החומרים הפעילים בצמח הקנאביס נקראים קנבינואידים, והם כוללים CBD שאינו בעל השפעה פסיכואקטיבית, THC שהוא בעל השפעה פסיכואקטיבית, וכן CBN, טרפנים, פלבינואידים ועוד.
קנאביס הוא צמח שמוגדר כסם בישראל ובמקומות רבים בעולם, ולכן השימוש בו אסור על פי חוק, פרט לשימוש במגוון מצבים רפואיים מוגדרים, לרבות מחלת הסרטן. האחריות על ההסדרה והפיקוח על הקנאביס מצוי בידי יחידת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות (יק"ר).
חולי סרטן זכאים לקבל קנאביס רפואי אם הם מטופלים במחלה אונקולוגית פעילה או בעת טיפול פעיל לצורך הקלת תסמינים של מחלה פעילה או לצורך הקלת תופעות הלוואי של הטיפול הפעיל, על פי פירוט זה:
חשוב לציין כי נכון להיום אין ראיות מחקריות כי קנבינואידים משפיעים על הגידול הסרטני עצמו.
כדי לרכוש קנאביס רפואי בישראל יש לקבל רישיון או מרשם לשימוש בו, בהתאם להתוויה של משרד הבריאות. למשרד הבריאות נוהל מסודר בנוגע לרישיונות ומרשמים לשימוש במוצרי קנאביס (נוהל 106) ונקבעות בו הגדרות הזכאות לקבלת רישיון או מרשם לקנאביס רפואי. מ-1 באפריל 2024, במסגרת הרפורמה במתן קנאביס, האחריות לטיפול בבקשות עברה ממשרד הבריאות לקופות החולים. כמו כן, הוגדרו מצבים רפואיים מסוימים שבהם נדרש מרשם בלבד לצורך רכישת הקנאביס ואין צורך לקבל רישיון.
המצבים הרפואיים שבהם נדרש כיום מרשם בלבד לצורך רכישת קנאביס כוללים:
חשוב לשים לב שבמצבים של כאב כרוני ממושך עדיין נדרש רישיון.
לשם קבלת מרשם או רישיון לקנאביס רפואי נדרשת המלצה של רופא מומחה בתחום הרלוונטי לשימוש בקנאביס רפואי. רופאי משפחה וגורמים במסגרות פרטיות אינם יכולים להמליץ על טיפול בקנאביס.
לאחר קבלת ההמלצה הטיפולית, יש להגיש בקשה למרשם בהתאם להנחיות של קופת החולים. כל אחת מקופות החולים מנהלת את הפקת המרשם בדרכה. למידע על התהליך היכנסו לקישורים הבאים, שם תמצאו גם פרטי קשר של הגורמים הרלוונטיים בכל קופה:
במרשם וברישיון לאחזקת קנאביס מצוין תוקף הרישיון והמרשם, הרכב וריכוז החומרים הפעילים (T ו-C, באחוזים), וכן הרכב תתי-הזנים של הצמח על פי קביעת הרופא ובאיזו תצורה יתקבל המוצר (תפרחת/מיצוי/קפסולה). יש לשים לב שמרשם לתפרחת מאפשר לרכוש גם מיצוי, אבל לא להיפך.
המטופלים נדרשים לרכוש את הקנאביס, בדומה לתרופות אחרות, בבתי מרקחת מורשים, לפי התנאים שברישיון. באתר משרד הבריאות ניתן למצוא את רשימת בתי המרקחת המורשים למכור קנאביס רפואי.
העלות השנתית של בקשת מרשם לקנאביס היא 180 ש"ח. העלות השנתית של הנפקת רישיון קנאביס היא 360 ש"ח (בעת כתיבת מידע זה). קנאביס רפואי אינו רשום כתרופה ואינו כלול בסל הבריאות או בביטוחים המשלימים. העלות ל־10 גרם משתנה בהתאם לקביעת היצרן, ועומדת על סכומים שבין 350-150 ש"ח בקירוב.