דף מידע זה מתאר את התרופה קלדריבין, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים ולגברים כאחד.
קלדריבין היא תרופה כימותרפית, החוסמת אנזימים חשובים לבניית ה-DNA, וכך הורגת תאים ובעיקר תאי גידול סרטני, המתחלקים מהר יותר מתאים רגילים. היא אחת מקבוצת התרופות הכימותרפיות הידועות כאנטי מטבוליות, כלומר, עוצרת תאים מיצור ותיקון של ה- DNA. תאים סרטניים צריכים ליצור ולתקן את ה- DNA כדי שיוכלו לגדול ולהתרבות. קלדריבין הורגת תאי דם לבנים סרטניים, שפעילים בלוקמיה של תאים שעירים - תת סוג של CLL (לוקמיה לימפוציטית כרונית).
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
בישראל קלדריבין רשומה לטיפול בלוקמיה של תאים שעירים (hairy cell leukemia). למרות שיש כיום תרופות נוספות למחלה, התרופה נחשבת ליעילה מאד.
קלדריבין היא תמיסה הניתנת באמצעות עירוי תוך ורידי.
יש לעדכן את הרופא לפני תחילת הטיפול אם:
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.
לכל אדם תגובה ייחודית לטיפול. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים תופעות משמעותיות ומיעוטם חווים תופעות מסכנות חיים. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
הטיפול בקלדריבין עלול להתבטא בדיכוי פעילות מוח העצם, בפגיעה בכליות ובתסמינים של נויטרופניה, אנמיה וטרומבוציטופניה, במיוחד במינונים גבוהים. בתחילת ובמהלך הטיפול, יערכו בדיקות דם וכן בדיקות לתפקודי הכליות, הכבד והריאות שלך על מנת לפקח אחר מצבך. תסמינים אלו באו לביטוי בעיקר בחודש הראשון לטיפול.
תופעות לוואי המחייבות פנייה לטיפול רפואי מיידי
אם סבלת מאחד התסמינים הללו לפני תחילת הטיפול, יש לדווח על כל החמרה בו במהלך הטיפול.
תופעה שמתבטאת בחיוורון, חולשה או קוצר נשימה פתאומי (כולל קוצר נשימה בלילה), שיעול, נפיחות בקרסוליים או ברגליים, דופק לא סדיר. אם אתה סובל מתסמינים אלו, שיכולים להעיד על ירידה במספר הכדוריות האדומות, עדכן את הצוות הרפואי.
שיעול דמי, דם בקיא או בשתן, או צואה שחורה, יכולים להיות סימנים לירידה בטסיות דם. טיפול בקלדריבין עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. עדכן את הצוות המטפל במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות (ארגמנת), פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים.
המלצות למניעת פציעות ודימומים:
טיפול בקלדריבין עשוי לגרום לירידה במספר תאי דם לבנים מסויימים, (ניטרופילים, לימפוציטים) וטסיות - החשובים מאוד כנגד זיהומים. בזמן קבלת הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים יכולה לרדת, תופעה הנקראת נויטרופניה, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים, כולל דלקת בדרכי השתן או זיהום בדרכי הנשימה העליונות.
חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים תסמינים אלו:
המלצות למניעת זיהומים:
דלקות בעיקר בפה ובלשון. פגיעה ברירית חלל הפה היא תופעת לוואי שכיחה ויכולה להיות מלווה באודם, נפיחות, כאב, יובש וטעם מר עד חוסר טעם בחלל הפה, ולהתאפיין בהופעה של כיב (אפטה) בודד או כיבים רבים, ולעיתים בנגעים לבנים ודימום בחניכיים. מומלץ לשמור היטב על היגיינת הפה, לדאוג לשתייה מרובה, ולהימנע ממאכלים חמוצים, מלוחים או מתובלים. מציצת קרח עשויה לסייע בהפחתת הכאבים. פנה לצוות המטפל שיוכל לרשום לך טיפול בדלקת.
כולל תסמינים כמו שיעול / צלילים מוזרים בנשימה /צלילים מוזרים בחזה או קוצר נשימה. יש לדווח לרופא באופן מידי אם הנך חווה תסמינים של שיעול יבש, כאבים בחזה או קוצר נשימה, בייחוד במזג אוויר קר.
המתבטאת בתסמינים של אודם עיני, נפיחות, גרד, תחושת גוף זר והפרשות. במהלך תקופה זו יש לשמור על היגיינת ידיים ושטוף ידיים אחרי כל מגע עם העין; להקפיד להשתמש בטיפות עיניים, איפור ומשקפיים שלכם בלבד. לכבס ולהחליף מידי יום מצעים ומגבות; אין להשתמש בעדשות מגע בזמן הדלקת ועד לשבועיים לאחר מכן.
תסמינים כמו כאבים בחזה, קוצר נשימה, שינויים בקצב הלב (מהיר או איטי), יכולים להעיד על בעיה בתפקוד הלב, פנה לצוות המטפל.
הטיפול בקלדריבין עלול לפגוע בתפקוד מערכת החיסון.
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:
אם אתה סובל מעצירות בעקבות הטיפול, ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
חלק מהמטופלים חווים אי-נוחות בבטן בזמן הטיפול, הכאבים יכולים להיווצר כתוצאה מגז במעי או בבטן. אם הכאבים אינם חולפים או מחמירים, הרופא יכול לרשום לך תרופות להקלה על התופעה.
התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך, מומלץ לפנות לאחות או הדיאטנית במרכז הרפואי בו אתה מטופל לקבלת ייעוץ תזונתי ועצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.
להלן מספר עצות להתמודדות עם הירידה בתיאבון:
ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל.
סחרחורת או חולשה עלולות להיגרם כתוצאה מירידה בלחץ הדם. עדכן את רופאך אם אתה סובל מסחרחורת על מנת שניתן יהיה להתאים לך טיפול לבעיה זו. ייתכן שתופיע סחרחורת למספר רגעים בעת הקימה. שתייה מרובה של נוזלים ומעבר הדרגתי ואיטי ממצב שכיבה למצב ישיבה וממנו למצב עמידה עשויה להקל על התופעה. חשוב שתימנע מנהיגה או פעולה מכנית אחרת אם אתה חווה סחרחורת ובעיות בשיווי משקל.
שינויים עוריים ושינויים קלים שחולפים בתוך כמה ימים
גירוי, גירוד, אדמומיות, כאב בעור, הזעות, בצקת, פריחה, נפיחות וכאב קל באזור העירוי. פריחה, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי בזמן הטיפול בתרופה וחולפות עם סיום הטיפול. הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.
במהלך הטיפול יתכן שתחווה כאבי שרירים, מפרקים או עצמות. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאב.
הטיפול בקלדריבין עשוי להגביר חרדה, ניתן להתגבר על כך באמצעות תרופות מתאימות. עדכן את הצוות הרפואי, לרוב מצבך ישתפר בתום הטיפול.
אם אתה חווה קשיים בהירדמות תוכל להסתייע בטכניקות הרגעה, דמיון מודרך והאזנה למוסיקה מרגיעה. אם התופעה נמשכת – דווח לרופא שייתן לך טיפול תרופתי מתאים.
בנוסף, תוכל להסתייע בעצות הבאות:
במהלך הטיפול בקלדריבין עשויה להתעורר תחושה של חוסר אוריינטציה ובלבול.
הפרעה עצבית הכוללת תסמינים של חוסר תחושה או תחושת יתר, חולשה, עקצוצים ונימול (תחושה שהאזור "רדום") וכאבים בכפות הידיים או ברגליים. יתכן כי יופיעו חולשה וקושי בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות, כמו כפתור כפתורים או בביצוע פעולות מורכבות יותר של אצבעות הידיים. לרוב התסמינים ישתפרו לאחר סיום הטיפול. חשוב שתעדכן את הרופא המטפל בך אם אתה חווה תופעות אלו.
הטיפול בקלדריבין עשוי לגרום לנוירופתיה מוטורית שתסמיניה הם שיתוק בגפיים.
בזמן הטיפול בתרופה ייתכן ותחוש עייפות וחולשה, גם ללא מצב של חסר דם (אנמיה). נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. כדי לאזן את העייפות מומלץ לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות.
הטיפול בתרופה יכול לגרום לאי ספיקת כליות (כולל אי ספיקת כליות חריפה). תפקודי הכליות שלך יימדדו בבדיקות דם שגרתיות במהלך הטיפול בתרופה.
מטופלים בקלדריבין נמצאים בסיכון מוגבר לפתוח ממאירות משנית בטווח רחוק וחשוב להיות במעקב סדיר.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
תרופות ותכשירים שיש להימנע מהשימוש בהם ולידע את הרופא המטפל אם הנך מקבל טיפולים דוגמתם:
**רשימת התרופות והתכשירים לעיל אינה ממצה. ייתכנו תרופות ותכשירים שאינם מופיעים ברשימה לעיל**
תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן - ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
פוריות: אין לעבר או להרות במהלך השימוש בתרופה ועד שישה חודשים מתום הטיפול. לגברים המקבלים את התרופה מומלץ להיוועץ בנושא שימור פוריות עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול.
מניעת הריון - אין להרות או לעבר בזמן נטילת התרופה. התרופה עלולה לגרום נזק לעובר. נשים בגיל הפוריות צריכות לעשות בדיקת הריון לפני כל מנה ולהמשיך בשימוש באמצעי מניעה יעילים עד לתום שישה חודשים מהמנה האחרונה של קלדריבין.
אמצעי מניעה: יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) יעיל החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה ועד שישה חודשים מסיום הטיפול האחרון.
הנקה: אין להניק בזמן הטיפול בתרופה ועד לשישה חודשים מתום הטיפול האחרון כיוון שקיימת אפשרות שהתרופה עוברת לחלב האם.
נהיגה והפעלת מכשור כבד: לתרופה השפעה חזקה על היכולת לנהוג או להפעיל מיכשור כבד. אם אתה חש מנומנם, תוצאה שעלולה לקרות בשל הירידה במספר כדוריות הדם האדומות או מסוחרר, אל תנהג או תפעיל מכשור כבד בזמן השימוש בתרופה.
אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
חיסונים – בשל חולשת מערכת החיסון בעקבות הטיפול בקלדריבין אין להתחסן בוירוסים חיים במהלך הטיפול. היוועץ ברופא בנושא.
פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן