לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

ביקאלוטמיד - Bicalutmide (קזודקס® - ®CASODEX)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה ביקאלוטמיד, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.


*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.


מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

ביקאלוטמיד היא מעכב קולטן אנדרוגן ומהווה טיפול הורמונלי, המתערב בחלק מפעילויות האנדרוגנים (הורמונים גבריים) בגוף. התרופה מיועדת למחלות סרטן המתאפיינות בגידול רגיש להורמונים, דוגמת סרטן הערמונית.

כדי לגדול ולהתפתח, סרטן הערמונית זקוק להורמונים גבריים המכונים אנדרוגנים שכוללים את ההורמון המוכר טסטוסטרון והורמונים דומים. התרופה חוסמת את פעילות ההורמונים ומונעת מהם לאותת לתאי הסרטן לגדול. בצורה כזו, התרופה ביקאלוטאמיד יכולה להקטין את הגידול או לעכב את הגדילה של תאי הסרטן.


רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

ביקאלוטמיד ניתנת בישראל לטיפול בסרטן מתקדם בבלוטת הערמונית בשילוב עם תרופה נוספת מסוג אנלוגLHRH , זהו חומר כימי שניתן לדיכוי הייצור של גונדוטרופינים (הורמוני המין)  על-ידי בלוטת יותרת המוח. בנוסף התרופה ניתנת לטיפול בסרטן מתקדם מקומי בבלוטת הערמונית שאיננו גרורתי, בחולים לגביהם התערבות רפואית אחרת אינה מתאימה או מקובלת.


אופן נטילת התרופה

  • התרופה ניטלת פעם ביום בבוקר או בערב או חשוב ליטול את התרופה בשעה קבועה מדי יום
  • אין לעבור על המנה המומלצת. יש לקחת את התרופה בזמן קבוע מידי יום.
  • אם שכחת ליטול את התרופה בזמן הקבוע אין ליטול מנה נוספת. יש לחזור ללוח הזמנים הרגיל למחרת.
  • אין לכתוש, ללעוס או לחצות את הטבליה. יש לבלוע אותה בשלמותה עם מים.
  • אין חובה לאכול לפני נטילת התרופה.
  • יש להקפיד על נטילת התרופה בהתאם להוראות הרופא.
  • אין להפסיק את הטיפול מבלי להתייעץ אם הרופא המטפל.
  • יש לדווח לרופא המטפל על כל תרופה נוספת שאתה לוקח, לרבות תרופות ללא מרשם, תוספי מזון, ויטמינים וכו'.


איחסון התרופה

יש לשמור את התרופה באריזתה המקורית, בטמפרטורת החדר (בין 20 ל-25 מעלות צלזיוס).


עדכן את הרופא לפני תחילת הטיפול אם:

  • הינך סובל מליקוי בתפקוד הכבד.
  • נוטל תרופות מדללי דם
  • אם אתה סובל מסכרת 


תופעות לוואי המחייבות פנייה לטיפול רפואי מיידי:

  • אלרגיה לתרופה או לאחד ממרכיביה - עלולה להתבטא באורטיקריה (סרפדת, חרלת) - נגעים אדומים ומגרדים המופיעים באופן פתאומי על פני העור, ובמקרים מסוימים תהיה גם נפיחות של הרקמות שמתחת לעור. פנה לצוות המטפל מיידית אם מתפתחים סימפטומים כמו - גירוי, נפיחות של פנים, שפתיים ולשון, שלפוחיות וקושי בנשימה או בבליעה.
  • דלקת כבד – תופעה נדירה. במקרה של סימנים לדלקת כבד: בחילה, הקאות, כאבי בטן, תשישות,  שתן כהה, צהבת  - הצהבה של העור או הלבן של העיניים, כאבים בחלק הימני העליון של הבטן, אובדן תיאבון, חום, צמרמורות, פנה מיד לקבלת עזרה רפואית


תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים תופעות משמעותיות ומיעוטם חווים תופעות מסכנות חיים. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.


דימומים ושטפי דם

נטילת ביקאלוטמיד ביחד עם מדללי דם  דוגמת וורפרין- Warfarin  (קומדין® – (Coumadin® עלולה לגרום לדימומים. דימומים עלולים להתחיל ימים או שבועות לאחר תחילת נטילת התרופה. עדכן את הרופא אם אתה סובל מדימומים או חבורות לא מוסברות.

המלצות למניעת פציעות ודימומים:

  • הימנע משימוש בסכין גילוח (ניתן להשתמש במכשיר גילוח חשמלי)
  • הימנע מפעילויות (ספורט, גינון וכו') העלולות לגרום לפציעות או דימומים
  • הימנע מנטילת תרופות המשתייכות לקבוצת נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAID) כגון אספירין ואדוויל, המגבירות את הסיכון לדימומים. התייעץ עם הצוות הרפואי על תרופות שאינן מגבירות סיכון זה.
  • צחצח את השיניים במברשת שיניים רכה, והימנע משימוש בחוט דנטלי וקיסמים.


אנמיה חיוורון וקוצר נשימה

התרופה עלולה לגרום לירידה ברמת כדוריות הדם האדומות (אנמיה). כדוריות הדם האדומות מכילות המוגלובין, המוביל חמצן בגוף, וכשרמתן נמוכה – מגיע פחות חמצן אל התאים. מצב זה עלול לגרום לקוצר נשימה ולחיוורון. יש לדווח לצוות הרפואי על הופעת תסמינים אלה. ייתכן שתחוש דכדוך ועייפות כשספירת הדם נמוכה, אך אלה יחלפו כשרמת כדוריות הדם תעלה. רמות כדוריות הדם עשויות לעלות ולרדת לסירוגין במהלך הטיפול, ולגרום לשינויים הן במצב הרוח והן במצבך הגופני. במהלך הטיפול יבוצעו בדיקות דם שגרתיות בכדי לעקוב אחר מצבך הכללי ורמות הרכיבים החיוניים בדם.


ג'ינוקומסטיה (הגדלת שדיים בגבר) וכאבים בפטמות

עדכן את הצוות המטפל אם אתה חש בתסמינים אלו.


ירידה בסבילות לגלוקוז

בשילוב עם אגוניסט LHRH אתה עלול לחוות שינויים ברמות הסוכרים בדם במהלך נטילת התרופה. ייערכו לך בדיקות דם ושתן שגרתיות להערכת רמות הסוכרים בדם. יש לעדכן את הרופא אם אתה חווה צמא קיצוני, מתן שתן לעיתים תכופות, או רעב קיצוני. אם יש לך סוכרת, תצטרך לבדוק את רמות הסוכר בדמך לעיתים קרובות מהרגיל. ייתכן ותצטרך להגדיל את כמות התרופות שהנך נוטל לאיזון הסוכרת.


גלי חום

גלי-חום גורמים לתחושת חום בצוואר ולעיתים לאדמומיות בעור, ועלולים להופיע בדרגות חומרה שונות.  גלי החום יכולים להיות קצרים או ארוכים, ולהימשך מספר שניות או דקות, או 10 דקות ויותר. לאחר גל-חום ייתכן שתסבול מהזעות והרגשת קור. חלק מהאנשים חווים תחושת חרדה ועצבנות בזמן גלי-חום. העוצמה של תופעות הלוואי עשויה לפחות לאחר תקופת הסתגלות לתרופה, והן לרוב חולפות לחלוטין מספר חודשים לאחר סיום הטיפול בתרופה. הרופא המטפל יוכל לרשום לך תרופות להקלה על תופעת לוואי זו.

להלן מספר עצות להפחתת גלי חום:

  • צמצם צריכה של סיגריות, אלכוהול ומשקאות חמים המכילים קפאין, כגון תה וקפה
  • שתה משקאות קרים משקאות עם קרח
  • לבש שכבות של בגדים קלים על מנת שתוכל להסירם כשחם לך מדיי, גם בזמן השינה.
  • העדף בגדים העשויים מסיבים טבעיים כגון משי או כותנה על פני בדים סינתטיים.


כאב (כללי, בטן, אגן ירכיים או גב)

עדכן את הרופא לגבי הכאבים שאתה חש, על מנת שירשום לך משככי כאבים מתאימים.


חוסר אנרגיה

ייתכן שתרגיש חולשה וחוסר אנרגיה וכן עייפות המלווה בתשישות גדולה מהרגיל. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות. תוכל להתייעץ עם האחות כיצד ניתן להפחית תחושות אלה בזמן הטיפול התרופתי. דווח לרופא/לאחות על תחושותיך.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.1-800-599-995, או לאתר.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים"® החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618. 


עצירות

ייתכן שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. ניתן לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.


בחילות והקאות

תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. יש כיום תרופות יעילות מאוד נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.

להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:

  • המנע ממאכלים שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מאכלים שומניים, חריפים או חומציים (לימונים, עגבניות, תפוזים).
  • נסה לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות, ללעוס היטב ולצרוך מזונות קרים או בטמפרטורת החדר.
  • נסה להשתמש בכדורים נוגדי צרבת, לאכול קרקרים או טוסט, לשתות משקה עם נענע או ג'ינג'ר אייל, ולהשתמש בשורש ג'ינג'ר טרי טחון במזון, או בג'ינג'ר מסוכר.
  • היעזר בגישות טיפוליות שאינן תרופתיות המגבירות את מידת השקט הנפשי, כגון דיקור או דמיון מודרך.


שלשולים

ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות בטיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים


עליה במשקל

ייתכן ותעלה במשקל בזמן השימוש בתרופה, הקפדה על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית קבועה יכולים לעזור בשמירה על המשקל.  שוחח על כך עם הצוות המטפל בך או עם דיאטנית.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא תזונה באתר. 


זיהום

שבין תסמיניו: חום, צמרמורות, כאב גרון, שיעול, כיבים בפה או כל סימן אחר של זיהום. חשוב לדווח לאחות או לרופא באופן מידי אם אתה חש אחת או יותר מהתופעות שיכולות להצביע על זיהום, כגון: עלייה בחום הגוף (מעל 38°), כאבי גרון, שיעול, כאבי שרירים, כאב בזמן מתן שתן, צמרמורת.


דם בשתן

עדכן את הצוות המטפל אם אתה מבחין בתופעה הזו.


צורך תכוף במתן שתן בלילה, בעיות במתן שתן או בשליטה בשתן

דווח לצוות המטפל אם אתה חווה תופעות אלה.


נפיחות של זרועות, קרסוליים, רגליים או כפות רגליים / בצקת


ישנוניות וסחרחורות

סחרחורת או חולשה עלולות להיגרם כתוצאה מירידה בלחץ הדם. עדכן את רופאך אם אתה סובל מסחרחורת על מנת שניתן יהיה להתאים לך טיפול לבעיה זו. ייתכן שתופיע סחרחורת למספר רגעים בעת הקימה. שתייה מרובה של נוזלים ומעבר הדרגתי ואיטי ממצב שכיבה למצב ישיבה וממנו למצב עמידה עשויה להקל על התופעה. חשוב שתימנע מנהיגה או פעולה מכנית אחרת אם אתה חווה סחרחורת וישנוניות.


פריחה בעור /עור יבש וגירוי

פריחה, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי בזמן הטיפול בתרופה וחולפות עם סיום הטיפול. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.


ירידה בחשק המיני/ קושי בזקפה

שוחח עם הצוות המטפל על אמצעים להקל על התופעה במידה ואתה סובל ממנה.


שינויים בשיער

נשירה בראש וצמיחה של שיער באזורים אחרים בגוף


רגישות לשמש

ישנה אפשרות שעורך יהיה רגיש יותר לשמש במהלך השימוש בתרופה.  החשיפה לשמש עלולה להחמיר את התופעות העוריות. יש לנקוט באמצעי זהירות בעת היציאה לשמש, דוגמת הימנעות מהחשיפה לשמש בין השעות 16:00-10:00, שהייה במקום מוצל, חבישת כובע, הרכבת משקפי שמש, שימוש בקרם הגנה בעל מקדם הגנה גבוה, ולבישת בבגדים ארוכים, על מנת להגן על העור.


דיכאון

אתה עלול לחוות שינויים במצב הרוח ולהרגיש דיכאון או עצבות לאחר נטילת התרופה במשך מספר חודשים. יידע את הרופא על תופעות אלו.


מידע חשוב נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל, או שסיימת ליטול לאחרונה.

  • תרופות ותכשירים שיש להימנע מהשימוש בהם ולידע את הרופא המטפל אם הנך מקבל טיפולים דוגמתם: תרופות נגד קרישת דם הניתנות דרך הפה, תכשירים אנטי-היסטמיניים - טרפנדין או אסטמיזול, ציספריד - עבור מקרים מסוימים של קשיי עיכול, ציקלוספורין, לדיכוי המערכת החיסונית, חוסמי תעלות הסידן, לטיפול בהורדת לחץ דם או במצבים של מחלות לב, קטוקונזול או סימטידין.
    *או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.
    **רשימת התרופות והתכשירים לעיל אינה ממצה. ייתכנו תרופות ותכשירים שאינם מופיעים ברשימה לעיל.

  • שימוש באמצעי מניעה - ביקאלוטמיד משפיע על נוזל הזרע ויכול לפגוע בעובר במקרה היריון. יש להשתמש בקנדום בזמן הטיפול בתרופה ועד 130 יום לאחר סיום הטיפול.

  • רגישות ללקטוז - ביקאלוטמיד מכיל לוקטוז, אם ידועה לך רגישות ללוקטוז עדכן את הרופא לפני נטילת התרופה.

  • נהיגה והפעלת מיכשור כבד - אל תנהג ואל תפעיל מיכשור כבד לפני שתדע כיצד התרופה משפיעה עליך. ביקאלוטמיד יכולה לגרום לישנוניות.

  • רגישות לשמש - הימנע מחשיפה לשמש, ממנורה לקרינה אולטרה סגול, מנורות שיזוף והשתמש בקרם הגנה. הטיפול בביאלוטמיד עלול לגרום לעור להיות רגיש לשמש.

  • פריון הגבר - לביאלוטמיד יכולה להיות השפעה על פיריון הגבר, דבר על כך עם הרופא שלך אם זו נקודה חשובה עבורך.

  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

  • הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל. נהיגה והפעלת מכשור כבד: השימוש בתרופה עלול לגרום לסחרחורת קלה ו/או לעייפות. אם אתה חווה תופעות אלה, אל תנהג או תפעיל מכשור כבד בזמן השימוש בתרופה.

  • אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
מידע נוסף בנושא

פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן 

תודתנו נתונה ל:
ד"ר מנחם לאופר, מנתח בכיר בכירורגיה אורולוגית, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר, על הארותיו והערותיו.

עודכן: יולי 2024
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.