דף מידע זה מתאר את התרופה פונטיניב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים. ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
אם אתה חווה תופעה כלשהי שאינה מתוארת בדף זה - דווח לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה, בעלות שמות מסחריים אחרים.**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
פונטיניב היא תרופה הזמינה בטבליות ומשתייכת לקבוצת תרופות "מעכבות טירוזין קינאז". קינאזות הם חלבונים המווסתים את התפתחותם וצמיחתם של התאים בגוף, לרבות התאים הסרטניים. החלבונים הנמצאים באופן מוגבר בתאים סרטניים מאיצים את הגדילה והחלוקה שלהם. חסימת פעילות החלבונים גורמת למותם של התאים הסרטניים.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
פונטיניב רשומה בישראל לטיפול במיאלומה נפוצה בהתוויות מסויימות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה. ייתכנו תופעות לוואי בלתי שכיחות שאינן מפורטות בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
התרופה עלולה לגרום ללחץ דם גבוה, ולכן יבוצע מעקב אחר רמת לחץ הדם שלך. במידת הצורך, יינתן לך טיפול תרופתי מתאים. תופעה זו שכיחה יותר בקרב אנשים הסובלים ממחלות רקע כגון ארועי לב וכלי דם קודמים, לחץ דם גבוה וסוכרת.
הטיפול בתרופה עלול להביא לפגיעה בייצור תאי דם לבנים (לימפוציטים), ובכך להגביר את הסיכון לזיהומים ומחלות.חשוב לדווח לאחות או לרופא אם אתה חש אחת או יותר מהתופעות הבאות:
הפחתה של רמת טסיות הדם המסייעות בקרישת הדם יכולה לגרום לדימומים או פציעות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, הופעת נקודות אדומות או פריחה על העור - יש לדווח לרופא המטפל.
תסמין זה מתבטא בתסמינים של כאבי בטן חזקים שיכולים להקרין לגב, ולעיתים בבחילה, הקאה, חוסר תאבון או חום גבוה. במידה ותסמינים אלו מופיעים, יש לדווח לרופא המטפל.
שימוש בתרופה עלול לגרום לעלייה זמנית ברמת הסוכר בדם, ולכן במהלך הטיפול תיבדק רמת הסוכר בדמך בקביעות. תסמיני התופעה הם תחושת צימאון, יובש בפה, עלייה בתכיפות מתן שתן, ותחושת רעב. אם הנך חווה אחד מתסמינים אלו - דווח על כך לרופא או לאחות. אם אתה חולה סוכרת, ייתכן ורמת הסוכר שלך בדם תהיה גבוהה מהרגיל. התייעץ בנושא זה עם הרופא או האחות שיוכלו לתת לך עצות כדי להתמודד עם זה, ייתכן ותיאלץ להתאים את רמות האינסולין או כל טיפול תרופתי אחר נוגד סוכרת.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה בטל. 1-800-599-995.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט 'צעדים לאיכות חיים®' החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם - עלולות להזיק לך בזמן הטיפול בפונטיניב. תרופות מסוימות עלולות להפחית מיעילות התרופה, ויש להימנע מהן בזמן הטיפול.
יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן, יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
מניעת הריון - יש להימנע מהריון בזמן הטיפול בתרופה, ולהשתמש באמצעי מניעה חוסם (כגון קונדום). מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול
אין להניק במהלך הטיפול מכיוון שהתרופה עלולה לעבור דרך חלב האם.
אין לקבל חיסונים מכל סוג בזמן ולאחר השימוש בפונטיניב, ללא אישור מהרופא המטפל.
אנשי קשר בשעת חרום: אנשי קשר בשעת חירום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
פרופ' פיה רענני,
מנהלת יחידת האשפוז המטולוגי-אונקולוגית, מרכז דוידוף, מרכז רפואי רבין, על הערותיה והארותיה.
פברואר 2016