דף מידע זה מתאר את התרופה פדרטיניב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומהבעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים ולגברים כאחד.
פדרטיניב היא תרופה ממשפחת "מעכבי קינאז". קינאזות הם חלבונים שאחראים על שפעול של תהליכים בתא וכך מאפשרים את שגשוג והתפתחות התאים. התרופה פדרנטיב חוסמת את פעילותם של חלבון JAK2, שמאיץ את הגדילה והחלוקה של התאים הסרטניים וגורמת למותם.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
פדרטיניב רשומה בישראל כקו טיפול ראשון במיאלופיברוזיס בדרגת סיכון בינונית או גבוהה על רקע:
התרופה ניתנת לחולים שטרם טופלו במעכב JAK (ג'נוס קינאז) למחלתם.
לפני נטילת פדרטיניב, עדכן את הרופא המטפל על כל המצבים הרפואיים שלך, כולל אם אתה:
יש לאחסן את התרופה בטמפרטורה של מתחת ל-30oC כשהמכסה סגור כדי למנוע לחות.
יש להרחיק את התרופה מהישג יד של ילדים.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים תופעות משמעותיות ומיעוטם חווים תופעות מסכנות חיים. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
אזהרות מיוחדות
הטיפול בפדרטיניב עלול לגרום לאנצפלופתיה - מצב חירום נוירולוגי כתוצאה מחוסר חמור בטיאמין (ויטמין B1) המתאפיין בבלבול ובעיות שפה וקואורדינציה.
דווח מיד לצוות המטפל אם אתה חווה בלבול, אובדן זיכרון, קשיים בחשיבה, בעיות שיווי משקל, ראיה כפולה או מטושטשת, או קשיים בראיה.
כמו כן יש לדווח על בחילות, הקאות ושלשולים הנמשכים מעל 48 שעות ואינם מגיבים לטיפול תרופתי הניתן לתופעות אלו, כיוון שאלה יכולים לגרום לירידה ברמות הטיאמין.
התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (מצב של חסר דם). תסמיני אנמיה הן עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.
השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים – דווח לרופא המטפל.
המלצות למניעת פציעות ודימומים:
הטיפול בתרופה עלול להפחית את ייצור תאי הדם הלבנים המיוצרים על ידי מח העצם, תופעה המכונה נויטרופניה. במצב זה יש מספר נמוך באופן חריג של נויטרופילים, שמהווים בדרך כלל כ-60%-70% מתאי הדם הלבנים ומשמשים כהגנה העיקרית של הגוף נגד זיהומים, וזאת על ידי השמדת החיידקים בדם. לפיכך, חולים בנויטרופניה רגישים יותר לזיהומים כתוצאה מחיידקים.
במהלך הטיפול בתרופה, רמת כדוריות הדם הלבנות תיבדק בקביעות על ידי הצוות הרפואי. אם יימצא שהיא נמוכה, ייתכן והטיפול בתרופה יידחה או שיופחת המינון שניתן לך.
חשוב לפנות באופן מיידי להתייעצות רפואית באחד המקרים הבאים:
המלצות למניעת זיהומים:
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים. תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
יתכן שתרגיש כאבים ואי נוחות במערכת העיכול, היכולים להתבטא בתחושת מלאות או נפיחות, גזים, גיהוקים, תחושת בערה, ועוד. ניתן להתייעץ עם האחות כיצד ניתן להפחית את תחושת אי הנוחות בבטן העליונה בזמן הטיפול התרופתי.
יתכן ותעלה במשקל בזמן השימוש בתרופה, הקפדה על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית קבועה יכולים לעזור בשמירה על המשקל. שוחח על כך עם הצוות המטפל בך או עם דיאטנית.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ומחלימים מסרטן.
תרופה זו עלולה לגרום לפגיעה בכבד ומחייבת מעקב רפואי. הצוות הרפואי יערוך לך בדיקות תקופתיות לתפקודי כבד בחודשי הטיפול הראשונים, ולאחר מכן כשנדרש.
הודע לצוות הרפואי אם אתה מבחין באחד או יותר מהתסמינים הבאים, היכולים להעיד על רעילות כבדית:
עליה באנזימי עמילאז - האנזימים המפרקים את העמילן למולקולות גלוקוז. נמצאים בעיקר בלבלב ובבלוטות הרוק. לעמילאז תפקיד עיקרי בעיכול סוכרים, בעיקר עמילן. אנזים זה הוא חלק מאנזימי מערכת העיכול המסייעים בעיבוד המזון כדי שיוכל להיספג דרך מערכת העיכול לדם.
עליה בליפאז - אנזים המיוצר בלבלב שמסייע בעיכול שומנים במעי הדק. כשיש נזק לרקמת הלבלב, כמו בדלקת הלבלב, נצפית עליה ברמת האנזים. בניגוד לעמילאז שרמתו בדם יורדת כשלושה ימים לאחר התחלת הדלקת, הרמה של ליפאז נשארת גבוהה עד שבועיים לאחר התחלת הדלקת.
עליה בקריאטינין - תוצר לוואי של חילוף החומרים ברקמת השריר, אנזים שקשור לתפקודי כליות ולכן הוא ינוטר במהלך הטיפול בתרופה.
עליה באלאנין טרנסאמינאז - אנזים שנמצא בכבד וברקמות נוספות, המשתחרר לדם כשהתאים בהם הוא נמצא נפגעים.
עליה באספרטט אמינוטרנספראז (GOT ,AST) - אנזים שנמצא בעיקר בכבד, בשרירים (כולל שריר הלב) ובתאי הדם האדומים ומשתחרר לדם כשהתאים בהם הוא נמצא נפגעים.
ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.
יתכן שתסבול מסחרחורות קלות בזמן השימוש בתרופה. דווח על כך לרופא המטפל בך אם אתה מודאג מהתופעה.
תופעה זו מתרחשת לרוב בשבועות הראשונים עם תחילת הטיפול. לחץ הדם שלך ייבדק בקביעות, ובמידת הצורך, יינתן לך טיפול תרופתי מתאים.
במהלך הטיפול ייתכן שתחווה התכווצויות שרירים, כאבים בשרירי השלד וברקמות וכאבי עצמות. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.
בזמן הטיפול ייתכן שתסבול מתחושת צריבה או מדלקת בדרכי השתן, וכתוצאה מכך תחוש בתסמיני כאב ועלייה בתכיפות מתן שתן. במקרים אלו יש לדווח לרופא המטפל בך על מנת שירשום לך תרופות לטיפול בדלקת. אם קיימים תסמינים דמויי שפעת, חום מעל 38OC, הרגשתך הכללית אינה טובה, יש כאב ותכיפות גבוהה במתן השתן, או שמופיע דם בשתן – דווח מיד לרופא המטפל.
יתכן שתרגיש חולשה וחוסר אנרגיה וכן עייפות המלווה בתשישות גדולה מהרגיל. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות. תוכל להתייעץ עם האחות כיצד ניתן להפחית תחושות אלה בזמן הטיפול התרופתי. דווח לרופא/לאחות על תחושותיך.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
חולים שנמצאים בטיפול בג'קאבי® JAKAFI® (רוקסוליטיניב – RUXOLITINIB) לפני התחלת הטיפול בפדרטיניב, חייבים להפחית או להפסיק את השימוש בו על פי הפירוט במרשם של רוקסוליטיניב.
נטילת פדרטיניב בשילוב עם התרופות ברשימה זו מחייבת זהירות ודיווח לרופא: קטוקונאזול - Ketoconazole, אריתומיצין - Erythromycin, דילטם - Diltiazem, פנטופרזול - Pantoprazole, מידאזולאם - midazolam, אומפרזול - Omeprazole, ריטונביר - Ritonavir, ריפמפיצין - Rifampicin, פלובוקסאמין - fluvoxamine, פלוקונזול - fluconazole, פניטואין - Phenytoin, אפאבירנז - Efavirenz, מטופרולול - Metoprolol, מטפורמין - Metformin, סימבסטטין - simvastatin, אוסימרטיניב – Osimertinib (טאגריסו®-®Tagrisso), דקסטרומתורפאן - dextromethorphan.
*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**רשימת התרופות והתכשירים לעיל אינה ממצה. ייתכנו תרופות ותכשירים שאינם מופיעים ברשימה לעיל.
תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
מניעת הריון - מומלץ לא להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת התרופה ועד חודש לאחר סיום הטיפול בה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
אמצעי מניעה: יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה.
הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה ועד חודש לאחר סיום הטיפול בה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.
טיפולי שיניים: הקפד לעדכן את רופא השיניים שלך שאתה מטופל בתרופה.
נהיגה והפעלת מכשור כבד: השימוש בתרופה עלול לגרום לסחרחורת קלה ו/או לעייפות. אם אתה חווה תופעות אלה, אל תנהג או תפעיל מכשור כבד בזמן השימוש בתרופה.
אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן