דף מידע זה מתאר את התרופה ומוראפניב (זלבוראף®*), אופן קבלתה ותופעות הלוואי האפשריות שלה. מומלץ לקרוא את דף המידע הזה יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלה בה חלית. קיימת אפשרות שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילותה כנגד מחלתך.
התגובה של כל אדם לטיפול היא ייחודית. אנשים מסוימים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא בכדי לעקוב אחר השפעות הטיפול.
אם אתה חווה תופעה כלשהי שאינה מתוארת בדף זה - דווח לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה, בעלות שמות מסחריים אחרים.**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
ומוראפניב הוא סוג של טיפול המכונה מעכב קינאזות. קינאזות הם חלבונים המווסתים את התפתחות וצמיחת תאי הגוף. ומורפאניב פועלת על ידי חסימה של חלבונים ועל ידי כך מונעת צמיחה של הגידול. היא פועלת רק במקרים שיש שינוי, מוטציה, בגן המכונה BRAF. המוטציה בגן ה-BRAF מובילה לייצור של חלבון מסוים המסייע לצמיחת הגידול. ניתן לזהות מוטציה בגן ה-BRAF על ידי בדיקה של דגימה שנלקחה בזמן האבחון או הניתוח.
ומוראפניב היא טבליה בצבע ורוד בהיר כתום המגיעה בחוזק של 240 מ"ג.
התרופה ניטלת פעמיים ביום, בבוקר ושתים עשרה שעות מאוחר יותר. בכל פעם יש ליטול ארבע טבליות בבת אחת, דהיינו מינון של 960 מ"ג ולהקפיד על שעות נטילה קבועות של התרופה. יש לבלוע את התרופה בשלמותה עם כוס מלאה של מים. אין ליטול את התרופה בקביעות על קיבה ריקה.
הטיפול בומוראפניב נמשך כל עוד היא ממשיכה לעזור לך לטיפול במחלתך. לעיתים נדירות מפסיקים את נטילת התרופה עקב תופעות לוואי חמורות.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
ומוראפניב רשומה בישראל לטיפול בחולי מלנומה מתקדמת (גרורתית או שאיננה נתיחה) המבטאים מוטציה ב-BRAF בהתוויות מסויימות.
פריחה בעור, אדמומיות, יובש או גרד הן תופעות לוואי נפוצות למדי של ומוראפניב ולעיתים עלולות להתפתח יבלות על העור. ניתן להקל על תופעות אלו באמצעות שימוש במים פושרים ובסבון עדין ללא ריח, להימנע משימוש בתכשירים המכילים אלכוהול ותכשירים נגד אקנה, מאחר שהם עלולים לייבש את העור ולהחריף את הבעיה.
מומלץ להגן על הידיים והציפורנים באמצעות לבישה של כפפות גומי בזמן שימוש בחומרי ניקוי. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה ולהתייעץ עם האחות או הרופא בנוגע לשימוש בתכשירים מתאימים.
חשיפה מבוקרת לשמש - חלק מתופעות הלוואי עלולות להחמיר בעת חשיפה לשמש היות שהעור רגיש יותר ועלול להישרף בקלות רבה יותר גם בימים מעוננים. לכן במהלך השימוש בתרופה, ואף מספר חודשים לאחר מכן, יש להקפיד על יציאה לשמש תוך נקיטת כל כללי הזהירות: הימנעות מחשיפה לשמש בין השעות 10:00 עד 16:00, שהייה במקום מוצל, חבישת כובע ומשקפי שמש, לבישת ביגוד מגן ושימוש במסנן קרינה בעל מקדם הגנה גבוה (אם אתה מטופל ברדיותרפיה הימנע משימוש במסנן קרינה באזור המטופל והתייעץ עם הרופא בטרם תמרח קרם או תחליב כלשהו על אזור זה).
תופעה זו כוללת אדמומיות, כאבים ונפיחות בכפות הידיים והרגליים או שינויים בתחושה, כגון עקצוצים ונימול (תחושה שהאזור "רדום"). בחלק מהמקרים, כאשר הכאב אינו חולף או אם יופיעו שלפוחיות, יופחת מינון התרופה שנקבע לך. לעיתים רחוקות, יופסק הטיפול לחלוטין.
חלק מהאנשים מפתחים בזמן נטילת ומורפניב סוגי סרטן עור נוספים, דוגמת סרטן תאי הקשקש (Squamous cell carcinoma) ובמקרים פחות שכיחים סרטן תאי הבסיס (Basal cell carcinoma). בדרך כלל מסירים את הגידולים הללו באמצעות ניתוח.
תזדקק למעקב קבוע של העור לאיתור סימנים של סוגי סרטן אלו הכוללים הופעת גוש קטן או אזור בעל מראה קשקשי, מדמם או בעל כיפה נוקשה. הצוות ידריך אותך אילו סימנים לחפש. עליך ליידע את הצוות הרפואי אם אתה מבחין בסימנים חשודים על העור.
בזמן הטיפול ייתכן אובדן תיאבון ו/או שינויים בטעמי המזון. נסה להוסיף תבלינים ועשבי תיבול בכדי להעשיר את טעם המזון. חלק מהמטופלים מגלים כי בזמן הטיפול מזונות קרים טעימים יותר מאשר מזונות חמים. אם אתה חש טעם מתכתי בפה השתמש בסכו"ם מפלסטיק.
מומלץ וכדאי להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות שיעניקו לך עצות מעשיות וטיפים בכדי להתמודד עם תופעות אלו.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
עם תופעה זו ניתן להתמודד ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. עם זאת, יש לדווח לרופא אם אתה סובל משלשולים, בעיקר אם התופעה חמורה ומתמשכת. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה.
קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא.
תופעות אלו עלולות להתרחש מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. כיום ישנו טיפול תרופתי יעיל ביותר המסייע במניעה והחלשה משמעותית של תופעות אלו. אם אתה חווה בחילות והקאות יש לדווח לצוות הרפואי המטפל בך. חלק מהתרופות המטפלות בבחילה עלולות לגרום לעצירות. במקרה כזה, יש ליידע את הרופא או את האחות.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול האונקולוגי" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
עייפות היא תופעת לוואי נפוצה אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן ככל הניתן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לאיכות חיים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן', המכילה מידע ועצות יעילות להתמודד עם התופעה.לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
בזמן הטיפול השיער עלול לשנות את צבעו או להפוך דק יותר, הריסים יכולים להתארך או להסתלסל וקיימת אפשרות לצמיחה מועטה של שיער הזקן. במרבית המקרים, תסמינים אלו חולפים עם סיום הטיפול בתרופה.
הופעת נפיחות באזורי גוף שונים, בייחוד בקרסוליים ובאזור העיניים או עלייה במשקל יכולה להיות תוצאה של השפעת הטיפול על מאזן המים והמלחים בגוף. התופעה אינה מסוכנת אך עלולה לגרום לחוסר נוחות. אם אתה מבחין בתופעה זו דווח על כך לרופא שלך. אם התופעה לא חולפת, ניתן לטפל בה באמצעות תרופות משתנות (תרופות שמסייעות בהפרשת הנוזלים שהצטברו בגוף). הטיפול בסטרואידים אמור לעזור להפחית את תופעות הלוואי של אגירת נוזלים.
חלק מהמטופלים עלולים לחוות כאב בשרירים ובמפרקים בזמן הטיפול. ניתן להתמודד ביעילות עם התופעה על ידי טיפול תרופתי מתאים.
לעיתים התרופה גורמת לשיעול. הרופא המטפל יוכל לרשום לך טיפול מתאים.
תופעות אלו עלולות להתרחש עם תחילת הטיפול אולם לרוב הן חולפות בהמשך.
בתופעה שכיחה זו ניתן לטפל ביעילות באמצעות טיפול במשככי כאבים. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.
התרופה עלולה לגרום לחולשה או שיתוק של השרירים בצד אחד של הפנים שמתבטאת בקושי לסגור עפעף ובצניחה של השפה באותו צד. ברוב המקרים זהו שיתוק זמני שחולף עם הפסקת השימוש בתרופה.
אצל חלק קטן מהמשתמשים בתרופה קיימות תופעות של דפיקות לב מואצות או תחושה של עילפון. אם אתה חש בכך דווח לרופא באופן מידי. הרופא יוכל לבצע מעקב אחר תפקוד הלב.
חלק מהמטופלים מפתחים תופעות של כאבים, אדמומיות, נפיחות או במקרים פחות שכיחים טשטוש ראייה כתוצאה מהטיפול. יש לפנות לצוות המטפל בדחיפות אם מופיעות תופעות אלו.
ומוראפניב עלולה לגרום לתגובות אלרגיות קשות אולם הדבר אינו שכיח. אל תנסה לטפל בתסמינים אלו באמצעות תרופות.
אם מופיעות תופעות של נפיחות של הפנים, הלשון והשפתיים, פריחה, סחרחורת או קוצר נשימה - דווח מיד לרופא המטפל והפסק ליטול את התרופה.
במקרים נדירים ומוראפניב עלולה להשפיע על תפקוד הכבד, מצב המחייב מעקב רפואי צמוד. הרופא המטפל יקח דגימות דם על מנת לוודא שהכבד מתפקד באופן תקין.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
התרופה עלולה להשפיע על הפוריות - התייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך.
יש להימנע מכניסה להריון ולהקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסמי נוזלי זרע ונרתיק מספר חודשים מסיום הטיפול.
מומלץ להימנע מהנקה בזמן הטיפול ועד מספר חודשים לאחר סיום הטיפול כיוון שקיים סיכון להימצאות התרופה בחלב אם.
אם אתה מגיע לטיפול בבית החולים מכל סיבה שהיא מלבד מחלת הסרטן, חשוב ליידע את הצוות הרפואי שהנך מקבל טיפול בתרופה ומוראפניב.
אנשי קשר בשעת חירום - חשוב לשמור בהישג יד מידע הכולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום לקבלת מידע ותמיכה.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
ספטמבר 2014
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.