טגאפור-אוראסיל (אופטוראל), המכונה לעיתים UFT, היא תרופה כימותרפית, המשמשת כטיפול בסוגים מסוימים של מחלת הסרטן, בעיקר סרטן המעי. מידע זה מתאר את הטגאפור-אוראסיל, אופן קבלתה ותופעות הלוואי הנפוצות כתוצאה מהשימוש בה. על מנת לקבל תמונה מלאה יותר על הטיפול והתרופה, כדאי לשלב את קריאת המידע הזה עם החוברת 'הטיפול הכימי - כימותרפיה' של האגודה למלחמה בסרטן. כמו כן, בטלמידע של האגודה למלחמה בסרטן תוכל למצוא מידע בנוגע לסוג הסרטן בו חלית.
תגובתו של כל אדם לטיפול היא ייחודית. ישנן אנשים החווים מעט תופעות לוואי, בעוד אחרים מדווחים על תופעות לוואי רבות. במידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר וחלק מהתופעות השכיחות פחות, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות הנובעות מקבלת התרופה. יש לציין כי התרופה משפיעה בצורה שונה על מטופלים שונים ויוצרת תופעות לוואי אחרת. כמו כן, שילוב של תרופות כימותרפיות עשוי גם הוא ליצור תופעות לוואי שונות. תופעות נדירות אינן נכללות במידע הזה. אם אתה מבחין בתופעות אחרות, שאתה חושב שקשורות לתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הצוות המטפל בך.
במהלך קבלת הטיפול תיפגש עם הרופא שלך באופן שגרתי על מנת שיוכל לעקוב אחר השפעות הכימותרפיה. אל תחשוש לפנות אל הצוות המטפל בך בכל בעיה או שאלה. מידע זה יוכל לסייע לך להתארגן לקראת פגישתך עם הרופא.
אופטוראל מופיעה ככמוסות לבנות, אותן יש לבלוע שלוש פעמים ביום, במרווחי זמן שווים. לרוב יש ליטול את התרופה במשך ארבעה שבועות, כשלאחריהם נערכת הפסקה בת שבעה ימים. לאחר אותם שבעה ימים מתחיל מחזור טיפול זהה נוסף. אופטוראל ניתנת בשילוב עם גלולה בשם קלציום לאוקובורין (חומצה פולינית), שמגבירה את יעילות הטיפול.
אופטוראל היא שילוב של שתי תרופות כימותרפיות: טגאפור ואוראסיל. בעת נטילת הכמוסות, נאספת הטגאפור אל תוך תאי הסרטן והופכת באיטיות לסם הפעיל 5 פלואוראוראסיל (5FU). האוראסיל עוצרת את התפרקות החומר 5FU. שילוב שתי התרופות יחד יוצר ריכוז גבוה יותר של 5FU בתאי הגידול, מאשר הריכוז הנוצר משימוש בטגאפור בלבד, או מהזרקת 5FU לתוך הוריד. כבר חמישים שנה נעשה שימוש בחומר 5FU כטיפול בסרטן המעי.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
אופטוראל רשומה בישראל לטיפול בסרטן מעי גס גרורתי בהתוויות מסויימות.
תופעות הלוואי המוכרות של אופטוראל הן לרוב לא חמורות. תופעות הלוואי המפורטות לעיל הן תופעות הלוואי הנפוצות ביותר:
ישנן תרופות יעילות לטיפול ולהקלה על שלשול. כמו כן, חשוב להרבות בשתיית נוזלים על מנת להחליף את הנוזלים שהגוף מאבד. אם אתה סובל משלשול מתמשך או חריף פנה אל הרופא שלך על מנת שיוכל לרשום לך תרופות יעילות יותר.
הבחילה, או ההקאה, עשויה להתחיל מספר שעות לאחר מתן הטיפול. לרוב מדובר בתופעות לוואי מתונות יחסית. מעבר לכך, ישנן כיום תרופות יעילות נגד בחילות שיכולות למנוע או להחליש תופעות אלו. במידה והתרופה אינה מקלה את תחושתך, או שהבחילה נמשכת, פנה אל הרופא שלך על מנת שיוכל לרשום לך תרופות יעילות יותר.
ירידה בספירת הדם עלולה לגרום לאנמיה (חוסר דם), סיכון לשטפי דם או דימום וסיכון מוגבר לזיהום. במהלך הטיפול תיבדק ספירת הדם שלך באופן שגרתי על מנת לעקוב אחר תפקודי מוח העצם שלך. שיעור הירידה בספירות הדם שלך תלוי במינון הכימותרפיה שאתה מקבל ובשילוב התרופות הניתן לך.
בזמן הטיפולים אתה עלול לסבול מכאב ומכיבים קטנים בפה. על מנת להפחית את הסיכוי להופעת תופעות אלו יש להקפיד על שתייה מרובה ועל צחצוח שיניים יסודי ועדין. כמו כן, אם תחוש כאב או תבחין בכיבים בפה תוכל לפנות אל הצוות המטפל על מנת שירשמו לך מי פה מיוחדים ותרופות שימנעו ויטפלו בזיהום בפה. הטיפול עשוי לגרום לך לחוש כי למזון ישנו טעם שונה. תחושת הטעם הרגילה תשוב אליך עם תום הטיפולים.
אופטוראל עלולה לגרום לשינויים בתפקוד הכבד, שלאחר גמר הטיפול ישוב למצבו התקין. קיימת סבירות נמוכה ביותר שייגרם לך נזק כתוצאה משינויים אלו, לכן יילקחו ממך דגימות דם לפני כל טיפול במטרה לעקוב אחר תפקודי הכבד שלך.
אם יש לך שאלות בנוגע לתופעות הלוואי השונות, תוכל לשוחח עליהן עם הצוות הרפואי בך. חשוב שתיידע את הצוות המטפל בך אם אתה חווה תסמינים, או תופעות לוואי,שעלולים להיות קשורים לטיפול שאתה מקבל.
כאשר אתה מטופל בתרופות כימותרפיות, נטילת תרופות נוספות עלולה להזיק לך. חשוב כי תדווח לרופא שלך על כל התרופות שאתה נוטל על מנת למנוע סיכון זה.
תרופה זו עלולה להשפיע על יכולתה של אישה להרות, או על יכולתו של גבר לעבר אישה. חשוב לדון על נושא הפוריות עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול.
בזמן קבלת התרופה נשים צריכות להימנע מלהיכנס להריון וגברים מלעבר אישה, על מנת למנוע פגיעה בעובר. חשוב להשתמש באמצעי מניעה בזמן הטיפולים ומספר חודשים לאחריהם. מומלץ לדון על נושא מניעת הריון עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא