לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

לאופרורלין אצטט Leuprorelin Acetate – (אליגרד ® - ®Eligard)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה לאופרורלין, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.


*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.


מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

לאופרורלין שייכת למשפחת תרופות שהן אנלוגיות להורמונים משחררי גונדוטרופין. לאופרורלין היא אנלוג סינתטי של ההורמון האנדוגני LHRH המכונה גם GNRH, המשמש לדיכוי של הפרשת הורמוני המין לטיפול בסוגי סרטן התלויים בהורמונים להתפתחותם, כמו סרטן הערמונית וסרטן השד. התרופה מעכבת את הפרשת הגונדוטרופינים, המיוצרים ומופרשים על ידי בלוטת יותרת המוח, שתפקידם לגרות את האשכים ואת השחלות לייצר הורמוני מין ותאי זרע וביציות. התרופה עוצרת את ייצור הורמוני המין וכך גם מאטה את הצמיחה של תאי הסרטן.


רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

לחולים אונקולוגיים לאופרורלין רשומה בישראל לטיפול ב:

  • סרטן הערמונית.
  • סרטן השד סרטן שד בנשים פרה-מנופאוזליות ופרי מנופאוזליות


אופן נטילת התרופה

לאופרורלין ניתנת על ידי הצוות הרפואי כזריקהתת-אורית או כזריקה  לשריר


אין להשתמש בתרופה במקרים הבאים:

  • אם הינך סובל מרגישות יתר (אלרגיה) לחומר הפעיל, לאופרורלין אצטט, ל-GnRH סינטטי או לננופפטידים דומים ולתכשירים שפעילותם דומה לפעולת ההורמון הטבעי גונדוטרופין, או לכל מרכיב אחר של לאופרורלין.
  • אם עברת הסרה כירורגית של האשכים.
  • אם את הרה או אם יתכן הריון במהלך הטיפול - התרופה גורמת לרעילות עוברית. יש להשתמש בזמן קבלת התרופה באמצעי מניעה לא הורמונאליים.
  • בהנקה - התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע על התינוק.
  • אם הינך סובלת מדימום וגינלי לא רגיל.


חשוב לדעת

בגברים המקבלים טיפול ב לאופרורלין לסרטן הערמונית:

  • בשבועות הראשונים לתחילת הטיפול תיתכן עלייה זמנית ברמת הורמון המין הגברי טסטוסטרון בדם. כתוצאה מכך, עלולה להתרחש הרעה זמנית בסימפטומים הקליניים, אך בדרך-כלל הסימפטומים נעלמים עם המשך הטיפול.
  • מספר קטן של חולים חווים עלייה זמנית בכאב בעצמות. כמו כן, דווחו מקרים בודדים של חסימת צינור השופכה או לחץ על חוט השדרה. עדכן את הרופא אם אתה סובל מחסימה במערכת השתן, שתן דמי או מלחץ על חוט השדרה.
  • העלייה ברמת הטסטוסטרון בתחילת הטיפול עלולה להעצים קשיים או כאב במתן שתן.
  • לאופרורלין עלול לגרום לאימפוטנציה, שחולפת בדרך כלל בתום הטיפול.


בנשים המקבלות לאופרורלין לסרטן השד:

  • למרות שהשימוש בתרופה גורם להפסקת הוסת, התכשיר אינו מהווה אמצעי למניעת הריון. יש להשתמש באמצעי לא הורמונלי למניעת הריון במהלך הטיפול.


לפני הטיפול בלאופרורלין, עדכן את הרופא אם הינך סובל מ:

  • סוכרת (רמות גבוהות של סוכר בדם) - עליך להיות במעקב סדיר במשך הטיפול.
  • דיכאון - יש להיוועץ ברופא באופן סדיר מכיוון שהתרופה עלולה להחמיר דיכאון קיים.
  • אוסטאופורוזיס - יתכנו שינויים בצפיפות העצם. עדכן את הרופא אם אתה או קרוב משפחה סובלים מאוסטאופורוזיס.
  • אלכוהול - אם הינך צורך כמויות גדולות של אלכוהול.
  • סטרואידים - אם נטלת במשך תקופה ארוכה סטרואידים.
  • בעיות לב או כלי דם - אם אתה סובל ממחלת לב, אם סבלת בעבר מהתקף לב או שבץ, או גורמי סיכון קרדיו-וסקולרים כגון יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה, או עישון. כמו כן עדכן ביחס להפרעות קצב לב, הפרעות ברמת מלחים בדם, אי ספיקת לב או אם אתה נוטל תרופות לטיפול בהפרעות קצב לב, כמו סוטלול Sotalol, קווינדין Quindine, או אמיודרון – Amiodarone.
  • פרכוסים - אם יש לך היסטוריה של התקפים, אפילפסיה, הפרעה בכלי הדם המוחיים, אנומליה במערכת העצבים המרכזית או גידולים, או אם אתה נוטל גם תרופות שעלולות  לגרום לעוויתות, כמו Bupropion ותרופות נוגדות דיכאון מקבוצת SSRIs.


תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.

תגובתו של כל אדם לטיפול היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים תופעות משמעותיות ומיעוטם חווים תופעות מסכנות חיים. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.


פנה לצוות הרפואי מייד במקרים הבאים:

  • הופעת סימנים לאלרגיה:
    - פריחה חמורה
    - גרד
    - קושי או קוצר נשימה
  • במקרים נדירים נצפה דימום מגידול בבלוטת יותרת המוח (Apoplexy Pituitary), אם אתה סובל מכאב ראש פתאומי, מהקאות, משינוי במצב הנפשי ולעתים מקריסה של הלב, במהלך השבועיים הראשונים של הטיפול, פנה מיד לצוות המטפל.
  • דימומים או כאבים ואגינאליים בלתי רגילים.
  • פרכוסים/ עוויתות


עדכן את הצוות הרפואי במקרה של:

  • כאבי ראש חמורים שלא משתפרים עם נטילת משככי כאבים.
  • הפרעות בראייה - הטיפול בתרופה יכול לגרום לראייה מטושטשת, צריבה, גרד, יובש ואף דלקת המתבטא באדמומיות וכאבים. ניתן להיעזר בטיפות עיניים. דווח לרופא המטפל בך אם אתה מבחין בתופעות אלו.
  • שינויים בלחץ הדם - עלייה או ירידה בלחץ הדם הן תופעות לוואי אפשריות. במהלך הטיפול בתרופה תעבור בדיקות תקופתיות לבדיקת לחץ הדם שלך. יידע את הצוות הרפואי אם אתה חש סחרחורת או סובל מכאבי ראש או דפיקות לב חזקות.
  • דם בצואה
  • שתן דמי
  • ירידה חמורה במשקל
  • ירידה בגודל האשכים
  • אין אונות
  • בצקת
  • דימומים או חבלות בלתי מוסברים - השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי  טסיות.  במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים  – דווח לרופא המטפל.
  • שינויים ברמת השומנים בדם (כולסטרול).
  • שינויים בערכים המעידים על תפקודי כבד - בזמן השימוש בתרופה ייתכנו שינויים בתפקודי הכבד המחייבים מעקב רפואי, ולכן הרופא המטפל בך יבצע בדיקות דם תקופתיות בכדי לוודא שלא חל שינוי כלשהו. אם אתה חש כאבים בצידו הימני של הגוף - דווח לרופא המטפל.
  • שינויים במספר הכדוריות האדומות או הלבנות בדם - רמות כדוריות הדם עשויות לעלות ולרדת לסירוגין במהלך הטיפול, ולגרום לשינויים הן במצב הרוח והן במצבך הגופני. במהלך הטיפול יבוצעו בדיקות דם שגרתיות בכדי לעקוב אחר מצבך הכללי ורמות הרכיבים החיוניים בדם.
  • שינויים ברמות הסוכר בדם - אתה עלול לחוות שינויים ברמות הסוכרים בדם במהלך נטילת התרופה. ייערכו לך בדיקות דם ושתן שגרתיות להערכת רמות הסוכרים בדם. יש לפנות לרופא המטפל באופן מיידי אם אתה חווה צמא קיצוני, מתן שתן לעיתים תכופות, או רעב קיצוני. אם יש לך סוכרת, תצטרך לבדוק את רמות הסוכר בדמך לעיתים קרובות מהרגיל. ייתכן ותצטרך להגדיל את כמות התרופות שהנך נוטל לאיזון הסוכרת.
  • שינויים ברמות ערכי אנזימים, מלחים, ברזל וחומצות בדם - במהלך הטיפול בתרופה ייערכו לך בדיקות דם בקביעות כדי לעקוב אחר רמות הסידן, האלבומין  ומינרלים בדם כגון אשלגן, זרחן, מגנזיום, ועוד. במרבית המקרים ניתן לאתר תופעה זו בבדיקות הדם בטרם תחוש בתסמינים כלשהם.


תופעות לוואי שכיחות

גלי חום/ הזעות

גלי-חום גורמים לתחושת חום בצוואר ולעיתים לאדמומיות בעור, ועלולים להופיע בדרגות חומרה שונות.  גלי החום יכולים להיות קצרים או ארוכים, ולהימשך מספר שניות או דקות, או 10 דקות ויותר. לאחר גל-חום ייתכן שתסבול מהזעות והרגשת קור. חלק מהאנשים חווים תחושת חרדה ועצבנות בזמן גלי-חום. העוצמה של תופעות הלוואי עשויה לפחות לאחר תקופת הסתגלות לתרופה, והן לרוב חולפות לחלוטין מספר חודשים לאחר סיום הטיפול בתרופה.

על מנת להפחית גלי-חום מומלץ לצמצם צריכה של סיגריות, אלכוהול ומשקאות חמים המכילים קפאין, כגון תה וקפה. הרופא המטפל יוכל לרשום לך תרופות להקלה על תופעת לוואי זו.


כאב

בעיקר כאבי פרקים וגב


תגובה/ כאב/ נוקשות במקום הזריקה


חולשה/ עייפות/ חוסר אנרגיה

תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל. 1-800-599-995. 


התרחבות כלי דם


קשיי נשימה/ קוצר נשימה/ מחלת ריאות

התרופה עלולה לגרום לדלקת ריאות בזמן הטיפול. דווח מיד לצוות המטפל במידה ואתה מפתח תסמינים חדשים או החמרה של התסמינים הבאים: קשיי נשימה, קוצר נשימה, שיעול או חום.


הסמקה


הפרעות במערכת העיכול

ייתכן שתרגיש כאבים ואי נוחות במערכת העיכול, היכולים להתבטא בתחושת מלאות או נפיחות, גזים, גיהוקים, תחושת בערה, ועוד. ניתן להתייעץ עם האחות כיצד ניתן להפחית את תחושת אי הנוחות בבטן העליונה בזמן הטיפול התרופתי.


בחילות

יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.

להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:

  • המנע ממאכלים שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מאכלים שומניים, חריפים או חומציים (לימונים, עגבניות, תפוזים).
  • נסה לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות וללעוס היטב, ולצרוך מזונות קרים או בטמפרטורת החדר.
  • נסה להשתמש בכדורים נוגדי צרבת, לאכול קרקרים או טוסט, לשתות משקה עם נענע או ג'ינג'ר אייל, ולהשתמש בשורש ג'ינג'ר טרי טחון במזון, או בג'ינג'ר מסוכר.
  • היעזר בגישות טיפוליות שאינן תרופתיות המגבירות את מידת השקט הנפשי, כגון דיקור או דמיון מודרך.


תנודות במשקל/ עליה בתיאבון

התרופה עלולה להשפיע על התיאבון, מומלץ וכדאי להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות במרכז הרפואי בו הנך מטופל, שיעניקו לך עצות מעשיות וטיפים בכדי להתמודד עם תופעות אלו.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא תזונה באתר. 


תנודות במצב הרוח/ אי יציבות נפשית/ דיכאון/ חרדה/עצבנות

אתה עלול לחוות שינויים במצב הרוח ולהרגיש דיכאון, עצבות או חרדה או עצבנות  לאחר נטילת התרופה במשך מספר חודשים. יידע את הרופא על תופעות אלו.


ירידה בחשק המיני/ חוסר תפקוד מיני


ניוון אשכים/ דיכוי מערכת הרבייה


נדודי שינה

אם אתה חווה קשיים בהירדמות תוכל להסתייע בטכניקות הרגעה, דמיון מודרך והאזנה למוסיקה מרגיעה. אם התופעה נמשכת – דווח לרופא שייתן לך טיפול תרופתי מתאים. ניתן לבצע מספר שינויים הקשורים לשינה:

  • הקפד על שעות שינה קבועות כל יום
  • דאג שהטמפרטורה בחדר מתאימה לך
  • הקדש זמן לרגיעה לפני השינה – התקלח, קרא ספר או האזן למוסיקה
  • עשה פעילות גופנית קלה בכל יום שתסייע לעייף אותך
  • הימנע מקפאין משעות אחר הצהרים המוקדמות (קפה, תה, שוקולד ומשקאות קולה)
  • אכול משהו קטן לפני השינה כדי שלא תתעורר מרעב
  • הסתייע בטכניקות הרגעה – דמיון מודרך והאזנה למוסיקה מרגיעה


אם התופעה נמשכת, דווח לצוות הרפואי שייתן לך טיפול תרופתי מתאים


סחרחורת/ ורטיגו

סחרחורת או חולשה עלולות להיגרם כתוצאה מירידה בלחץ הדם. עדכן את רופאך אם אתה סובל מסחרחורת על מנת שניתן יהיה להתאים לך טיפול לבעיה זו. ייתכן שתופיע סחרחורת למספר רגעים בעת הקימה. שתייה מרובה של נוזלים ומעבר הדרגתי ואיטי ממצב שכיבה למצב ישיבה וממנו למצב עמידה עשויה להקל על התופעה. חשוב שתימנע מנהיגה או פעולה מכנית אחרת אם אתה חווה סחורחורת ובעיות בשיווי משקל]


כאב ראש


אקנה


כאבי עצמות/ שרירים


כאבי גב


דלקת בנרתיק


מתן שתן מוגבר בלילה וקשיים במתן שתן


תופעות לוואי נוספות

  • מערכת לב וכלי דם - יתר לחץ דם, אוטם שריר הלב, תסחיף ריאתי.
  • הפרעת כבד-מרה - פגיעה חמורה בכבד הנגרמת על ידי התרופה -הצוות הרפואי יערוך לך בדיקות לתפקודי כבד מדי שבועיים בחודשי הטיפול הראשונים, ולאחר מכן כאשר נדרש. הודע לצוות הרפואי אם אתה מבחין באחד או יותר מהתסמינים הבאים, היכולים להעיד על רעילות כבדית: הצהבה של העור או של הלבן של העיניים, תחושת עייפות רבה מהרגיל, ירידה בתאבון, גרד בעור, דימום מהאף,  הופעת דימומים או חבורות (המטומות) רבים מהרגיל, שתן כהה, או כאב בטן או בצד ימין של הבטן.
  • נוירופתיה היקפית - שבר או שיתוק בעמוד השדרה.
  • סימפטומים דמויי דלקת הגיד.
  • כאבים בפרוסטטה


מידע נוסף:

  • נטילת תרופות נוספות - אם אתה לוקח, או אם לקחת לאחרונה, תרופות אחרות כולל תרופות ללא מרשם ותוספי תזונה, ספר על כך לרופא.

  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה סבור שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

  • הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

  • פוריות: התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

  • מניעת הריון - מומלץ לא לעבר או להיכנס להריון בזמן נטילת התרופה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול.

  • אמצעי מניעה: יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה.

  • הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.

  • נהיגה והפעלת מכשור כבד: השימוש בתרופה עלול לגרום לסחרחורת קלה ו/או לעייפות. אם אתה חווה תופעות אלה, אל תנהג או תפעיל מכשור כבד בזמן השימוש בתרופה.

  • אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
מידע נוסף בנושא

פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן 

ייעוץ מקצועי:
ד"ר שלומית סטרולוב שחר, אונקולוגית בכירה, היחידה לסרטן שד, בית חולים איכילוב-סוראסקי תל אביב

עודכן: אוגוסט 2024
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.