דף מידע זה מתאר את התרופה ברקסוקבטאג'ן אוטולאוצל, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
ברקסוקסטאג'ן הוא טיפול אימונותרפי בו תאי דם לבנים מסוג T נאספים מהחולה ועוברים הנדסה גנטית כדי לבטא קולטן ל-CD19. CD19 הינו חלבון המבוטא ביתר בממאירויות המטולוגית ובתאי B. תאי ה-T המהונדסים (chimeric antigen receptor T-cells) מוחזרים לחולה, שם הם נצמדים לתאי הגידול באמצעות הקולטן ל- CD19 ומפעילים תגובה חיסונית המביאה להרג תאי הגידול.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
התרופה ברקסוקבטאג'ן אוטולאוצל רשומה בסל הבריאות לטיפול בלימפומה חוזרת או רפקרטורית מסוג Mantle cell, לאחר שני קווי טיפול סיסטמיים ומעלה, לרבות מעכב BTK.
לצורך הכנת התרופה תאי הדם לבנים נלקחים מהדם ועוברים תהליך הנדסה גנטית כדי שיוכלו למקד אותם כנגד התאים הסרטניים בגוף. לאחר מכן, כאשר התרופה חזרה לדם החולה, תאי הדם הלבנים המהונדסים תוקפים את הגידול.
התרופה ניתנת בעירוי לווריד. לפני קבלת התרופה תקבל טיפול כימותרפי על מנת להכין את גופך לעירוי. בשל הסיכון לתגובה חמורה לעירוי גם בימים ושבועות לאחר מכן, יש לשהות בקרבת המרכז הרפואי בו אתה מטופל (עד שעתים נסיעה) במשך 4 שבועות לאחר מתן הטיפול.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
דווח לצוות הרפואי אם חלה עליה בחום הגוף מעל 38°C.
ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.
ירידה בלץ דם יכולה לגרום לתחושת חולשה וסחרחרות. דווח לצוות אם אתה חווה תופעות אלה.
שינוים מנטליים, בהכרה, בחשיבה ובהתמצאות. בלבול קל שינוים במצב הרוח. דווח לצוות אם אתה חש באחד המצבים הללו.
היפוקסמיה היא חוסר חמצן בדם. הסימנים של מצב זה הם כיחלון, צבע כחלחל של העור והריריות, קוצר נשימה, בלבול ובעיות קואורדינציה, פגיעה בשיקול הדעת, השפעה קוגניטיבית ופגיעה ביכולת החשיבה ובעיבוד נתונים במוח. כמו כן, עלולים לסבול מכאבי ראש, מתחושת נימול ועקצוצים בגפיים, מאופוריה, מעילפון ומפגיעה בכושר הראייה. דווח מיד עם אתה חווה אחד מהתסמינים הללו.
שינויים נוירולוגיים יכולים להופיע בכל זמן הטיפול בתרופה,. אם יש לך את אחת מתופעות הלוואי הבאות, או שילוב שלהן, פנה מיד לצוות הרפואי: רעד, סחרחורות או איבוד שיווי משקל, פרכוסים, בלבול, חוסר התמצאות במרחב, קשיי בדיבור או עיבוד שפה, או איבוד הכרה.
חלק מהמטופלים עלולים לחוות כאבי שרירים, אך ניתן להתמודד ביעילות עם התופעה באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם הנך חווה כאבי שרירים – דווח לרופא המטפל בך.
תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:
אתה עלול לחוות שינויים במצב הרוח ולהרגיש דיכאון או עצבות לאחר נטילת התרופה במשך מספר חודשים. יידע את הרופא על תופעות אלו.
טרכיקרדיאה (דופק מהיר), ברכיקרדיאה (דופק איטי), או הפרעות בקצב הלב (אריתמיה) עלולים להעיד על תסמונת שחרור הציטוקנים, עליה מפורט בהרחבה מעלה. דווח לצוות הרפואי באופן מיידי במידה ואתה מפתח קוצר נשימה, קצב לב לא סדיר, תחושת דופק מואץ, סחרחורת, כאב בחזה, או נפיחות של הרגליים.
קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
חלק מהמטופלים חווים אי-נוחות בבטן בזמן הטיפול. אם הכאבים אינם חולפים או מחמירים, הרופא יכול לרשום לך תרופות להקלה על התופעה.
התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך, מומלץ לפנות לאחות או הדיאטנית במרכז הרפואי בו אתה מטופל לקבלת ייעוץ תזונתי ועצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.
אם יש לך בעיות בבליעה, דווח על כך לרופא שלך.
במהלך הטיפול ייתכן שתחווה כאבי שרירים, מפרקים או עצמות. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.
ייתכן שתחוש ביובש או כאבים בחלל הפה, או ייתכן שיופיעו כיבים קטנים. שתייה מרובה והקפדה על ניקיון הפה בקביעות על ידי צחצוח שיניים במברשת רכה עשויים להפחית תופעות אילו. ניתן להשתמש בשטיפות פה או טיפול תרופתי למניעה וטיפול בזיהומי פה. מציצת קוביות קרח עשויה להקל על תסמינים אלה. מומלץ להתייעץ עם הצוות המטפל בך.
הטיפול בתרופה עלול להפחית את ייצור תאי הדם הלבנים המיוצרים על ידי מח העצם (תופעה המכונה נויטרופניה או לויקופניה), ובכך להגביר את הסיכון להופעת זיהומים ומחלות. במהלך הטיפול בתרופה רמת כדוריות הדם הלבנות תיבדק בקביעות על ידי הצוות הרפואי. אם יימצא שהיא נמוכה, ייתכן והטיפול בתרופה יידחה או שיופחת המינון שניתן לך.
חשוב לפנות באופן מיידי להתייעצות רפואית באחד המקרים הבאים:
במהלך הטיפול בתרופה ייערכו לך בדיקות דם בקביעות כדי לעקוב אחר מצבך הכללי ורמות רכיבים החיוניים בדם, לרבות רמות הכולסטרול, וכן הסידן והמינרלים האחרים בדם לרבות אשלגן, זרחן ומגנזיום. במרבית המקרים ניתן לאתר תופעה זו בבדיקות דם עוד בטרם תחוש בתסמינים כלשהם.
במידה ואתה חווה קשיים או ירידה במתן השתן, יש לפנות לצוות המטפל.
מחלת הסרטן מעלה את הסיכון להיווצרות קרישי דם (טרומבוזיס), והטיפול במחלה עלול להגביר סיכון זה עוד יותר. התסמינים של קריש דם כוללים: כאבים,אודם ו/אונפיחות בגפיים העליונות או התחתונות, קוצר נשימה וכאבים בחזה. צור קשר מיידי עם הרופא המטפל בך, אם אתה מבחין באחד או יותר מתסמינים אלו.
התרופה עלולה לגרום לנפיחות בפנים ובגפיים, תסמין זה יכול להיות סימן לבעיות אחרות, ולכן עליך לדווח לצוות הרפואי על כל נפיחות חריגה לשם הערכה נוספת.
אם אתה חווה קשיים בהירדמות תוכל להסתייע בטכניקות הרגעה, דמיון מודרך והאזנה למוסיקה מרגיעה. אם התופעה נמשכת – דווח לרופא שייתן לך טיפול תרופתי מתאים.
אם אתה חווה קשיים בהירדמות, תוכל להסתייע בעצות הבאות:
אם התופעה נמשכת, דווח לצוות הרפואי שייתן לך טיפול תרופתי מתאים.
זו תופעה שעלולה להתרחש בעת הטיפול בתרופה. יש ליידע את הצוות המטפל באם אתה חש בחרדה, עצבנות או סובל מהזיות.
תפליט פלאורלי הוא נוזל שהצטבר בין שני קרומי הריאה. במקרה של הצטברות כמות גדולה של נוזל, יתכן שיהיה צורך לנקז אותו.
הטיפול עלול לגרום לפריחה בעור המלווה בגרד - אם אתה מבחין בתופעה זו דווח לאחות או לרופא המטפל.
יש להקפיד מאוד על שתייה מרובה של נוזלים, כ-3-2 ליטרים ביום על מנת למנוע התייבשות.
הטיפול עלול לגרום להתקפים, חוסר שליטה בשרירים, עליה בלחץ התוך קרניאלי או להפרעה עצבית המכונה נוירופתיה היקפית (peripheral neuropathy) הכוללת תסמינים כגון חוסר-תחושה או תחושת יתר, חולשה, עקצוצים ונימול (תחושה שהאזור "רדום") וכאבים בכפות הידיים או ברגליים. יתכן כי יופיעו חולשה וקושי בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות, כמו כפתור כפתורים או בביצוע פעולות מורכבות יותר של אצבעות הידיים. לעיתים תידרש הפחתה במינון התרופה. במקרה שהתסמינים אינם חולפים או שהם מחמירים, ייתכן שמתן התרופה יופסק עד לשיפור המצב, ולאחר מכן היא תינתן שוב במינון נמוך יותר. לעיתים רחוקות, יופסק הטיפול לחלוטין. לרוב, התסמינים ישתפרו לאחר סיום הטיפול. אצל חלק מהאנשים לא יחול שיפור, והתסמינים יישארו לצמיתות. חשוב שתעדכן את הרופא המטפל בך אם אתה חווה תופעות אלו.
התרופה עלולה לגרום לכשל נשימתי, או לבצקת הריאות. במידה ומופיעים אצלך תסמינים הכוללים בין היתר קוצר או קשיי נשימה, שיעול או חום, או החמרה בתסמינים אלו – יש לדווח לצוות המטפל באופן מידיי.
השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים – דווח לרופא המטפל.
המלצות למניעת פציעות ודימומים:
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
נהיגה והפעלת מכשור כבד: לתרופה השפעה רבה על היכולת לנהוג ולהשתמש במכשור כבד . בשל הפוטנציאל לאירועים נוירולוגיים, כולל שינוי במצב נפשי או התקפים, על המטופלים להימנע מנהיגה או הפעלת מכשור כבד במשך 8 שבועות לפחות לאחר קבלת העירוי.
חיסונים: יש להימנע מקבלת חיסונים המבוססים על נגיפים חיים או מוחלשים (לא מומתים) בשישה השבועות לפני הטיפול, במהלך הטיפול בתרופה ולאחריו עד להתאוששות מערכת החיסון.
הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
מניעת הריון – השפעת התרופה על העובר אינו ידוע. מומלץ לא להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת התרופה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
אמצעי מניעה: יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה.
הנקה: לא ידוע עם התרופה מעוברת בחל אם. יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.
פוריות: לא ידוע האם התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
תרומת דם – אין לתרום דם בזמן הטיפול בתרופה.
אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן