לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

תאלידומיד - Thalidomide

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

התאלידומיד היא תרופה מוכוונת מטרה, הניתנת כטיפול בסוגים מסוימים של מחלת הסרטן. מידע זה מתאר את התאלידומיד, את אופן קבלתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. תרופה זו פותחה במקור כדי למנוע בחילות-בוקר אצל נשים בהריון, אך ניתנת כיום כטיפול סטנדרטי עבור מחלות המטולוגיות שונות, ולעיתים אף ללא שימוש בכימותרפיה למשל, כנגד טיפול במחלת המיאלומה הנפוצה. תגובתו של כל אדם לטיפול היא ייחודית. ישנם אנשים החווים מעט תופעות לוואי בעוד אחרים מדווחים על תופעות לוואי רבות.

רופאים ואנשי צוות רפואי בודקים בתדירות ובהקפדה אחר התקדמות כל חולה המטופל בתרופות מעין אלו. במידע זה מתוארות חלק מתופעות הלוואי השכיחות במטרה לתת לך מידע מוקדם על תוצאות מהשימוש בתרופה. יחד עם זאת, תוכל להיעזר ב'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן למידע נוסף בנוגע לסוג הסרטן בו חלית. אם תקבל תאלידומיד, הרופא המטפל בך יסביר לך הכל אודות התרופה, ההליכים בהם משתמשים, ואופן ההשגחה עליך בזמן שתקבל אותה. אם בכל רגע שהוא יתעוררו אצלך חששות כלשהן, אנא פנה לרופא או לאחות המטפלים בך לקבלת מידע או ייעוץ.

 

אודות התרופה

רבות השמועות על תאלידומיד. זאת בעיקר השימוש הבעייתי שהוביל למומים מולדים בשנות השישים, כטיפול מונע לבחילות בוקר עבור נשים בהריון. היווצרות מומים מולדים נגרמה עקב התערבות התרופה בצמיחה ובהתפתחות של כלי-דם חדשים (וכפועל יוצא השפיע על היווצרות כלי-הדם אצל העובר המתפתח). הטיפול יינתן במרכזים מיוחדים לטיפול בסרטן, בדרך כלל, ובמקומות שבהם נערכים ניסויים רפואיים ע"י רופאים מומחים בעלי ניסיון בשימוש בתאלידומיד.

 

כיצד היא פועלת?

על מנת להמשיך ולהתפתח גידולים סרטניים צריכים ליצור מערכת חדשה של כלי-דם. מבלי ליצור כלי-דם חדשים, הגידולים הסרטניים לא יוכלו לגדול מעבר לראש של סיכה. החוקרים מקווים להשתמש בתאלידומיד כדי למנוע מהגידולים הסרטניים לפתח כלי-דם חדשים. דבר זה אמור להפחית את אספקת החמצן והחומרים המזינים של הסרטן, ולגרום לעיכוב התפשטות גרורתית. תרופות שמתערבות באופן כזה בגדילת כלי-הדם נקראות מעכבות אנגיוגנסיס או אנטי-אנגיוגניות. תאלידומיד יכולה גם לעזור בהפחתת חלק מהתסמינים הלא-נעימים שחולי סרטן עלולים לחוות. (TNF) מגרה תהליך דלקתי, הוא חומר המיוצר בגוף באופן טבעי אשר ממריץ את המערכת החיסונית לתקוף תאים העלולים להזיק לגוף. כאשר מישהו חולה בסרטן, הוא עלול לייצר כמות גדולה מדי של TNF, מה שגורם למערכת החיסונית שלו להגיב באופן מוגזם ועלול להוביל לחום, הזעות-לילה וירידה חמורה במשקל. תאלידומיד מפחיתה את כמות ה- TNF המיוצר בגוף, ולכן ניתן להשתמש בה כדי לשלוט על תסמינים אלו.

 

כיצד נראית התרופה?

תאלידומיד מופיעה ככמוסות לבנות המכילות 25 מ"ג, 50 מ"ג או 100 מ"ג.

 

אופן קבלת התרופה

יש לבלוע את הכמוסות בשלמותן עם הרבה מים כשעה לאחר הארוחה, רצוי בשעות הערב המאוחרות. ניתן לקבל אותה יחד עם תרופות כימותרפיות.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

תאלידומיד רשומה בישראל לטיפול במיאלומה נפוצה בהתוויות מסויימות.

 

תופעות לוואי אפשריות

מומים מולדים

אסור להרות או לעבר אישה במהלך השימוש בתאלידומיד. התרופה גורמת לחריגות קיצוניות אצל עוברים מתפתחים. יש להשתמש באמצעי מניעה בעל יעילות גבוהה (כמו למשל אמצעי מניעה מושתלים או מוזרקים) בנוסף על אמצעי חציצה (כמו קונדום או כובעון צווארי). לגברים המשתמשים בתאלידומיד מומלץ להשתמש בקונדום אפילו אם עברו ניתוח לכריתת צינור הזרע.

 

ירידה זמנית בספירות הדם

ירידה כזו עלולה לגרום לאנמיה, סיכון לשטפי דם או דימום ולזיהום. לתאלידומיד יש רק השפעה מועטה על תפקוד מוח העצם שלך. עם זאת, בדרך כלל מקבלים אותה ביחד עם תרופות כימותרפיה. שיעור הירידה בספירות הדם שלך תלוי בתרופות הכימותרפיה האחרות, אם ישנן כאלו, הניתנות במקביל לתאלידומיד. ספירות הדם שלך ייבדקו באופן שגרתי, כדי לעקוב אחר תפקוד מוח העצם שלך. אם החום שלך עולה מעל C?38, או מופיעים פצעים או דימומים לא מוסברים, או אם לפתע אינך חש בטוב אפילו אם אין לך חום גבוה, פנה מיד לרופא שלך או לבית החולים.

 

עייפות, ישנוניות ואובדן שיווי-משקל

אנשים רבים חשים רדומים במהלך השימוש בתאלידומיד. חשוב שתספר לרופא המטפל בך אם אתה סובל מתופעות לוואי אלו. עם זאת, ייתכן שהמצב ישתפר עם המשך הטיפול בתרופה. אם אתה חש רדום, חשוב שתימנע מנהיגה ומהפעלת מכשור כבד.

 

עצירות

בדרך כלל ניתן להרגיע תופעה זו על ידי שתייה מרובה של נוזלים (2-3 ליטרים ליום), דיאטה עשירה בסיבים ואימון גופני קל. לפעמים ייתכן שתצטרך ליטול תרופות להמרצת פעילות הקיבה. לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'הטיפול התזונתי התומך' הכוללת עצות בנוגע להתמודדות עם עצירות. נשמח לשלוח לך עותק.

 

אובדן תיאבון

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'הטיפול התזונתי התומך', הכוללת עצות שונות בנוגע להגברת התיאבון, התמודדות עם קשיים באכילה ושמירה על המשקל. בנוסף, דיאטנית בבית החולים תוכל לעזור לך.

 

חוסר תחושה או תחושת עקצוץ בכפות הידיים או כפות הרגליים

תופעה זו אינה נפוצה בקבלת מינונים רגילים של התרופה, אך היא עלולה להתרחש אם תקבל טיפול במינון גבוה. תופעה זו נובעת מההשפעה של תאלידומיד על העצבים והיא ידועה בשם נוירופתיה פריפרית (מחלת עצבים היקפית). יתכן שתבחין בכך שאתה מתקשה ברכיסת כפתורים או בביצוע פעולות מוטוריקה. דווח לרופא המטפל בך אם אתה מבחין בתופעות אלו. תופעה זו לרוב משתפרת בהדרגה מספר חודשים לאחר סיום הטיפול.

 

כאב ראש

דווח לרופא המטפל בך אם אה סובל מכאבי ראש במהלך הטיפול בתאלידומיד.

 

סחרחורת בעמידה

ייתכן שתרגיש סחרחר למספר רגעים אם תעמוד באופן פתאומי. תופעה זו נובעת מצניחה זמנית בלחץ הדם שלך. עבור בעדינות משכיבה לישיבה ואז מישיבה לעמידה. ספר לרופא המטפל בך אם אי פעם סבלת מבעיות בלחץ הדם, וכן אם אתה נוטל תרופות כלשהן.

 

פריחות

תאלידומיד עשויה לגרום לפריחה שעלולה להיות מגרדת. הרופא שלך יוכל לתת לך טיפול שיעזור להקל על כך.

 

נפיחות ואגירת נוזלים

ייתכן שתתפתח אצלך נפיחות בקרסוליים, במיוחד אם ישבת בחוסר-תנועה או עם הרגליים למטה לאורך זמן. דבר עם הרופא המטפל שלך על תרופות שעשויות לעזור. אם הנפיחות מציקה לך, הרופא שלך יוכל לתת לך גרביים אלסטיות שיעזרו לשלוט על המצב.

 

מידע נוסף

  • חשוב לקחת את הכמוסות בזמן. חובה לקחת אותן בדיוק לפי הוראות הרופא.
  • שמור את הגלולות במקום בטוח, הרחק מהישג ידם של ילדים. תאלידומיד עלולה להזיק להם.
  • אם הרופא מחליט להפסיק את הטיפול, החזר את הכמוסות שנשארו לך לרוקח. אל תשליך אותן לאסלה או לפח האשפה.
  • אם אתה שוכח לקחת כמוסה, אל תיקח מנה כפולה. הודע על כך לרופא שלך, ושמור על לוח הזמנים של המינון הקבוע שלך.
  • יש להימנע משתיית אלכוהול.
  • במקרה של הקאה לאחר נטילת התרופה יש להודיע על כך מיד לרופא.
  • התאלידומיד עשויה להגיב כנגד תרופות אחרות. במידה ואתה נוטל תרופות נוספות יש להיוועץ ברופא.
  • אם יש לך שאלות כלשהן בנוגע לתופעות לוואי אלו או אחרות, חשוב שתשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך. חשוב שתיידע אותם אם אתה חווה תסמינים או תופעות לוואי שעלולות להיות קשורות לכל טיפול שאתה מקבל.

 

<< לרשימת התרופות


  

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 


מידע זה מבוסס על מאגר  והותאם לצרכי הארץ
המידע נערך ע"י פרופ' ארנון נגלר, מנהל המערך ההמטולוגי, המחלקה להשתלת מח עצם ובנק דם טבורי וחבר וועדת העדכון לנושא המטו-אונקולוגיה באגודה למלחמה בסרטן על הערותיו והארותיו

המידע מעודכן למרץ 2005. בימים אלו נמצא המידע בתהליכי עדכון ויתכנו בו שינויים.

ניתן להתקשר למרכז המידע, טל. 03-57211608 לפרטים.

המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.