לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

אקלברוטיניב – Acalabrutinib (קאלקוונס® - ®Calquence)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה אקלברוטיניב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילות הטיפול במחלתך. 

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

אקלברוטיניב היא תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה) החוסמת את פעולתו של האנזים ברוטון טירוזין קינאז (BTK), החיוני לגדילה והחלוקה של תאי B ממאירים, ובכך מובילה להפוגה במחלה. 

אופן הטיפול בתרופה

התרופה היא כמוסה שיש ליטול, עם או בלי מזון, פעמיים ביום, בשעה קבועה, בהפרש של כ-12 שעות, במינון שנקבע על ידי הרופא המטפל ובהתאם להוראותיו. אין ללעוס, לשבור, לרסק או להמיס את הכמוסה. במידה ושכחת ליטול או הקאת מנת תרופה ולא עברו יותר משלוש שעות מהשעה בה היית אמורה לקחת את התרופה, יש להשלים את המנה בהקדם האפשרי באותו היום ולחזור ללוח הזמנים הרגיל למחרת. אם עברו למעלה מ-3 שעות, יש לדלג על מנה זו וליטול את התרופה במועד הקבוע הבא. אין ליטול מינון כפול במקום מנה שנשכחה.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

התרופה אקלברוטיניב רשומה בסל הבריאות לחולים בלימפומה מסוג Mantle cell בעבור חולים שמחלתם חזרה (relapsed) לאחר טיפול קודם אחד לפחות. התרופה רושמה לחולים בלוקמיה מסוג CLL בחולה שטרם קיבל טיפול למחלתו או בחולה שמחלתו חזרה (relapsed) או הייתה עמידה (refractory) לטיפול קודם. כמו כן התרופה רשומה לחולי CLL שטרם קיבלו טיפול למחלתם בתנאים מסוימים.

לפירוט המלא, ראו באתר משרד הבריאות.

הערות חשובות לפני ובעת הטיפול בתרופה

  • לפני השימוש באקלברוטיניב, חשוב לדווח לרופא המטפל על כל תרופה (עם או בלי מרשם), ויטמין או תוסף מזון שאתה נוטל. השילוב בין התכשירים ואקלברוטיניב עלול במקרים מסויימים לייצר תגובה בין-תרופתית ו/או התגברות תופעות לוואי מסויימות. ייתכן שהרופא יפחית את מינון התרופה באם אתה מקבל תרופות מסויימות.
  • דווח לרופא המטפל אם הנך נוטל מדללי דם (נוגדי קרישה) ו/או נוגדי טסיות. נטילת תרופות אלה בשילוב עם אקלברוטיניב עלולה להגביר את הסיכון לדימומים.
  • דווח לרופא המטפל במקרה שאתה סובל מהמצבים הבאים:
    • דימומים או זיהום
    • בעיות בקצב הלב בהווה או בעבר
    • בעיות בכבד, כולל היסטוריה של הפטיטיס B
  • אין לצרוך אשכוליות, פומליות, או מיץ אשכוליות בזמן השימוש בתרופה, שכן אלה עלולים להעלות את הרמה  שלה בדם.
  • מומלץ להימנע מתוספות ויטמין E או שמן דגים, אשר עשויים להגביר את הסיכון לדמם
  • מומלץ להימנע מתרופות נוגדות חומציות בקיבה (צרבת) מסוג מעכבי משאבות פרוטונים/מעכבי משאבות מימן – Proton pump inhibitors – PPI - כגון אומפרזול – Omeprazole – (פרילוסק - ®Prilosec)**.
  • ניתן ליטול תרופות נוגדות חומציות בקיבה לפי ההמלצות הבאות:
    • קלציום קרבונט/סידן פחמתי – Calcium carbonate (טאמס – ®Tums)** - יש לדאוג למרווח של שעתיים לפחות בין נטילת שתי התרופות.
    • חוסמי קולטני H2 כגון ראניטידין – Ranitidine (זנטק – ®Zantac, זרידקס - ®Zaridex)** או פמוטידין – Famotidine (פפסיד – ®Pepsid)** - יש ליטול אקלברוטיניב שעתיים לפני התרופה החוסמת 2H או 10 שעות אחריה.
      **או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים
  • ניתוחים וטיפולי שיניים: דווח לרופא המטפל אם עברת ניתוח לאחרונה או שמתוכנן עבורך ניתוח או כל פרוצדורה רפואית פולשנית. לגבי טיפולי שיניים, הקפד ליידע את רופא השיניים שלך שאתה נוטל אקלברוטיניב. הרופא עשוי להמליץ על הפסקה זמנית של אקלברוטיניב בכדי להימנע מדימומים סביב הפרוצדורה.
  • יש להקפיד על נקיטת אמצעי זהירות מפני החשיפה לשמש, לרבות שימוש בקרם הגנה מפני השמש בעל מקדם הגנה גבוה. דווח לרופא על כל נגע חשוד או שינויים בעור. היבדק בקביעות אצל רופא עור.
  • אין ליטול אקלברוטיניב בהריון או להניק בעת הטיפול בתרופה, שכן היא עלולה לגרום לנזק לעובר ולתינוק.
  • ראה "מידע חשוב נוסף" בסוף דף מידע זה, לרבות דוגמאות לתרופות ותכשירים נוספים שאין ליטול בשילוב עם אקלברוטיניב.


תופעות לוואי אפשריות


בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי העיקריות והשכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. באם תופעות הלוואי מקשות עליך במידה רבה, יתכן כי הרופא המטפל יחליט על שינוי מינון התרופה, או הפסקתה באופן זמני או קבוע.

תופעות לוואי שכיחות

ירידה בייצור תאי הדם הלבנים (נויטרופניה או לויקופניה) – סיכון לזיהומים

הטיפול בתרופה עלול להפחית את ייצור תאי הדם הלבנים המיוצרים על ידי מח העצם, ובכך להגביר את הסיכון להופעת זיהומים ומחלות. במהלך הטיפול בתרופה רמת כדוריות הדם הלבנות תיבדק בקביעות על ידי הצוות הרפואי. אם יימצא שהיא נמוכה, ייתכן והטיפול בתרופה יידחה או שיופחת המינון שניתן לך.


חשוב לפנות באופן מיידי להתייעצות רפואית באחד המקרים הבאים:

  • עליה בחום הגוף מעל 38 מעלות צלזיוס.
  • הרעה פתאומית בהרגשה הכללית, גם אם חום הגוף תקין.
  • הופעת תסמינים העלולים להעיד על זיהום, כגון: כאבי גרון, כאבי שרירים, צמרמורת, שיעול, כאב
  • בזמן מתן שתן, או תכיפות במתן השתן.


המלצות למניעת זיהומים:

  • רחיצת ידיך וידי מבקריך זו הדרך הטובה למנוע התפשטות זיהום.
  • הימנע משהייה במחיצת אנשים החולים במחלות זיהומיות.
  • הימנע מטיפול בפסולת של חיית מחמד.
  • שמור על כל פצע או חתך- נקי.
  • הקפד על רחצה יומיומית ובריאות הפה (צחצוח שיניים באופן קבוע).
  • מומלץ להתייעץ עם הרופא או האחות בטרם תקבע ביקורים או טיפולים אצל רופא השיניים.
  • הימנע מלגזור את העור סביב הציפורן או ציפורן חודרנית.
  • התייעץ עם הרופא או האחות בטרם את או מי שמתגורר אתך מקבלים חיסון כלשהו.

ספירות נמוכות של תאי דם אדומים (אנמיה)

במהלך הטיפול יבוצעו בדיקות דם שגרתיות בכדי לעקוב אחר רמת כדוריות הדם האדומות בדמך, ולמנוע תופעות לוואי כגון אנמיה, שתסמיניה הן קוצר נשימה, חיוורון, עייפות וחולשה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.

ירידה בייצור טסיות הדם (תרומבוציטופניה) – סיכון מוגבר לפציעות ודימומים

השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. הסיכון לדימום עלול לגבור כאשר נוטלים מדללי דם בשילוב עם אקלברוטיניב. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי  טסיות. דווח מיד לרופא המטפל במקרה של דימום או חבלה חריגים, ותסמינים כגון דימום מהאף או מהחניכיים, דם בשתן או בצואה, הופעת נקודות אדומות או פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים, כאבי ראש ממושכים, בלבול ושינויים בדיבור, הקאה עם דם או שנראית כמו גרגרים חומים, סחרחורת או חולשה. 

המלצות למניעת פציעות ודימומים:

  • הימנע משימוש בסכין גילוח (ניתן להשתמש במכשירים חשמליים להסרת שיער/גילוח)
  • הקפד על אמצעי זהירות בזמן ביצוע פעילויות ספורט, גינון וכו') העלולות לגרום לפציעות או דימומים (למשל שימוש בציוד, ביגוד והנעלה מתאימים), ובחר פעילות גופנית התואמת יכולתך.
  • הימנע מנטילת תרופות המשתייכות לקבוצת נוגדי דלקת שאינם סטרואידים   (NSAID)  כגון אספירין ואדוויל, המגבירות את הסיכון לדימומים. התייעץ עם הצוות הרפואי על תרופות שאינן מגבירות סיכון זה.
  • צחצח את השיניים במברשת שיניים רכה, והימנע משימוש בחוט דנטלי וקיסמים.

זיהום בדרכי הנשימה העליונות (תסמינים דמויי הצטננות)

השימוש בתרופה עלול לגרום לתסמינים דמויי הצטננות ותחושה כללית לא טובה, כולל נזלת, גודש באף, עיטושים, כאב גרון, שיעול וכד'. דווח לרופא אם תסמינים אלה נמשכים מעל שבוע או שיש החמרה לאחר מספר ימים.

סינוסיטיס - דלקת בסינוסים (החללים בעצמות המצח והלחיים)

הדלקת מתאפיינת בעיקר בגודש באף ונזלת, כאבים ולחץ בסינוסים (איזור העיניים, האף והלחיים), חום וכאב שיניים והחניכיים. דווח לרופא אם תסמינים אלה אינם חולפים לאחר כשבוע או שיש החמרה לאחר מספר ימים.

דלקת ריאות

התרופה עלולה לגרום לדלקת ריאות בזמן הטיפול. דווח מיד לצוות המטפל במידה ואתה מפתח תסמינים חדשים או החמרה של התסמינים הבאים: קשיי נשימה, קוצר נשימה, שיעול או חום.


כאבי ראש

כאב ראש הוא תופעת לוואי שכיחה של הטיפול באקלברוטיניב. ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש ממושכים - פנה לרופא המטפל בך. הוא עשוי להמליץ על צריכת קפאין או נטילת קפסולות מכילות קפאין.

שלשול

שלשול הוא תופעת לוואי שכיחה של הטיפול באקלברוטיניב. הרופא המטפל ירשום עבורך טיפול תרופתי מתאים להתמודדות עם שלשול. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים. אם לא ניתן לשלוט בתופעה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך. 

עייפות ותשישות

בזמן הטיפול בתרופה ייתכן ותחוש עייפות וחולשה, גם ללא מצב של חסר דם (אנמיה). נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. כדי לאזן את העייפות מומלץ לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים"® החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.1-800-599-995.

בחילות והקאות

אם מופיעה בחילה לא ניתן לשלוט בה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות מתאימות למניעה או החלשת עוצמת הבחילות. 

להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:

  • נטילת התרופה עם מזון עשויה להפחית את תחושת הבחילה.
  • המנע ממאכלים שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מאכלים שומניים, חריפים או חומציים (לימונים, עגבניות, תפוזים).
  • נסה לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות וללעוס היטב, ולצרוך מזונות קרים או בטמפרטורת החדר.
  • נסה להשתמש בכדורים נוגדי צרבת, לאכול קרקרים או טוסט, לשתות משקה עם נענע או ג'ינג'ר אייל, ולהשתמש בשורש ג'ינג'ר טרי טחון במזון, או בג'ינג'ר מסוכר.
  • היעזר בגישות טיפוליות שאינן תרופתיות המגבירות את מידת השקט הנפשי, כגון דיקור או דמיון מודרך.

עצירות

קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ומחלימים מסרטן בכתובת: www.cancer.org.il

 

כאבי בטן

חלק מהמטופלים חווים אי-נוחות בבטן בזמן הטיפול. אם הכאבים אינם חולפים או מחמירים, הרופא יכול לרשום לך תרופות להקלה על התופעה.


תופעות לוואי שכיחות פחות

דימום

דימומים קלים, לרבות הופעת אכימוזות עוריות (שטפי דם) לאחר חבלות קלות היא תופעת לוואי שכיחה של אקלברוטיניב. עם זאת, התרופה עלולה לגרום לבעיות דימום חמורות בשיעור קטן של המטופלים. הסיכון לדימום עלול לגבור כאשר נוטלים מדללי דם ונוגדי טסיות בשילוב עם אקלברוטיניב.

יש לדווח באופן מידיי לצוות הרפואי אם מתפתחים תסמינים חריגים של דימום, כולל: כאבי ראש ממושכים, בלבול ושינויים בדיבור, סחרחורת או חולשה, ריבוי שטפי דם וחבורות על העור, שיעול עם דם או קרישי דם, הקאה עם דם או שנראית כמו גרגרים חומים, או צואה בגוון אדום או שחור.

ממאירויות נוספות, לרבות סרטן העור שאינו מלנומה

קיים סיכון לפתח ממאירות נוספת, לרבות סרטן עור שאינו מלנומה. לא ידוע שאקלברוטיניב מעלה את הסיכון להופעת ממאירויות עוריות, אך ידוע שחולים עם CLL נמצאים בסיכון מוגבר לכך ללא קשר לטיפול. הצוות הרפואי יעקוב מקרוב אחר התפתחות סרטן עור במהלך הטיפול, אך זוהי תופעה שיכולה להתרחש גם לאחר הטיפול. יש לנקוט באמצעי זהירות בעת היציאה לשמש, דוגמת הימנעות מהחשיפה לשמש בין השעות 16:00-10:00, שהייה במקום מוצל, חבישת כובע, הרכבת משקפי שמש, שימוש בקרם הגנה בעל מקדם הגנה גבוה, ולבוש בבגדים ארוכים, על מנת להגן על העור. דווח לרופא על כל נגע חשוד חדש או קיים בעור. כמו כן, מומלץ לבצע בדיקות שגרתיות אצל רופא עור.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברות 'את החן יש לאבחן' בנושא גילוי מוקדם של סרטן העור ו'חכמים בשמש – כיצד?' המכילות מידע נוסף בנושא. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.1-800-599-995, או לבדוק את המידע באתר האינטרנט של האגודה – www.cancer.org.il

שינויים בעור (פריחה, אדמומיות, יובש או גרד)

פריחה דמוית-אקנה, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי בזמן הטיפול בתרופה. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו. דווח בהקדם האפשרי לצוות המטפל על כל פריחה שמופיעה בעורך, או על החמרה. אין לטפל בפריחה בתכשירים המיועדים לאקנה. ניתן להקל על תופעות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח, והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול או בישום. הקפד לשמור על ניקיון העור, כדי למנוע זיהומים. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה.

במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, המרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, המרכז הרפואי רבין-קמפוס בילינסון, והמרכז הרפואי הדסה קיימות מרפאות ייעודיות לטיפול בתופעות הלוואי בעור הנגרמות מהטיפול בתרופות ביולוגיות. לחצי כאן למידע נוסף אודות מרפאות עור לטיפול בחולים אונקולוגים, או פנה לאחיות המכון האונקולוגי בו את מטופלת, או בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל .1-800-599-995

כאבי שרירים/פרקים

אם אתה חווה כאבים אלה, התייעץ עם הצוות הרפואי אודות אמצעים להקל עליהם.

שינויים בקצב הלב

התרופה עלולה לגרום לאי-סדירות בקצב הלב בשיעור קטן מהמטופלים. הפרעת הקצב השכיחה ביותר היא פרפור פרוזדורים (atrial fibrillation) אשר אינה מסכנת את המטופל אך עשויה להוביל לאי נוחות ניכרת. הצוות המטפל בך יבדוק את קצב הלב ולחץ הדם לאורך הטיפול. דווח לצוות הרפואי על כל קצב לב חריג או מואץ, כאב בחזה, קוצר נשימה או סחרחורת או עילפון.

ברונכיטיס (דלקת בדרכי הנשימה)

ייתכן שתתפתח ברונכיטיס, המתבטאת בעיקר בשיעול, קוצר נשימה במאמץ והפרשה מוגברת של ליחה. בדרך כלל הדלקת חולפת מעצמה. 

נגיף הרפס

קיימת סבירות נמוכה להתפתחות שלפוחיות ופצעים באזור הפה או איברי המין והישבן כתוצאה מנגיף הרפס. דווח לרופא אם תסמינים אלה מתפתחים על מנת שניתן יהיה להציע לך טיפול בהם.

יתר לחץ דם

אקלברוטיניב עלול להוביל להתפתחות או החמרת יתר לחץ דם. יש להקפיד על מעקב אחר לחץ הדם לאורך שנות הטיפול. במידת הצורך יינתן לך טיפול תרופתי מתאים. 

מידע חשוב נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. הקפד ליידע את הרופא על כל התרופות והתכשירים שאתה נוטל.

  • להלן דוגמאות לתרופות ותכשירים שמומלץ כנגד נטילתם בשילוב עם אקלברוטיניב***:
    • תרופות אנטיביוטיות מסוג קלריתרומיצין  - Clarithromycin (ביאקסין – ®Biaxin, קלסיד – ®Klasid)**
    • תכשירים אנטי-פטרייתיים כגון איטְרָקונָזול – Itraconazole (ספורנוקס - ®Sporanox, איטרנול – ®Itranol)**, פוסאקונאזול – Posaconazole (נוקספיל - Noxafil®)**, ווריקונאזול – Voriconazole (ויפנד - Vfend®)** והמכילים קטוקונאזול – Ketoconazole
    • תכשירים לטיפול ב-HIV/AIDS – למשל תרופות המכילות ריטונאוויר - Ritonavir, אינדינאביר – Indinavir
    • תרופות לטיפול בצהבת נגיפית מסוג C (הפטיטיס C) כגון טלפרביר – Telaprevir (אינסיבו - Incivo®)**
    • אנטיביוטיקה המשמשת לטיפול בזיהומים שונים כגון ריפמפין/ריפמפיצין – Rifampin/Rifampicin (ריפדין - ®Rifadin, רימקטן - ®Rimactane)**
    • תרופות לרמות גבוהות של סוכר, כגון מטפורמין הידרוכלוריד – Metformin Hydrochloride (גלוקופאג' – ®Glucophage, גלוקומין - ®Glucomin)**
    • טיפולים לדיכוי חיסוני (למשל לאחר השתלת איברים), כגון ציקלוספורין – Cyclosporine (דקסימון - ®Deximune, סנדימון ניאורל – ®Sandimmun Neoral)**
    • תרופות נוגדות אפילפסיה לטיפול בפרכוסים, דוגמת – קרבמזפין – Carbamazepine (טגרטול – ®Tegretol, טימוניל רטרד – ®Timonil Retard, טריל – ®Teril, ועוד)**, ופניטואין – Phenytoin (דילנטין – ®Dilantin, אפנוטין – ®Epanutin)**
    • תרופה אנטי-פסיכוטית שמשמשת בין היתר לטיפול בתסמונת טורט, פימוזיד – Pimozide (אורפ פורטה – ®Orap forte)**
    • מתוטרקסט – Methotrexate, כימותרפיה המשמשת לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית, פסוריאזיס ובסוגים מסוימים של סרטן.
    • תרופה שמשמשת להפרעות הקשורות לחומציות במערכת העיכול העליונה, לדוגמה אומפרזול – Omeprazole (פרילוסק – ®Prilosec, לוסק – ®Losec)**
    • תוסף תזונה לטיפול בדיכאון המכיל פרע מחורר- St. John’s wort (סנט ג'ונס וורט)
    • תרופה המשמשת לטיפול באסתמה תאופילין – Theophylline (תיאודור - ®Theo-Dur)**

**או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים
***רשימת התרופות והתכשירים לעיל אינה ממצה. ייתכנו תרופות ותכשירים שאינם מופיעים ברשימה לעיל.

  • מניעת הריון: הטיפול בתרופה עלול לפגוע בעובר. לכן, מומלץ לא להיכנס להריון בזמן נטילת התרופה.

  • אמצעי מניעה: על גברים ונשים להשתמש באמצעי מניעה יעילים בזמן הטיפול בתרופה ולמשך שבוע לפחות מתום הטיפול בתרופה. מומלץ לשוחח עם הרופא המטפל על השיטות למניעת הריון שניתן להשתמש בהן במהלך הטיפול בתרופה.

  • הנקה: אין להניק בזמן הטיפול בתרופה ולמשך לפחות שבועיים מתום קבלת הטיפול האחרון.

  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה סבור שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

  • הגעה לבית החולים: אם עלייך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידעי את הצוות הרפואי על הטיפול אותו את מקבלת.

  • אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

  • אחסון התרופה:
    • יש לשמור את התרופה במיכל המקורי, סגור היטב, בטמפרטורת החדר (25-20 מעלות), הרחק מלחות (לא בחדר האמבטיה), הרחק מהישג ידם של ילדים ובעלי חיים.
    • אם נדרש סיוע של אדם אחר במתן התרופה, עליו ללבוש כפפות או לשפוך את הכמוסות ישירות מהמיכל לידייך מבלי לגעת בהן. עליו לשטוף ידיים לפני ואחרי הגשת התרופה.

מידע נוסף בנושא

"חזקים ביחד" - מרכזי קבוצות ומרכזי תמיכה לחולי סרטן, מחלימים ובני משפחתם

פורום רפואה משלימה ומשולבת

תרופות וטיפולים במחלת הסרטן 

תודתנו נתונה ל:
ד"ר גלעד יצחקי, רופא בכיר במערך להמטולוגיה ומרכז תחום CLL, מרכז רפואי רבין, פתח תקווה, על הערותיו והארותיו.

עודכן: מאי 2021
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.