דף מידע זה מתאר את התרופה ביקאלוטמיד, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
ביקאלוטמיד היא מעכב קולטן אנדרוגן ומהווה טיפול הורמונלי, המתערב בחלק מפעילויות האנדרוגנים (הורמונים גבריים) בגוף. התרופה מיועדת למחלות סרטן המתאפיינות בגידול רגיש להורמונים, דוגמת סרטן הערמונית.
כדי לגדול ולהתפתח, סרטן הערמונית זקוק להורמונים גבריים המכונים אנדרוגנים שכוללים את ההורמון המוכר טסטוסטרון והורמונים דומים. התרופה חוסמת את פעילות ההורמונים ומונעת מהם לאותת לתאי הסרטן לגדול. בצורה כזו, התרופה ביקאלוטאמיד יכולה להקטין את הגידול או לעכב את הגדילה של תאי הסרטן.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
ביקאלוטמיד ניתנת בישראל לטיפול בסרטן מתקדם בבלוטת הערמונית בשילוב עם תרופה נוספת מסוג אנלוגLHRH , זהו חומר כימי שניתן לדיכוי הייצור של גונדוטרופינים (הורמוני המין) על-ידי בלוטת יותרת המוח. בנוסף התרופה ניתנת לטיפול בסרטן מתקדם מקומי בבלוטת הערמונית שאיננו גרורתי, בחולים לגביהם התערבות רפואית אחרת אינה מתאימה או מקובלת.
יש לשמור את התרופה באריזתה המקורית, בטמפרטורת החדר (בין 20 ל-25 מעלות צלזיוס).
תופעות לוואי המחייבות פנייה לטיפול רפואי מיידי:
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים תופעות משמעותיות ומיעוטם חווים תופעות מסכנות חיים. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
נטילת ביקאלוטמיד ביחד עם מדללי דם דוגמת וורפרין- Warfarin (קומדין® – (Coumadin® עלולה לגרום לדימומים. דימומים עלולים להתחיל ימים או שבועות לאחר תחילת נטילת התרופה. עדכן את הרופא אם אתה סובל מדימומים או חבורות לא מוסברות.
המלצות למניעת פציעות ודימומים:
התרופה עלולה לגרום לירידה ברמת כדוריות הדם האדומות (אנמיה). כדוריות הדם האדומות מכילות המוגלובין, המוביל חמצן בגוף, וכשרמתן נמוכה – מגיע פחות חמצן אל התאים. מצב זה עלול לגרום לקוצר נשימה ולחיוורון. יש לדווח לצוות הרפואי על הופעת תסמינים אלה. ייתכן שתחוש דכדוך ועייפות כשספירת הדם נמוכה, אך אלה יחלפו כשרמת כדוריות הדם תעלה. רמות כדוריות הדם עשויות לעלות ולרדת לסירוגין במהלך הטיפול, ולגרום לשינויים הן במצב הרוח והן במצבך הגופני. במהלך הטיפול יבוצעו בדיקות דם שגרתיות בכדי לעקוב אחר מצבך הכללי ורמות הרכיבים החיוניים בדם.
עדכן את הצוות המטפל אם אתה חש בתסמינים אלו.
בשילוב עם אגוניסט LHRH אתה עלול לחוות שינויים ברמות הסוכרים בדם במהלך נטילת התרופה. ייערכו לך בדיקות דם ושתן שגרתיות להערכת רמות הסוכרים בדם. יש לעדכן את הרופא אם אתה חווה צמא קיצוני, מתן שתן לעיתים תכופות, או רעב קיצוני. אם יש לך סוכרת, תצטרך לבדוק את רמות הסוכר בדמך לעיתים קרובות מהרגיל. ייתכן ותצטרך להגדיל את כמות התרופות שהנך נוטל לאיזון הסוכרת.
גלי-חום גורמים לתחושת חום בצוואר ולעיתים לאדמומיות בעור, ועלולים להופיע בדרגות חומרה שונות. גלי החום יכולים להיות קצרים או ארוכים, ולהימשך מספר שניות או דקות, או 10 דקות ויותר. לאחר גל-חום ייתכן שתסבול מהזעות והרגשת קור. חלק מהאנשים חווים תחושת חרדה ועצבנות בזמן גלי-חום. העוצמה של תופעות הלוואי עשויה לפחות לאחר תקופת הסתגלות לתרופה, והן לרוב חולפות לחלוטין מספר חודשים לאחר סיום הטיפול בתרופה. הרופא המטפל יוכל לרשום לך תרופות להקלה על תופעת לוואי זו.
להלן מספר עצות להפחתת גלי חום:
עדכן את הרופא לגבי הכאבים שאתה חש, על מנת שירשום לך משככי כאבים מתאימים.
ייתכן שתרגיש חולשה וחוסר אנרגיה וכן עייפות המלווה בתשישות גדולה מהרגיל. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות. תוכל להתייעץ עם האחות כיצד ניתן להפחית תחושות אלה בזמן הטיפול התרופתי. דווח לרופא/לאחות על תחושותיך.
ייתכן שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. ניתן לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.
תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. יש כיום תרופות יעילות מאוד נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות בטיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים
ייתכן ותעלה במשקל בזמן השימוש בתרופה, הקפדה על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית קבועה יכולים לעזור בשמירה על המשקל. שוחח על כך עם הצוות המטפל בך או עם דיאטנית.
שבין תסמיניו: חום, צמרמורות, כאב גרון, שיעול, כיבים בפה או כל סימן אחר של זיהום. חשוב לדווח לאחות או לרופא באופן מידי אם אתה חש אחת או יותר מהתופעות שיכולות להצביע על זיהום, כגון: עלייה בחום הגוף (מעל 38°), כאבי גרון, שיעול, כאבי שרירים, כאב בזמן מתן שתן, צמרמורת.
עדכן את הצוות המטפל אם אתה מבחין בתופעה הזו.
דווח לצוות המטפל אם אתה חווה תופעות אלה.
סחרחורת או חולשה עלולות להיגרם כתוצאה מירידה בלחץ הדם. עדכן את רופאך אם אתה סובל מסחרחורת על מנת שניתן יהיה להתאים לך טיפול לבעיה זו. ייתכן שתופיע סחרחורת למספר רגעים בעת הקימה. שתייה מרובה של נוזלים ומעבר הדרגתי ואיטי ממצב שכיבה למצב ישיבה וממנו למצב עמידה עשויה להקל על התופעה. חשוב שתימנע מנהיגה או פעולה מכנית אחרת אם אתה חווה סחרחורת וישנוניות.
פריחה, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי בזמן הטיפול בתרופה וחולפות עם סיום הטיפול. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.
שוחח עם הצוות המטפל על אמצעים להקל על התופעה במידה ואתה סובל ממנה.
נשירה בראש וצמיחה של שיער באזורים אחרים בגוף
ישנה אפשרות שעורך יהיה רגיש יותר לשמש במהלך השימוש בתרופה. החשיפה לשמש עלולה להחמיר את התופעות העוריות. יש לנקוט באמצעי זהירות בעת היציאה לשמש, דוגמת הימנעות מהחשיפה לשמש בין השעות 16:00-10:00, שהייה במקום מוצל, חבישת כובע, הרכבת משקפי שמש, שימוש בקרם הגנה בעל מקדם הגנה גבוה, ולבישת בבגדים ארוכים, על מנת להגן על העור.
אתה עלול לחוות שינויים במצב הרוח ולהרגיש דיכאון או עצבות לאחר נטילת התרופה במשך מספר חודשים. יידע את הרופא על תופעות אלו.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל, או שסיימת ליטול לאחרונה.
תרופות ותכשירים שיש להימנע מהשימוש בהם ולידע את הרופא המטפל אם הנך מקבל טיפולים דוגמתם: תרופות נגד קרישת דם הניתנות דרך הפה, תכשירים אנטי-היסטמיניים - טרפנדין או אסטמיזול, ציספריד - עבור מקרים מסוימים של קשיי עיכול, ציקלוספורין, לדיכוי המערכת החיסונית, חוסמי תעלות הסידן, לטיפול בהורדת לחץ דם או במצבים של מחלות לב, קטוקונזול או סימטידין.*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.**רשימת התרופות והתכשירים לעיל אינה ממצה. ייתכנו תרופות ותכשירים שאינם מופיעים ברשימה לעיל.
שימוש באמצעי מניעה - ביקאלוטמיד משפיע על נוזל הזרע ויכול לפגוע בעובר במקרה היריון. יש להשתמש בקנדום בזמן הטיפול בתרופה ועד 130 יום לאחר סיום הטיפול.
רגישות ללקטוז - ביקאלוטמיד מכיל לוקטוז, אם ידועה לך רגישות ללוקטוז עדכן את הרופא לפני נטילת התרופה.
נהיגה והפעלת מיכשור כבד - אל תנהג ואל תפעיל מיכשור כבד לפני שתדע כיצד התרופה משפיעה עליך. ביקאלוטמיד יכולה לגרום לישנוניות.
רגישות לשמש - הימנע מחשיפה לשמש, ממנורה לקרינה אולטרה סגול, מנורות שיזוף והשתמש בקרם הגנה. הטיפול בביאלוטמיד עלול לגרום לעור להיות רגיש לשמש.
פריון הגבר - לביאלוטמיד יכולה להיות השפעה על פיריון הגבר, דבר על כך עם הרופא שלך אם זו נקודה חשובה עבורך.
תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל. נהיגה והפעלת מכשור כבד: השימוש בתרופה עלול לגרום לסחרחורת קלה ו/או לעייפות. אם אתה חווה תופעות אלה, אל תנהג או תפעיל מכשור כבד בזמן השימוש בתרופה.
אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן