דף מידע זה מתאר את התרופה אקלברוטיניב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילות הטיפול במחלתך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים. **המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
אקלברוטיניב היא תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה) החוסמת את פעולתו של האנזים ברוטון טירוזין קינאז (BTK), החיוני לגדילה והחלוקה של תאי B ממאירים, ובכך מובילה להפוגה במחלה.
התרופה היא כמוסה שיש ליטול, עם או בלי מזון, פעמיים ביום, בשעה קבועה, בהפרש של כ-12 שעות, במינון שנקבע על ידי הרופא המטפל ובהתאם להוראותיו. אין ללעוס, לשבור, לרסק או להמיס את הכמוסה. במידה ושכחת ליטול או הקאת מנת תרופה ולא עברו יותר משלוש שעות מהשעה בה היית אמורה לקחת את התרופה, יש להשלים את המנה בהקדם האפשרי באותו היום ולחזור ללוח הזמנים הרגיל למחרת. אם עברו למעלה מ-3 שעות, יש לדלג על מנה זו וליטול את התרופה במועד הקבוע הבא. אין ליטול מינון כפול במקום מנה שנשכחה.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
התרופה אקלברוטיניב רשומה בסל הבריאות לחולים בלימפומה מסוג Mantle cell בעבור חולים שמחלתם חזרה (relapsed) לאחר טיפול קודם אחד לפחות. התרופה רושמה לחולים בלוקמיה מסוג CLL בחולה שטרם קיבל טיפול למחלתו או בחולה שמחלתו חזרה (relapsed) או הייתה עמידה (refractory) לטיפול קודם. כמו כן התרופה רשומה לחולי CLL שטרם קיבלו טיפול למחלתם בתנאים מסוימים.
לפירוט המלא, ראו באתר משרד הבריאות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי העיקריות והשכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. באם תופעות הלוואי מקשות עליך במידה רבה, יתכן כי הרופא המטפל יחליט על שינוי מינון התרופה, או הפסקתה באופן זמני או קבוע.
הטיפול בתרופה עלול להפחית את ייצור תאי הדם הלבנים המיוצרים על ידי מח העצם, ובכך להגביר את הסיכון להופעת זיהומים ומחלות. במהלך הטיפול בתרופה רמת כדוריות הדם הלבנות תיבדק בקביעות על ידי הצוות הרפואי. אם יימצא שהיא נמוכה, ייתכן והטיפול בתרופה יידחה או שיופחת המינון שניתן לך.
חשוב לפנות באופן מיידי להתייעצות רפואית באחד המקרים הבאים:
במהלך הטיפול יבוצעו בדיקות דם שגרתיות בכדי לעקוב אחר רמת כדוריות הדם האדומות בדמך, ולמנוע תופעות לוואי כגון אנמיה, שתסמיניה הן קוצר נשימה, חיוורון, עייפות וחולשה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.
השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. הסיכון לדימום עלול לגבור כאשר נוטלים מדללי דם בשילוב עם אקלברוטיניב. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. דווח מיד לרופא המטפל במקרה של דימום או חבלה חריגים, ותסמינים כגון דימום מהאף או מהחניכיים, דם בשתן או בצואה, הופעת נקודות אדומות או פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים, כאבי ראש ממושכים, בלבול ושינויים בדיבור, הקאה עם דם או שנראית כמו גרגרים חומים, סחרחורת או חולשה.
השימוש בתרופה עלול לגרום לתסמינים דמויי הצטננות ותחושה כללית לא טובה, כולל נזלת, גודש באף, עיטושים, כאב גרון, שיעול וכד'. דווח לרופא אם תסמינים אלה נמשכים מעל שבוע או שיש החמרה לאחר מספר ימים.
הדלקת מתאפיינת בעיקר בגודש באף ונזלת, כאבים ולחץ בסינוסים (איזור העיניים, האף והלחיים), חום וכאב שיניים והחניכיים. דווח לרופא אם תסמינים אלה אינם חולפים לאחר כשבוע או שיש החמרה לאחר מספר ימים.
התרופה עלולה לגרום לדלקת ריאות בזמן הטיפול. דווח מיד לצוות המטפל במידה ואתה מפתח תסמינים חדשים או החמרה של התסמינים הבאים: קשיי נשימה, קוצר נשימה, שיעול או חום.
כאב ראש הוא תופעת לוואי שכיחה של הטיפול באקלברוטיניב. ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש ממושכים - פנה לרופא המטפל בך. הוא עשוי להמליץ על צריכת קפאין או נטילת קפסולות מכילות קפאין.
שלשול הוא תופעת לוואי שכיחה של הטיפול באקלברוטיניב. הרופא המטפל ירשום עבורך טיפול תרופתי מתאים להתמודדות עם שלשול. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים. אם לא ניתן לשלוט בתופעה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך.
בזמן הטיפול בתרופה ייתכן ותחוש עייפות וחולשה, גם ללא מצב של חסר דם (אנמיה). נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. כדי לאזן את העייפות מומלץ לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות.
אם מופיעה בחילה לא ניתן לשלוט בה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות מתאימות למניעה או החלשת עוצמת הבחילות.
קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.
חלק מהמטופלים חווים אי-נוחות בבטן בזמן הטיפול. אם הכאבים אינם חולפים או מחמירים, הרופא יכול לרשום לך תרופות להקלה על התופעה.
דימומים קלים, לרבות הופעת אכימוזות עוריות (שטפי דם) לאחר חבלות קלות היא תופעת לוואי שכיחה של אקלברוטיניב. עם זאת, התרופה עלולה לגרום לבעיות דימום חמורות בשיעור קטן של המטופלים. הסיכון לדימום עלול לגבור כאשר נוטלים מדללי דם ונוגדי טסיות בשילוב עם אקלברוטיניב.
יש לדווח באופן מידיי לצוות הרפואי אם מתפתחים תסמינים חריגים של דימום, כולל: כאבי ראש ממושכים, בלבול ושינויים בדיבור, סחרחורת או חולשה, ריבוי שטפי דם וחבורות על העור, שיעול עם דם או קרישי דם, הקאה עם דם או שנראית כמו גרגרים חומים, או צואה בגוון אדום או שחור.
קיים סיכון לפתח ממאירות נוספת, לרבות סרטן עור שאינו מלנומה. לא ידוע שאקלברוטיניב מעלה את הסיכון להופעת ממאירויות עוריות, אך ידוע שחולים עם CLL נמצאים בסיכון מוגבר לכך ללא קשר לטיפול. הצוות הרפואי יעקוב מקרוב אחר התפתחות סרטן עור במהלך הטיפול, אך זוהי תופעה שיכולה להתרחש גם לאחר הטיפול. יש לנקוט באמצעי זהירות בעת היציאה לשמש, דוגמת הימנעות מהחשיפה לשמש בין השעות 16:00-10:00, שהייה במקום מוצל, חבישת כובע, הרכבת משקפי שמש, שימוש בקרם הגנה בעל מקדם הגנה גבוה, ולבוש בבגדים ארוכים, על מנת להגן על העור. דווח לרופא על כל נגע חשוד חדש או קיים בעור. כמו כן, מומלץ לבצע בדיקות שגרתיות אצל רופא עור.
פריחה דמוית-אקנה, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי בזמן הטיפול בתרופה. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו. דווח בהקדם האפשרי לצוות המטפל על כל פריחה שמופיעה בעורך, או על החמרה. אין לטפל בפריחה בתכשירים המיועדים לאקנה. ניתן להקל על תופעות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח, והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול או בישום. הקפד לשמור על ניקיון העור, כדי למנוע זיהומים. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה.
אם אתה חווה כאבים אלה, התייעץ עם הצוות הרפואי אודות אמצעים להקל עליהם.
התרופה עלולה לגרום לאי-סדירות בקצב הלב בשיעור קטן מהמטופלים. הפרעת הקצב השכיחה ביותר היא פרפור פרוזדורים (atrial fibrillation) אשר אינה מסכנת את המטופל אך עשויה להוביל לאי נוחות ניכרת. הצוות המטפל בך יבדוק את קצב הלב ולחץ הדם לאורך הטיפול. דווח לצוות הרפואי על כל קצב לב חריג או מואץ, כאב בחזה, קוצר נשימה או סחרחורת או עילפון.
ייתכן שתתפתח ברונכיטיס, המתבטאת בעיקר בשיעול, קוצר נשימה במאמץ והפרשה מוגברת של ליחה. בדרך כלל הדלקת חולפת מעצמה.
קיימת סבירות נמוכה להתפתחות שלפוחיות ופצעים באזור הפה או איברי המין והישבן כתוצאה מנגיף הרפס. דווח לרופא אם תסמינים אלה מתפתחים על מנת שניתן יהיה להציע לך טיפול בהם.
אקלברוטיניב עלול להוביל להתפתחות או החמרת יתר לחץ דם. יש להקפיד על מעקב אחר לחץ הדם לאורך שנות הטיפול. במידת הצורך יינתן לך טיפול תרופתי מתאים.
**או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים***רשימת התרופות והתכשירים לעיל אינה ממצה. ייתכנו תרופות ותכשירים שאינם מופיעים ברשימה לעיל.
"חזקים ביחד" - מרכזי קבוצות ומרכזי תמיכה לחולי סרטן, מחלימים ובני משפחתם
פורום רפואה משלימה ומשולבת
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן