דף מידע זה עוסק בתרופה מוכוונת מטרה הנקראת לנלידומיד. התרופה משמשת לטיפול באנשים הסובלים ממיאלומה (סרטן של תאי הפלזמה של מח העצם). התגובה של כל אדם לכל תרופה היא ייחודית. אנשים מסוימים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, ואחרים חווים יותר. בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר. עם זאת, לא מתוארות תופעות נדירות מאוד, שקיימת סבירות נמוכה מאוד שתשפענה עליך. אם אתה מבחין בתופעות אחרות, שאתה חושב שהן קשורות לתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הצוות המטפל בך.
מומלץ לקרוא את דף המידע יחד עם החוברת "לדעת יותר על מיאלומה" של האגודה למלחמה בסרטן. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
לנלידומיד שייכת לסוג תרופות הפועלות על מערכת החיסון (IMiDs). הדרך המדויקת בה עובדת הרבלימיד אינה מובנת לחלוטין נכון לעכשיו. היא משפיעה על צורת עבודתה של מערכת החיסון. תרופה זו היא היורש המתקדם יותר (דור שני) של התרופה תאלידומיד.
לנלידומיד יכולה גם לעכב את ההתפתחות של כלי-דם חדשים. היווצרות כלי-דם נקראת אנגיוגנזה. תאים סרטניים צריכים ליצור כלי-דם חדשים על מנת שיוכלו לצמוח ולהתפשט. רבלימיד ניתנת בדרך-כלל בשילוב עם סטרואיד הנקרא דקסמתזון, לצורך טיפול במיאלומה.
כמו כן, נבדקת כעת השפעת התרופה על סוגי סרטן אחרים, כולל לוקמיה מיאלואידית כרונית וסרטן כליה מתקדם. רבלימיד משמשת גם לטיפול בסוג של אנמיה הנקראת תסמונת מיאלודיספלסטית.
לנלידומיד הינה כמוסה הזמינה במינונים של 5 מ"ג, 10 מ"ג, 15 מ"ג ו-25 מ"ג.
את כמוסת הלנלידומיד יש לבלוע בשלמותה פעם ביום יחד עם כמות גדולה של מים.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
לנלידומיד רשומה בישראל לטיפול במיאלומה נפוצה, בהתוויות מסויימות.
לנלידומיד עלולה להקטין את יצירתם של תאי דם לבנים על ידי מח העצם, ובכך להגדיל את הסיכון להידבקותך בזיהום. הצוות המטפל יעקוב אחר ספירת הדם שלך בזמן נטילת הרבלימיד.
יש ליצור קשר עם הרופא באופן מיידי באם חום הגוף עולה מעל ל-38°C. לפני שתקבל טיפול נוסף תיערך לך בדיקת דם, על מנת לוודא כי התאים שלך התאוששו. ייתכן ומדי פעם יהיה צורך לעכב את הטיפול אם מספר התאים בדמך (ספירת דם) עדיין נמוך.
לנלידומיד עלולה להקטין את יצירתן של טסיות הדם (אשר עוזרות בקרישת הדם). במקרה של חבורות בלתי מוסברות או דימום יש לדווח לרופא.
לנלידומיד עלולה להעלות את הסיכון להיווצרות קרישי דם. קרישי הדם יכולים להיווצר ברגל (פקקת ורידים) או בריאות (תסחיף ראיתי). ייתכן ובזמן נטילת לנלידומיד תינתן לך גם תרופה לדילול הדם על מנת לעזור במניעת היווצרות קרישי הדם. במקרה של התפתחות כאב, נפיחות או אודם באחד מן השוקיים (פקקת ורידים אפשרית) או במקרה של קוצר נשימה או כאבים בחזה (תסחיף ראיתי אפשרי), יש לדווח לצוות המטפל.
לנלידומיד עלולה לגרום לפריחה, אשר עשויה לגרד. הרופא יכול לרשום לך טיפול להקלה על תופעה זו.
בדרך-כלל ניתן להקל על תופעה זו באמצעות שתייה מרובה של נוזלים (2-3 ליטרים ביום), צריכת דיאטה עתירת סיבים וביצוע פעילות גופנית קלה. לעיתים יש צורך בנטילת חומרים משלשלים. הרופא יכול לרשום לך חומרים אלה.
אתה עשוי להרגיש עייף בזמן נטילת לנלידומיד. אם אתה חש ישנוני, חשוב כי לא תנהג או תפעיל מכונות. נטילת הגלולה בשעות הערב עשויה לעזור עם תופעה זו.
אם יש לך כל שאלה בנוגע לתופעות לוואי אלה או כל תופעת לוואי אחרת, תוכל לשוחח על כך עם הצוות המטפל בך. חשוב כי תיידע אותם בנוגע לכל תסמין או תופעת לוואי אשר עלולים להיות קשורים לטיפול שאתה מקבל.
מכיוון שלנלידומיד עלולה לגרום לפגמים מולדים חמורים, חשוב מאד להימנע מהריון ולהשתמש באמצעי מניעה בזמן נטילת התרופה, הן בקרב נשים והן בקרב גברים. נשים תתבקשנה לערוך בדיקת הריון ומומלץ כי הן תשתמשנה באמצעי מניעה יעילים במיוחד. בקרב גברים מומלץ שימוש בקונדום בזמן נטילתם את התרופה, גם אם הם עברו ניתוח לכריתת צינורית הזרע.
חשוב ליטול את הכמוסות בזמן הנכון. יש לקחתן בהתאם להוראות הרופא.
שמור את הכמוסות במקום בטוח, הרחק מהישג ידם של ילדים. במידה ויתגלו על ידם, רבלימיד עלולה להזיק להם.
אם הרופא מחליט להפסיק את הטיפול, החזר את הגלולות שנשארו לך לרוקח. אל תשליך אותן לאסלה או לפח האשפה .
אם אתה שוכח לקחת כמוסה, אל תיקח מנה כפולה. הודע על כך לרופא המטפל והמשך ליטול את התרופה על פי לוח הזמנים הרגיל שלך.
אם הקאת מיד לאחר שנטלת כמוסה, ספר על כך לרופא. ייתכן ויהיה עלייך לקחת כמוסה נוספת.
תיתכן תגובה בין-תרופתית בין לנלידומיד ותרופות אחרות שהינך נוטל. עלייך לציין בפני הרופא המטפל בך אילו תרופות אתה נוטל, גם אם הן שייכות לרפואה המשלימה או הינן ללא מרשם.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה לפרופ' משה מיטלמן, מנהל מחלקת פנימית א' , המרכז הרפואי סוראסקי תל אביב, על הארותיו והערותיו
המידע מעודכן לספטמבר 2008. בימים אלו נמצא המידע בתהליכי עדכון ויתכנו בו שינויים.
ניתן להתקשר למרכז המידע, טל. 03-57211608 לפרטים.
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.