דף מידע זה עוסק בתרופה הנקראת אימטיניב (המוכרת יותר בשם גליבק®*). אימטיניב הינה תרופה מוכוונת מטרה הניתנת במסגרת הטיפול בסוגי לוקמיה שונים: לוקמיה מיאלואידית כרונית (CML) ולוקמיה לימפובסלטית חריפה (ALL).
כמו כן, נעשה שימוש בתרופה במסגרת הטיפול בגידולים סרטניים במצב מתקדם של רקמת החיבור של מערכת העיכול (GIST) וסוג נדיר של גידול ברקמות רכות הנקרא דרמטופיברוסרקומה (DFSP).
לאגודה למלחמה בסרטן חוברות מידע בנושאי מחלות אלו. ניתן לקבלן ללא תשלום על ידי פנייה ל'טלמידע®' בשיחת חינם לטל. 1-800-599-995.
גליבק היא תרופה המכווננת כנגד השינוי המולקולארי בתא הסרטני (במקרה של CML כנגד BCR/ABL ובמקרה של GIST כנגד C-KIT). תהליכי צמיחה, גידול והתפשטות של תאים בכלל, ותאים סרטניים בפרט, מבוססים על הפעלתו של האנזים טירוזין-קינאז. קינאזות הם חלבונים חשובים בגוף המווסתים את אופן גדילת וחלוקת התאים. אימטיניב היא סוג של טיפול מוכוון מטרה המכונה "מעכב טירוזין-קינאז" הפועל באמצעות עיכוב אותות (סיגנלים) הגורמים לתאים הסרטניים לגדול ולהתחלק, מה שגורם למוות של התאים הסרטניים.
אימטיניב ניראית כטבליות בצבע צהוב-חום בשני מינונים: 100 מ"ג ו-400 מ"ג.
ברוב המקרים התרופה ניתנת פעם ביום. יש לבלוע אותה בזמן הארוחה בליווי כוס מים. התרופה ניתנת לחולים כל עוד היא נמצאת כיעילה עבורם.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
אימטיניב תנתן לטיפול במקרים הבאים:
תגובתו של כל מטופל לתרופה הינה ייחודית. ישנם מטופלים החווים מעט מאד תופעות לוואי בעוד אחרים חווים יותר. התופעות המובאות להלן הינן הנפוצות ביותר, אך אינן מופיעות אצל כל מי שנוטל את התרופה. במידה ואתה חווה תופעה מסוימת שאינה מוזכרת בדף זה - ואתה סבור כי היא תופעת לוואי של התרופה - יש לדווח על כך לרופא המטפל בך או לאחות. תופעות הלוואי השכיחות קלות ומתונות, ומתרחשות בעיקר בחודש הראשון לטיפול. לאחר תקופה התחלתית זו צפויה הרגשתך להשתפר.
בחילה
תופעה זו לרוב הינה קלה. הרופא יוכל לרשום עבורך תרופות נוגדות בחילה והקאה שיסייעו לך בהתמודדות עם התופעה. ניתן להפחית את תופעת הבחילה באמצעות נטילת התרופה לאחר האוכל. יש ליידע את הרופא אם הבחילה נמשכת, בכדי שהוא יוכל לרשום לך תרופה אחרת שאולי תסייע לך יותר. חלק מהתרופות נוגדות בחילה עלולות לגרום לעצירות. במידה שהעצירות מהווה בעיה עבורך, עליך ליידע את הרופא או האחות על כך.
למידע נוסף מומלץ להיעזר בחוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול האונקולוגי" של האגודה למלחמה בסרטן אותה ניתן לקבל ללא תשלום באמצעות פנייה בשיחת חינם ל'טלמידע®' בטל.1-800-599-995.
אימטיניב עלולה לגרום לשלשול. בתופעה זו ניתן לטפל בדרך כלל באמצעות טיפול תרופתי, אולם יש לדווח לרופא אם התופעה נמשכת ומחריפה. בזמן שלשול יש להקפיד על שתייה מרובה.
בזמן נטילת התרופה ייתכן ויופיעו כאבי ראש. יש לדווח על כך לרופא בכדי שיוכל לרשום לך משככי כאבים שיקלו עליך.
לרוב ניתן להקל על תופעה זו על ידי נטילת משככי כאבים קלים, שהרופא המטפל בך יוכל לרשום לך. פעילות גופנית מסייעת בהפחתת ההתכווצויות. כדאי גם לבדוק רמות מגנזיום ולקחת תוסף באם הרמה נמוכה.
תופעה זו היא די נפוצה ואיננה מזיקה, אולם עלולה להטרידך. מטופלים רבים עולים במשקל או מבחינים בנפיחות סביב העיניים והקרסוליים כתוצאה מנוזלים שהצטברו בגוף. תרופות משתנות (תרופות הגורמות להטלת שתן רבה יותר מהרגיל) עשויות לסייע בשחרור חלק מהנוזלים שהצטברו, אך לעיתים קרובות התופעה חולפת מעצמה. יש ליידע את הרופא אם הבחנת בעלייה מהירה במשקל במשך תקופה קצרה.
במהלך הטיפול ייתכן ותרגיש יובש בעור או פריחה. על תופעות אלו ניתן להקל באמצעות שימוש בקרם לחות או מתן טיפול תרופתי. חשוב ליידע את הרופא על כך.
אימטיניב עלולה לגרום לכאבי עיניים, להידרדרות במצב הראייה, ולעלייה בייצור הדמעות (עיניים דומעות). יש להיזהר בנהיגה ובהפעלת מכונות.
התרופה עלולה להפחית את ייצור תאי הדם הלבנים על ידי מח העצם המסייעים לגוף להילחם בזיהומים. אם ספירת הדם הלבנה שלך נמוכה (תופעה הנקראת נויטרופניה) אתה עלול להיות חשוף יותר לזיהומים.
יש לפנות מיידית לרופא או לבית החולים במקרים הבאים:
לפני המשך הטיפול תילקח דגימת דם בכדי לבדוק את מצב תאי הדם. אם הערך נמוך יעוכב המשך הטיפול.
התרופה עלולה להפחית את ייצור כדוריות דם האדומות המשמשות להובלת החמצן בגוף. ספירת כדוריות דם אדומות נמוכה מכונה אנמיה. תופעה זו מתבטאת בתחושת עייפות רבה וקוצר נשימה. אם מופיעים תסמינים אלו יש ליידע את הרופא. במצב של אנמיה קשה, ייתכן שתזדקק לעירוי דם.
טסיות הדם מסייעות בקרישת הדם במקרה של פציעה ובמניעת דימומים. אימטיניב עלולה להפחית את ייצור הטסיות. אם הופיע דימום לא מוסבר או חבורה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות בעור או פריחה - יש ליידע את הרופא או את בית החולים בו אתה מטופל, ייתכן שתצטרך לקבל עירוי טסיות אם ספירת הטסיות נמוכה.
מומלץ להיעזר בחוברת "הטיפול התזונתי התומך" של האגודה למלחמה בסרטן המכילה מידע רב, דרכי התמודדות ועצות נוספות עם קשיים אלו. לקבלת החוברת המודפסת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחות חינם ל'טלמידע®' בטל. 1-800-599-995.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
פרופ' דינה בן יהודה
מנהלת המחלקה ההמטולוגית בבית החולים האוניברסיטאי הדסה עין כרם,
על הערותיה והארותיה
יולי 2013
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.