דף מידע זה מתאר את התרופה דרולוטמיד, את אופן נטילתה, ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילות הטיפול במחלתך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.
דרולוטמיד היא תרופה הורמונלית מסוג מעכבי קולטני אנדרוגן, החוסמת את פעולת הקולטנים להורמוני מין גברי על גבי הגידול הסרטני. הורמונים אלו גורמים לצמיחה ולשגשוג של תאי ערמונית שפירים וממאירים, וחסימת הקולטנים שלהם עוצרת את חלוקתם וגדילתם של תאים אלו.
דרולוטמיד היא טבליה של 300 מ"ג, שיש להקפיד ליטול עם מזון פעמיים ביום, במינון שנקבע עבורך על פי הנחיית הרופא המטפל. יש לבלוע את הטבליות בשלמותן עם כוס מים בלי ללעוס, לשבור, לרסק, או להמיס אותן. אין להפסיק את התרופה מבלי להתייעץ עם הרופא המטפל. אם שכחת ליטול את התרופה בזמן, טול אותה ברגע שתיזכר, ואם עבר יום שלם, טול את המינון הרגיל ביום למחרת. אין ליטול מינון כפול של התרופה. חשוב לדווח מידית לרופא המטפל אם נטלת בטעות כמות גדולה מזו שנרשמה לך ו/או אם עבר יותר מיום מאז נטלת את התרופה.
ייתכן שתקבל תרופה הורמונלית נוספת במקביל לטיפול בדרולוטמיד.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
דָרוֹלוּטָמִיד רשומה בישראל לטיפול בסרטן ערמונית עמיד לסירוס לא גרורתי (nmCRPC) בהתוויות מסויימות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה, כי תופעות לוואי חמורות מחייבות שינוי במינון התרופה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
חולשה וחוסר אנרגיה, וכן עייפות המלווה בתשישות גדולה מהרגיל הם שכיחים מאוד בעת הטיפול בדרולוטמיד. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות. תוכל להתייעץ עם האחות כיצד ניתן להפחית תחושות אלה בזמן הטיפול התרופתי.
הטיפול בתרופה עלול להפחית את ייצור תאי הדם הלבנים המיוצרים על ידי מח העצם (תופעה המכונה נויטרופניה), ובכך להגביר את הסיכון להופעת זיהומים ומחלות. במהלך הטיפול בתרופה רמת כדוריות הדם הלבנות תיבדק בקביעות על ידי הצוות הרפואי. אם יימצא שהיא נמוכה, ייתכן והטיפול בתרופה יידחה או שיופחת המינון שניתן לך.
חשוב לפנות באופן מיידי להתייעצות רפואית באחד המקרים הבאים:
בזמן השימוש בתרופה תיתכן עלייה בערכים בדם הקשורים לתפקודי הכבד, כגון בילירובין ו-AST, המחייבת מעקב רפואי. הצוות הרפואי יבצע מעקב אחר תפקודי הכבד באמצעות בדיקות דם תקופתיות. במרבית המקרים ניתן לאתר תופעה זו בבדיקות דם עוד בטרם תחוש בתסמינים כלשהם. הודע לצוות הרפואי אם אתה מבחין באחד או יותר מהתסמינים הבאים: הצהבה של העור או של הלבן של העיניים, תחושת עייפות רבה מהרגיל, ירידה בתאבון, גרד בעור, הופעת דימומים או חבורות (המטומות) רבים מהרגיל, שתן כהה, או כאב בטן בצד ימין.
הטיפול עלול לגרום לכאבים בזרועות, ברגליים, או בכפות הידיים/הרגליים. תסמינים אלה הם לרוב מתונים וחולפים בתוך מספר ימים או כשבועיים. עדכן את הרופא המטפל בכך במקרה שהתסמינים אינם חולפים או שהם מחמירים, על מנת שהוא יוכל להמליץ לך על דרכים לשיכוך הכאב.
פריחה דמוית-אקנה היא תופעה נפוצה למדי בזמן הטיפול בתרופה. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמין זה. דווח בהקדם האפשרי לצוות המטפל על כל פריחה שמופיעה בעורך, או על החמרה. אין לטפל בפריחה בתכשירים המיועדים לאקנה. ניתן להקל על תופעות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח, והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול או בישום. הקפד לשמור על ניקיון העור, כדי למנוע זיהומים. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה.
התרופה עלולה לגרום לירידה בתפקוד הלב, וכתוצאה מכך - להתפתחות מחלת לב איסכמית ו/או לאי ספיקת לב ("כשל לבבי"). הצוות הרפואי יעקוב אחר תפקודי הלב שלך במהלך הטיפול בתרופה.
הודע מיידית לצוות הרפואי אם אתה מבחין באחד או יותר מהתסמינים הבאים: כאב ו/או לחץ בחזה המוחמרים בזמן מאמץ, קוצר נשימה גם לאחר מאמץ קל, תחושת חולשה ועייפות ובצקות ברגליים, אובדן תיאבון, זיעה קרה או בחילות והקאות.
במהלך הטיפול ייתכן שתחווה כאבי שרירים, מפרקים או עצמות. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.
הטיפול בדרולוטמיד עלול להחליש את העצמות ולגרום לשברים, גם ללא חבלה. שבר זה מכונה 'שבר פתולוגי'.
לעיתים רחוקות, התרופה עלולה לגרום לדלקת ריאות בזמן הטיפול.
דווח מיד לצוות המטפל במידה ואתה מפתח תסמינים חדשים או החמרה של התסמינים הבאים: קשיי נשימה, קוצר נשימה, שיעול או חום.
יש לדווח מיד לצוות הרפואי במקרה של קושי או אי יכולת לתת שתן או במקרה של הופעת דם בשתן.
לחץ הדם שלך ייבדק בקביעות, ובמידת הצורך, יינתן לך טיפול תרופתי מתאים.
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
אם מופיעה בחילה ולא ניתן לשלוט בה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך. יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות, העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן.
להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:
שילוב בין תרופות ותכשירים אחרים בזמן הטיפול בדרולוטמיד: יש להיוועץ עם הרופא המטפל על תרופות ותכשירים אחרים שהנך נוטל, שיש להימנע לחלוטין מהשימוש בהם בזמן הטיפול בדרולוטמיד, או שניתן יהיה להמשיך ליטול אותן תוך כדי מעקב רפואי צמוד יותר אחר מצבך הבריאותי והתאמת הטיפול התרופתי בהתאם לצורך.להלן דוגמאות לתכשירים ותרופות שיש להימנע ככל האפשר או לחלוטין מהשימוש בהם בזמן הטיפול בדרולוטמיד**:- תרופות ממשפחת הסטטינים לטיפול בהורדת רמות הכולסטרול בדם המכילות חומרים פעילים דוגמת רוזובסטטין – Rosuvastatin (קרסטור® – ®Crestor, סטטור® - ®Stator)*, פלובסטטין – Fluvastatin, פראבאסטאטין – Pravastatin (פרבליפ® – ®Pravalip)*, אטורבסטטין – Atorvastatin (אטוזט® – ®Atozet, אטורבה® – ®Atorva, טורבה® - ®Torva)*, ועוד. יש להימנע ככל האפשר מהשימוש בתרופות אלו במשולב עם דרולוטמיד ולהיוועץ עם הרופא במקרה של השימוש בהן.- תרופות שמשמשות לרוב לטיפול במחלות לב וכלי דם, דוגמת כינידין סולפאט – Quinidine Sulphate (נודקסטה® – ®Neudexta)* או דיזופיראמיד – Disopyramide (ריטמיקל® – ®Rythmical)*, אמיוֹדארוֹן – Amiodarone (פרוקור® – ®Procor, אמיודוקור® – ®Amiodacore, פסרון® – ®Pacerone)*, סוטלול – Sotalol (סוטקור® – ®Sotacor)*.- תכשירים אנטי-פטרייתיים כגון איטְרָקונָזול – Itraconazole (ספורנוקס - ®Sporanox, איטרנול – ®Itranol)* לטיפול בסוגים מסויימים של חיידקים.- תרופות נוגדות דלקת דוגמת סולפאסלזין – Sulfasalazine (סלאזופירין® – ®Salazopyrin)*.- תרופות נוגדות אפילפסיה לטיפול בפרכוסים או להרגעה והשראת שינה, דוגמת –פנוברביטל – Phenobarbital (פנוברביטון®-Phenobarbitone®)*, קרבמזפין – Carbamazepine (טגרטול® – Tegretol®, טריל® - Teril®, טימוניל רטרד® - Timonil Retard®, קרבי® – Carbi®, ועוד)*, פניטואין - Phenytoin (דילנטין® – Dilantin®, אפנוטין® – Epanutin®)* וכן דוגמת מידזולם – Midazolam (דורמיקום® - ®Dormicum, מידולם® – ®Midolam, בוקולאם® – ®Buccolam)*, שלגבי האחרונה (מידזולם) מומלץ להיוועץ עם הרופא במקרה של השימוש בתרופות אלו בשילוב עם דרולוטמיד.- תרופות אנטיביוטיות שונות לטיפול בזיהומים, דוגמת ריפמפין/ריפמפיצין – Rifampin/Rifampicin (ריפדין® – Rifadin®)*, מוקסיפלוקסצין – Moxifloxacin (ויגהמוקס® – Vigamox®)*.- תוסף תזונה המשמש לטיפול בדיכאון קל וחרדה מתונה המכיל פרע מחורר או היפריקום (Hypericum perforatum / St. John’s Wort).- תרופות אנטי-פסיכוטיות דוגמת הלופרידול – Haloperidol (הלדול® – Haldol®, הלופר® – Haloper®, פרידור® – Peridor®)*.- תרופות כימיות המכילות את החומר הפעיל מתוטרקסט - Methotrexate - המשמשות לטיפול בסוגים מסוימים של סרטן, פסוריאזיס ודלקת מפרקים שגרונית. יש להימנע ככל האפשר מהשימוש בתרופות אלו במשולב עם דרולוטמיד ולהיוועץ עם הרופא במקרה של שימוש בה.- תרופות להרגעה ממשפחת הבנזודיאזפינים דוגמת מידזולם – Midazolam (דורמיקום® - ®Dormicum, מידולם® – ®Midolam, בוקולאם® – ®Buccolam)*. יש להיוועץ עם הרופא במקרה של שימוש בתרופות אלו במקביל לנטילת דרולוטמיד, שכן יעילותה עלולה לרדת.
*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים
**רשימת התרופות והתכשירים לעיל אינה ממצה. ייתכנו תרופות ותכשירים שאינם מופיעים ברשימה לעיל.
התרופה מכילה לקטוז
תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה סבור שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
הגעה לבית החולים: אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן - ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן