דף מידע זה מתאר את התרופה בלנטמאב מפודוטין, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
בלנטמאב מפודוטין היא תרופה אימונותרפית מסוג נוגדן מצומד (conjugated antibody). הנוגדן נקשר לקולטן בשם BCMA הקיים על תאי פלזמה כמעט באופן בלעדי. לאחר הקשרותו מתאפשרת כניסה של מרכיב כימותרפי (MMAF) המוביל למוות של התא הסרטני. כמו כן היקשרותו של הנוגדן יכולה להפעיל תהליכי מוות תאי באופן עצמאי.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
בלנטמאב מפודוטין רשומה לטיפול במיאלומה נפוצה חוזרת או רפרקטורית, לאחר לפחות ארבעה טיפולים קודמים.
התרופה ניתנת כעירוי לוריד במשך כשלושים דקות אחת לשלושה שבועות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
הטיפול בתרופה יכול לגרום לשינויים בקרנית, לראיה מטושטשת, לירידה בחדות הראיה, ליובש ולתסמינים נוספים. רוב תופעות הלוואי הפיכות וחל בהן שיפור עם הפסקת הטיפול.
בטרם תחילת הטיפול ובמהלכו (לפני כל מנה נוספת) יבוצעו לך בדיקות עיניים ע"י הרופא על מנת לוודא שהתרופה לא גורמת נזק לעיניך.
חשוב לדווח לרופא על כל שינוי בראיה אשר חל בתקופת הטיפול.
מומלץ להשתמש בטיפות עיניים כנגד יובש ללא חומר משמר לפחות ארבע פעמים ביום במהלך תקופת הטיפול.
יש להיזהר בנהיגה ובהפעלת מכונות כבדות בתקופת הטיפול.
אין להרכיב עדשות מגע בזמן הטיפול בתרופה, אלא אם כן רופא עיניים יתיר זאת.
במידה ומתרחשת בעיה עינית ייתכן ויהיה צורך בהפסקת התרופה. חידוש התרופה יהיה רק בהתאם לבדיקת רופא עיניים שתראה כי הנזק פחת והעין מחלימה. בהתאם לדרגת הפגיעה יוחלט על המשך הטיפול.
התגובה בדרך כלל חולפת במהלך הטיפול, אך עלולה להיות מסוכנת במידה שהיא נמשכת. אם במהלך העירוי אתה חש בגרד, פריחה, קוצר נשימה, שיעול או חרחור, סומק מוגבר, בחילות או הקאות, כאבי ראש, חום, סחרחורת, חולשה כללית, שלשולים ,פעימות לב מהירות, צמרמורות או רעידות – דווח על כך לצוות הרפואי באופן מיידי. הצוות הרפואי יעקוב בתשומת לב אחר הופעת התגובה. ייתכן כי תקבל תרופות להקלה על התסמינים, או שמתן העירוי יואט או יופסק באופן זמני או קבוע.
השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים – דווח לרופא המטפל. טרומבוציטופניה חמורה תביא לדחיית הטיפול וייתכן שגם להפחתת המינון בו נתנת התרופה.
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.
חלק מהמטופלים עלולים לחוות כאבי שרירים או כאב גב, אך ניתן להתמודד ביעילות עם התופעה באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם הנך חווה כאבי שרירים – דווח לרופא המטפל בך.
תאי דם לבנים חשובים מאוד כנגד זיהומים. בזמן קבלת הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים יכולה לרדת, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים.
חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:
בזמן הטיפול בתרופה ייתכן ותחוש עייפות וחולשה, גם ללא מצב של חסר דם (אנמיה). נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. כדי לאזן את העייפות מומלץ לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות.
בזמן השימוש בתרופה ייתכנו שינויים בתפקודי הכבד המחייבים מעקב רפואי, ולכן הרופא המטפל בך יבצע בדיקות דם תקופתיות בכדי לוודא שלא חל שינוי כלשהו.
בדרך כלל תופעה זו אינה חמורה ואינה גורמת לסימפטומים מורגשים. תפקודי הכליות שלך ייבדקו בבדיקות דם שגרתיות. הקפד על שתייה מרובה המסייעת בסילוק התרופה מהגוף.
התרופה עלולה להשפיע על התיאבון ולגרום להפחתה במשקל.
מומלץ וכדאי להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות במרכז הרפואי בו הנך מטופל, שיעניקו לך עצות מעשיות וטיפים בכדי להתמודד עם תופעות אלו.
התרופה עלולה לגרום לדלקת ריאות בזמן הטיפול. דווח מיד לצוות המטפל במידה ואתה מפתח תסמינים חדשים או החמרה של התסמינים הבאים: קשיי נשימה, קוצר נשימה, שיעול או חום.
התרופה עלולה לגרום לירידה ברמת כדוריות הדם האדומות (אנמיה). כדוריות הדם האדומות מכילות המוגלובין, המוביל חמצן בגוף, וכשרמתן נמוכה - פחות חמצן מגיע אל התאים. מצב זה עלול לגרום לך לקוצר נשימה ולחיוורון. יש לדווח לצוות הרפואי על הופעת תסמינים אלה. ייתכן שתחוש דכדוך ועייפות כאשר ספירת הדם נמוכה, אך אלה יחלפו והרגשתך תשתפר כשרמת כדוריות הדם תעלה. רמות כדוריות הדם עשויות לעלות ולרדת לסירוגין במהלך הטיפול, ולגרום לשינויים הן במצב הרוח והן במצבך הגופני. במהלך הטיפול יבוצעו בדיקות דם שגרתיות בכדי לעקוב אחר מצבך הכללי ורמות הרכיבים החיוניים בדם.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
מניעת הריון – התרופה עלולה לפגוע בעובר. אין להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת התרופה ועד ארבעה (בנשים) או שישה (בגברים שלהם בת זוג בגיל הפוריות ) חודשים מתום הטיפול. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
אמצעי מניעה: יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה ועד ארבעה (בנשים) או שישה (בגברים) חודשים מתום הטיפול.
הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה ועד שלושה חודשים מתום הטיפול, וזאת למרות העובדה כי אין בהירות האם התרופה אכן עוברת בהנקה.
טיפולי שיניים: הקפד לעדכן את רופא השיניים שלך שאתה מטופל בתרופה.
נהיגה והפעלת מכשור כבד: כיוון שהשימוש בתרופה עלול לגרום לטשטוש ראיה אם אתה חווה תופעות אלה, יש להמנע מנהיגה או הפעלת מכשור כבד בזמן השימוש בתרופה
לתשומת לבכם
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית
פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן