לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

טוקטיניב -Tucatinib (טוקייסה® - ®Tukysa)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה טוקטיניב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.


*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.


מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

טוקטיניב היא תרופה ביולוגית ממשפחת "מעכבי קינאז" – הגורמת לעיכוב חלבונים מסוג קינאזות, שמעודדים את ההתפתחות והצמיחה של תאים סרטניים. התרופה חוסמת את פעילותם של חלבונים אלו וכך גורמת למותם של התאים הסרטניים.  טוקטיניב ניתנת בשילוב עם התרופות טראסטוזומאב (הרצפטין®) וקפציטבין (קסלודה®). 


רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

התרופה טוקטיניב רשומה בישראל לטיפול בסרטן שד מסוג HER2+ מתקדם מקומי או גרורתי, התרופה תינתן בשילוב עם התרופות טראסטוזומאב (הרצפטין®) וקפציטבין (קסלודה®) לחולים עם גרורות פעילות במוח וחולים עם פיזור לפטומנינגיאלי (פיזור לאורך קרום המוח) לאחר שני קווי טיפול לפחות נגד +HER2.


אופן נטילת התרופה

  • אין חובה לאכול לפני נטילת התרופה.
  • יש להקפיד על נטילת התרופה בהתאם להוראות הרופא.ובזמנים קבועים.
  • אם החמצת נטילת תרופה במועד שנקבע או שהקאת – קח את המנה הבאה בזמן הקבוע.
  • אין להפסיק את הטיפול מבלי להתייעץ אם הרופא המטפל.
  • יש לדווח לרופא המטפל על כל תרופה נוספת שאתה לוקח, לרבות תרופות ללא מרשם, תוספי מזון, ויטמינים וכו'.
  • בנוסף לחומר הפעיל התרופה מכילה נתרן ואשלגן. דוחח לרופא עם ידוע על רגישות או הגבלה אצלך ביחס למרכיבים אלה.


אחסון התרופה

יש לאחסן את התרופה בטמפרטורה של 20-25 מעלות כשהמכסה סגור כדי למנוע לחות. יש להשתמש בתרופה עד לשלושה חודשים לאחר פתיחת המיכל. בתום שלושה חודשים מפתיחת המיכל אין להשתמש בטבליות.


תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים תופעות משמעותיות ומיעוטם חווים תופעות מסכנות חיים. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.

[הטיפול בטוקטיניב ניתן במקביל לטיפול ביולוגי (טראסטוזומאב), וכימותרפי (קפציטבין(  וחלקן של תופעות הלוואי הנסקרות מטה קשורות לתרופות אלו ולא לטיפול בטוקטיניב].

תופעות לוואי המחייבות פנייה לטיפול רפואי מיידי

  • התרופה עשויה לגרום לשלשול חמור ולהתייבשות, לפגיעה חמורה בכליות ולמוות. מצבך הרפואי ייבדק בטרם ובמהלך הטיפול בתרופה, עדכן את הצוות מיידית אם אתה חווה שלשולים חמורים.
  • טוקטיניב עלולה לגרום לרעילות בכבד. בטרם תחילת הטיפול ובמהלכו יבדקו תפקודי הכבד שלך. עדכן את הצוות הרפואי מיידית אם מופיעים תסמינים הבאים:
    - גירוי/ גרד
    - הצהבה של העור או הלבן של העיניים
    - שתן כהה או חום (צבע תה)
    - כאב בחלק הימני העליון של הבטן
    - עייפות גדולה
    - ירידה בתיאבון
    - דימומים וחבורות יותר מהרגיל


שלשולים

ניתן להתמודד עם תופעה זו באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.


בחילות/הקאות

יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.

 להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:

  • המנע ממאכלים שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מאכלים שומניים, חריפים או חומציים (לימונים, עגבניות, תפוזים).
  • נסה לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות וללעוס היטב, ולצרוך מזונות קרים או בטמפרטורת החדר.
  • נסה להשתמש בכדורים נוגדי צרבת, לאכול קרקרים או טוסט, לשתות משקה עם נענע או ג'ינג'ר אייל, ולהשתמש בשורש ג'ינג'ר טרי טחון במזון, או בג'ינג'ר מסוכר.
  • היעזר בגישות טיפוליות שאינן תרופתיות המגבירות את מידת השקט הנפשי, כגון דיקור או דמיון מודרך.


ירידה בתיאבון / איבוד משקל

התרופה עלולה להשפיע על התיאבון ולגרום להפחתת משקל. ייתכן שיופיעו שינויים בטעם המזון. ניתן להעשיר את המזון בתבלינים ועשבי תיבול. חלק מהמטופלים מגלים כי מזון המוגש קר - טעים יותר עבורם מאשר מזונות חמים. אם אתה מרגיש טעם מתכתי בפה - השתמש  בסכו"ם מפלסטיק.  התופעה צפויה לחלוף עם סיום הטיפול. לעיתים מופיעים גם צרבת או קשיים בבליעה. מומלץ לפנות לייעוץ תזונתי במרכז הרפואי בו הנך מטופל.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא "הטיפול התזונתי התומך" המכילה מידע רב, ומעניקה עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא תזונה.


כאבי בטן

חלק מהמטופלים חווים אי-נוחות בבטן בזמן הטיפול. אם הכאבים אינם חולפים או מחמירים, הרופא יכול לרשום לך תרופות להקלה על התופעה.


תסמונת כף היד והרגל

התרופה עלולה להשפיע על העור בכפות הידיים והרגליים. אתה עלול לחוש ברגישות ואדמומיות בכפות הידיים והרגליים והעור בהן עלול להתקלף. ייתכן שתרגיש גם בעקצוץ, נימול, כאב ויובש. מצב זה ישתפר לאחר סיום הטיפול ובינתיים הצוות המטפל בך יוכל לרשום ולהמליץ לך על משחות להקלה על הסימפטומים.


עייפות

בזמן הטיפול בתרופה ייתכן ותחוש עייפות וחולשה, גם ללא מצב של חסר דם (אנמיה). נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. כדי לאזן את העייפות מומלץ לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.1-800-599-995, או לאתר.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים"® החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618


רעילות כבדית

תרופה זו עלולה לגרום לפגיעה בכבד ומחייבת מעקב רפואי. הצוות הרפואי יערוך לך בדיקות לתפקודי כבד מדי שבועיים בחודשי הטיפול הראשונים, ולאחר מכן כאשר נדרש. הודע לצוות הרפואי אם אתה מבחין באחד או יותר מהתסמינים הבאים, היכולים להעיד על רעילות כבדית: הצהבה של העור או של הלבן של העיניים, תחושת עייפות רבה מהרגיל, ירידה בתאבון, גרד בעור, דימום מהאף,  הופעת דימומים או חבורות (המטומות) רבים מהרגיל, שתן כהה, או כאב בטן או בצד ימין של הבטן.


דלקת של רירית חלל הפה (סטומטיטיס)

פגיעה ברירית חלל הפה היא תופעת לוואי שכיחה מהטיפול, ויכולה להיות מלווה באודם, נפיחות, כאב, יובש וטעם מר עד חוסר טעם בחלל הפה, ולהתאפיין בהופעה של כיב (אפטה) בודד או כיבים רבים, ולעיתים בנגעים לבנים ודימום בחניכיים. מומלץ לשמור היטב על הגיינת הפה, לדאוג לשתייה מרובה, ולהימנע ממאכלים חמוצים, מלוחים או מתובלים. מציצת קרח עשויה לסייע בהפחתת הכאבים. פנה לצוות המטפל שיוכל לרשום לך טיפול בדלקת.


כאב ראש

ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.


אנמיה

התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (מצב של חסר דם). תסמיני אנמיה הן עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.


פריחה

פריחה, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי בזמן הטיפול בתרופה וחולפות עם סיום הטיפול. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.


דימום מהאף

זהו חלק מתופעות הלוואי של פגיעה בכבד. אם התופעה אינה חולפת עדכן את הצוות המטפל.


כאבי פרקים

במהלך הטיפול ייתכן שתחווה כאבים במפרקים. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.


מידע חשוב נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

  • תרופות ותכשירים שיש להימנע מהשימוש בהם ולידע את הרופא המטפל אם הנך מקבל טיפולים דוגמתם:
    - תרופות ממשפחת מעכבי האנזים CYP2C8
    - פרע מחורר (St John’s wort) תוסף המשמש למצבי דיכאון
    - תרופות לטיפול בפטרת דוגמת איטראקונאזול (איטראנול® - Itranol®; ספורנוקס® - Sporanox®); קטוקונאזול  ועוד.
    - אנטיביוטיקה נגד זיהומים דוגמת ריפמפיצין - Rifampicin (רימקטן® - Rimactan®)
    - תרופות נגד HIV כמו דרונאביר (דרונאביר טבע® - Darunavir teva®).
    - תרופה נגד פרכוסים, אפילפסיה, כאבים בפנים ממקור עצבי (תסמונת העצב המשולש) או מצבי רוח קיצונים כשתרופות אחרות אינן עוזרות דוגמת פניטואין -Phenytoin  (אפנוטין® - Epanutin®)
    - תרופה לטיפול בבעיות חרדה דוגמת בוספירון - Buspiron (סורבון® - Sorbon®).
    - תרופה לטיפול בתגובת מערכת החיסון לאחר השתלה דוגמת סירולימוס – Sirolimus (רפמיון® - Rapamune®).
    - תרופה לטיפול בבעיות לב דוגמת דיגוקסין – digoxin (דיגוקסין קרן פארמה® - Digoxin Kern Pharma®).
    - תרופות לטיפול ברמות כולסטרול חריגות דוגמת לומיטפיד -  Lomitapide; לובאסטאטין – lovastatin.
    - תרופה לשיכוך כאבים דוגמת פנטניל - Fentanyl (פנטה® - Fenta®).
    - תרופה לטיפול בבעיות זיקפה דוגמת אוונפיל – Avanafil (ספדרה® - Spedra®).
    - תרופה לטיפול בסוכרת סוג 2 דוגמת רפגלוניד – Repaglinide (נובונורם® - Novonorm®; ראודון® - Reodon®).
    - תרופה לטיפול בסרטן דוגמת אברולימוס - Everolimus (אפיניטור® - ®Afinitor , ווטוביה® - ® Votubia) או איברוטיניב - Ibrutinib (אימברוביקה® - ®Imbruvica).

*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.

**רשימת התרופות והתכשירים לעיל אינה ממצה. ייתכנו תרופות ותכשירים שאינם מופיעים ברשימה לעיל.

  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

  • הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

  • פוריות: התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

  • מניעת הריון – התרופה עלולה לגרום לנזק לעובר. אין ליטול את התרופה בהריון. לנשים ולגברים שבנות הזוג שלהם בגיל הפוריות  יש להשתמש באמצעי מניעה אפקטיבי חוסם במהלך הטיפול בתרופה ועד שבוע לאחר קבלת המנה האחרונה של התרופה.  מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

  • הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה ועד לפחות שבוע לאחר נטילת המנה האחרונה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.

  • נהיגה והפעלת מכשור כבד: אין ידוע על תופעות המשפיעות על נהיגה והפעלת מיכשור כבד בזמן הטיפול בתרופה. שים לב אם התרופה משפיעה על יכולתך לבצע פעולות אלו, כולל יכולת להעריך נכון מצב, יכולות מוטוריות או קוגניטיביות ונהג בהתאם.

  • אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
מידע נוסף בנושא

פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן 

ייעוץ מקצועי:
פרופ' ביאטריס עוזיאלי, מומחית באונקולוגיה, מכון שרת לאונקולוגיה, מרכז רפואי הדסה

עודכן: אוגוסט 2024
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.