מבוא
מהי אורוסטומיה?
הטיפול באורוסטומיה
לקראת שיקום
סיבוכים ודרכי התמודדות
שאלות ותשובות
היכן ניתן לקבל ייעוץ ועזרה?
טופס הרשמה לשירות בעל סטומה
מערך המידע, הסיוע והתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן
ניתוח אורוסטומיה הוא ניתוח שכיח למדי. רבים בישראל שעברו אותו חזרו לתפקד באיכות חיים מספקת ואף טובה.
אינך לבד! לרשותך עומדים מתנדבים ואנשי מקצוע, המוכנים ורוצים לסייע לך בכל שלבי הטיפול וההחלמה. בבתי החולים ובקהילה ישנן אחיות המטפלות במיוחד בנושא זה. האחיות ידריכו אותך כיצד לטפל באורוסטומיה, ויעזרו לך להתמודד עם כל בעיה. שיחה עם אדם שכבר למד לחיות עם אורוסטומיה עשויה להיות מועילה. בדרך כלל הרופא או האחות יכולים להזמין מתנדב שיבוא לבקר אותך ולשוחח איתך על הצדדים המעשים והאישיים של ההתמודדות. שיחה עם מתנדב עשויה להיות בעלת ערך רב, במיוחד בתקופה הראשונה לאחר הניתוח.
מערכת השתן כוללת את הכליות, בהן נוצר השתן, שני שופכנים המשמשים להובלת השתן מהכליות, שלפוחית שתן המשמשת לאחסון השתן, ושופכה, שהיא הצינורית המשמשת להפרשת השתן אל מחוץ לגוף.
השתן נוצר לאחר שהדם עובר ניקוי בכליות. הוא מכיל חומרי פסולת, נוזלים ומלחים שונים שהגוף אינו זקוק להם. מן הכליות מובל השתן באמצעות השופכנים אל שלפוחית השתן לאחסון. משם הוא מופרש החוצה דרך השופכה. באופן רגיל ניתן לשלוט על הפרשת השתן או עצירתו באופן רצוני.
אורוסטומיה היא מילה המורכבת משתי מילים:
אורו - שפירושו "שתן"
סטומה - שפירושה "פה" או "פתח".
אורוסטומיה היא פתח בדופן הבטן אשר דרכו מופרש השתן. בניתוח מבצעים הטיה של דרכי השתן, מתוך כוונה לעקוף איבר מסוים או חלק ממנו, על מנת לרפא את המחלה או להקל את התסמינים. אורוסטומיה אינה מחלה, אלא שינוי באופן התפקוד של הגוף. הסיבות לביצוע הטיה כזאת יכולות להיות שונות, וברוב המקרים זהו פתרון קבוע. הגודל של הסטומה, הצורה והמיקום על פני דופן הבטן עשויים להשתנות מאדם לאדם. בדרך כלל, אורוסטומיה ממוקמת בצד ימין של הבטן.
ישנן מספר סיבות אפשריות להטיה של דרכי השתן:
ישנם ניתוחים שונים להטיית דרכי השתן. בניתוח השכיח כורתים את שלפוחית השתן, ואת השופכנים מחברים לקטע שנלקח מהמעי הדק - איליאום - אשר הופרד קודם לכן ממערכת העיכול. קטע זה משמש כמוביל, ואת קצהו מוציאים אל דופן הבטן, בדרך כלל בצד ימין, כסטומה. הטיה כזאת נקראת "מוביל איליאלי" (Ileal conduit). מאחר ובניתוח משתמשים בקטע מעי דק שהופרד ממערכת העיכול, גם מערכת העיכול מושפעת באופן זמני מן הניתוח, והיא זקוקה למספר ימי התאוששות והחלמה. חשוב להדגיש שרצף המעי נמשך. ישנם כאמור, סוגים נוספים של הטיות.
טיפול מתאים באורוסטומיה מאפשר לאסוף את ההפרשות באופן יעיל ובטוח ולהגן על העור סביב הסטומה.
בניתוח כורתים את שלפוחית השתן, או עוקפים אותה. ניתן לחיות היטב גם ללא שלפוחית שתן. חשוב לדעת שפעולת הסינון של הכליות אינה נפגעת בשל הניתוח. מאחר וכעת השתן אינו נאגר בתוך שלפוחית, שבמוצאה שריר סוגר המאפשר התאפקות, צורת ההתרוקנות שונה כעת: אין שליטה על מתן השתן, אין תחושה של יציאת השתן ואין אפשרות של התאפקות. במצב זה, קל יותר לטפל כאשר הפתח הוא בדופן הבטן, בעזרת ציוד יעיל, זמין ואסתטי.
בדרך כלל הסטומה עגולה או אליפטית וצבעה ורוד-אדום, כמו צבע הרירית בתוך הפה. מיד לאחר הניתוח הסטומה לעיתים נפוחה מעט, והיא תגיע לממדיה הסופיים בתוך מספר שבועות. הסטומה מפרישה גם ריר (חומר לבן צמיגי) וזוהי תופעה נורמלית. בשל הריר הזה השתן שבשקית אינו צלול. הסטומה עצמה חסרת תחושה ואינה רגישה לכאב ולכן יש להיזהר מפגיעה בה. ״תכן דימום קל מהרירית בשעת ניגוב הסטומה. זוהי תופעה נורמלית שאינה מחייבת בירור, ממש כמו דימום קל מהחניכיים בעת צחצוח שיניים.
כמו לאחר כל ניתוח בטן, צפויה הרגשת אי-נוחות וחולשה. בדרך כלל לאחר הניתוח מחברים עירוי תוך ורידי וזונדה למשך מספר ימים, כדי לשמור על קיבה ריקה ולמנוע בחילות והקאות. תרופות נגד כאבים ניתנות בהתאם לצורך, אשר הולך וקטן מדי יום, ככל שמשתפרת ההרגשה.
חלק מהאנשים מתקשים בימים הראשונים להביט בסטומה או לגעת בה. במהלך האשפוז תקבל הדרכה מאחיות המחלקה כיצד לטפל בסטומה. תותאם לך שקית שמבטיחה נוחות ותחושת ביטחון, מתוך מבחר גדול של אביזרי ציוד אמינים. מומלץ לשתף בתהליך ההדרכה אדם קרוב, כדי שיוכל לסייע בטיפול בבית, במידה ומתעורר בכך צורך.
הציוד המוצע כולל:
אופן השגת הציוד
כמות הציוד המומלצת
האחות תסייע לך לחשב את כמות הציוד המומלצת עבורך. יש להימנע מצבירת ציוד רב משתי סיבות:
הכנות להחלפת הציוד
בבית רוב האנשים מעדיפים את חדר האמבטיה כמקום בו מתבצע הטיפול בסטומה, מאחר ויש בו מים ופרטיות. אפשרות אחרת היא שימוש בקערת מים פושרים בחדר אחר, בו תישמר הפרטיות למשך הטיפול. מומלץ להתקין מראה שתאפשר להסתכל על הסטומה במהלך הטיפול. יש להכין מראש את הפריטים הבאים:
הוראות להחלפת הציוד והטיפול בסטומה
תדירות החלפת הציוד
בעל אורוסטומיה בדרך כלל אינו מוגבל בתזונה, אלא אם כן היו לו הגבלות מסיבות בריאותיות אחרות. כמו כן, חשוב לדעת שהשמנה עלולה להשפיע על מבנה הסטומה. ישנם מזונות הגורמים לריח חריף אופייני, כמו מרק ירקות או אספרגוס. לעיתים יש צורך לגרום לשתן להיות חומצי יותר, ולשם כך מומלץ להרבות בשתיית מיץ תפוחי עץ ו/או לקחת ויטמין C. רצוי מאוד להרבות בשתייה (פירוט בפרק "שמירה על תפקוד תקין של הכליות"). ניתן להתייעץ עם דיאטנית על התאמת התזונה עבורך.
הרחצה מותרת עם או בלי שקית או מגן עור. אין חשש מכניסת מים לתוך הסטומה בזמן מקלחת, אמבטיה או שחייה בים או בבריכה. רצוי להימנע מרחצה בים המלח בלבד.
שתייה מרובה מסייעת בשמירה על תפקוד תקין של הכליות. יש להשתדל לשתות 12-10 כוסות ביום: מים, תה, קפה, מרק או כל משקה אחר (אלא אם יש הוראות רפואיות אחרות). בחודשי הקיץ יש לשתות כמות רבה יותר.
רצוי לבצע בדיקת שתן מדי חצי שנה. הדגימה נלקחת מתוך הסטומה ולא מן השתן שבשקית. בעת ריקון השקית יש לשים לב לצבע השתן: אם הוא כהה - יש להגביר את כמות השתייה. אם צבעו אחר יש לפנות לאורולוג. כשריח השתן חריף במיוחד, יש להגביר את כמות השתייה ולבדוק אם מאכל מסוים הוא הגורם לריח השונה מהרגיל. אם הריח נשאר לאורך זמן ניתן להתייעץ עם רופא או אחות סטומה.
ריר בשתן הוא תופעה נורמלית ורגילה (הסטומה, כזכור, עשויה מקטע של המעי הדק, והרירית של המעי מפרישה ריר על מנת לשמור על לחות).
בדיקה תקופתית שגרתית של דרכי השתן תתבצע לפי תיאום עם הרופא המנתח.
קבלת הידיעה על האבחנה והצורך בניתוח, גורמת בדרך כלל לתגובות רגשיות. כל אדם מגיב באופן שונה ובעוצמה שונה, וזקוק לזמן כדי להתמודד עם רגשותיו בדרכיו שלו. יש לזכור, כי גם בני המשפחה עוברים תהליך רגשי דומה וזקוקים, כמו האדם שחלה, להדרכה ולסיוע.
החשש מפני הבדיקות, הטיפול או הצורך באשפוז וניתוח, שכיח. שיחה עם רופא, אחיות, אנשי צוות אחרים ומתנדבים, עשויה לעזור בהפגת החששות ואי-הבהירות.
המטופלים הם שותפים פעילים בהחלטות הקשורות בטיפול הרפואי הניתן להם, וזכותם לשאול את הצוות הרפואי כל שאלה בקשר למחלה והטיפול בה. מומלץ למטופלים ולבני המשפחה לרשום מראש את השאלות שהם רוצים להציג לצוות. רישום הדברים בעת השיחה מסייע לזכור טוב יותר פרטים מהשיחה. רצוי גם לבקש מהצוות לחזור ולהסביר דברים שנשארו בלתי ברורים. תחושות של קושי בהתמודדות עם המצב החדש הן שכיחות, והן מהוות חלק בלתי נפרד מהתהליך. כדאי לדעת שקיימת אפשרות להתייעץ עם אנשי מקצוע לצורך קבלת חוות דעת נוספת.
בעקבות ניתוח סטומה יכולים להיות שינויים בח״ המין של גברים ונשים. בניתוחים מסוג זה עלול לעיתים להיגרם נזק מסוים לעצבים ולכלי הדם השותפים לתפקוד המיני. כאבים, עייפות, חולשה, תחושת עצב או מצב רוח ירוד ואף מבוכה או חשש מדליפת הסטומה, עלולים להקשות זמנית על המטופל את היחסים האינטימיים והתפקוד המיני. ניתן לקבל הדרכה מאחות סטומה על התאמת הציוד לרגעים אינטימיים.
חשוב לזכור, שהסטומה אינה מהווה מחסום לחיים האינטימיים. כמעט תמיד ישנן דרכים חלופיות לקבל ולהעניק אהבה. הצוות המטפל יכול לסייע לך במתן מידע וייעוץ לגבי השפעת המחלה והטיפולים על התפקוד המיני, ולהפנות את מי שמעוניין בכך לייעוץ מקצועי בנושא. כל אחד יכול להחליט מהו העיתוי המתאים ביותר עבורו לשם כך.
כוחותיך הפיזיים וכושר הריכוז יחזרו בהדרגה ככל שיחלפו השבועות שלאחר הניתוח. ניתן לחזור הדרגתית לפעילות רגילה. עם זאת, מומלץ להימנע מעבודה פיזית קשה ומהרמת משאות כבדים במשך שישה שבועות לפחות.מי שעבד לפני הניתוח, קרוב לוודאי שיוכל לחזור לתפקידו הקודם כעבור 8-6 שבועות, בהתאם להמלצות הרופאים, ולמידת המאמץ שיש להשקיע בעבודה. כדאי ורצוי להודיע לרופא ולאחות המרפאה שעברת ניתוח - כדי לאפשר להם להזמין עבורך ציוד, לערוך ביקור בית סמוך לשובך הביתה ולערב את אחות הסטומה באזור מגוריך.
בזמן השחרור ייקבעו לך פגישות לביקורת ולמעקב במרפאה כירורגית ו/או אונקולוגית. חשוב להקפיד ולהגיע לפגישות המעקב בתאריכים שנקבעו. כמו כן חשוב להיות במעקב סדיר אצל אחות סטומה פעם בשנה לערך.
לביקורים במרפאה יש להביא מסמכים רפואיים אישיים וציוד להחלפה לאורוסטומיה. עם ההחלמה מהניתוח והביטחון הנרכש בטיפול באורוסטומיה, יגבר הרצון לשוב לפעילות חברתית או ספורטיבית. פעילות כזאת חשובה ומומלצת למען השיקום והחזרה לחיים בריאים ופעילים. חשוב לזכור: בכל פעם שאתה יוצא מהבית, הצטייד באביזרים ובציוד לטיפול בסטומה ובבגדים להחלפה.
העור סביב הסטומה צריך להיות שלם, ללא אודם, קילוף או פצעונים.
סיבות אפשריות לגירוי העור:
אין להשתמש בחומרי חיטוי או שימון שעלולים לגרום נזק נוסף לעור או בעיות בהצמדת מגן העור לגוף.
כמות קטנה של דמם מרירית הסטומה בשעת ניגוב או ניקוי הסטומה היא תופעה מקובלת שאינה מחייבת בירור. אם יש דימום חזק אל תוך השקית, יש לפנות לרופא בהקדם.
חום, צמרמורות, שתן עכור וכאב במותן האחורית - כל אלו יכולים להיות סימנים מחשידים לזיהום בדרכי השתן ומחייבים פנייה לרופא.
על מנת לתת דגימת שתן לתרבית ולבדיקת רגישות לאנטיביוטיקה, יש להסיר את שקית הסטומה ולנקות היטב את הסטומה עם מים נקיים. יש להחזיק כלי קיבול נקי לבדיקת שתן מתחת הסטומה, ללא מגע עם הסטומה, ולאסוף את השתן היוצא. לחלופין, ניתן להחליף את השקית אחרי שמנקים את האזור היטב, ולאחר כשעה לקחת שתן לבדיקה מהשקית החדשה. יש לשים לב שבטופס הבדיקה מצוין שהשתן נלקח באורוסטומיה.
ההתמודדות עם הסטומה היא אישית מאוד, והרצון לשתף אחרים משתנה מאדם לאדם. זכותו של כל אחד לספר על הסטומה או להסתיר את קיומה. עם זאת, כדאי לזכור כי סודות עלולים להקשות מאוד על ההתנהלות היומיומית. אם אתה מתלבט אם לספר, איך, מתי ולמי - מומלץ להתייעץ עם אחות סטומה או עם הצוות הסוציאלי במרכז הרפואי.
אין שום סיבה להימנע מנסיעות ומחופשות מחוץ לבית, החל בטיולים קצרים בחיק הטבע וכלה בנסיעות ממושכות. עם זאת, יש לתכנן כל נסיעה בקפידה. בתיק המסע רצוי תמיד לשאת ציוד רזרבי למספר ימים, הכולל שקיות, ממחטות נייר, מנטרל ריח ושקיות לאיסוף הפסולת. כמו כן רצוי להצטייד ברשימת פריטים עדכנית לטיפול בסטומה.
לפני שנוסעים לחו"ל, מומלץ להצטייד בסיכום רפואי ובשמות וכתובות של סוכני ציוד או ארגוני בעלי סטומה במדינות בהן מבקרים. כתובות ומספרי טלפון אלה ניתן לקבל בשירות בעלי סטומה של האגודה למלחמה בסרטן בבית מטי, בית האגודה למלחמה בסרטן, רח׳ רביבים 7 גבעתיים, טל. 03-5721618. כמו כן, ניתן להצטייד באגודה למלחמה בסרטן או אצל אחות הסטומה בכרטיס מיוחד לנסיעות לחו"ל, אשר הצגתו עשויה להקל את אי-הנעימות הכרוכה בעת הבדיקה במעברי הגבול.
ישנם סוגים שונים, רבים ומגוונים של אביזרים לטיפול באורוסטומיה ולקליטת ההפרשות. התאמת הציוד תלויה בסוג הסטומה, גודלה וצורתה. אחות סטומה בבית החולים ובקהילה תסייע לך לבחור את הציוד המתאים ביותר עבורך. עם הזמן משתנה צורת הסטומה, ובהתאם לכך ישתנה הציוד ויותאם לך בסיוע אחות סטומה.
המוביל האיליאי אינו מיועד לאחסון ולאגירת שתן. הוא מוביל את השתן לשקית האיסוף, ואין יכולת לשלוט בהפרשה.
אין שום מניעה לשוב ולחזור לעיסוקיך הקודמים ברגע שתחוש שאתה כשיר לעשות זאת והרופא שלך מתיר לך לשוב לעבודתך. עם זאת לא רצוי להרים משאות כבדים, ואם משרתך כוללת מאמצי הרמה, ייתכן שיהיה עליך למצוא עבודה קלה יותר. העובדת הסוציאלית בבית-החולים או במרפאתך תדע לסייע בעצה בכל הקשור לעיסוקך המקצועי.
אין שום צורך לוותר על תחביבים או בילויים החביבים עליך, גם אם הם כרוכים בפעילות הדורשת מאמץ. שחייה, משחקי כדור, גינון, רכיבה על אופניים, ריקודי עם, טיולים ועוד הרבה פעילויות אחרות אפשריים ומומלצים ברגע שתחוש שחזרת לכושרך. הרמת משקולות או היאבקות אינן מומלצות.
אנשים רבים משתמשים בשקית נוספת, המונחת בלילה למרגלות המיטה ומכילה עד שניים וחצי ליטרים של שתן ומאפשרת שינה רצופה ובלתי מופרעת כל הלילה. אם שקית זו מפריעה לך, אפשר להקטין את כמות השתייה לקראת הלילה. במידה וכמות השתן המופרשת בלילה אינה גדולה מדי ניתן לישון ללא השקית הגדולה.
רוב השאלות לגבי הטיפול בסטומה אינן מחייבות, בדרך כלל, פנייה דחופה לרופא. יוצאים מכלל זה המקרים הבאים:
למידע על מערך המידע של האגודה למלחמה בסרטן