מבוא
מהי קולוסטומיה
הטיפול בקולוסטומיה
לקראת שיקום
סיבוכים ודרכי התמודדות
שאלות ותשובות
מערך המידע, הסיוע והתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן
ניתוח קולוסטומיה הוא ניתוח שכיח למדי. אלפי אנשים בישראל עברו אותו, ורובם חזרו לתפקד באיכות חיים מספקת ואף טובה.
אינך לבד! לרשותך עומדים מתנדבים ואנשי מקצוע, המוכנים ורוצים לסייע לך בכל שלבי הטיפול וההחלמה. בבתי החולים ובקהילה ישנן אחיות המטפלות במיוחד בנושא זה. האחיות ידריכו אותך כיצד לטפל בקולוסטומיה, ויעזרו לך להתמודד עם כל בעיה. שיחה עם אדם שכבר למד לחיות עם קולוסטומיה עשויה להיות מועילה. בדרך כלל הרופא או האחות יכולים להזמין מתנדב שיבוא לבקר אותך ולשוחח איתך על הצדדים המעשים והאישיים של ההתמודדות. שיחה עם מתנדב עשויה להיות בעלת ערך רב, במיוחד בתקופה הראשונה לאחר הניתוח.
קולוסטומיה היא מילה המורכבת משתי מילים ביוונית:
קולון - שפירושה 'המעי הגס', וסטומה - שפירושה 'פה' או 'פתח' (פיום).
אם כן, קולוסטומיה היא קצה פתוח של מעי גס בריא, שאותו מוציאים מבעד לדופן הבטן כדי לאפשר מוצא להפרשות ולגזים. זהו חלק טבעי של הגוף. בניתוח מבצעים הטיה של המעי, כדי לעקוף קטע בעייתי במעי.
קולוסטומיה אינה מחלה. זהו שינוי באופן התפקוד של הגוף. הקולוסטומיה מבוצעת כחלק מהניתוח שנועד לרפא את המחלה, או להקל את התסמינים. הסיבות לביצוע קולוסטומיה יכולות להיות שונות. לפעמים זהו פתרון זמני ולפעמים קבוע. הגודל של הסטומה, הצורה והמקום על פני דופן הבטן, עשויים להשתנות מאדם אחד למשנהו.
ישנן מספר סיבות אפשריות לצורך להטות, באופן זמני או קבוע, את תוכן המעי. להלן חלק מהן:
לאחר האכילה המזון עובר מהקיבה למעי הדק, שבו מתבצעים עיקר תהליכי העיכול והספיגה של אבות המזון. השאריות הבלתי ניתנות לעיכול מועברות הלאה למעי הגס. ככל שהתוכן מתקדם במעי הגס, כך נספגים יותר מים ומלחים על ידי דפנות המעי, והצואה הופכת מוצקה יותר. באופן רגיל ניתן לשלוט על פתיחה וסגירה של פי הטבעת באופן רצוני.
הטיפול בקולוסטומיה נועד לקלוט את ההפרשות היוצאות מהגוף בצורה בטוחה ולהגן על העור מסביב לסטומה. הטיפול בקולוסטומיה כולל שימוש בציוד ייעודי (מפורט בהמשך).
אורך המעי הגס הוא 200-150 ס"מ, וניתן לחיות היטב גם בלעדיו. אם כורתים או עוקפים חלק ממנו, פעולות העיכול והספיגה של המזון אינן נפגעות. מאחר ובניתוח הוצא השריר האחראי על השליטה בהפרשות, או שאזור פי הטבעת נפגע ממחלה ואינו בשימוש, שונתה עכשיו צורת ההתרוקנות מזו המקובלת; כך, אין שליטה על היציאות, אין תחושה של זמני יציאות ואין אפשרות להתאפק. קל יותר לטפל במצב של חוסר שליטה כאשר הפתח הוא בדופן הבטן. הטיפול נעשה בעזרת ציוד יעיל, זמין ואסתטי.
בדרך כלל הסטומה עגולה או אליפטית וצבעה ורוד-אדום, כמו צבע הרירית בתוך הפה. מיד לאחר הניתוח הסטומה נראית נפוחה מעט, והיא תשנה את מידותיה עד לגודלה הסופי בתוך מספר שבועות. הסטומה גם תפריש ריר (חומר לבן צמיגי) וזוהי תופעה טבעית ותקינה. הסטומה עצמה חסרת תחושה ואינה גורמת לתחושת כאב, לכן יש להיזהר מפגיעה בה.ייתכן דימום קל מהרירית בשעת ניגוב הסטומה. זוהי תופעה תקינה שאינה מחייבת התייחסות, בדומה לדימום קל מהחניכים בעת צחצוח שיניים.
מאחר שבניתוח הוצא מכלל פעולה חלק מהמעי הגס שתפקידו לספוג נוזלים, עשויה ההפרשה להשתנות: בתקופה הראשונה לאחר הניתוח היא תהיה נוזלית, ובהדרגה תהפוך למעט יותר מוצקה. ככל שהקולוסטומיה ממוקמת בצד השמאלי יותר של הגוף, כך יש סיכוי שהצואה תהיה מוצקה יותר.
כמו לאחר כל ניתוח בבטן, צפויות תחושות אי-נוחות וחולשה לאחר הניתוח. הצוות הרפואי יסייע לך. בדרך כלל לאחר הניתוח תקבל עירוי תוך ורידי. במשך מספר ימים תחובר לזונדה, במטרה לשמור על קיבה ריקה ולמנוע ממך בחילות והקאות. הצנתר (קתטר) שהוחדר לשלפוחית השתן הוא זמני ונועד לשמור על שלפוחית שתן ריקה. תרופות נגד כאבים יינתנו לך בהתאם לצורך.
אי-הנוחות הכללית תסיט בימים הראשונים את תשומת לבך מהקולוסטומיה, אשר לא תפעל במשך כמה ימים. כאשר יחזור המעי לפעילות, יטפלו בקולוסטומיה אחיות המחלקה ו/או אחות הסטומה. כעבור מספר ימים, כשתשתפר הרגשתך, ילמדו אותך בהדרגה לטפל בסטומה בעצמך. איש אינו מצפה שתדע לעשות זאת מיד, אך המטרה היא ללמד אותך להיות עצמאי בכל הקשור לטיפול בהפרשות הגוף.אנשים רבים מתקשים בימים הראשונים להסתכל בקולוסטומיה או לגעת בה. זוהי תגובה נורמלית. מראה הקולוסטומיה ישתפר בהדרגה בשבועות הקרובים, ולרוב היא תהיה חלקה יותר. מתוך מבחר גדול של ציוד אמין, יותאם לך ציוד שיבטיח לך נוחות וביטחון. מומלץ לשתף בתהליך ההדרכה אדם קרוב, כדי שיוכל לסייע לך בשלבים הראשונים של ההתאוששות והחזרה לשגרה.
הציוד מורכב משקית לקליטת ההפרשה, מגן עור ומנטרלי ריח, וציוד נלווה נוסף בהתאם לצורך. לעתים מדובר ביחידה אחת המשלבת שקית ומגן עור, ולעתים בשתי יחידות (השקית נפרדת ומוצמדת בלחיצה למגן עור הנצמד לעור הבטן). יש מגוון רחב של אביזרים, המופצים על ידי חברות ויצרנים שונים, והם ניתנים להשגה בקופות החולים ללא תשלום.
אופן השגת הציוד
רוב האנשים מעדיפים את חדר האמבטיה כמקום בו יתבצע הטיפול בקולוסטומיה, מאחר ויש בו מים זורמים ופרטיות. מומלץ להתקין מראה בגובה הבטן, שתאפשר לך להסתכל בסטומה במהלך הטיפול.
יש להכין מראש את הפריטים הבאים:
הנחיות לטיפול בסטומה
בעלי קולוסטומיה יכולים לחזור להרגלי התזונה הקודמים לניתוח הסטומה. עם זאת חשוב לזכור כי מזונות מסוימים גורמים לגזים, ריחות לא נעימים ותחושת אי-נוחות במערכת העיכול. לאחר הניתוח חשוב לאפשר למעי להסתגל באופן הדרגתי למצב החדש. התזונה בשלב הראשוני תהיה רכה, קלה לעיכול. ניתן לגוון את מוצרי המזון בהדרגה. הקפידו על הוספת סוג מזון אחד בכל פעם, על מנת לבדוק מה השפעתו על פעולת המעיים וההרגשה הכללית שלך. עם הזמן חשוב לחזור לתזונה מלאה ומאוזנת כבעבר. יש לציין שלא מומלץ לוותר על מזונות אהובים, גם אם הם גורמים לריחות ולגזים, אלא לתזמן את אכילתם לזמנים שבהם יהיה לך נוח יותר להתמודד עם השפעתם. ניתן להקל את התופעות הללו באמצעות שימוש במנטרלי ריחות וסופחי גזים. למידע והדרכה מפורטים פנו לאחות סטומה או לתזונאית קלינית.
חשוב להתארגן לקראת הרחצה על ידי שימוש במגן עור עמיד למים. יש לציין שניתן להשיג שקיות קטנות או כיסוי לסטומה. חשוב להקפיד על רחצה במקלחת במים זורמים וסבון ללא מגן עור פעמיים עד שלוש פעמים בשבוע.
לפני הרחצה בים או בבריכה פנו לאחות סטומה לקבלת הדרכה בנושא. טבילה בים המלח מחייבת שימוש בציוד מתאים וכיסוי במגן סטומה שימנע מגע עם המים.
טבילה במקווה מותרת. מכיוון שמבחינה רפואית אין מניעה שמים ייכנסו לפתח המעי הבולט, ניתן לטבול כרגיל ללא השקית וללא גוף זר על הגוף. יש לנקות היטב סביב פתח המעי, ורצוי להיכנס לטבילה במקווה לאחר כל הטובלים.
לצואה ריח אופייני, אך הוא אמור להיות מורגש רק בזמן החלפת הציוד, המתרחשת בפרטיות. היגיינה טובה, ציוד מתאים ואטום היטב, המוחלף בתדירות המתאימה לסוג ההפרשה ולמזג האוויר, ישמרו על כך שלא תתרחש דליפת ריחות.
מאכלים מסוימים עלולים לגרום, אצל חלק מהמטופלים, לריח חריף יותר. אין הכרח להימנע מהם, אלא רק לקחת זאת בחשבון.
גזים במעי הם תוצר טבעי של פעולת עיכול תקינה. כדי לאפשר יציאה מבוקרת של הגז מהשקית ללא ריח - ניתן להשתמש בשקית עם פילטר. רצוי להשתמש גם בתכשירים מנטרלי ריח המיועדים לכך, אותם שמים בשקית הריקה, לפני השימוש, על פי ההוראות המצורפות לתכשיר. מנטרלי ריח ושקיות עם פילטרים ניתן לקבל בקופות החולים.
קבלת הידיעה על אבחנת המחלה ועל הצורך בניתוח, גורמת בדרך כלל לתגובות רגשיות. כל אדם מגיב באופן שונה ובעוצמה שונה, וזקוק לזמן כדי להתמודד עם רגשותיו בדרכיו שלו. יש לזכור, כי גם בני המשפחה עוברים תהליך רגשי דומה, וזקוקים, כמו האדם שחלה, להדרכה ולסיוע. החשש מפני הבדיקות, הטיפול או הצורך באשפוז וניתוח, שכיח. שיחה עם רופא, אחיות ואנשי צוות אחרים, כמו גם עם מתנדבים שחוו את התהליך בעצמם, עשויה לעזור בהפגת החששות ואי הבהירות.
המטופלים הם שותפים פעילים בהחלטות הקשורות בטיפול הרפואי הניתן להם, וזכותם לשאול את הצוות הרפואי כל שאלה בקשר למחלה ולטיפול בה. מומלץ למטופלים ולבני המשפחה לרשום מראש את השאלות שהם רוצים להציג לצוות. רישום דבריהם בעת השיחה מסייע לזכור טוב יותר פרטים מהשיחה. רצוי גם לבקש מהצוות לחזור ולהסביר דברים שנשארו בלתי ברורים מפגישות קודמות. תחושות של קושי בהתמודדות עם המצב החדש, בשלבים אלה, הן שכיחות, והן מהוות חלק בלתי נפרד מהתהליך. כדאי לדעת שקיימת אפשרות להתייעץ עם אנשי מקצוע לצורך קבלת חוות דעת נוספת.
יכולים להיות שינויים בחיי המין של גברים ונשים עם סטומה. בניתוחים מסוג זה עלול לעתים להיגרם נזק מסוים לעצבים ולכלי הדם השותפים לתפקוד המיני. כאבים, עייפות, חולשה, תחושת עצב או מצב רוח ירוד ואף מבוכה או חשש מדליפת הסטומה, עלולים להקשות זמנית על המטופל את היחסים האינטימיים והתפקוד המיני. ניתן לקבל הדרכה מאחות סטומה על התאמת הציוד לרגעים אינטימיים.
חשוב לזכור, שהסטומה אינה מהווה מחסום לחיים האינטימיים. כמעט תמיד ישנן דרכים חלופיות לקבל ולהעניק אהבה. הצוות המטפל יכול לסייע לך במתן מידע וייעוץ לגבי השפעת המחלה והטיפולים על התפקוד המיני, ולהפנות את מי שמעוניין בכך לייעוץ מקצועי בנושא. כל אחד יכול להחליט מהו העיתוי המתאים ביותר עבורו לשם כך.
כוחותיך הפיזיים וכושר הריכוז יחזרו בהדרגה ככל שיחלפו השבועות שלאחר הניתוח. ניתן לחזור הדרגתית לפעילות רגילה. עם זאת, מומלץ להימנע מעבודה פיזית קשה ומהרמת משאות כבדים במשך שישה שבועות לפחות.
מי שעבד לפני הניתוח, קרוב לוודאי שיוכל לחזור לתפקידו הקודם כעבור 8-6 שבועות, בהתאם להמלצות הרופאים, ולמידת המאמץ שיש להשקיע בעבודה. כדאי ורצוי להודיע לרופא ולאחות המרפאה שעברת ניתוח - כדי לאפשר להם להזמין עבורך ציוד, לערוך ביקור בית סמוך לשובך הביתה ולערב את אחות הסטומה באזור מגוריך.
בזמן השחרור יקבעו לך פגישות לביקורת ולמעקב במרפאה כירורגית ו/או אונקולוגית. חשוב להקפיד ולהגיע לפגישות המעקב בתאריכים שנקבעו. בהמשך, חשוב להיות במעקב סדיר אצל אחות סטומה פעם בשנה או לפי הצורך.
לביקורים במרפאה יש להביא מסמכים רפואיים אישיים וציוד להחלפה לקולוסטומיה. עם ההחלמה מהניתוח והביטחון הנרכש בטיפול בקולוסטומיה, יגבר הרצון לשוב לפעילות חברתית או ספורטיבית. פעילות כזאת חשובה ומומלצת למען השיקום והחזרה לחיים בריאים ופעילים.
תהליך ההסתגלות לסטומה מלווה לעתים בתופעות כמו אודם וגירוי בעור סביב הסטומה, עצירות ושלשולים. בכל מקרה של שינוי בעור, בפעולת המעיים או תופעות חריגות אחרות, יש להתייעץ עם אחות סטומה או רופא מטפל.
העור סביב הסטומה צריך להיות שלם, ללא אודם, קילוף או פצעונים.
סיבות אפשריות לגירוי העור יכולות להיות:
אין להשתמש בחומרי חיטוי או שימון שעלולים לגרום נזק נוסף לעור או בעיות בהצמדת מגן העור לגוף.
היעדר יציאת צואה במשך 3-2 ימים מוגדר כעצירות.
הסיבות לעצירות הן:
יש להרבות בשתייה ובאכילת מזון עשיר בתאית. אין לקחת משלשלים ללא הוראת רופא. חוקן לקולוסטומיה אינו מיועד לטיפול בעצירות! אם נוטלים תרופות נגד כאבים הגורמות לעצירות - יש לקבל ייעוץ רפואי גם למניעת העצירות.
במידה ולא הייתה לך יציאה במשך יממה - מומלץ להרבות בשתייה. אם העצירות נמשכת מספר שעות נוספות - מומלץ לפנות לבדיקה רפואית.
עצירות המלווה בכאבי בטן חזקים, בבחילה ובהקאות, מעלה חשד לחסימת מעיים, ומחייבת פנייה מיידית לרופא.
שלשול מוגדר כיציאות מימיות תכופות ומרובות.
הסיבות לשלשול יכולות להיות:
סוגי מזון מסוימים גורמים לאנשים שונים לצואה רכה יותר, אך זה אינו שלשול. מומלץ לנסות ולגלות את סוגי המזון או המשקה הגורמים לתופעה זו (אם היא מפריעה), להימנע מהם זמנית ולנסותם שוב בהדרגה במועד מאוחר יותר. שלשול שנמשך למעלה מ-24 שעות מחייב פנייה לרופא. תרופות עוצרות שלשול יש ליטול רק בהוראת רופא!
חולים המקבלים טיפול כימי או טיפול בקרינה צריכים לצפות לשינוי זמני בהרגלי היציאות: היציאות עשויות להיות תכופות ודלילות יותר, ויש צורך להתאים את התזונה והציוד הזמני, שיוחלף בתום הטיפול. מומלץ לבקש הסבר וסיוע מהצוות המטפל לגבי השינויים הצפויים וההתמודדות איתם.
ההתמודדות עם הסטומה היא אישית מאוד, והרצון לשתף אחרים משתנה מאדם לאדם. זכותו של כל אחד לספר על הקולוסטומיה או להסתיר את קיומה. עם זאת, כדאי לזכור כי סודות עלולים להקשות מאוד על ההתנהלות היומיומית. אם אתה מתלבט האם לספר, איך, מתי ולמי - מומלץ להתייעץ עם אחות סטומה או עם הצוות הסוציאלי במרכז הרפואי.
אין שום סיבה להימנע מנסיעות ומחופשות מחוץ לבית, החל בטיולים קצרים בחיק הטבע וכלה בנסיעות ממושכות. עם זאת, יש לתכנן כל נסיעה בקפדנות יתרה. בתיק המסע רצוי תמיד לשאת ציוד רזרבי למספר ימים, הכולל שקיות, ממחטות נייר, מנטרל ריח ושקיות לאיסוף הפסולת. כמו כן רצוי להצטייד ברשימת פריטים עדכנית לטיפול בסטומה.
לפני שנוסעים לחו"ל, מומלץ להצטייד בסיכום רפואי ובשמות וכתובות של סוכני ציוד או ארגוני בעלי סטומה בארצות בהן מבקרים. כתובות ומספרי טלפון אלה ניתן לקבל בשירות "חיים עם סטומה" של האגודה למלחמה בסרטן בבית מטי, בית האגודה למלחמה בסרטן, רח׳ רביבים 7 גבעתיים, טל. 03-5721618. כמו כן, ניתן להצטייד באגודה למלחמה בסרטן או אצל אחות הסטומה בכרטיס מיוחד לנסיעות לחו"ל, אשר הצגתו עשויה להקל את אי-הנעימות הכרוכה בעת הבדיקה במעברים הגבול.
ישנם סוגים שונים, רבים ומגוונים של אביזרים לטיפול בקולוסטומיה ולקליטת ההפרשות. התאמת הציוד תלויה בסוג הסטומה, גודלה וצורתה. אחות הסטומה בבית החולים ובקהילה תסייע לך לבחור את הציוד המתאים ביותר עבורך. עם הזמן משתנה צורת הסטומה, ובהתאם לכך ישתנה הציוד ויותאם לך בסיוע אחות סטומה.
השליטה הרצונית שהייתה לך לפני הניתוח ואפשרה התאפקות - אבדה לאחר הניתוח. במקרים רבים מועד ההתרוקנות יהיה לאחר הארוחה. לעתים ניתן לאמץ הרגלי יציאות בזמנים, מסודרים, פחות או יותר, על ידי הרגלי תזונה ואורח חיים קבוע.
רוב השאלות לגבי הטיפול בקולוסטומיה אינן מחייבות, בדרך כלל, פנייה דחופה לרופא.
יוצאים מכלל זה המקרים הבאים:
ניתן לפנות לאחות סטומה בקהילה או בבית החולים. כמו כן, ניתן לפנות לשירות "חיים עם סטומה" בטל. 03-5721618, על מנת לקבל פרטים של אחות סטומה בקרבת אזור מגוריך.
להלן כמה אתרי אינטרנט מומלצים:
www.ostomyinternational.org
האתר הרשמי של הארגון הבינלאומי לבעלי סטומה כולל מידע על ארגוני בעלי סטומה בעולם, כתובות ואנשי קשר במדינות רבות. חשוב לבקר בו לפני נסיעה לחו"ל.
www.macmillan.org.uk
אתר בריטי על מחלת הסרטן. אמין וידידותי מאוד לגולש, גם ברמת השפה ובהירותה. מספק מידע רב.
למידע על מערך התמיכה של האגודה למלחמה בסרטן