אישור משרד הבריאות למתן הטיפול בזוולין מתייחס לחולים מבוגרים הסובלים מלימפומה שאינה הודג'קין מסוג לימפומה פוליקולרית + CD20 לאחר כשל או עמידות לטיפול בריטוקסימאב.
רצוי לקרוא את המידע יחד עם חוברות האגודה למלחמה בסרטן "לדעת יותר על לימפומה שאינה הודג'קין" וריטוקסימאב (מבטרה). לקבלתן ללא תשלום יש לפנות ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
זבלין רשומה בישראל לטיפול בסוגים מסויימים של לימפומה מסוג נון הודג'קינס (NHL).
זבלין ניתן כטיפול יחיד (ולא כסדרה של טיפולים חוזרים) ומורכב משני רכיבים, הניתנים בהפרש של כשבוע זה מזה:
ריטוקסימאב ניתן ביום הראשון לטיפול במטרה להקטין את מספר תאי ה- B הבריאים הרגילים. כך נמנעת מהזבלין האפשרות להיקשר לתאים בריאים (לא סרטניים) ולהשמיד אותם. ריטוקסימאב ניתן בעירוי תוך ורידי (טפטוף). הוא ניתן בקצב איטי, במשך כמה שעות, ולפני העירוי מקבלים סטרואידים ואנטיהיסטמינים מסוימים כדי להפחית את הסיכון לתגובה אלרגית.עירוי שני של ריטוקסימאב ניתן שבוע לאחר הטיפול הראשון בריטוקסימאב. תוך 4 שעות לאחר עירוי זה תעבור למכון לרפואה גרעינית לצורך קבלת טיפול בזבלין. טיפול זה ניתן בטפטוף לוריד במשך כ- 10 דקות. לאחר מכן, ישוחרר החולה לביתו. אין צורך בשהייה בבידוד או בנקיטת אמצעי זהירות כלשהם.
הטיפול בזבלין יכול להפחית את קצב ייצור תאי הדם הלבנים במוח העצם וכתוצאה מכך לגרום לרגישות גבוהה יותר לזיהומים.
זבלין עשוי להפחית את קצב ייצור הטסיות (המסייעות לקרישת הדם) ולגרום לשטפי דם או לדימומים. תופעה זו, כמו קודמתה, יכולה להתרחש עד חודשיים לאחר סוף הטיפול. ייתכן שספירת הדם שלך תישאר נמוכה במשך כמה שבועות.
פנה מיד לרופא או לבית החולים במקרים הבאים:
אם החום שלך יעלה מעל 38°C:
הרופאים שלך יבדקו את ספירת הדם שלך במהלך הטיפול ובמסגרת המעקב.
תסמינים אלו כוללים חום, צמרמורות, כאבי ראש, כאבי פרקים ושרירים. תופעות אלו עשויות להתרחש מספר שעות לאחר מתן התרופה, אולם אינן נמשכות בדרך כלל יותר מיום-יומיים.
ישנן תרופות יעילות מאוד נגד בחילה שמונעות או מפחיתות בצורה ניכרת את הבחילות וההקאות. אם הבחילה אינה נשלטת, או מתמשכת, יידע את הרופא המטפל. הוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שעשויות להיות יעילות יותר.
תופעה זו ניתנת לשליטה באמצעות תרופות, אך יש ליידע את הרופא באם התופעה חמורה או ממושכת. אם הנך סובל מתופעה זו חשוב מאד לשתות הרבה מאד נוזלים.
תופעה זו מאד קלה וחולפת לאחר יום או יומיים. דיאטנית או אחות תוכל להעניק עצות כיצד להחזיר את התיאבון, על התמודדות עם קשיי אכילה וכיצד לשמור על המשקל.
תופעה זו ניתן למנוע על ידי אימוץ תפריט המכיל סיבים תזונתיים ושתייה מרובה. ייתכן שתוכל לעשות שימוש בחומרים משלשלים. יש ליידע את הרופא אם הנך סובל מתופעה זו.
זבלין עלול לגרום לפריחה, העלולה לגרד וכן לגרום להזעת יתר. יידע את הרופא או האחות על כך.
חשוב מאד ליידע את הרופא שלך על כך בכדי שיוכל לרשום לך תרופות משככות כאבים שיעזרו להקל על התסמינים הללו.
יש לנקוט באמצעי זהירות במהלך טיפול בזבלין מכיוון שהשפעות הקרינה של התרופה יכולות להישאר בגוף ובנוזלי הגוף (לרבות דם, צואה, שתן ורוק) למשך זמן קצר אחרי הטיפול. לפיכך, במשך שבעה ימים לאחר הטיפול עליך להימנע מהעברת נוזלי גוף. חשוב שתרחץ את ידיך בקפידה לאחר ביקור בשירותים ולנקות את כל מה שנשפך. כמו כן, עליך להשתמש בקונדום בעת קיום יחסי מין. כל אלו יסייעו למזער את החשיפה של אנשים הקרובים אליך לקרינה.
יש להימנע מהריון במשך שנה אחת לאחר הטיפול.
במשך הטיפול בזבלין אין לקחת תרופות מסוימות ללא פיקוח רופא, לרבות מדללי דם (נוגדי קרישה) ותרופות כגון אספירין ואיבופרופן.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
המידע מעודכן לדצמבר 2006. בימים אלו נמצא המידע בתהליכי עדכון ויתכנו בו שינויים.
ניתן להתקשר למרכז המידע, טל. 03-5721608 לפרטים.
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.