כימובריין (Chemobrain) או בתרגום לעברית "מוח-כימותרפי" הוא מושג שנטבע לתיאור מגוון של שינויים קוגניטיביים שמשפיעים על חולי וחולות סרטן וגם על מחלימים ומחלימות, בעקבות טיפולים כימיים. בשנים האחרונות מצטברים מחקרים המתייחסים להשפעות של מחלת הסרטן עצמה והטיפולים בה (ולא רק כימותרפיה) על המוח. לכן, השם המחקרי המקובל כיום לתופעה הוא "ליקויים קוגניטיביים הקשורים לסרטן" או בקיצור CRCI (Cancer related cognitive impairments).
תופעת לוואי זו עשויה להתרחש בילדים ובמבוגרים, וקשה לדעת מתי ואם בכלל היא מתחילה, כמה זמן היא נמשכת וכיצד היא מתבטאת. בכל מקרה, הביטוי שלה עשוי להיות שונה עבור כל מטופל ומטופלת. בדרך כלל השינויים שמבחינים בהם הם עדינים, ובמקרים רבים הם משתפרים באופן ספונטני או חולפים מעצמם. עם זאת, לעיתים השינויים מלווים את החולים והחולות זמן ממושך יותר.
הרוב מגדירים את המצב כירידה ב"חדות" המחשבתית ומתארים זאת כקושי לזכור דברים מסוימים, קושי בארגון משימות, קושי לסיים משימות, להתרכז או ללמוד מיומנויות חדשות. בנוסף, מתייחסים לירידה במהירות המחשבה או העבודה, קושי לבצע יותר מדבר אחד בו זמנית והסחת הדעת בקלות.
שינויים אלו יכולים להקשות על מטופלים לבצע פעילויות שגרתיות, כמו לימודים, משימות בעבודה או השתתפות בפעילויות חברתיות וכד'. לפעמים ההרגשה היא כי נדרש מאמץ שכלי רב כדי לעשות פעולות שונות שנעשו בעבר בקלות רבה יותר.
אפשר לשוחח עם הצוות המטפל על הצעות טיפול אלו ועל אפשרויות נוספות שיעזרו לך בהתמודדות עם כל בעיה קוגניטיבית.
עודכן: מרץ 2024