לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

כימובריין ("מוח-כימותרפי", Chemobrain)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
הטיפול הכימי - כימותרפיה
בחילות והקאות הנלוות לטיפול כימי וקרינתי
כימובריין ("מוח-כימותרפי", Chemobrain)
צנתרים מרכזיים
מעון צ'ארלס קלור לחולי סרטן
מרפאות עור לחולים אונקולוגים
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן



כימובריין (Chemobrain) או בתרגום לעברית "מוח-כימותרפי" הוא מושג שנטבע לתיאור מגוון של שינויים קוגניטיביים שמשפיעים על חולי וחולות סרטן וגם על מחלימים ומחלימות, בעקבות טיפולים כימיים. בשנים האחרונות מצטברים מחקרים המתייחסים להשפעות של מחלת הסרטן עצמה והטיפולים בה (ולא רק כימותרפיה) על המוח. לכן, השם המחקרי המקובל כיום לתופעה הוא "ליקויים קוגניטיביים הקשורים לסרטן" או בקיצור CRCI (Cancer related cognitive impairments).

תופעת לוואי זו עשויה להתרחש בילדים ובמבוגרים, וקשה לדעת מתי ואם בכלל היא מתחילה, כמה זמן היא נמשכת וכיצד היא מתבטאת. בכל מקרה, הביטוי שלה עשוי להיות שונה עבור כל מטופל ומטופלת. בדרך כלל השינויים שמבחינים בהם הם עדינים, ובמקרים רבים הם משתפרים באופן ספונטני או חולפים מעצמם. עם זאת, לעיתים השינויים מלווים את החולים והחולות זמן ממושך יותר.


מהם התסמינים?

הרוב מגדירים את המצב כירידה ב"חדות" המחשבתית ומתארים זאת כקושי לזכור דברים מסוימים,  קושי בארגון משימות, קושי לסיים משימות, להתרכז או ללמוד מיומנויות חדשות. בנוסף, מתייחסים לירידה במהירות המחשבה או העבודה, קושי לבצע יותר מדבר אחד בו זמנית והסחת הדעת בקלות.

שינויים אלו יכולים להקשות על מטופלים לבצע פעילויות שגרתיות, כמו לימודים, משימות בעבודה או השתתפות בפעילויות חברתיות וכד'. לפעמים ההרגשה היא כי נדרש מאמץ שכלי רב כדי לעשות פעולות שונות שנעשו בעבר בקלות רבה יותר.


מהן הדרכים לשיפור תפקוד המוח?

  • תרגילים קוגניטיביים יכולים לחזק ולשפר את תפקוד המוח, למשל למידת תכנים חדשים, התחלת תחביבים חדשים, פתרון תשבצים, סודוקו וכדומה.
  • שימוש ביומן ובמחברת לצורך כתיבת מידע רלוונטי (רשימת קניות, רשימת משימות) כדי להתמודד עם קשיי זיכרון.
  • פעילות גופנית יכולה לשפר את החשיבה ואת יכולת המיקוד. פעילויות כמו הליכה, גינון או טיפול בחיות מחמד יכולות לשפר את רמות הקשב והריכוז.
  • מיינדפולנס יכול לסייע בהגברת המיקוד והמודעות.
  • תזונה בריאה ומאוזנת חשובה לתפקודי המוח.
  • אם מבחינים בשינויים בחשיבה חשוב לפנות לקבלת עזרה ותמיכה, וליידע את הצוות המטפל גם אם השינויים נראים קלים או חסרי חשיבות. במקרים מסוימים ניתן להיעזר בתוכניות שיקום קוגניטיבי ייעודיות או בייעוץ אבחוני נוירו-פסיכו-אונקולוגי עם מיקוד תעסוקתי או דידקטי, בהתאם לגיל.

לאגודה למלחמה בסרטן תוכנית שיקום ייעודית לילדים שאובחנו עם גידול סרטני במוח, במטרה לסייע בהתמודדות עם קשיים קוגניטיביים-לימודיים-חברתיים. לפרטים: מחלקת שיקום ותמיכה, טל': 03-5721619 דוא"ל: shikum@cancer.org.il 


אפשר לשוחח עם הצוות המטפל על הצעות טיפול אלו ועל אפשרויות נוספות שיעזרו לך בהתמודדות עם כל בעיה קוגניטיבית.

האגודה מציעה מגוון פעילויות תמיכה וסיוע לחולי סרטן, למחלימים ולבני משפחותיהם המתקיימות במרכזי התמיכה 'חזקים ביחד' ובסניפי האגודה ברחבי הארץ: קבוצות תמיכה, סדנאות, פעילויות גוף-נפש, חוגים ועוד. לפרטים ניתן לפנות למחלקת שיקום ותמיכה באגודה למלחמה בסרטן, טל': 03-5721678, דוא"ל: shikum@cancer.org.il
לאגודה למלחמה בסרטן יש קבוצת פייסבוק ייעודית שבה אפשר לשתף, להתייעץ ולקבל מידע עדכני וחשוב בכל הנוגע לכימובריין וההתמודדות עם תופעות הלוואי. לקבוצה לחצו על הקישור.





עודכן: מרץ 2024