דף מידע זה מתאר את התרופה מוסונטוזומאב - Mosunetuzumab, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילות הטיפול במחלתך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים ולגברים כאחד.
מוסונטוזומאב היא תרופה ממוקדת מטרה מסוג נוגדן חד-שבטי (monoclonal antibody). טיפולים ממוקדי מטרה מיועדים להרס סוגים ספציפיים של תאים סרטניים, תוך גרימת נזק מועט ככל האפשר לתאים הבריאים. מוסונטוזומאב היא נוגדן דו-ראשי אשר נקשר לשני חלבונים על גבי שני סוגי תאים שונים- החלבון CD20 אשר מופיע על תאי דם לבני מסוג B אשר עוברים התמרה סרטנית בסרטני דם מסוימים, והחלבון CD3. אשר מופיע על פני שטח תאי דם לבנים (לימפוציטים) מסוג – T אשר גורמים למוות של התאים הסרטניים. ע"י הנוגדן הזה, תאי ה-T יוצרים קשרים קרובים ומרובים עם תאי ה-B הסרטניים ומשמידים אותם.
התרופה ניתנת בעירוי דרך הוריד, בדרך כלל פעם בשבוע, במהלך מחזורי טיפול לפי השיקול הרפואי.בתחילת הטיפול ובהתאם לשיקול רפואי, יינתנו סטרואידים, אנטיהיסטמינים ומשככי חום במטרה להפחית היארעות תופעות לוואי.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
התרופה תינתן לטיפול במבוגרים החולים בלימפומה פוליקולרית חוזרת או רפרקטורית לאחר שני קווי טיפול קודמים ומעלה.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים תופעות משמעותיות ומיעוטם חווים תופעות מסכנות חיים. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
תסמונת שחרור ציטוקינים היא תגובה דלקתית העלולה להתרחש כאשר יש פעילות מוגברת מדי בבת אחת של תאי T של מערכת החיסון המשחררים חלבונים רבים מסוג ציטוקינים. התגובה בדרך כלל חולפת במהלך הטיפול, אך עלולה להיות מסוכנת במידה שהיא נמשכת. דווח לצוות הרפואי אם במהלך העירוי אתה חש בקשיי נשימה או בליעה, התנפחות של הפנים, כאב בחזה, דופק מהיר, שיעול או חרחור, סומק מוגבר, פריחה, בחילות או הקאות, כאבי ראש, חום, צמרמורות או רעידות. הצוות הרפואי יעקוב בתשומת לב אחר הופעת התגובה. ייתכן כי תקבל תרופות להקלה על התסמינים, או שמתן העירוי יואט או יופסק באופן זמני או קבוע.
תסמונת זו יכולה להתרחש בשימוש בתרופת לונסומיו (mosunetuzumab), אם כי היא פחות נפוצה בהשוואה לתופעות לוואי אחרות. ICANS יכולה להתבטא כבלבול, קושי בדיבור, רעידות, פרכוסים או תסמינים נוירולוגיים אחרים. זו תופעת לוואי חשובה שיש לעקוב אחריה, במיוחד אצל מטופלים שמקבלים טיפולים שמעוררים את מערכת החיסון באופן חזק כל כך.
תסמינים אפשריים של ICANS כוללים:
אם מופיעים תסמינים של ICANS, חשוב לפנות מיד לטיפול רפואי, שכן מצב זה יכול להיות חמור ולדרוש התערבות מיידית. הטיפול עשוי לכלול טיפול תומך ולפעמים שימוש בסטרואידים כדי לשלוט בתגובה הדלקתית.
לויקופניה או נויטרופניה - ירידה בבדיקת ספירה בדם של הכדוריות הלבנות. תאי דם לבנים הם חלק ממערך ההגנה של הגוף כנגד זיהומים. בזמן קבלת הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים יכולה לרדת, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים. חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:
טרומבוציטופניה - ירידה במספר הטסיות אשר חשובות לתפקוד מערכת הקרישה בגוף. במקרה של דימום שלא פוסק או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים – דווח לרופא המטפל. בפרט יש לשים לב לתופעה זו בקרב מטופלים אשר נוטלים תרופות מדללות דם (כגון אספירין, קומדין).
אנמיה - התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה. תסמיני אנמיה הן עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.
הטיפול בתרופה עלול להפחית את ייצור תאי הדם הלבנים המיוצרים על ידי מח העצם (תופעה המכונה נויטרופניה), ובכך להגביר את הסיכון להופעת זיהומים ומחלות. במהלך הטיפול בתרופה רמת כדוריות הדם הלבנות תיבדק בקביעות על ידי הצוות הרפואי. אם יימצא שהיא נמוכה, ייתכן והטיפול בתרופה יידחה או שיופחת המינון שניתן לך.
פריחה ואדמומיות, גרד ויובש בעור עלולים להופיע בזמן הטיפול בתרופה וחולפות עם סיום הטיפול. יש לעדכן את הצוות הרפואי בכל תופעה בכדי לשלול פריחה משנית לזיהום. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.
בזמן הטיפול בתרופה ייתכן ותחוש עייפות וחולשה, גם ללא מצב של חסר דם (אנמיה). נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. כדי לאזן את העייפות מומלץ לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות.
התרופה עלולה לגרום לנפיחות בעיקר באזור הפנים והגפיים, תסמין זה יכול להיות סימן לבעיות אחרות, ולכן עליך לדווח לצוות הרפואי על כל נפיחות חריגה לשם הערכה נוספת.
יתכן כאבי ראש וסחרחורות כתוצאה מן הטיפול. דווח לצוות הרפואי אם התופעות מפריעות לך.
ייתכנו נפיחות בפרקים, אי נוחות וכאבי שרירים. התייעץ עם הרופא המטפל בך בנושא זה.
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
הטיפול עלול לגרום להפרעה עצבית המכונה נוירופתיה היקפית (peripheral neuropathy) הכוללת תסמינים כגון חוסר-תחושה או תחושת יתר, חולשה, עקצוצים ונימול (תחושה שהאזור "רדום") וכאבים בכפות הידיים או ברגליים. לרוב, התסמינים ישתפרו לאחר סיום הטיפול, אך אצל חלק מהאנשים התסמינים עלולים להשאר לצמיתות. חשוב שתעדכן את הרופא המטפל בך אם אתה חווה תופעות אלו.
התרופה עלולה להביא להצטברות של תרופות אשר עוברות פירוק בכבד על ידי אנזים ממשפחת CYP, ועל כן יש לדווח לרופא על כל תרופה בשימוש ולעשות בהן שימוש זהיר. בחלק מהן יש צורך במעקב אחר ריכוזן בדם.
תרופות לדוגמא הן: סטטינים (Statins)*, פניטואין®-®Phenytoin*, קומדין®-®Warfarin*, תרופות ממשפחת SSRI (כמו ®sertraline® ,*citalopram®, fluoxetine*), קודאין (Codeine)*, קופאין (Caffeine)*, אמיטריפטילין®-®Amitriptyline*, וטאופילין®-®Theophylline*.
תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
מניעת הריון - אין להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת התרופה ובמשך 3 חודשים לסיום הטיפול. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה ובמשך 3 חודשים לסיום הטיפול, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.
התרופה עלולה לגרום נזק לעובר: יש ליידע את הצוות הרפואי אם נכנסת להיריון או יש חשד להיריון.
אמצעי מניעה: יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה.
נהיגה והפעלת מכשור כבד: השימוש בתרופה עלול לגרום לסחרחורת קלה ו/או לעייפות. אם אתה חווה תופעות אלה, אל תנהג או תפעיל מכשור כבד בזמן השימוש בתרופה.
פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן