בליאומיצין היא תרופה כימותרפית הניתנת כטיפול בסוגים מסוימים של סרטן. דף מידע זה מתאר את הבליאומיצין, את האופן בו היא ניתנת, וכמה מתופעות הלוואי האפשריות. כדאי לקרוא דף מידע זה יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן הנקראת "הטיפול הכימי - כימותרפיה", הכוללת מידע ועצות נוספים. התגובה של כל אדם לכימותרפיה היא יחודית. אנשים מסוימים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, ואחרים חווים יותר. תופעות הלוואי המתוארות בדף מידע זה לא ישפיעו על כל מי שמקבל בליאומיצין, והן עשויות להיות שונות אם אתה נוטל יותר מסוג אחד של תרופה כימותרפית.בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות שכיחות פחות, כדי שתוכל להיות מודע להן אם הן תופענה. עם זאת, לא מתוארות תופעות לוואי נדירות מאוד, דהיינו - תופעות שישנה סבירות נמוכה מאוד שהן תשפענה עליך. אם אתה חווה תופעות כלשהן שלדעתך קשורות לתרופה אך אינן מתוארות בדף מידע זה, דון בהן עם הצוות המטפל בך. תיפגש עם הרופא באופן שגרתי במהלך קבלת טיפול זה, כדי שהוא יוכל לעקוב אחר השפעות הכימותרפיה. דף מידע זה אמור לסייע לך לדון עם הצוות המטפל בך בכל שאלה שהיא אודות הטיפול ותופעות הלוואי, כי הם אלה שיכולים לעזור לך במתן העצות הטובות ביותר. לפני מתן הבליאומיצין תתבקש לבצע בדיקת תפקודי ריאות. זאת, על מנת למנוע פגיעה ריאתית, אשר עלולה להיגרם בעקבות קבלת תרופה זו; הסיכון לנזק ריאתי קשור למנה הכוללת, המצטברת, של בליאומיצין. בהתאם לכך, מספר המנות שתקבל יהיה מוגבל. אם התפקוד הכלייתי לקוי, מינון הבליאומיצין יופחת.
נוזל צלול לאחר המסה מאבקה.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
בלאומיצין רשומה בישראל לטיפול בקרצינומות לש תאי קשק בפה, אף, לוע, הסינוסים הפרנאזליים, הגרון, הוושט, צוואר הרחם, הנרתיק, הפין והעור. כמו כן, היא משמשת לטיפול בלימפומה מסוג הודג'קין ולימפומות ממאירות אחרות, קרצינומה של האשכים, של הריאות, של בלוטת התריס ושלפוחית השתן ולטיפול בממאירות בחלל התוך צפקי והחלל הפלאורלי, בהתוויות מסויימות.
לעתים גבוה, עלול להופיע כמה שעות לאחר קבלת הטיפול, אך בדרך כלל אינו נמשך זמן רב. יחד עם זאת, יש לדווח לרופא אם תופעה זאת מתרחשת. הרופא שלך יוכל לרשום לך תרופות שיקלו את תופעת לוואי זו.
בליאומיצין יכולה לגרום לפריחה שעלולה לגרד. הרופא שלך יוכל לרשום לך תרופה שתסייע לך בכך. העור שלך עלול להתכהות בגלל ייצור יתר של פיגמנט (צובען). התופעה תעלם מספר חודשים אחרי תום הטיפול.
תזונאי בבית החולים שלך יוכל לייעץ לך בעניין זה. לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת "הטיפול התזונתי התומך בחולה הסרטן", הכוללת מידע נוסף ועצות בנושא.
אם אתה מרגיש כאבים בפה, או אם אתה מבחין בכיבים קטנים, ספר על כך לרופא שלך: הוא יוכל לרשום לך טיפול מתאים.
הן עלולות להתכהות, או שיופיעו בהן חריצים. ציפורניים ללא סימנים אלה יצמחו תוך מספר חודשים עם תום הטיפול.
יתכן שנטילת בליאומיצין תשפיע על היכולת של אשה להרות או של גבר לעבר אישה. חשוב לדון בנושא הפוריות עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול.
מומלץ שלא להרות או לעבר אישה בזמן נטילת בליאומיצין, שכן הדבר עלול לגרום נזק לעובר המתפתח. גם בכך יש לדון עם הרופא המטפל.
כיום קיימות תרופות יעילות ביותר נגד בחילה שעשויות למנוע או להפחית אותה. אם יהיו לך בחילה או הקאות, הן עשויות להתחיל לאחר מתן הטיפול ולהימשך עד 12 שעות. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או היא ממשיכה, ספר על כך לרופא שלך. הוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יותר יעילות.
תופעה זו אינה שכיחה, אך השיער עלול להידלל ולעתים לנשור לגמרי. אם הנשירה מתרחשת, היא מתחילה בדרך כלל שלושה או ארבעה שבועות לאחר תחילת הטיפול, אם כי הדבר יכול להתחיל עוד קודם. מצב זה הוא זמני: השיער יצמח כשהטיפול ייגמר.
בזמן הטיפול בבליאומיצין, וגם מספר חודשים לאחר מכן, תהיה יותר רגיש לשמש, והעור שלך יישרף יותר בקלות. תוכל לצאת לשמש, אך עליך להימרח בקרם עם מקדם הגנה גבוה, וללבוש בגדים מגנים. באגודה למלחמה בסרטן מידע רב אודות התנהגות חכמה בשמש והגנה על העור.
בליאומיצין עלולה לגרום למספר שינויים ברקמת הריאה. ספר לרופא שלך אם אתה מבחין בשיעולים או בקוצר נשימה.
ישנן תרופות אחרות שעלולות לגרום לנזק במשולב עם קבלת כימותרפיה. זכור תמיד ליידע את הרופא המטפל על כל תרופה אחרת שאתה נוטל.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא