לתרומה
חפש
סרטן הערמונית
גורמים ותסמינים של סרטן הערמונית

סרטן הערמונית - גורמים ותסמינים

עוד בנושא

בלוטת הערמונית

הערמונית היא איבר, המצוי רק בגופם של זכרים. מדובר בבלוטה קטנה שגודלה כגודל אגוז. עיקר תפקידה של בלוטת הערמונית הוא ייצור נוזל הזרע, שהוא נוזל לבן וסמיך המתערבב עם הזרע המיוצר באשכים.

 

ערמונית מייצרת גם חלבון בשם אנטיגן הערמונית (PSA) המסייע לזרימה הנוזלית. בלוטת הערמונית מקיפה את צינורית השופכה (המעבירה את השתן משלפוחית השתן אל הפין) ועטופה בשכבת שרירים וסיבים. הטסטוסטרון, הורמון המין הגברי, המיוצר באשכים אחראי על תהליך הגדילה והפעולה של תאי הערמונית. בקרבת הערמונית מצויות קבוצות של בלוטות לימפה. אלו הן קשריות קטנות, בגודל של מתחת ל-1 ס"מ, המהוות חלק ממערכת הלימפה (רשת קשריות הנפרסת על פני הגוף כולו). בלוטות הלימפה מקושרות ביניהן בצינוריות, המזרימות בעזרת נוזל הלימפה, תאים הלוחמים במחלות. בחלקה האחורי של בלוטת הערמונית נמצא הרקטום  (החלחולת).

סרטן הערמונית

סרטן הערמונית נפוץ בעיקר בקרב גברים מעל גיל 50. אבחונו בקרב צעירים יותר - נדיר. בניגוד למחלות סרטן אחרות, הימצאותם של תאים סרטניים בערמונית נחשבת למצב שכיח יחסית. גידול בערמונית יכול להיוותר ללא שינוי במשך תקופה ארוכה, כך, לכשליש מהגברים מעל גיל 50 ולרובם המוחלט של גברים מעל גיל 80, ישנם תאים סרטניים בערמונית. סרטן הערמונית מתפתח באיטיות רבה מאוד, ולכן פעמים רבות, בעיקר בקרב זקנים, הוא אינו גורם לתסמינים. ישנם מקרים בהם המחלה מתפתחת במהירות ואף עלולה להתפשט לאיברים אחרים בגוף, בעיקר לעצמות.

  

הגורמים לסרטן הערמונית

הגורמים לסרטן הערמונית אינם ידועים במלואם. עם זאת, נמצא כי לגברים להם בני משפחה קרובים (אב, אח או דוד) שחלו בסרטן ערמונית - סיכון גבוה יותר לחלות במחלה זו. עובדה זו עלולה להצביע על רקע תורשתי, ומומלץ לפנות לייעוץ גנטי לבירור הנושא.

 

תסמיני המחלה

בשלבים מוקדמים של סרטן הערמונית הוא אינו גורם לתסמינים ואין לו כל סימן חיצוני. התסמינים מופיעים כאשר הגידול גדל ומפעיל לחץ על צינור השופכה. היות וסרטן הערמונית גדל לאט, הופעת התסמינים יכולה להתרחש שנים לאחר היווצרות הגידול עצמו. במקרים רבים, גברים מעל גיל 50 סובלים מהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית (BPH) הנובעת מגורמים שאינם סרטניים. להגדלה שפירה (לא סרטנית) של בלוטת הערמונית ולגידול ממאיר בבלוטת הערמונית תסמינים זהים, ביניהם:

  • קושי במתן שתן.
  • עליה בתדירות מתן השתן, בעיקר בשעות הלילה.
  • כאב בעת מתן שתן.
  • דם בשתן, או במגע מיני (נדיר).
  • אם הגידול הסרטני שלח גרורות אל העצמות, נוצר כאב בעצמות. לעיתים, התסמינים הראשונים בהם יחוש הגבר הם כאבי שרירים בגב, בירכיים או באגן.

אם אתה סובל מאחד התסמינים שפורטו, חשוב שתפנה מיד לרופא שלך. עם זאת, יש לזכור כי רוב המקרים של ערמונית מוגדלת אינם סרטניים. 

חזרה למעלה >>

 מידע נוסף בנושא

פורום סרטן הערמונית

דבר עם חולים כמוך באתר "כמוני"

ימי עיון סרטן הערמונית

תודתנו נתונה ל:

פרופ' עופר יוספוביץ,

מנהל היחידה לאורולוגיה אונקולוגית במרכז הרפואי רבין - בלינסון;

פרופ' אבישי סלע, מנהל המכון האונקולוגי במרכז רפואי אסף הרופא

חברי ועדת העדכון לנושא אורולוגיה באגודה למלחמה בסרטן, על הארותיהם והערותיהם.


ספטמבר 2015


מידע זה נכתב בכדי לסייע לך ולבני משפחתך להבין ולדעת יותר על סרטן הערמונית. אנו מקווים שהמידע יוכל לענות על חלק משאלותיך בנוגע לאבחנה ולטיפול. איננו יכולים לייעץ לך מהו הטיפול הטוב ביותר עבורך, כיוון שעצה כזאת יכול לתת לך רק הרופא המטפל בך, המכיר את כל הרקע הרפואי שלך ואת עובדות מחלתך בהווה. הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד, מטופלים ומטפלים כאחד.