת 'שרשרות קלות' ((Free Light Chains. הבדיקה האחרונה רגישה יותר לתגובת הגידול לטיפול . ירידה ברמת החלבון ו/או רמת 'השרשרות הקלות' תצביע על יעילות הטיפול. ניתן יהיה לעבור עד 8 מחזורי טיפול בתקופה של 6 חודשים, ואם יש תגובה טובה לטיפול, ניתן להמשיכו.

 

פרטים נוספים על אופן הטיפול יסופקו ע"י הרופא שלך.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

בּוֹרְטֶזוֹמִיבּ רשומה בישראל לטיפול במקרים הבאים:

  1. מיאלומה נפוצה עמידה או מתקדמת לאחר טיפול קודם אחד לפחות וגם כקו טיפולי ראשון.
  2. לימפומה מסוג mantle cell עבור חולים שמחלתם חזרה (relapsed) לאחר טיפול קודם אחד לפחות.


תופעות לוואי

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

 

כמו בכל טיפול ייתכנו הבדלים בין חולים שונים לבין תופעות הלוואי שיופיעו, הן באופיין והן בדרגת עוצמתן.

 

רופאך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על לקיחת התרופות על פי ההנחיות על מנת להשיג יעילות מקסימלית שלהן. גם הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי.

 

תופעות לוואי שכיחות

בחילה והקאות

יש תרופות יעילות מאוד נגד בחילות והקאות היכולות למנוע או להחליש באופן משמעותי את התופעה. חלק מהתרופות עלולות לגרום לעצירות.

 

במקרה של בחילות והקאות חוזרות - דווח לצוות המטפל בך שיתאים לך טיפול יעיל. 

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול הכימי והקרינתי" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

שלשול

ניתן להתמודד ביעילות עם תופעה זו על ידי טיפול תרופתי מתאים. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה של לפחות שני ליטרים ביום ולעדכן את הרופא המטפל במקרה של שלשול חריף, שאינו משתפר או הנמשך יותר משלושה ימים.

 

עצירות

הרופא שלך יכול לתת לך תרופות משלשלות למניעת עצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתיה של לפחות שני ליטרים של נוזלים ביום, אכילה של מאכלים עשירים בסיבים תזונתיים (כגון ירקות, פירות ולחם מחיטה מלאה) וביצוע פעילות גופנית קלה. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.

 

עייפות וחולשה

חולשה ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן רב ככל הניתן למנוחה, ובמקביל לנסות לאמץ פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות. אם אתה ישנוני, אל תנהג או תפעיל מכונות. מרבית המטופלים מדווחים על חזרה למצב תקין לאחר כ-6 חודשים.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לאיכות חיים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן', המכילה מידע ועצות יעילות להתמודד עם התופעה.לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

חוסר תאבון

בזמן הטיפול ייתכן אובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט במשך יום או יומיים. אם לא יחול שיפור בתאבון שלך לאחר מכן, צור קשר עם האחות או הדיאטנית שלך. הן יוכלו לתת לך עצות על הגדלת כמות הקלוריות והחלבונים בתזונה שלך ולהציע לך תוספי מזון או מזון רפואי נוזלי שתוכל לנסות.

 

שינויים בחוש הטעם

ייתכן שהטיפול בתרופה יגרום לשינוי בחוש הטעם, אפילו של מזונות מוכרים. תופעה זו היא בדרך כלל זמנית. אם אתה חש רתיעה ממזונות אהובים עליך, תוכל מדי מספר שבועות לנסות ולטעום אותם שוב. עד אז, ייתכן שחוש הטעם שלך כבר יחל לחזור למצבו המקורי. במקרה של מתן התרופה לילדים, ייתכן שכדאי להימנע מאכילת מזונות אהובים במשך הטיפול, על מנת לא ליצור אצלם רתיעה מתמשכת ממזונות אלה. נסה להוסיף עשבי תיבול ותבלין בכדי להעשיר את טעם המזון. אם אתה חש טעם מתכתי בפה, השתמש בסכו"ם מפלסטיק.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

סיכון גבוה לזיהומים

הטיפול בתרופה עלול להפחית את רמת כדוריות הדם הלבנות ולהגביר את הסיכון לזיהומים. אתה עלול לסבול מתסמיני זיהום כגון כאבי ראש, כאבי שרירים, שיעולים, כאבי גרון, כאב במתן שתן וצמרמורות. במקרה של זיהום, או חשש לזיהום, ייתכן שהרופא ימליץ על מתן אנטיביוטיקה. יש לדווח לרופא המטפל או לאחות אם אתה חווה עלייה בחום הגוף (מעל 38°C), שינויים בהרגשה הכללית או כל תסמין אחר העלול להעיד על התפתחות זיהום.

 

אנמיה

הטיפול עלול להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה. תסמיני אנמיה הם עייפות וקוצר נשימה. במקרים של אנמיה קשה יינתן עירוי דם למטופל.

 

ספירת טסיות נמוכה

התרופה יכולה להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישי דם ומניעת דימומים. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע. אם המספר נמוך, אתה עלול להיחבל בקלות יחסית, לסבול מדימומים מהאף, דימומים מהחניכיים לאחר צחצוח השיניים ומהופעת נקודות אדומות קטנות או שטפי דם בידיים או ברגליים. אם הופיע דימום לא מוסבר או חבורות, יש ליידע מידית את הרופא. ייתכן כי יהיה צורך להגיע לבית החולים לקבלת עירוי טסיות בכדי למנוע דימום.

 

נימול ותחושת דגדוג באצבעות הידיים והרגליים

הפרעה עצבית זו המכונה נוירופתיה פריפריאלית, כוללת תסמינים כגון חוסר-תחושה או תחושת יתר, עקצוצים וכאבים שורפים בכפות הידיים או הרגליים. יתכן גם כי יופיעו חולשה וקושי בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות, כמו כפתור כפתורים. חשוב שתעדכן את רופאך על כל שינוי. במקרה של הופעת תסמינים אלו בידיים או ברגליים, ייתכן כי מינון התרופה יופחת כדי למנוע בעיות נוספות. במקרה של הופעת סימפטומים חמורים יותר, ייתכן שמתן התרופה יופסק עד לשיפור המצב, ולאחר מכן היא תינתן שוב במינון נמוך יותר.

 

חום גבוה וצמרמורת

ייתכן שיופיע חום גבוה בתוך מספר שעות ממועד מתן הטיפול. על פי רוב, החום אינו נמשך זמן רב.

 

כאבי ראש

עדכן את רופאך אם אתה סובל מכאבי ראש בעת השימוש בתרופה על מנת שיוכל להמליץ לך על משככי כאבים.

 

שלבקת חוגרת

שלבקת חוגרת היא זיהום בעצב ובאזור בעור שמחובר לאותו עצב, שנגרם כתוצאה מהתפרצות חוזרת של נגיף (וירוס) הווריצלה-זוסטר (varicella zoster virus) שגם גורם לאבעבועות רוח. מי שהחלים מאבעבועות רוח עדיין נושא בגופו את הנגיף בצורה רדומה במשך כל חייו. הנגיף עלול להתעורר מחדש במצבים בהם נפגעת המערכת החיסונית, כמו במקרה של מתן תרופה זו. ייתכן שתקבל תרופה אנטי-ויראלית לצורך מניעת התופעה.

 

התסמינים כוללים כאב בינוני עד חמור ופריחה באזור של העצב הפגוע וחולפים לאחר שבועיים עד חודש. המיקום השכיח הוא בחזה, בבטן או בחלק העליון של הפנים, כולל העין.

 

קוצר נשימה

התרופה עלולה לגרום לשינויים בריאות, ועל כן חלק מהמטופלים מדווחים על קושי בנשימה. עדכן את רופאך אם אתה סובל מתופעה זו.

 

סחרחורת קלה

סחרחורת או חולשה עלולות להיגרם כתוצאה מירידה בלחץ הדם. ייתכן שתופיע סחרחורת למספר רגעים בעת הקימה. עדכן את רופאך אם אתה סובל מסחרחורת על מנת שניתן יהיה להתאים לך טיפול לבעיה זו. שתייה מרובה של נוזלים ומעבר הדרגתי ואיטי ממצב שכיבה למצב ישיבה וממנו למצב עמידה עשויה להקל על התופעה.

 

ראייה מטושטשת וכאבים בעיניים

תופעה זו אינה חמורה בדרך כלל. עדכן את רופאך אם אתה מרגיש בשינויים בראייה.

 

תופעות לוואי לא שכיחות

השפעה על תפקוד הכליות

תרופה זו עלולה להשפיע על תפקוד הכליות, וכתוצאה מכך אתה עלול לסבול מכאב או מקושי במתן שתן, צורך במתן שתן לעיתים קרובות או הופעת דם בשתן. עדכן את רופאך אם אתה סובל מאחת התופעות הללו.

 

שינויים בעור

אתה עלול לסבול מפריחה, אדמומיות, יובש או גירוי בעור. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.

 

הפרעות עיכול או צרבת

ניתן להקל על תופעות אלה באמצעות תרופות או באמצעים הבאים: הפסקת עישון, הגבלת צריכת הקפאין, ירידה במשקל במקרה של עודף משקל, הגבהת ראש המיטה במצב של שכיבה, הפחתת צריכת מזונות שומניים, הימנעות מאכילה 3-2 שעות לפני השינה והימנעות ממזונות שעלולים להחמיר את הצרבת (כגון פירות הדר ואלכוהול).

 

נפיחות בקרסוליים או ברגליים

תופעה זו בדרך כלל אינה חמורה ונגרמת כתוצאה מהצטברות נוזלים (בצקת).

 

שינויים במצב הרוח

אתה עלול להרגיש דיכאון, עצב, חרדה, או קושי בהירדמות. יידע את הרופא על תופעות אלו.

 

התייבשות

יש להקפיד מאוד על שתייה מרובה של נוזלים, כ-3-2 ליטרים ביום על מנת למנוע התייבשות.

 

כאבים ופצעים בפה או בגרון

יובש, כאבים או כיבים קטנים בחלל הפה - שתייה מרובה והקפדה על ניקיון הפה בקביעות על ידי צחצוח שיניים במברשת רכה יסייעו בהתמודדות עם תופעות אלו. מומלץ להתייעץ עם הצוות המטפל בך ולהשתמש בשטיפות פה או טיפול תרופתי למניעה וטיפול בזיהומי פה. כמו כן, מציצת קוביות קרח עשויה להקל על תסמינים אלו.

 

דימום במערכת העיכול

דווח לרופא או לאחות שלך באופן מידי אם אתה מרגיש כאב חזק ופתאומי בחזה או בבטן, או אם אתה מבחין בדם בקיא או בצואה.

 

שינויים בתפקודי הכבד

תרופה זו עלולה להשפיע על אופן הפעולה של הכבד. ברוב המקרים לא תחוש בתסמינים כלשהם, ותפקודי הכבד ישובו למצבם התקין עם סיום הטיפול. תפקודי הכבד שלך ייבדקו בבדיקות דם שגרתיות על מנת להתאים את הטיפול במידת הצורך.

 

התכווצות שרירים או כאבים בגפיים

יש ליידע את הרופא על תופעה זו. ייתכן שהוא יוכל לרשום לך משככי כאבים שיקלו על התופעה.

 

דלקות עיניים

התרופה עלולה לפגוע ביכולת הגוף להתמודד עם זיהומים, ולכן הסבירות להופעת דלקות עיניים עולה. במקרה זה העיניים כואבות, מודלקות ואדמומיות. בנוסף, ייתכן שתחוש גירוי בעיניים, עיניים דומעות ונפיחות בעפעפיים. ייתכן שתבחין בהפרשה מהעין או במוגלה ועלולה להופיע רגישות לחשיפה לאור.

 

הזיהום נגרם כתוצאה מנגיפים או חיידקים ומועבר בקלות מידיים מלוכלכות או בגדים, מגבות ותכשירים קוסמטיים. בדרך כלל דלקת הנגרמת מנגיף תעבור מעצמה בתוך 7-5 ימים, עם או בלי טיפול. בדלקת הנגרמת מחיידקים ניתן לטפל באמצעות טיפות עיניים אנטיביוטיות.

 

תופעות לוואי נדירות

בעיות בלב

תופעה של הפרעה חדשה או החמרה בתפקוד הלב יכולה להיות זמנית או קבועה, גם ללא גורמי סיכון לירידה בתפקוד הלב. אם יש לך גורמי סיכון לירידה בתפקוד הלב, יתכן שתעבור ניטור בבדיקות א.ק.ג ואקו-לב להערכת תפקוד הלב במהלך תקופת הטיפול. דווח לצוות המטפל בך באופן מיידי אם אתה חש כאבים בחזה.

 

הפרעה נוירולוגית המכונה תסמונת אנצפלופתית אחורית הפיכה

( PRES= Posterior Reversible Encephalopathy Syndrome)

זוהי תסמונת נוירולוגית נדירה ביותר שכוללת פרכוסים, יתר לחץ-דם, כאבי ראש, עייפות ובלבול, המאובחנת בהדמייה מוחית של MRI. יש להפסיק את הטיפול בולקייד במקרה זה.

 

ריכוז גבוה של חומצת שתן (uric acid) בדם

חומצת השתן היא אחד מתוצרי של פירוק ושחרור תאי הגידול הסרטני למחזור הדם. עודף חומצת שתן בדם עלול להעיד על תסמונת פירוק הגידול (tumor lysis syndrome) ולפגוע בכליות ובאיברים אחרים. רמת חומצת השתן בדם תיבדק באופן שגרתי בבדיקות דם הנערכות לך במהלך הטיפול. ייתכן שתתבקש ליטול תרופה המפחיתה את ריכוז חומצת השתן. כדאי להקפיד על שתייה מרובה על מנת לסייע לגוף לסלק את עודפי חומצת השתן מהדם.

 

סיכון מוגבר להתפתחות קרישי דם

סרטן מעלה את הסיכון לקרישי דם והטיפול בתרופה עלול אף להגביר סיכון זה. תסמיני קריש דם יכולים להיות כאב, אדמומיות ונפיחות ברגליים, קשיי נשימה וכאבים בחזה. דווח לרופא באופן מידי אם אתה חווה את אחד התסמינים האלה. קריש דם עלול להוות סכנה בריאותית חמורה, אך ניתן לטפל בה בתרופות מדללות דם, הממיסות את הקרישים ומונעות התפתחות של קרישי דם נוספים. מטופלים הנמצאים בקבוצת סיכון להתפתחות קרישי דם יקבלו טיפול מונע קרישה מתאים עם תחילת הטיפול בתרופה.

 

פעילות יתר של בלוטת התריס

דווח לרופאך אם אתה מרגיש תחושות חום והזעה, חש נסער, מאבד משקל וסובל מקשיי שינה וריכוז.

 

הידללות שיער ונשירה

ייתכן שתחוש בהידללות השיער, אך לא סביר שתאבד את כל שיער ראשך. תופעה זו כמעט תמיד זמנית ושערך יצמח בתוך מספר שבועות לאחר סיום הטיפול (אם כי ייתכן שיעברו מספר חודשים עד שתחוש בהבדל). פנה לאחות לקבלת עצות להקלת ההתמודדות עם תופעה זו.

 

לעצות ומידע נוסף ניתן לעיין בחוברת "התמודדות עם נשירת שיער" של האגודה למלחמה בסרטן.

 

מידע חיוני נוסף

 

bul3 תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם עלולות להזיק לך בזמן הטיפול.

 

bul3 תרופות מסוימות עלולות להפחית מיעילות התרופה, ויש להימנע מהן בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול על כל תרופה או תכשיר שאתה נוטל.

 

bul3 אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן, יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

 

bul3 מניעת הריון - ולקייד עלולה לפגוע בהתפתחות העובר ברחם. מומלץ לשוחח עם הרופא על אמצעי מניעה המתאימים לתקופת הטיפול. על גברים ונשים המטופלים בתרופה להשתמש באמצעי מניעה אמינים ולהימנע מהריון בתקופת הטיפול ושלושה חודשים לאחריו. לא ידוע אם ולקייד יכולה לעבור דרך נוזל הזרע או הפרשות וגינליות, ועל כן יש להקפיד על שימוש בקונדום ב-48 השעות שלאחר קבלת הטיפול על מנת למנוע מעבר של התרופה לבן/בת הזוג.

 

bul3 פוריות - תרופה זו עלולה לפגוע בפוריות. אם אתה מעוניין בילדים בעתיד, חשוב לשוחח על כך עם הרופא לפני תחילת הטיפול על מנת לדון באפשרות של אחסון זרע, הקפאת ביציות או עוברים לשימוש עתידי.

 

bul3 הנקה - מומלץ שלא להניק במהלך הטיפול ומספר חודשים לאחריו מכיוון שהתרופה עלולה לעבור דרך חלב האם.

bul3 חיסונים - יש להימנע מקבלת חיסונים המבוססים על נגיפים מוחלשים (לא מומתים) במהלך הטיפול הכימותרפי וחצי שנה לאחריו. ניתן לקבל חיסונים אחרים אולם הם עלולים להיות בעלי יעילות מופחתת עד שמערכת החיסון תתאושש מהטיפול. החיסונים נגד שפעת הם בטוחים וניתן לקבלם. אין חשש משהייה בקרבתם של אנשים שקיבלו חיסונים מוחלשים בזריקה. עם זאת, קרבה פיזית למי שקיבל חיסון מוחלש דרך הפה (למשל חיסוני פוליו, כולרה וטיפוס הבטן) עלולה להיות מסוכנת.

bul3 נהיגה - ולקייד עלולה להשפיע על יכולתך לנהוג. הימנע מנהיגה אם אתה סובל מסחרחורת, עייפות או טשטוש בראייה. התייעץ עם רופאך אם יש לך שאלות בנושא זה.

bul3 אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

<< לרשימת התרופות


 

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל-

דר' רונית גוריון,

רופאה בכירה במכון ההמטולוגי, מרכז רפואי רבין,

על הערותיה והארותיה.

 

מאי 2015

המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.