לתרומה
חפש
סרטן הערמונית
סרטן הערמונית הגרורתי - הטיפול

סרטן הערמונית גרורתי או מתקדם בלתי נתיח - הטיפול

עוד בנושא

אפשרויות הטיפול לסרטן ערמונית מתקדם כוללות טיפול הורמונלי, ניתוח, טיפולי כימותרפיה וקרינה, המתבצעים בעיקר בכדי להקל על כאבי עצמות ותסמיני המחלה, ולשפר את איכות החיים של החולים, ככל הניתן.

 

בחירת הטיפול

בחירת הטיפול המתאים ביותר לחולה אינה תמיד ברורה מאליה, ומצריכה התחשבות במספר גורמים, כגון: מצב בריאותך הכללית, גילך, מיקום המחלה והתסמינים להם היא גורמת, תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהטיפול, דעתך עליהן, והאם קיבלת טיפולים  בעבר. צוות רב-תחומי, המורכב מרופא המתמחה בטיפול בבעיות ערמונית (אורולוג), רופאים המתמחים בטיפולי קרינה, כימותרפיה וטיפולים הורמונליים (אונקולוגים(, פתולוגים ורדיולוגים ידונו במצבך. ייתכן שהצוות יכלול גם אחיות, עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ופיזיותרפיסטים.

 

חוות דעת נוספת

חלק מהמטופלים מסתייעים בחוות דעת רפואית נוספת, לפני קבלת ההחלטה על הטיפול המוצע להם. הרופא יוכל להפנות אותך למומחה אחר כדי לקבל חוות דעת נוספת, אם תרצה בכך.

 

ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע' של האגודה למלחמה בסרטן אשר ישמח לסייע לך בנושא זה: 1-800-599-995.

 

אפשרויות הטיפול

כשהמחלה מתפשטת מעבר לבלוטת הערמונית, ולחלקים אחרים בגוף, לא ניתן לרפא את החולה. עם זאת, אפשר לקבל טיפול שישלוט על התקדמות המחלה למשך זמן רב ככל האפשר, יקל על התסמינים וישפר את איכות החיים. למרבית החולים בסרטן ערמונית מתקדם - מומלץ לקבל טיפול הורמונלי המפחית את רמות הטסטוסטרון בגוף באמצעות טבליות, זריקות או ניתוח הסרה של האשכים. אם הטיפול ההורמונלי אינו מצליח לשלוט על התקדמות המחלה - ניתן לעשות שימוש בטיפול כימי (כימותרפיה). בטיפול בקרינה נעשה שימוש לעתים בכדי להקל על כאבי עצמות, וניתן לקבל גם טיפולים נוספים להקלה על התסמינים, כגון משככי כאבים.

 

הסכמה לקבלת טיפול

לפני שתקבל טיפול כלשהו, הרופא יסביר לך על מטרותיו ויבקש ממך לחתום על טופס שמצהיר כי אתה מסכים לקבל את הטיפול מהצוות הרפואי. לא יינתן לך טיפול ללא הסכמתך, ולפני שתתבקש לחתום על הטופס, אתה אמור לקבל את מלוא המידע אודות סוג והיקף הטיפול המומלץ עבורך, יתרונותיו וחסרונותיו, טיפולים אחרים אפשריים, סיכונים כלשהם ו/או תופעות לוואי.

 

אם אינך מבין את הדברים שנאמרו לך, ספר זאת מיד לצוות כדי שתקבל הסבר נוסף. מומלץ שיהיה איתך חבר, או קרוב משפחה, בזמן שתקבל את ההסבר, בכדי שיסייע לך לזכור את השיחה במלואה. תוכל גם להכין רשימת שאלות לפני הפגישה, ולבקש זמן נוסף בכדי להחליט. לאחר הסבריו של הרופא - תוכל להחליט מהי האפשרות הטובה ביותר עבורך. חשוב לספר לרופא או לאחות האחראי/ת אם תבחר שלא לקבל את הטיפול בכדי שיוכלו לתעד את החלטתך בתיק הרפואי.

 

קבוצות תמיכה סרטן הערמונית

חזרה למעלה >> 


 

טיפול הורמונלי בסרטן ערמונית גרורתי או מתקדם מקומי בלתי נתיח

טיפול הורמונלי הוא הטיפול העיקרי לגברים עם סרטן ערמונית מתקדם. הטיפול עשוי לצמצם את היקף הגידול הסרטני, לעכב את התפתחותו ולהקל על תסמיני המחלה. על מנת להתפתח, סרטן הערמונית תלוי בהורמון טסטוסטרון, המיוצר על ידי האשכים. טיפולים הורמונליים מפחיתים את כמותו ופעילותו של ההורמון בגוף. בשלב זה ישנם טיפולים הורמונליים שונים בהם ניתן לעשות שימוש. אם קיבלת כבר טיפול הורמונלי, ייתכן שימליצו לך להחליף את סוג הטיפול. טיפולים הורמונליים ניתנים בזריקות, בטבליות, ולעתים באמצעות ניתוח בו מסירים את החלק המייצר את הטסטוסטרון )כריתת אשכים תת-קופסיתית). טיפולים הורמונליים יעילים במרבית החולים בשלב זה, ולעתים קרובות ניתן לשלוט לזמן מה על התקדמות המחלה.

 

הרופא יעקוב אחר תגובת החולה לטיפול שניתן לו בבדיקות ומדידות של התסמינים. רמת ה-PSA תימדד גם כן, מכיוון שהיא נוטה להיות מדד טוב מאוד ליעילות הטיפול. אם המחלה מתקדמת למרות הטיפול - הרופא יציע לך להחליף לטיפול אחר. למרות שישנן תרופות הורמונליות שונות ומגוונות, בנקודה מסוימת הגידול הסרטני מפסיק להגיב לטיפול ההורמונלי, מצב הנקרא "סרטן ערמונית עמיד להורמונים". כאשר הטיפול ההורמונלי מפסיק להשפיע - הרופא עשוי להציע לך לשקול קבלת טיפול כימי (כימותרפיה (כטיפול חלופי או טיפולים פליאטיביים (מקלים( אחרים - שיקלו על תסמיני המחלה. טיפולים הורמונליים ניתנים בזריקות או טבליות  )אנטי-אנדרוגנים(. חלקן עוצרות את ייצור ההורמונים הזכריים באשכים, אחרות נקשרות לחלבונים (קולטנים( הנמצאים על התאים הסרטניים וחוסמות את היקשרותו של הטסטוסטרון אליהם.

 

מידע נוסף על טיפולים הורמונליים בפרק "סרטן ערמונית מוקדם".

 

 

לאחרונה נוספו שתי תרופות הורמונליות חדשות

אבירטרון (Abiraterone®)

המדכאת את הפרשת הורמון המין הגברי מיותרת הכליה ובאזור הגידול, ונמצאה כמאריכת חיים. תרופה זו ניתנת יחד עם סטרואידים במינון נמוך.

 

קסטנדי (Xtandi®)

תרופה זו פועלת כנגד הקולטן להורמון המין הגברי. אופן פעילותה דומה לביקלוטאמיד (להלן בפרק "טיפול הורמונלי בסרטן ערמונית מוקדם"), אך היא פועלת בעוצמה גבוהה יותר. תרופה זאת נמצאה כמאריכת חיים.

 

תרופות המשפרות את איכות חיי המטופלים בתקופת הטיפול ההורמונלי

זומטה (Zometa®) ודנוזומאב  (Denosumab®)מפחיתות את הפגיעה בצפיפות העצם כתוצאה מדיכוי הורמון המין הגברי על ידי הטיפול ההורמונלי. בנוסף, הן מפחיתות את הבעיות כתוצאה מנוכחות הגרורות בעצמות, כגון כאבים, השפעות הטיפול הקרינתי והניתוח, ואת הלחץ הנוצר על עמוד השדרה. זומטה ניתנת בעירוי לווריד ומחייבת התאמה לתפקודי הכליות של החולה, בעוד שדנוזומאב ניתנת בזריקה תת-עורית ואינה מושפעת מתפקוד כליות ירוד. בשימוש בתרופות אלו קיים סיכון לפגיעה בעצמות הלסת, ולכן יש ליידע את רופא השיניים על קבלת טיפול זה - במקרה של צורך בעקירת שן או טיפול שורש.

 

תגובת גמילה מאנטי-אנדרוגנים ותופעות לוואי

אם קיבלת תרופה אנטי-אנדרוגנית כטיפול הורמונלי במשך כמה חודשים או שנים, והגידול ממשיך להתפתח על אף הטיפול, הפסקת התרופה האנטי-אנדרוגנית עשויה לצמצם את היקף הגידול הסרטני לתקופה מסוימת, תופעה הנקראת תגובת גמילה מאנטי-אנדרוגנים, המתרחשת בכ-25% מהגברים המפסיקים לקחת טיפול זה. כפי שצוין קודם לכן, מרבית הטיפולים ההורמונליים גורמים לתופעות לוואי שונות, ביניהן לבעיות בזקפה ולאובדן הדחף המיני, גלי חום והזעות, עלייה במשקל, תחושת עייפות תמידית, הן גופנית והן נפשית, נפיחות ורגישות בחזה. קווי טיפול הורמונלי נוספים, בדרך כלל לאחר החמרת המחלה בעקבות דיכוי רמת הטסטוסטרון כוללות הורמון מין נשי (אסטרוגן) במינון נמוך, או דיכוי בלוטת יותרת הכליה (אדרנל). מידע נוסף על התמודדות עם תופעות הלוואי בפרק "סרטן ערמונית מוקדם".

לאגודה למלחמה בסרטן דפי מידע על כל התרופות והטיפולים המופיעים בחוברת זו. לקבלתם, ללא תשלום, ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע' של האגודה למלחמה בסרטן

בטל. 1-800-599-995

 חזרה למעלה >>


ניתוח סרטן ערמונית מתקדם מקומי בלתי נתיח או גרורתי

אם אתה סובל מסרטן ערמונית מתקדם, כריתה מלאה של בלוטת הערמונית לא תועיל במקרה זה, אולם ייתכן שהרופאים ימליצו על ניתוח בשם TURP להקלה על בעיות הקשורות למתן שתן. לפני שתעבור ניתוח כלשהו, הקפד לשוחח עם הרופא על כל היבטיו. חשוב שתבין מה כרוך בניתוח, לרבות סיכויי ההצלחה, תופעות הלוואי הסבירות ואפשרויות טיפול אחרות שיכולות להתאים טוב יותר למצבך הספציפי.

 

כריתת ערמונית דרך השופכה (TURP)

ניתוח מסוג TURP מתבצע כאשר חייבים לשחרר את חסימת השופכה כתוצאה מהגידול הסרטני (הצינורית המנקזת את השתן משלפוחית השתן(. בניתוח זה מוחדרת צינורית עם מיקרוסקופ זעיר דרך השופכה אל הערמונית. מכשיר חיתוך, המחובר לצינורית, "מגלח" את חלקה הפנימי של הערמונית, וישחרר את החסימה. ניתוח זה מתבצע בהרדמה כללית או בזריקת הרדמה לגב (אפידורל). ניתוח זה אינו מסיר את כל התאים הסרטניים, אלא נועד לשחרר את החסימה בדרכי השתן. קרוב לוודאי שתתאושש כבר בבוקר שלמחרת הניתוח. בדרך כלל יחברו לך עירוי תוך ורידי שיזרים נוזלים לווריד. העירוי יוסר כאשר תשוב לשתות כרגיל. צינורית (צנתר) תנקז את הנוזל משלפוחית השתן לשקית איסוף חיצונית. חלק מהגברים סובלים מאי שליטה קלה במתן שתן לאחר ניתוח זה, כמו גם בעיות נוספות במתן שתן בטווח הארוך. מידע נוסף על הניתוח בפרק "טיפול לסרטן ערמונית מתקדם מקומי".

 

כריתת אשכים תת-קופסיתית  (הסרת האשכים)

כריתת אשכים תת-קופסיתית היא ניתוח פשוט בו מבוצע חתך קטן בכיס האשכים (השק שמחזיק את האשכים( ומוסר החלק באשכים המייצר טסטוסטרון. לאחר ניתוח זה, המתבצע באשפוז יום ובהרדמה כללית או מקומית - כיס האשכים הופך קטן יותר. לעתים מסירים את שני האשכים במלואם. כריתת אשכים יעילה באותה מידה כשל טיפול הורמונלי המדכא את פעילות יותרת המוח, אך חוסכת את הצורך בזריקות תכופות. לאחר ההשפעות המיידיות,  מעט כאב, נפיחות ושטפי דם בכיס האשכים, ישנן תופעות לוואי הדומות לטיפול הורמונלי, כגון גלי חום ואין אונות. לעיתים, במצבי חירום, בהם יש  צורך בטיפול מיידי - ימליץ הרופא על ניתוח כריתת ערמונית לעומת הטיפול הורמונלי, שהשפעתו מתחילה רק לאחר כשבועיים עד שלושה שבועות.

מידע נוסף על טיפול זה בפרק "טיפול לסרטן ערמונית מתקדם מקומי".

 

לאחר הניתוח

אם אתה סבור שעלולים להיות לך קשיי התמודדות כלשהם בביתך לאחר הניתוח, ספר על כך לאחות או לעובדת הסוציאלית בעת האשפוז בבית החולים, כדי שיוכלו לארגן סיוע עבורך. צוות הסוציאלי והרפואי יעניק לך מידע, תמיכה ועצות מעשיות לך ולמשפחתך, הן בבית החולים והן בביתך. לפני שחרורך מבית החולים, ייקבע לך תור למרפאת החוץ לביקורת לאחר הניתוח. זהו זמן טוב לשוחח על כל בעיה שתהיה לך.

חזרה למעלה >>

 


 

 

כימותרפיה לסרטן ערמונית גרורתי

בכימותרפיה נעשה שימוש בתרופות אנטי-סרטניות  (ציטוטוקסיות)  להשמדת תאים סרטניים. התרופה הראשונה שנכנסה לשימוש בסרטן ערמונית היא דוסטקסל (Taxotere ®).

 

עד לאחרונה, הייתה הגישה שכימותרפיה משמשת  בעיקר לטיפול בסרטן ערמונית בשלב מתקדם שטיפול הורמונלי כבר אינו יעיל כנגדו (סרטן ערמונית עמיד להורמונים).

 

במצב זה, ניתנים טיפולים כימיים (כימותרפיה) בניסיון לצמצם את היקף הגידול הסרטני, לשלוט על התקדמות המחלה, ולהקל על התסמינים, במטרה לשמר איכות חיים טובה ולהאריך את תוחלת החיים.

 

שני מחקרים גדולים, הראו בצורה מבוקרת ובקרב מספר רב של חולים, כי שילוב טיפול כימי מיד עם תחילת הטיפול ההורמונלי בחולים עם מחלה גרורתית - עשוי להאריך באופן ניכר ובצורה משמעותית את תוחלת החיים של המטופלים, בהשוואה למתן טיפול הורמונלי בלבד. התרופות הכימיות ניתנות בדרך כלל בזריקה לווריד, כאשר השכיחה בהן היא דוסטקסל.

 

בדרך כלל ניתנים סטרואידים (כגון פרדניזון) במקביל לכימותרפיה. תרופה נוספת בשם קבזיטקסל (Cabazitaxel®)  נבדקה בקרב חולים שקיבלו  טיפול כימי עם דוסטקל, ונמצאה כמאריכת חיים. תרופה זאת נמצאת בסל הבריאות.

 

תופעות לוואי אפשריות של הטיפול הכימי (כימותרפיה)

תרופות כימיות יכולות לגרום לתופעות לוואי, אם כי ניתן לשלוט בהן בדרך כלל באמצעות טיפול תרופתי. הרופאים יבחנו בקפידה את היתרונות והחסרונות האפשריים של כימותרפיה במצבך הספציפי. כל אדם מגיב אחרת לכימותרפיה. לחלק מהאנשים יש מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד שלאחרים יש יותר. תופעות הלוואי העיקריות מתוארות להלן, יחד עם מספר דרכים להקל עליהן.

 

החוברת 'הטיפול הכימי - כימותרפיה' עוסקת בטיפול ובתופעות הלוואי שלו ביתר פירוט.

 

עמידות מופחתת לזיהומים

הטיפול הכימי עלול לגרום להפחתה בייצור כדוריות הדם הלבנות במח העצם, ולהעלות את הסיכון להופעת זיהומים. במקרה של עלייה בחוף הגוף או הרגשת חולשה או חולי (גם אם חום הגוף אינו גבוה) - יש לפנות מיד לרופא המטפל או לבית החולים. לפני קבלת מחזור נוסף של כימותרפיה, תתבצע בדיקת דם כדי לוודא שהתאים התאוששו. לעתים יש צורך להשהות את הטיפול אם ספירת הדם נמוכה עדיין.

 

שטפי דם או דימומים

כימותרפיה עלולה להפחית את ייצור טסיות הדם שמסייעות לקרישת הדם. עליך להודיע לרופא אם תסבול משטף דם או מדימום בלתי מוסבר, כגון דימום מהאף, כתמי דם או פריחות על העור, ודימום מהחניכיים.

 

אנמיה (ספירה נמוכה של כדוריות דם אדומות)

ייתכן שתהיה לך אנמיה, וכתוצאה מכך תסבול מעייפות וקוצר נשימה.

 

בחילות והקאות

חלק מהתרופות הכימיות יכולות לגרום לבחילות ואף להקאות. ניתן להקל על בחילות והקאות באמצעות תרופות נגד בחילה, אותן תוכל לקבל על פי מרשם רופא.

מידע נוסף ניתן לקבל בחוברת בחילות והקאות הנלוות לכימותרפיה של האגודה למלחמה בסרטן.

פצעים בפה

חלק מהתרופות הכימיות יכולות לגרום לפצעים ולכיבים קטנים בפה. חשוב להקפיד על שימוש סדיר בשטיפות פה. האחיות יראו לך כיצד לעשות זאת כראוי.

 

תיאבון ירוד

אם לא יתחשק לך לאכול במהלך הטיפול, תוכל לנסות להחליף חלק מהארוחות במשקאות אנרגיה או במאכלים רכים.

 

מידע נוסף ראה 'הטיפול התזונתי התומך'.

 

נשירת שיער

נשירת שיער היא תופעת לוואי נפוצה של חלק מהתרופות הכימיות. למרות השפעתה של תופעה זו על הרגשתם של מרבית מהמתמודדים עם מחלת הסרטן, ניתן להסתירה באמצעות שימוש בפאות, כובעים או צעיפים. אם שיערך ינשור, הוא אמור להתחיל לצמוח בחזרה כשלושה עד שישה חודשים לאחר תום הטיפול.

מומלץ להיעזר בחוברת 'התמודדות עם נשירת שיער' של האגודה למלחמה בסרטן המכילה מידע ודרכי התמודדות מועילים עם נשירת שיער.

עייפות

כימותרפיה משפיעה על אנשים שונים בדרכים שונות. חלק מהאנשים מגלים שהם מסוגלים לנהל אורח חיים רגיל למדי במהלך הטיפול, בעוד שאחרים חשים עייפות רבה ונאלצים להאט בהרבה את קצב חייהם. תוכל להיות פעיל ככל שתרצה, אולם נסה שלא להפריז.

בחוברת 'תשישות ועייפות בקרב חולי סרטן' ניתן למצוא מידע נוסף ודרכי התמודדות יעילים עם התופעה.

תופעות לוואי האופייניות לדוסטקסל

בצקות בגפיים תחתונות (לאחר טיפול ממושך), עקצוצים בכפות הידיים והרגליים, דמעת וקשיי נשימה (נדיר).

 

גם אם קשה להתמודד עמן לפעמים, תופעות לוואי אלו חולפות בהדרגה לאחר תום הטיפול.

חזרה למעלה >>


 

CTC - בדיקה חדשנית לחולי סרטן ערמונית גרורתי

בדיקת תאי גידול סרטני במחזור הדם ( CTC - Circulating Tumor Cell ) היא בדיקה חדשה יחסית שאושרה ע"י ארגון ה FDA האמריקאי ולאחרונה גם ע"י משרד הבריאות בישראל, לחולי סרטן ערמונית בשלב גרורתי. בדיקה זו עוקבת אחר תאים סרטניים נדירים שניתקו מהגידול הסרטני הראשוני ונעים בזרם הדם באמצעות טכנולוגיה מתקדמת המאפשרת לאתרם בבדיקת דם פשוטה.

 

בניגוד לבדיקות ההדמיה המספקות מידע על מימדי הגידול ועל אזורים גרורתיים חדשים אחת למספר חודשים, בדיקה זו מספקת מידע על אופייו הביולוגי של הגידול הסרטני, על מצב המחלה (נסיגה או התקדמות) ועל יעילות הטיפול הניתן לחולה כבר מהשבוע הראשון לתחילתו. לביצוע בדיקה זו דרושה הפניית רופא. 

קבוצות תמיכה סרטן הערמונית

חזרה למעלה >> 


הקלה על תסמיני המחלה

לעתים, הטיפולים פועלים מהר מאוד וניתן להבחין בשיפור כעבור מספר ימים. במקרים אחרים, לוקח זמן רב יותר עד שהם מתחילים להשפיע. מלבד טיפול במחלה עצמה, ישנן דרכים נוספות המסייעות בהקלה על התסמינים. חלק זה מכיל מידע כללי על הדברים שיכולים לסייע לחולה ולהקל עליו בתקופה זו.

 

טיפול בקרינה להקלת תסמיני המחלה (קרינה פליאטיבית)

בטיפול בקרינה נעשה שימוש אם הגידול הסרטני התפשט לחלקים אחרים בגוף, לדוגמה לעצמות. במקרה זה, הטיפול אינו יכול להשמיד את כל התאים הסרטניים ולרפא את החולה, אך הוא יכול להקל על תסמינים, כגון כאב, ולשפר את הרגשתו של החולה. הטיפול יינתן לעצם או לאזור שנפגע מהגידול הסרטני, כטיפול בודד או סדרת טיפולים קצרים. אצל חולים רבים, הכאבים שוככים כעבור מספר ימים, בעוד שאצל אחרים ההקלה מופיעה לאחר כשלושה או ארבעה שבועות. הכאבים עלולים להחמיר מעט לפני שהם משתפרים. ניתן עדיין להשתמש במשככי כאבים, במקרה הצורך.

 

צוות מכון הקרינה יסביר לך מראש על הטיפול ועל תופעות הלוואי האפשריות שלו. במידה ותאים סרטניים נמצאים ביותר מעצם אחת, ייתכן שיוצע לך טיפול בקרינה לפלג הגוף העליון או התחתון. סוג זה של טיפול בקרינה מקל על הכאבים תוך מספר ימים. עם זאת, לטיפול זה בדרך כלל תופעות לוואי רבות יותר מטיפול מקומי לאזור נתון. ייתכן שיינתנו לך תרופות נגד בחילות ותאושפז בבית החולים לזמן קצר. במידת הצורך, ניתן להקרין בהמשך את פלג הגוף השני, לאחר שתופעות הלוואי של הטיפול יחלפו. השימוש בטיפול זה פוחת בשל האפשרות להשתמש בקסופיגו.

 

קסופיגו (Xofigo®)

תרופה המיועדת לחולי סרטן ערמונית גרורתי, מקלה על תסמינים הנובעים מגרורות בעצמות, ונמצאה כמאריכה את תוחלת חיים. הטיפול ניתן בזריקה לווריד בזרוע. לאחר הזריקה מצויה כמות קטנה של רדיו-אקטיביות בשתן, ולכן מומלץ להשתמש בשירותי אסלה ולא במשתנה, בכדי לצמצם את הסיכון שאנשים אחרים ייחשפו לקרינה.

 

צוות בית החולים ישוחח איתך על כל אמצעי הזהירות המיוחדים לפני שתשתחרר הביתה.

 

כמות הרדיו-אקטיביות קטנה ביותר וניתן לשהות במחיצת אחרים, לרבות ילדים, ללא כל

חשש. מרבית הגברים חשים השפעה כלשהי של הטיפול תוך מספר שבועות, אם כי לעתים הכאב עלול להחמיר מעט לפני שהוא משתפר.

 

כאבים

ישנם סוגים רבים של משככי כאבים. הם שונים זה מזה בחוזקם ובמנגנון פעולתם. חלק ממשככי הכאבים טובים יותר לסוגים מסוימים של כאב וחלק מתאימים לגברים מסוימים יותר מלאחרים. אם אתה משתמש במשככי כאבים, מוטב לקחת אותם בצורה סדירה, גם אם אינך סובל מכאבים במועד נטילת המנה הבאה, מכיוון שמשכך הכאבים אינו מקל על הכאבים בלבד אלא גם מונע את חזרתם.

 

משככי כאבים מגיעים בצורת טבליות, תמיסות או נרות (להחדרה לרקטום), או זריקות הניתנות מתחת לעור. חשוב שתספר לרופא או לאחות אם משככי הכאבים שנינתנו לך אינם מקלים על כאביך. הרופא יוכל לשנות את מינון התרופה או את סוג התרופה לאחת שתהיה יעילה יותר עבורך. סרטן ערמונית מתקדם עלול לגרום לכאבים קשים. טיפול בקרינה הוא שיטה טובה מאוד להקל על כאבים אלו, אך לעתים ההקלה מגיעה רק לאחר מספר שבועות. לעתים קרובות, אין מנוס משימוש בתרופות המכילות מורפיום בעת תכנון הטיפול או בזמן ההמתנה לתחילת ההשפעה של הטיפול. מורפיום עלול לגרום לחלק מהמטופלים לתחושות ישנוניות, בחילה או עצירות.

 

אם הכאב נגרם כתוצאה מתאים סרטניים הנמצאים בעצמות, נוגדי דלקת לא סטרואידים  (NSAIDs) יכולים להקל על הכאבים. לתרופות אלו מעט תופעות לוואי, למעט גירוי דופן הקיבה. תרופות אלו ניתנות בעירוי לווריד כל שלושה עד ארבעה שבועות, או בטבליות לבליעה, חלקן יש לקחת על בטן ריקה, כשעה לפני האוכל, מכיוון שהן עלולות לגרום לבעיות עיכול.

 

bul3 הרופא יכול גם לרשום לך כדורי שינה או כדורי הרגעה עדינים, שעשויים להועיל בעיקר אם אתה מתקשה לישון בגלל הכאבים. חרדה וחוסר שינה יכולים להחמיר את הכאב. מסיבה זו, חלק מהחולים מגלים כי תרגול שיטות הרפיה מסייע להם לחוש יותר בנוח. גם חום ועיסוי עדין עשויים לסייע בהקלה על כאבים. טבילה ארוכה באמבט חם, בקבוק מים חמים, עיסוי בשמן תינוקות או מריחת משחה מרגיעה על העור עשויים לסייע.

 

bul3 כאבים עלולים לגרום לדיכאון, ולכן חשוב לדווח לרופא המטפל אם התרופות שניתנו לך אינן מועילות עבורך. חשוב גם לזכור שישנן דרכים רבות להקל ולהתמודד עם כאבים, ישנן גם מרפאות כאב המתמחות בטיפול בכאב וכל לבקש מהרופא שיפנה אותך למרפאת כאב אם אינך מצליח להקל על כאביך בעזרת אף אחת מהשיטות הנזכרות לעיל.

  

מומלץ להיעזר בחוברת "התמודדות עם כאב ממקור סרטני" המכילה עצות ודרכי התמודדות נוספים.

 

חולשה וחוסר תחושה ברגליים

אם עצמות השדרה נפגעו מהמחלה, תיתכן חולשה ועקצוץ או קהות תחושה ברגליים (עקב לחץ המופעל על עצבי חוט השדרה). ללא טיפול, עלול להיגרם נזק עצבי בלתי הפיך. כאב ממושך ומתמיד בגב יכול להיות סימן מרמז לגבי התפתחות לחץ על עמוד השדרה.  לעיתים מופיעה תחושת נימול באיזור הסנטר, דבר שעלול לרמז על לחץ בבסיס הגולגולת.  אם מופיעים תסמינים אלו עליך לפנות במהירות לרופא המטפל.  טיפול מתאים ובזמן - ימנע נזקים. מצב בו גידול סרטני בעצמות השדרה לוחץ על חוט השדרה נקרא "דחיסה ממאירה של חוט השדרה".

 

עייפות

ייתכן שתמצא כי אתה מתעייף מאוד בקלות וכי גופך אינו חזק ואמין כפי שהיה, אם בשל המחלה ואם בשל תופעות הלוואי של הטיפול. ייתכן שתחוש כאילו אין לך כוח וכל דבר דורש מאמץ. קשה להסתגל אם העייפות מקשה עליך לנהוג או להשתתף במשחקי ספורט, או אם אתה נאלץ ללכת לאט יותר מבעבר. ייקח לך זמן להתרגל לשינויים אלו ולקבל את העובדה שאתה זקוק למנוחה ואינך מסוגל לעסוק בפעילויות שבעבר נראו לך מובנות מאליהן.

 

אם יש לך מעט כוח, שמור אותו לדברים שאתה באמת רוצה לעשות. לעתים קרובות, ארגון מחדש של הפעילויות היומיומיות יכול לעזור - לדוגמה, אם תקצה זמן למנוחה כל יום. אפשר להיעזר גם בעזרים פרקטיים, כגון כיסא גלגלים. ייתכן שתרגיש שאם אתה משתמש במקל הליכה, הליכון או כיסא גלגלים אתה "נכנע" למחלתך, אך הם יכולים לשפר מאוד את חייך ולאפשר לך להתנועע בקלות רבה יותר. לעתים המחלה או הטיפול בה יכול לגרום לאנמיה, שמובילה לעייפות. במקרה כזה, תקבל עירוי דם, שיכול לעתים קרובות לתת עוד כוח ולהקל על העייפות.

 

מומלץ להיעזר בחוברת "תשישות ועייפות אצל חולי סרטן" המכילה עצות ודרכי התמודדות נוספים.

 

עצירות

עצירות יכולה להיגרם כתוצאה משימוש במשככי כאבים חזקים, או אם יש יותר מדי סידן בדמך (כתוצאה מפגיעה של תאי הסרטן בעצם). אתה עלול לסבול מעצירות גם אם תאבד את התיאבון ותאכל פחות מבעבר.

שתיית כמויות נוזלים מרובה והליכה מסייעים לעצירות, אולם ייתכן שתזדקק גם לתרופה שתגרה את פעילות המעיים (חומר משלשל). הרופא או האחות יוכלו להמליץ לך על דרכים למניעת או הקלה על עצירות.

 

מידע נוסף ועצות מועילות נוספות ניתן למצוא ב- 'הטיפול התזונתי התומך' של האגודה למלחמה בסרטן.

 

קשיי שינה

אין זה חריג לסבול מקשיי שינה במצב מחלה מתקדם, גם אם חשים עייפות רבה. לקשיים אלו סיבות רבות, מעבר לטיפול עצמו. תוכל להיעזר בכדורי שינה, תכשירים טבעיים לשיפור השינה, שתיית חלב חם לפני השינה, שהייה באמבט חם עם שמנים מרגיעים, או עיסוי מרגיע להרפיית השרירים.

 

 

חיזוק עצמות

bul3 ביספוספונטים מסייעות בחיזוק העצמות, מפחיתות את הסיכון להופעת שברים ורמות גבוהות של סידן בעצם (היפרקלצמיה). ביספוספונטים שאתה עשוי לקבל הם: קלודרונאט (Bonefos® או Loron®) איברודנאט וחומצה זולדרונית (Zomera®). לחומצה זולדרונית יש את האפשרות להפחית תופעות הקשורות בנוכחות גרורה בעצמות (שברים, לחץ על עמוד השדרה, צורך בטיפולים להסרת הלחץ). עליך להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לתופעות הלוואי של תרופות אלו.

 

bul3 אם התאים הסרטניים החלישו את העצם עד לכדי סכנת שבר, ייתכן שתזדקק לניתוח בהרדמה כללית לחיזוק העצם החלשה. המנתח יחדיר סיכת מתכת למרכז העצם, ייתכן שיצמיד אליה גם לוחית מתכת, אשר ישמרו על יציבות העצם, כך שלא תישבר. את הסיכה והלוחית ניתן להשאיר במקומן לתמיד, על מנת להגן על העצם. משתמשים בהם בעיקר לעצמות הארוכות של הרגליים, אבל לפעמים גם לעצמות אחרות, כגון עמוד השדרה.

 

אם הירך שלך נפגע, ייתכן שיחליפו לך את מפרק הירך. תיאלץ לשהות בבית החולים במשך שבוע או יותר לאחר הניתוח כדי לאפשר החלמה מלאה. עם זאת, מרבית המטופלים מסוגלים לקום ולהתחיל ללכת מספר ימים לאחר הניתוח. ניתוח מסוג זה יכול להתבצע לפני טיפול בקרינה, אם יש סיכוי שהעצם תישבר לפני שהטיפול בקרינה יצליח להשמיד את התאים הסרטניים. אם הרופאים יחשבו שלא סביר שהעצם תישבר, ייתכן שתקבל ביספוספנטים שישפיעו בחיזוק העצם ובמניעת שברים.

 

רמות גבוהות של סידן בדם (היפרקלצמיה)

תאים סרטניים הפוגעים בעצמות עלולים לעודד הפרשה מרובה של סידן מהעצם הפגועה אל מחזור הדם. רמות גבוהות של סידן בדם גורמות לעייפות, צימאון ושתן רב. תופעה זו עלולה לגרום גם לבחילות, וחלק מהאנשים סובלים מאי שקט ומבלבול.

 

בהתאם לרמת הסידן שלך, ייתכן שתזדקק לטיפול במרפאת החוץ או באשפוז קצר למשך מספר ימים בבית החולים. תופעה זו אינה שכיחה, ולטיפול בה יינתנו לך ביספוספונטים בעירוי לווריד. כל טיפול יימשך בין 15 דקות לשעה וניתן לחזור עליו כל כמה שבועות. טיפולים אלו יעילים בדרך כלל לשליטה על  רמות הסידן בדם. תופעה זו נדירה אצל חולי סרטן הערמונית, ועלולה להתפתח בתת-קבוצה מסויימת (עד כ-10% מכלל המטופלים). 

 

טיפולים משלימים

חלק מהגברים מוצאים כי טיפולים משלימים יכולים לעזור להם לחוש חזקים ובטוחים יותר בהתמודדות עם סרטן ערמונית מתקדם. בדרך כלל ניתן להיעזר בהם במקביל לתרופות וטיפולים קונבנציונאליים (הטיפול הרפואי המקובל).

 

טיפולים משלימים יכולים לסייע בשיפור איכות החיים והרווחה הכללית, ולפעמים יכולים לסייע בהקלה על התסמינים. טיפולים. משלימים מסוימים, כגון מדיטציה או הדמייה, מתבצעים על ידי חולה הסרטן עצמו ויכולים להקל על חרדות. טיפולים אחרים, כגון עיסוי עדין, יכולים להתבצע על ידי קרובים או מטפלים ולסייע להם בתמיכה בחולה. מגע פיזי הוא אחת הדרכים החזקות ביותר לתמיכה באנשים הניצבים מול אי וודאות, פחד או כאב, בין אם נפשי או גופני.

 

ראה מידע נרחב בנושא ב- "רפואה משלימה וסרטן".

חזרה למעלה >> 


מעקב

לאחר סיום הטיפול בך עליך לעבור בדיקות מעקב שגרתיות במרפאות החוץ של בית החולים, שיכללו בדיקות דם של רמות ה-PSA ובדיקה רקטלית. בין הביקורים אצל הרופא עלולים להופיע תסמינים חדשים או בעיות שונות, במקרים כאלו צור קשר מיידי עם הרופא שלך.

חזרה למעלה >> 


 מידע נוסף

פורום סרטן הערמונית
פעילות גופנית לחולים ומחלימים


ינואר 2020

התרופה קבזיטקסל – Cabazitaxel (ג'בטאנה® – ®Jevtana) הוכללה בסל התרופות  בשילוב עם פרדניזון (Prednisone), לטיפול בסרטן גרורתי של הערמונית, העמיד לטיפול הורמונלי לאחר מיצוי טיפול בדוסטקסל -  Docetaxel (טקסוטר® – ®Taxotere).

קישור לפרטי ההכללה המלאים בסל הבריאות




ינואר 2016 - אושרו בסל הבריאות: תרופת Xtandi -enzalutamide לסרטן הערמונית הגרורתי ובדיקת PET-CT עם חומר הניגוד 68GA-PSMA.



תודתנו נתונה ל:

פרופ' עופר יוספוביץ,

מנהל היחידה לאורולוגיה אונקולוגית במרכז הרפואי רבין - בלינסון;

פרופ' אבישי סלע, מנהל המכון האונקולוגי במרכז רפואי אסף הרופא

חברי ועדת העדכון לנושא אורולוגיה באגודה למלחמה בסרטן, על הארותיהם והערותיהם.

ספטמבר 2015

מידע זה נכתב בכדי לסייע לך ולבני משפחתך להבין ולדעת יותר על סרטן הערמונית. אנו מקווים שהמידע יוכל לענות על חלק משאלותיך בנוגע לאבחנה ולטיפול. איננו יכולים לייעץ לך מהו הטיפול הטוב ביותר עבורך, כיוון שעצה כזאת יכול לתת לך רק הרופא המטפל בך, המכיר את כל הרקע הרפואי שלך ואת עובדות מחלתך בהווה. הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד, מטופלים ומטפלים כאחד.