דף מידע זה מתאר את התרופה טרבקטדין, המוכרת גם בשמה המסחרי יונדליס*, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך והחוברת "הטיפול הכימי - כימותרפיה", הכוללת מידע ועצות נוספים.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא אשר יעקוב אחר השפעות הטיפול אצלך. ייתכנו תופעות לוואי נדירות שאינן מפורטות כאן.**
אם הנך חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
טרבקטדין היא תרופה כימותרפית. הפוגעת בתאי סרטן המתחלקים מהר על ידי היצמדותה ל-DNA וגרימת נזק בלתי הפיך לתא, הגורם למותם.
יונדליס מגיעה כתמיסה להזלפה תוך-ורידית במינון של 1 מ"ג.
טרבקטדין ניתנת בעירוי תוך-ורידי באמצעות צינורית דקה לתוך וריד גדול, למשל באמצעות צנתר הכולל תא תת-עורי (נקרא גם פורט-א-קאת - (Port-A-Cath), או דרך נקודת כיפוף הזרוע (עירוי הנקרא פיק ליין - PICC line). הצינורית מוחדרת לווריד כדי להזליף את התרופה במשך 24 שעות רצופות.
כחצי שעה לפני הטיפול תקבל סטרואידים בעירוי לווריד. מטרת הסטרואידים למנוע תופעות לוואי כמו בחילות, ותגובה אלרגית והפרעה בתפקודי כבד.
כימותרפיה ניתנת בדרך כלל במספר מחזורי טיפול. מספר מחזורי הטיפול תלוי בתוכנית הטיפול שתותאם לך. בדרך כלל ניתן להמשיך לקבל את התרופה כל עוד היא יעילה.
לעיתים עלולה להופיע תגובה אלרגית במהלך מתן התרופה. אנשי הצוות הרפואי יבדקו אותך על מנת לזהות סימנים לאלרגיה ובמידת הצורך יטפלו בה בהקדם. דווח לרופאים או לאחיות על הופעת פריחה, גירוד, חום, קושי בנשימה, כאב ראש או כל סימפטום אחר.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
טרבקטדין רשומה בישראל לטיפול בסרקומה של הרקמות הרכות מסוג ליפוסרקומה או ליומיוסרקומה, בהתוויות מסויימות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
רופאך יכול לרשום לך תרופות שיטפלו או ימנעו את תופעות הלוואי. הקפד על לקיחת התרופות על פי ההנחיות על מנת להשיג יעילות מקסימלית שלהן. הצוות המטפל בך יוכל גם לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי.
פגיעה בייצור תאי דם לבנים עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם הלבנות ולהעלות את הסיכון לזיהומים. מספר תאי הדם הלבנים בדרך כלל מגיע לשפל בין 7 ל-14 ימים מיום הטיפול הראשון לאחר מכן, מספר תאי הדם הלבנים עולה בהתמדה ויחזור לערכים תקינים בדרך כלל לפני תחילת מחזור הטיפול הבא.
זריקה תת עורית בודדת של גורמי צמיחה ניתנת יממה מסיום הטיפול, כדי לסייע לספירה הלבנה לחזור לתיקנה ולהבטיח את מתן הכימותרפיה במועדה. אם ספירת התאים הלבנים תהיה נמוכה מדי, הרופא יכול להחליט לעכב מעט את מתן הטיפול הבא. במקרה של זיהום, או חשש לזיהום, ייתכן שהרופא ימליץ על מתן אנטיביוטיקה.
אם אתה חווה עלייה בחום הגוף (מעל 38°C), שינויים בהרגשתך הכללית או תסמיני זיהום (כגון כאבי גרון, שיעול, כאבים בעת מתן שתן וכד') - דווח לרופא המטפל או לאחות.
התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה. תסמיני אנמיה כוללים עייפות וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יש צורך במתן עירוי דם.
השימוש בתרופה עלול להפחית את רמת טסיות הדם המסייעות בקרישת הדם בעת דימומים או פציעה. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או דימום מהחניכיים לאחר צחצוח שיניים, הופעת נקודות אדומות קטנות או פריחה על העור - יש לדווח מידית לרופא המטפל. במקרים חמורים עלול להידרש עירוי של טסיות.
התרופה עלולה לגרום לך לחוש עייף וחלש במהלך הטיפול ולאחריו. תופעה זו מחמירה בדרך כלל לקראת סוף הטיפול ובמהלך השבועיים לאחר סיומו. נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. מאידך, מומלץ לאמץ פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות. אם אתה ישנוני, אל תנהג או תפעיל מכונות.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לאיכות חיים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן', המכילה מידע ועצות יעילות להתמודד עם התופעה.לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
תופעות אלו עלולות להתרחש מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. הטיפול ניתן עם תרופות יעילות מאוד נגד בחילה, המצליחות למנוע או להפחית באופן משמעותי את התופעה.
עדכן את הרופא שלך אם אתה סובל מבחילה שאינה נשלטת על ידי התרופות או מקיא יותר מפעמיים ביממה על מנת שיוכל להחליף את התרופות הניתנות לך לתרופות מתאימות יותר. הקפד על לקיחת התרופות על פי ההנחיות, קל יותר למנוע בחילה מאשר לטפל בה לאחר הופעתה.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול הכימי והקרינתי" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
תחת השימוש בתרופה ייתכנו שינויים בתפקודי הכבד המחייבים מעקב רפואי, ולכן הרופא המטפל בך יבצע בדיקות דם תקופתיות בכדי לוודא שלא חל שינוי כלשהו. ברוב המקרים לא תחוש בתסמינים כלשהם ועם סיום הטיפול תפקודי הכבד ישובו למצבם התקין. אם מופיע כאב בצדו הימני של הגוף או אם אתה מבחין בהצהבה של העור או העיניים דווח באופן מידי לרופא המטפל.
בתופעה זו ניתן לטפל ביעילות באמצעות תרופות. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.
התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון בזמן הטיפול. נסה לאכול ארוחות קטנות בקביעות ואל תדאג אם תאכל מעט במשך יום או יומיים. אם לא חל שיפור בתיאבון שלך פנה לייעוץ תזונתי/
במרכז הרפואי בו אתה מטופל. ניתן להעשיר את המזון בעשבי תיבול ותבלין. חלק מהמטופלים מגלים כי מזון המוגש קר - טעים יותר עבורם. אם אתה מרגיש טעם מתכתי בפה - השתמש בסכו"ם מפלסטיק. התופעה צפויה לחלוף עם סיום הטיפול.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. עשויים לסייע לטפל בתופעה: שתייה מרובה, לפחות שני ליטרים ביממה, תוספת של סיבים תזונתיים למזון דוגמת אכילה של ירקות, פרות ולחם מחיטה מלאה ופעילות גופנית מתונה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא.
התרופה עלולה להשפיע על העור בכפות הידיים והרגליים. אתה עלול לחוש ברגישות ואדמומיות בכפות הידיים והרגליים והעור בהן עלול להתקלף. ייתכן שתרגיש גם בעקצוץ, נימול, כאב ויובש. מצב זה ישתפר לאחר סיום הטיפול ובינתיים הצוות המטפל בך יוכל לרשום ולהמליץ לך על משחות להקלה על הסימפטומים. ניתן להקל על תופעות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח, והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות לא מבושם מדי יום לאחר הרחצה על מנת לשמור על לחות העור.
במקרים של יובש קיצוני ניתן למרוח קרם שמנוני נטול ריח כגון וזלין על כפות הידיים ולכסות אותן בכפפות פלסטיק נטולות טלק למשך הלילה.
עם תופעה זו ניתן להתמודד ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. הקפד על שתייה של לפחות שני ליטרים ביום ועדכן את רופאך במקרה של שלשול חריף, שאינו משתפר או הנמשך יותר משלושה ימים.
ייתכן שיופיעו כיבים קטנים בחלל הפה. שתייה מרובה והקפדה על ניקיון הפה בקביעות על ידי צחצוח שיניים במברשת רכה יסייעו בהתמודדות עם תופעות אלו. מומלץ להתייעץ עם הצוות המטפל בך ולהשתמש בשטיפות פה או טיפול תרופתי למניעה וטיפול בזיהומי פה. כמו כן, מציצת קוביות קרח עשויה להקל על תסמינים אלו.
הידללות שיער מתחילה בדרך כלל לאחר מחזור הטיפול הכימותרפי הראשון או השני. נדיר שהשיער ינשור לגמרי או שתרגיש הידללות של הריסים,
לעצות ומידע נוסף ניתן לעיין בחוברת "התמודדות עם נשירת שיער" של האגודה למלחמה בסרטן.
תופעה זו עלולה להתרחש לאחר הטיפול למשך מספר ימים, ולעיתים עשויה להביא לעליה של CPK בדם. CPK הוא חלבון המצוי בשרירי הגוף ועשוי להישתחרר לדם תחת השימוש בתרופה. בדיקות דם תקופתיות לניתור רמות CPK יבוצעו לפני כל טיפול. במידה ורמות אלו ימצאו גבוהות יש לעדכן את הרופא המטפל. הרופא המטפל יוכל לרשום לך משככי כאבים. אמבטיות חמות ומנוחה רבה יוכלו לסייע לך. עדכן את הרופא אם הכאב אינו משתפר.
התרופה עלולה לגרום לשינויים בריאות. עדכן את רופאך אם אתה מפתח צפצופים או חרחורים בנשימה, שיעול, חום או תחושת קושי בנשימה או חש בהחמרת קושי קיים בנשימה. אם יהיה בכך צורך הרופא יוכל להפנות אותך לבדיקות מצב הריאות.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם - עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. תרופות מסוימות עלולות להפחית מיעילות התרופה, ויש להימנע מהן בזמן הטיפול.
יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
יש להימנע מצריכת אלכוהול במהלך הטיפול בתרופה בשל החשש מפגיעה בכבד.
אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן, יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל. שוחח עם הצוות המטפל בך אם אתה חושב שאתה זקוק לטיפולי שיניים.
הקפד לעדכן את רופא השיניים שלך שאתה מטופל בכימותרפיה.
יש להקפיד על שימוש בקונדום בימים שלאחר הכימותרפיה על מנת למנוע מעבר של התרופה לבן/בת הזוג דרך נוזל הזרע או הפרשות וגינליות.
פוריות ומניעת הריון - התרופה עלולה להשפיע על פוריותם של גברים ונשים. נשים צריכות להשתמש באמצעי מניעה אמינים ולהימנע מהריון במשך כל תקופת הטיפול ושלושה חודשים לאחריו וגברים במהלך הטיפול וחמישה חודשים מסיומו. שוחחו עם הרופא לפני תחילת הטיפול אם אתה מעוניין בילדים בעתיד על מנת לדון באפשרות של אחסון זרע, ביציות או עוברים לשימוש עתידי.
מומלץ שלא להניק במהלך הטיפול ומספר חודשים לאחריו מכיוון שהתרופה עלולה לעבור דרך חלב האם.
אין להתחסן בחיסונים הכוללים נגיפים חיים בזמן הטיפול וכחצי שנה לאחר סיומו. ניתן לקבל חיסונים אחרים אולם הם עלולים להיות בעלי יעילות מופחתת עד שמערכת החיסון שלך תתאושש מהטיפול הכימותרפי. חיסונים לשפעת הינם בטוחים וניתן לקבלם. יש להימנע משהייה בקרבת אנשים שהתחסנו בחיסונים חיים באמצעות טיפות דרך הפה כדוגמת חיסון נגד הפוליו, כולרה או טיפוס - התייעץ עם הרופא המטפל בך בנושא זה.
סרטן מעלה את הסיכון לקרישי דם וכימותרפיה עלולה להחמיר מצב זה. קריש דם יכול לגרום לסימפטומים כמו כאבים, אדמומיות ונפיחות ברגליים, קשיי נשימה וכאבים בחזה. דווח לרופא באופן מידי אם אתה חווה את אחד הסימפטומים הללו. קריש דם הוא מצב חמור אולם ניתן לטפל בו בתרופות מדללות דם. הצוות המטפל בך יוכל לתת לך הסברים נוספים בנושא זה.
אנשי קשר בשעת חרום: אנשי קשר בשעת חירום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
דר' דניאלה כץ,
אונקולוגית בכירה ואחראית תחום סרקומה בבית החולים הדסה עין כרם,על הערותיה והארותיה.
פברואר 2015
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.