דף מידע זה מתאר את התרופה קלופרבין, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים ולגברים כאחד.
קלופרבין היא תרופה כימותרפית מסוג מעכב מטבולי, המעכבת את יצירת ה-DNA על ידי תאי הדם הלא תקינים, מעכבת את התרבותם וכך מביאה להרג התאים הסרטניים.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
קלופרבין רשומה בישראל לטיפול בלוקמיה מסוג Acute Lymphocytic Leukemia (ALL) בילדים ובמבוגרים העונים על כל הבאים:
כיום, השימוש בתרופה מועט, כיון שיש בידינו תרופות יעילות יותר.
קלופרבין ניתנת כעירוי תוך ורידי.
במהלך הטיפול בקלופרבין יערכו לך בדיקות דם ובדיקות נוספות כדי לבדוק את מצבך הרפואי. מנגנון הפעולה של קלופרבין מדכא את פעילות מוח העצם המייצר את תאי הדם ולכן משפיע על ייצור תאי דם, משפיע על תאי הדם ועל איברים נוספים.
מצבים שמחייבים פניה מיידית לצוות הרפואי לאחר תחילת הטיפול:
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים תופעות משמעותיות ומיעוטם חווים תופעות מסכנות חיים. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
הטיפול בקלופרבין עלול להפחית את ייצור תאי הדם הלבנים המיוצרים על ידי מוח העצם (תופעה המכונה נויטרופניה) ובכך להגביר את הסיכון להופעת זיהומים ומחלות. אחד הביטויים לזיהומים הוא חום, עליך לעדכן את הצוות מיידית. במהלך הטיפול יערכו לך בדיקות ובין השאר תיבדק רמת כדוריות הדם הלבנות. אם יימצא שהיא נמוכה, ייתכן והטיפול יידחה או שהמינון הניתן לך יופחת. בדרך כלל המצב חוזר לקדמותו בתום הטיפול בתרופה.
שטפי דם חמורים, כולל דימום מוחי, דימום במערכת העיכול ודימום ריאתי, דימום בפה או בחניכיים. הופעת דימום קשורה לרוב לתרומבוציטופניה, שנגרמת מירידה בייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים - דווח לרופא המטפל.
המלצות למניעת פציעות ודימומים:
קלופרבין מורידה את מספר תאי הדם הלבנים המגינים מפני זיהום. יתכן שתסבול מזיהום כלשהו, כולל זיהום דם (אלח דם) חמור. הזיהומים יכולים להיות פטרייתיים, ויראליים וחיידקיים.
המלצות למניעת זיהומים:
ייתכן ויופיעו בחלל הפה כאבים, כיבים או דלקות בעקבות הטיפול. פגיעה ברירית חלל הפה היא תופעת לוואי שכיחה, ויכולה להיות מלווה באודם, נפיחות, כאב, יובש וטעם מר עד חוסר טעם בחלל הפה, ולהתאפיין בהופעה של כיב (אפטה) בודד או כיבים רבים, ולעיתים בנגעים לבנים ודימום בחניכיים. עליך לפנות מיד לצוות המטפל לשלילת הופעת זיהום ולקבלת טיפול בדלקת.
עצות להפחתת תופעות לוואי בחלל הפה:
התרופה עלולה לגרום לדלקת ריאות. דווח מיד לצוות המטפל אם אתה מפתח תסמינים חדשים או החמרה של התסמינים הבאים: קשיי נשימה, קוצר נשימה, שיעול או חום.
התרופה עלולה לגרום לפעילות של הנגיף וריצלה זוסטר, נגיף ממשפחת ההרפס, הגורם לשלבקת חוגרת. עדכן את הצוות המטפל על תסמינים דוגמת כאבים עזים ושלפוחיות על פני העור.
במקרה של חום עדכן את הצוות המטפל מיידית. חום עלול להיות תסמין של זיהום.
חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:
במהלך הטיפול ייתכן שתחווה כאבי שרירים, מפרקים או עצמות. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.
ייתכן שתחוש אחת התופעות הללו במהלך הטיפול בתרופה. זו תופעה שכיחה, ומומלץ לשוחח על כך עם הרופא או האחות.
חוסר תחושה של העור, ישנוניות, סחרחורת, רעד.
ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש, עדכן את הצוות המטפל.
אם העייפות גורמת לך לתחושת נמנום, אל תנהג או תפעיל מכשור כבד. מרבית המטופלים מדווחים על חזרה למצב תקין לאחר סיום הטיפול. אם אתה מרגיש חולשה ועייפות רבה שאינם חולפים - יידע את הרופא על כך.
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:
עליך לדווח לצוות המטפל מיד על הופעת שלשולים, כי יתכן שזהו תסמין של זיהום. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה בעת הטיפול בקלופרבין.
סומק, גירוי טורדני של העור ועור דלקתי. פריחות בעור שעלולות להיות מגרדות, אדומות, כואבות או מתקלפות כולל כפות הידיים וכפות הרגליים, או כתמים אדמדמים או סגולים קטנים מתחת לעור. חבורות, נשירת שיער, שינויים בצבע העור, הזעה מוגברת ועור יבש. עדכן את הצוות המטפל על מנת שירשמו לך אמצעים להקלה על התסמינים.
התרופה עלולה להשפיע על העור בכפות הידיים והרגליים. אתה עלול לחוש ברגישות ואדמומיות בכפות הידיים והרגליים והעור בהן עלול להתקלף. ייתכן שתרגיש גם בעקצוץ, נימול, כאב ויובש. מצב זה ישתפר לאחר סיום הטיפול ובינתיים הצוות המטפל בך יוכל לרשום ולהמליץ לך על משחות להקלה על הסימפטומים.
ניתן להקל על תופעות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח, והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול. הקפד לשמור על ניקיון העור, כדי למנוע זיהומים. בנוסף, מומלץ למרוח קרם מדי יום לאחר הרחצה ולהתייעץ עם האחות או הרופא בנוגע לשימוש בתכשירים מתאימים. דווח לרופא על כל פריחה שמופיעה בעורך, מאחר וזו עלולה להיות תגובה לתרופה. אין לטפל בה בתכשירים המיועדים לאקנה.
דווח לצוות המטפל על כל אחד מהתסמינים הללו.
הצהבה של העור והעיניים. הטיפול בקלופרבין יכול לגרום לדלקת כבד ולאי ספיקת כבד. הצוות המטפל יעקוב אחר מצב הכבד שלך במהלך הטיפול בתרופה.
נפיחות באזורי גוף שונים, בייחוד בקרסוליים, באצבעות הידיים, באזור העיניים או עלייה במשקל יכולה להיות תוצאה של השפעת הטיפול על מאזן המים והמלחים בגוף. התופעה אינה מסוכנת, אך עלולה לגרום לחוסר נוחות. אם אתה מבחין בתופעה זו דווח על כך לרופא שלך. אם התופעה לא חולפת, ניתן להיעזר בתרופות משתנות, המסייעות בהפרשת הנוזלים מהגוף. התייעץ עם הרופא המטפל בכך בנושא זה.
הצוות המטפל יעקוב אחר מצב בריאותך במהלך הטיפול בתרופה.
הקפד על שתיה מרובה, בין 2-3 ליטר מים ביום.
במהלך הטיפול בקלופרבין יש לשתות כמות גדולה של מים על מנת למנוע התייבשות. אם מופיע דם בשתן עדכן את הצוות המטפל.
קלופרבין עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך, מומלץ לפנות לאחות או הדיאטנית במרכז הרפואי בו אתה מטופל לקבלת ייעוץ תזונתי ועצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
תרופות ותכשירים שיש להימנע מהשימוש בהם ולידע את הרופא המטפל אם הנך מקבל טיפולים דוגמתם, כולל תרופות ללא מרשם רופא:
תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
אזהרת נתרן (מלח) – קלופרבין מכילה נתרן. אם עליך להקפיד על דיאטת דלת מלח (נתרן) היוועץ עם הרופא לגבי כמות הנתרן שאתה מקבל במנת טיפול יומית.
פוריות: התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ על דרכים לשמר פוריות עם הרופא המטפל בך לפני תחילת הטיפול.
מניעת הריון - אין להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת התרופה. נשים המטופלות בקלופרבין צריכות להשתמש באמצעי מניעה חוסמי זרע (קונדום) החוסמים את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה למשך שישה חודשים מסיום הטיפול בתרופה. גברים המטופלים בקלופרבין צריכים להשתמש באמצעי מניעה יעילים (קונדום) מתחילת הטיפול ועד לתום שלושה חודשים מסיומו. קלופרבין עלול לגרום לנזק לעוברים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
הנקה: יש להפסיק להניק לפני תחילת הטיפול ועד שלושה חודשים מסיום הטיפול.
נהיגה והפעלת מכשור כבד: אין לנהוג או להפעיל מכשירים כלשהם אם אתה חווה סחרחורות או עילפון.
אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן