דף מידע זה מכיל מידע אודות התרופה איפילימומאב (יירבוי®*), את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. בנוסף למידע זה, מומלץ לקרוא את חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלה בה חלית. קיימת אפשרות שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילותה כנגד מחלתך.
תגובתו של כל אדם לטיפול היא ייחודית. חלק מהמטופלים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש עם הרופא בקביעות בכדי שיוכל לעקוב אחר השפעותיו של הטיפול שניתן לך.
אם אתה חווה תופעה כלשהי שאינה מתוארת בדף זה - דווח לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה, בעלות שמות מסחריים אחרים.**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
לקבלת מידע נוסף ואת החוברת "לדעת יותר על מלנומה ממאירה של העור" ניתן לפנות ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בשיחת חינם לטל. 1-800-599-995.
איפילימומאב הידועה גם בשם יירבוי היא נוגדן חד-שבטי (monoclonal antibody) הנצמדת לתאי המערכת החיסונית הבריאים, משנה את אופן פעילותם ומסייעת למערכת החיסונית להרוס תאים סרטניים. נוגדנים חד-שבטיים מכונים לעיתים טיפולים מכווני מטרה מפני שהם פועלים על ידי התמקדות בחלבונים (קולטנים) מסוימים המצויים על שטח התאים הסרטניים.
במערכת החיסונית קיימים סוגי תאים שונים (לימפוציטים) הנלחמים בזיהומים ובמחלות, אחד מהם הוא לימפוציט מסוג T (T-cell). אצל אנשים מסויימים קיימת בתא מסוג זה היכולת לזהות תאי מלנומה ולהרוס אותם. על הלימפוציט מצוי החלבון CTLA-4, המעכב פעילות זו ועוצר אותו מלהרוס את תאי המלנומה. התרופה יירבוי חוסמת את החלבון CTLA-4 וכך מאפשרת ללימפוציטים להמשיך ולפעול כנגד תאי המלנומה לזמן ממושך יותר.
התרופה היא נוזל שקוף.
התרופה ניתנת כל שלושה שבועות בעירוי לווריד באמצעות צינורית דקה במשך כ-90 דקות. בפעמים הראשונות ניתנות עד ארבע מנות אינפוזיה.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
איפילימומאב רשומה בישראל לטיפול במקרים הבאים:
תופעות הלוואי של התרופה נובעות מהשפעתה על המערכת החיסונית, העלולה לגרום לדלקת בחלקי גוף שונים. הן מתחילות בדרך כלל בזמן הטיפול, אך לעיתים מופיעות גם מספר חודשים אחריו.
רוב תופעות הלוואי הן זמניות, אך בחלק מהמקרים עלולות להפוך לקבועות ויצריכו טיפול מתמשך. חלקן עלולות להיות חמורות יותר ולהפריע לך בתפקודך היומיומי. הרופאים מתייחסים לתופעות לוואי אלו כתופעות לוואי בדרגת חומרה בינונית או גבוהה.
לעיתים תופעות הלוואי של התרופה מוגדרות כמסכנות חיים, על כן, חשוב שתיידע את הרופא בהקדם האפשרי אם חווית תופעות לוואי בדרגה זו. במקרה זה עליך להגיע לבית החולים ולקבל סטרואידים כטיפול מונע דלקת.
כמו כן, תוכל לקבל טיפול תרופתי כנגד תופעות לוואי אחרות, כגון שלשול, בחילות או כאבים. כמו כן, יכול להיות שהטיפול הבא יידחה בכדי להפחית מעוצמת תופעות הלוואי. לעיתים, ייתכן שיוחלט על הפסקת הטיפול.
התרופה עלולה לגרום לדלקת במעי (קוליטיס), שלשול וכאבי בטן. במצב של שלשול קל, עד ארבע יציאות רכות ביום, ניתן לטפל באמצעות תרופות. אם השלשול ממשיך גם לאחר טיפול תרופתי, או שיש מעל לשש יציאות מימיות ביום, ייתכן שאתה סובל מקוליטיס בדרגה בינונית או חמורה. תסמיני דלקת נוספים הם כאבים, הקאות, חום, דם או ריר בצואה, כאבי בטן ותחושה כללית רעה. לעיתים נדירות, קוליטיס בדרגה חמורה עלולה לגרום לחור במעי.
אם אתה חווה את אחד מתסמינים אלו או שאינך בטוח כיצד לטפל בשלשול, יש לפנות לטיפול רפואי בבית החולים, היות שטיפול בקוליטיס מצריך שימוש בסטרואידים כנגד הדלקת.
לעיתים רחוקות, התרופה עלולה לגרום לדלקת בכבד (הפטיטיס, צהבת) כשלרוב מדובר בדלקת קלה. לעיתים ניתן לאתר את הדלקת עוד בטרם הופעת תסמינים באמצעות בדיקת דם. תסמינים מוקדמים לקיומה של דלקת כוללים עייפות, בחילות והקאות. אם אתה חווה אחת מתופעות אלו- דווח על כך לרופא שיוכל לתת לך טיפול תרופתי יעיל.
אצל חלק מהחולים עלולה להופיע דלקת בדרגה חמורה יותר ובמקרים נדירים עלול להתפתח מצב מסכן חיים של כשל בתפקוד הכבד. תסמינים לדלקת חמורה הם עור מצהיב, לובן בעיניים, שתן בצבע כהה וכאב בצדה הימני של הבטן.
במצב של דלקת בכבד, הדם לא נקרש בצורה טובה ואתה עלול להיחבל בקלות או לסבול מדימומים רבים יותר מהרגיל בזמן חתכים ושריטות, דימום מהאף, לחוות פריחה בעור או דימום מהחניכיים.
התרופה עלולה לגרום לדלקות בעור, לפריחה מגרדת וגם לפצעים בפה. חשוב לדווח לרופא על כל סוג של פריחה. פריחה קלה משפיעה רק על חלק מאזורי הגוף ואינה גורמת להרגשה כללית רעה. ניתן לטפל בה באמצעות מריחה של קרמים פשוטים.
פריחה חמורה יותר מופיעה על גבי אזורים נרחבים יותר בגוף או מכסה יותר ממחצית הגוף ועלולה לגרום להרגשה כללית רעה. יש לדווח על כך באופן מיידי לרופא. התופעה ניתנת לטיפול באמצעות מתן סטרואידים בטבליות או בקרמים למריחה.
חשוב שתיידע את הרופא מיידית במידה שהתסמינים נמשכים, שאתה חש ברע או שאתה מפתח תסמינים אחרים של דלקת כבד חמורה. הוא יכול לערוך בדיקות ובמידת הצורך להתחיל טיפול בתרופות סטרואידיות על מנת להפחית את הדלקת.
לעיתים נדירות, מתפתח בעור נמק אפידרמי רעלני TEN - (Toxic Epidermal Necrolysis) זוהי תופעה עורית המתבטאת בשלפוחיות גדולות על העור והתקלפות בדומה לכוויה. תסמינים נוספים כוללים חום גבוה, כאבי פרקים, נפיחות וגרד בעיניים, ופצעים בפה. הטיפול בתופעה כולל מתן סטרואידים בעירוי לווריד בכדי להפחית את הדלקת, אנטיביוטיקה על מנת לטפל בזיהום בעור, חבישה מיוחדת להגנה ולהרגעת העור, ומתן תרופות לשיכוך כאבים. במקרים אלו תופנה בדרך כלל לבית החולים לקבלת טיפול.
התרופה עלולה להשפיע על מערכת העצבים. התסמינים כוללים הרגשת נימול וחולשה בזרועות, ברגליים ובפנים. אם אתה מבחין באחד מהתסמינים הללו יש לדווח על כך לרופא כשהטיפול המקובל הוא טיפול בסטרואידים.
התרופה עלולה לגרום לדלקת בבלוטות המפרישות הורמונים (החומרים השולטים על תפקודים רבים בגוף). התסמינים משתנים בהתאם לסוג הבלוטות הפגועות, כך שחשוב ליצור קשר מיד עם הרופא המטפל אם אתה מבחין בתופעה חריגה כלשהי. תסמיני דלקת בבלוטות כוללים כאב ראש חריג או מתמשך, בחילות, הקאות, עייפות, כאבי בטן, תחושת קור, שינויים במצב הרוח ובהתנהגות, שכחה, בלבול, סחרחורת ועילפון.
חשוב לדווח מיד לרופא אם אתה מבחין באחד מתסמינים אלו. שינויים הורמונליים יאובחנו בדרך כלל בזמן לקיחת דם עוד לפני שתפתח תסמינים כלשהם.
התרופה עלולה להשפיע על הראייה ולגרום לראייה כפולה וטשטוש. כמו כן, העיניים יכולות להיות אדומות ושורפות. דווח לרופא אם אתה שם לב לשינויים בראייה. טיפול בסטרואידים יכול לעזור להפחית את התסמינים ולשפר את התחושה בעיניים.
תופעות הלוואי של תרופת היירבוי עלולות להקשות על קבלת ההחלטה האם להשתמש בתרופה. למרות שחלק מהמטופלים חווים תופעות לוואי בדרגה חמורה, רובם חווים תופעות לוואי בדרגה קלה, מה גם שתופעות לוואי בדרגה בינונית או חמורה ניתנות בדרך כלל לטיפול תרופתי יעיל.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
יש להימנע מכניסה להריון ולהקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסמי נוזלי זרע ונרתיק עד שנה מסיום הטיפול.
אנשי קשר בשעת חירום - חשוב לשמור בהישג יד מידע הכולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום לקבלת מידע ותמיכה.
אשפוז בבית חולים שלא עקב מחלת הסרטן - אם אתה מאושפז בבית חולים מסיבה שאינה קשורה למחלת הסרטן שלך חשוב ליידע את הרופאים והאחיות המטפלים בך שאתה מקבל טיפול למחלת הסרטן ולמסור לצוות את שם הרופא המטפל בך בהקשר למחלת הסרטן.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
ספטמבר 2014
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.