לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

פומלידומיד - Pomalidomide (אימנוביד® - ®Imnovid)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה המכווננת (ממוקדת מטרה) פומלידומיד, המוכרת גם בשמה המסחרי אימנוביד®*, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך הכוללת מידע ועצות נוספים.

 

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא אשר יעקוב אחר השפעות הטיפול אצלך. ייתכנו תופעות לוואי נדירות שאינן מפורטות כאן.

 

אם אתה חווה תופעה כלשהי שאינה מתוארת בדף זה - דווח לרופא המטפל בך.**

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה, בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

 

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

פומלידומיד היא תרופה מוכוונות מטרה, השייכת לקבוצת האימידים ((imids, המשפיעה על פעולת המערכת החיסונית בכמה דרכים, ביניהן:

  • מניעת התפתחות התאים הסרטניים.
  • מניעת גדילה של כלי דם חדשים בגידול (תרופות אלה נקראות גם "מעכבי אנגיוגנסיס").
  • עידוד המערכת החיסונית לתקוף את התאים הסרטניים.


כיצד נראית התרופה?

פומלידומיד מופיעה כטבליות במספר מינונים.

 

אופן נטילת התרופה

פומלידומיד ניתנת בצורת טבליות שיש לבלוע עם מים. אפשר לקחת את התרופה עם או ללא מזון. יש להקפיד על שעה קבועה לנטילת התרופה. יש לבלוע את הכדור בשלמותו ואין לשבור או ללעוס אותו.

 

חשוב מאוד להקפיד לקחת את התרופה לפי ההנחיות של הרופא המטפל בך. אין לשנות את המינון או להפסיק את נטילת התרופה ללא התייעצות עם הרופא.

 

במסגרת מחזור טיפול בתרופה, היא ניתנת אחת ליום במשך שלושה שבועות ולאחריהם שבוע הפסקה. לאחר מכן ניתן להתחיל את מחזור הטיפול הבא וכן הלאה. ניתן להמשיך לקבל את התרופה כל עוד היא יעילה. במקביל לתרופה זו תקבל גם טיפול בסטרואידים.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

פומלידומיד רשומה בישראל לטיפול במיאלומה נפוצה בהתוויות מסויימות.

 

תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

 

רופאך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על לקיחת התרופות על פי ההנחיות על מנת להשיג יעילות מקסימלית שלהן. הצוות המטפל בך יוכל גם לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור במצב התופעות.

 

תופעות לוואי שכיחות מאד

סיכון לזיהומים

פגיעה בייצור תאי דם לבנים עלולה לגרום לסיכון מוגבר לזיהומים, ולמחלות ובפרט לדלקת ריאות.

 

חשוב לדווח לאחות או לרופא באופן מידי אם אתה חש אחת או יותר מהתופעות שיכולות להצביע על זיהום, כגון: עלייה בחום הגוף (מעל 38°C), כאבי גרון, שיעול, כאבי שרירים, כאב בזמן מתן שתן, צמרמורת.

 

אנמיה

התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה. תסמיני אנמיה מתבטאים בעייפות וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יש צורך במתן עירוי דם.

 

ירידה בספירת טסיות הדם וסיכון מוגבר לדימומים

השימוש בתרופה עלול להפחית את רמת הטסיות המסייעות בקרישת הדם במצבים של דימומים או פציעה. כתוצאה מכך אתה עלול להיחבל בקלות יחסית, לסבול מדימומים מהאף, דימומים מהחניכיים לאחר צחצוח השיניים ומהופעת נקודות אדומות קטנות או שטפי דם בידיים או ברגליים. במקרים חמורים עלול להידרש עירוי של טסיות דם. הרופא יעקוב אחרי ספירת הדם שלך לפני ובמהלך הטיפול על מנת לבדוק את מצב מח העצם.

 

עייפות וחולשה

התרופה עלולה לגרום לך לחוש עייף וחלש במהלך הטיפול ולאחריו. נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. לעיתים עוזר לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות. אם אתה ישנוני, אל תנהג או תפעיל מכונות. מרבית המטופלים מדווחים על חזרה למצב תקין בתוך כ-6 חודשים עד שנה.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לאיכות חיים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן', המכילה מידע ועצות יעילות להתמודד עם התופעה.לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

קשיים בשינה

זוהי תופעת לוואי של הסטרואידים הניתנים במקביל לתרופה. אתה יכול לנסות להקל על ההרדמות באמצעים כמו שמירה על סביבת שינה מרגיעה ונוחה, הפחתה בצריכת קפאין ואלכוהול בשעות שלפני השינה ופעילות גופנית קלה במהלך היום.

 

עצירות

הרופא שלך יכול לתת לך תרופות משלשלות במידת הצורך. עדכן אותו אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה. שתיה של לפחות שני ליטרים של נוזלים ביום יכולה לעזור. נסה לאכול מאכלים עשירים בסיבים תזונתיים (כגון ירקות, פירות ולחם מחיטה מלאה) ולבצע פעילות גופנית קלה.

 

שלשול

עם תופעה זו ניתן להתמודד ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. הקפד על שתייה מרובה, לפחות שני ליטרים ביום. עדכן את רופאך במקרה של שלשול חריף, שאינו משתפר או הנמשך יותר משלושה ימים.

 

התכווצויות שרירים וכאבים בעצמות ובמפרקים

ניתן להתמודד ביעילות עם התופעה על ידי טיפול תרופתי מתאים.

 

קושי בנשימה

התרופה עלולה לגרום לתופעות של קושי בנשימה. עדכן את רופאך אם אתה מפתח צפצופים או חרחורים בנשימה, שיעול, חום, תחושת קושי בנשימה או חש בהחמרת קושי קיים בנשימה. אם יהיה בכך צורך, הרופא יוכל להפנות אותך לבדיקות מצב הריאות.

 

הצטברות נוזלים - בצקות

אתה עלול לסבול מנפיחות בקרסוליים ולעלות במשקל כתוצאה מהצטברות נוזלים. בדרך כלל תופעה זו אינה חמורה.

 

חוסר תיאבון

התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך צור קשר עם האחות או הדיאטנית שלך. הן יוכלו לתת לך עצות בנוגע להגדלת תכולת הקלוריות והחלבונים בתזונה שלך ולהציע לך תוספי מזון או מזון רפואי נוזלי.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

בחילה והקאות

ישנן תרופות יעילות מאוד נגד בחילה, היכולות למנוע או להחליש באופן משמעותי את התופעה. עדכן את הרופא שלך אם אתה סובל מבחילה שאינה נשלטת על ידי התרופות, על מנת שיוכל להחליף את התרופות הניתנות לך לתרופות מתאימות יותר. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול הכימי והקרינתי" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

תופעות לוואי שכיחות

נימול ותחושת דגדוג באצבעות הידיים והרגליים

הפרעה עצבית זו, המכונה נוירופתיה פריפריאלית, כוללת תסמינים כגון חוסר-תחושה או חולשה, עקצוצים וכאבים בידיים או ברגליים. יתכן גם כי יופיע קושי בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות, כמו רכיסת כפתורים. היא עלולה להופיע מספר ימים או שבועות לאחר תחילת הטיפול ובדרך כלל נעלמת בתוך מספר חודשים לאחר סיומו.

 

חשוב שתעדכן את רופאך על כל שינוי. במקרה של הופעת כאב בידיים או ברגליים ייתכן כי מינון התרופה יופחת על מנת למנוע בעיות נוספות. במקרה של הופעת סימפטומים חמורים יותר, ייתכן שמתן התרופה יופסק עד לשיפור המצב ולאחר מכן היא תינתן שוב במינון נמוך יותר.

 

סחרחורת, פגיעה בשיווי משקל (ורטיגו) ומצב בלבולי

ייתכן שתופיע סחרחורת למספר רגעים בעת הקימה. עדכן את רופאך אם אתה סובל מסחרחורת על מנת שיוכל להתאים לך טיפול לבעיה זו. שתייה מרובה של נוזלים ומעבר הדרגתי ואיטי ממצב שכיבה למצב ישיבה, וממנו למצב עמידה עשויה להקל על התופעה. יש להמנע מנטילת תרופות שעלולות להחמיר מצבים אלו. אם אתה סובל מתופעות אלה, אל תנהג או תפעיל מכונות.

 

שינוייים ברמת האשלגן, הנתרן והסידן בדם

ייתכן שלא תחוש בתסמינים כלשהם, אולם ריכוזי חומרים אלה בדם ייבדקו בבדיקות דם שגרתיות. שינויים ברמת האשלגן יכולים לגרום להפרעות בקצב הלב.

 

תגובות עוריות

ייתכן שיופיעו יובש, אדמומיות, פריחה או גירוד בעור. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.

מרפאות עור לטיפול בחולים אונקולוגיים

לחצו כאן למידע על מרפאות עור לחולים אונקולוגיים, הסובלים מתופעות לוואי עוריות כתוצאה מטיפולים כימיים וביולוגיים. למידע נוסף ניתן לפנות לאחיות במכון האונקולוגי בו אתה מטופל או ל'טלמידע®' באגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

השפעה על תפקוד הכליות

בדרך כלל תופעה זו אינה חמורה ואינה גורמת לסימפטומים מורגשים. תפקודי הכליות שלך ייבדקו בבדיקות דם שגרתיות. הקפד על צריכת נוזלים לצורך סיוע בסילוק התרופה מהגוף.

 

תופעות לוואי אפשריות שאינן שכיחות

קרישי דם

סרטן מעלה את הסיכון לקרישי דם ותרופה זו עלולה להחמיר מצב זה. קריש דם יכול לגרום לסימפטומים כמו כאבים, אדמומיות ונפיחות ברגליים, קשיי נשימה וכאבים בחזה. דווח לרופא באופן מיידי אם אתה חווה את אחד הסימפטומים הללו. קריש דם הוא מצב חמור אולם ניתן לטפל בו בתרופות המדללות את הדם, ממיסות את הקרישים ומונעות התפתחות קרישי דם נוספים. מטופלים הנמצאים בקבוצת סיכון לפיתוח קרישי דם יקבלו טיפול מונע קרישה מתאים עם תחילת הטיפול בתרופה.

 

ריכוז גבוה של חומצת שתן בדם

חומצת שתן (Uric acid) היא אחד מתוצרי הפירוק של תאי הגידול הסרטני. רמת חומצת השתן בדם תבדק באופן שגרתי במסגרת בדיקות הדם הנערכות לך במהלך הטיפול. ייתכן שתתבקש ליטול תרופה המפחיתה את ריכוז חומצת השתן. כדאי גם להקפיד על שתייה מרובה על מנת לסייע לגוף לסלק את עודפי חומצת השתן מהדם.

 

שינוייים בקצב הלב או בלחץ הדם

הצוות המטפל בך יבדוק באופן שגרתי את לחץ הדם שלך. במידת הצורך תופנה לבדיקת א.ק.ג.

 

תופעות לוואי אפשריות נוספות

  • רעידות בידיים כתוצאה מנזק לעצבים
  • כאבי ראש
  • טשטוש בראייה ובמקרים נדירים הופעת עכירות בעדשת העין (קטרקט)
  • דלקות בדרכי השתן
  • קושי במתן שתן
  • קיים סיכון להופעת גידול סרטני משני, מספר שנים לאחר הטיפול. ישנם דיווחים על אבחון של לוקמיה מיאלואידית חריפה (AML) בקרב אנשים שקיבלו את התרופה.

תופעות לוואי נדירות

בזמן השימוש בתרופה ייתכנו שינויים בתפקוד הכבד. אם תופעה זו מתרחשת, ברוב המקרים לא תחוש בתסמינים כלשהם, ועם סיום הטיפול, תפקודי הכבד ישובו למצבם התקין. תפקודי הכבד שלך ייבדקו בבדיקות דם שגרתיות.

 

עדכן את הרופא על כל תרופה שאתה לוקח, כולל ויטמינים, תוספי מזון ותוספים צמחיים ותרופות ללא מרשם - ישנן תרופות העלולות להגיב זו עם זו באופן לא רצוי.

 

מידע חיוני נוסף

bul3 תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, עלולות להזיק לך בזמן הטיפול.

 

bul3 יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה ו/או תכשיר שאתה נוטל.

bul3 אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים מכל סיבה שהיא ללא קשר למחלת הסרטן - יש ליידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

 

bul3 מניעת הריון - נשים וגברים שנוטלים פומלידומיד צריכים להימנע מלהיכנס להיריון או להכניס להריון משום שתרופה זו עלולה לגרום למומים קשים ואף למות העובר. הרופא ישוחח איתך לפני תחילת מתן התרופה על אמצעי מניעה מתאימים ועל הסכנות הכרוכות בשימוש בתרופה. חשוב לציין כי פומלידומיד אינה גורמת למומים אצל מבוגרים.

 

יש להשתמש באמצעי מניעה יעילים החל מארבעה שבועות לפני תחילת השימוש בתרופה, במהלך הטיפול ועד לארבעה שבועות לאחר סיום הטיפול. על נשים בתקופת הפוריות לעבור בדיקות הריון תקופתיות, אחת לחודש במהלך השימוש בתרופה.

 

bul3 לנשים בהריון אסור לגעת או לטפל בתרופה. שמור את התרופה במקום בו נשים בהריון וילדים לא יוכלו להגיע אליה.

 

bul3 ההשפעה של תרופה זו על הפוריות אינה ברורה די הצורך. חשוב כי תשוחח עם רופאך לפני תחילת הטיפול אם אתה מעוניין בילדים בעתיד על מנת לדון באפשרות של אחסון זרע, ביציות או עוברים לשימוש עתידי.

 

bul3 הנקה - מומלץ שלא להניק במהלך הטיפול מכיוון שהתרופה עלולה לעבור דרך חלב האם.

 

bul3 יחסי מין - תרופה זו עוברת דרך נוזל הזרע. על גברים הנוטלים את התרופה להקפיד על שימוש בקונדום במשך הטיפול בתרופה ועד שבוע לאחר סיום הטיפול.

 

bul3 חיסונים - יש להימנע מקבלת חיסונים המבוססים על נגיפים מוחלשים (לא מומתים) במהלך הטיפול וחצי שנה לאחריו. ניתן לקבל חיסונים אחרים אולם הם עלולים להיות בעלי יעילות מופחתת עד שמערכת החיסון שלך תתאושש מהטיפול הכימותרפי. חיסונים לשפעת הינם בטוחים וניתן לקבלם. אין חשש משהיה בקרבתם של אנשים שקיבלו חיסונים מוחלשים בזריקה. קיים סיכון בשהיה בקרבת מי שקיבל חיסון מוחלש דרך הפה (למשל חיסוני פוליו, כולרה וטיפוס הבטן).

 

bul3 אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

<< לרשימת התרופות


 

 

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל-

דר' רונית גוריון,

רופאה בכירה במכון ההמטולוגי, מרכז רפואי רבין,

על הערותיה והארותיה.

 

אפריל 2015

המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.