דף מידע זה מתאר את התרופה נרטיניב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך. *או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים. **המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
נרטיניב היא תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה) ממשפחת מעכבי טירוזין קינאז הנצמדת לשני חלבונים הנמצאים על גבי מעטפת תאי הסרטן, HER2 ו-EGFR, חוסמת את פעולתם ומונעת את הצמיחה והשגשוג של תאי הסרטן.
נרטיניב היא תרופה הניתנת בטבליות, שיש ליטול עם אוכל ומים בשעה קבועה מדי יום, בעדיפות לשעות הבוקר, על פי המינון שנקבע על ידי הרופא והוראותיו המדויקות (המינון המקובל הוא שישה כדורים ליום, 240 מ"ג). יש לבלוע את הטבליה שלמה ואין לרסק או להמיס אותה. במידה ששכחת ליטול מנת תרופה, יש לדלג עליה וליטול את המנה הבאה במועד הקבוע. הרופא המטפל עשוי להפחית את מינון התרופה או להפסיק את הטיפול בה במידה וישנם תסמינים חמורים, כולל שלשול. תרופות נוגדות שלשול יינתנו בתחילת הטיפול בנרטיניב ובמקביל לו, ולאחר מכן על פי הצורך.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
נרטיניב רשומה בישראל כטיפול משלים מוארך (extended adjuvant) בסרטן שד בשלב מוקדם בהתוויות מסויימות.
לפני השימוש נרטיניב, חשוב לדווח לרופא המטפל על כל תרופה (עם או בלי מרשם), ויטמין או תוסף מזון שאת נוטלת. השילוב בין התכשירים ונרטיניב עלול במקרים מסויימים לייצר תגובה בין-תרופתית ו/או התגברות תופעות לוואי מסויימות.
יש להימנע מצריכת אשכוליות או מיץ אשכוליות בזמן השימוש בתרופה, שכן הם יכולים להשפיע על הרמות של נרטיניב בדם.
ראי הערות על שילובי תרופות עם נרטיניב ב"מידע חשוב נוסף" בסוף דף מידע זה
בעיות בכבד: דווחי לרופא המטפל אם הייתה לך בעבר או שיש לך מחלת כבד. ייתכן שהרופא ירשום עבורך מינון נמוך יותר של התרופה נרטיניב.
יש להרבות בשתייה בזמן נטילת התרופה, כדי למנוע התייבשות. רצוי לצרוך כ-10-8 כוסות נוזלים ביום.
אין ליטול נרטיניב אם הנך בהריון או מיניקה, שכן התרופה עלולה לגרום לנזק לעובר ולתינוק.
אחסון התרופה - יש לשמור את התרופה בטמפרטורת החדר (25-20 מעלות).
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה. דווחי לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגשי בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפידי על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
שלשול הוא תופעת לוואי שכיחה מאד במשתמשי נרטיניב, בעיקר בתחילת הטיפול בתרופה, במהלך החודש הראשון. בפעמים הראשונות של השימוש בתרופה יינתנו לך תרופות לטיפול בשלשולים, ולאחר מכן בהתאם לצורך, כל עוד השלשול נמשך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד את סובלת משלשולים. יש לדווח לצוות המטפל האם על אף השימוש בתרופה לטיפול בשלשולים, יש לך יותר משתי יציאות ביום.במקרים מסוימים, נרטיניב עלולה לגרום לשלשול בדרגה חמורה. יש לדווח מייד לצוות המטפל אם יש לך שלשול חמור וממושך, או אם כתוצאה משלשול את חשה חולשה, סחרחורת או עלייה בחום.
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווחי על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
חלק מהמטופלות חוות אי-נוחות בבטן בזמן הטיפול. אם הכאבים אינם חולפים או מחמירים, הרופא יכול לרשום לך תרופות להקלה על התופעה.
תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ שגרת פעילות גופנית מתונה, התואמת את יכולתך.
פריחה דמוית-אקנה, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי בזמן הטיפול בתרופה. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו. דווחי בהקדם האפשרי לצוות המטפל על כל פריחה שמופיעה בעורך, או על החמרה. אין לטפל בפריחה בתכשירים המיועדים לאקנה. ניתן להקל על תופעות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח, והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול או בישום. הקפידי לשמור על ניקיון העור, כדי למנוע זיהומים. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה.
הטיפול בנרטיניב עלול לגרום לשינויים בבדיקות הדם ולהשפיע על תפקודי הכבד ו/או הכליות. ברוב המקרים לא תחושי בתסמינים כלשהם. תפקודי הכבד והכליה שלך ייבדקו בבדיקות דם שגרתיות. הרופא יפסיק את הטיפול בנרטיניב אם הבדיקות יצביעו על בעיה חמורה בתפקוד הכבד. דווחי לרופא על אם את מבחינה באחד או יותר מהתסמינים הבאים: עייפות רבה, בחילות ו/או הקאות, כאב בחלקו הימני העליון של הבטן, חום גבוה, פריחה או גרד בעור, הצהבה של העור או העיניים.
התרופה עלולה לגרום להשפיע על התיאבון ולגרום להפחתת המשקל. ייתכן ויופיעו שינויים בטעם המזון, ובעקבות כך בתאבון הכללי. אין בכך נזק כל עוד שאת שומרת על תזונה מאוזנת. כדאי להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות שיעניקו לך עצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעות אלו.
ייתכן שתרגישי כאבים ואי נוחות במערכת העיכול, היכולים להתבטא בתחושת מלאות או נפיחות, גזים, גיהוקים, תחושת בערה, ועוד. ניתן להתייעץ עם האחות כיצד ניתן להפחית את תחושת אי הנוחות בבטן העליונה בזמן הטיפול התרופתי.
בזמן הטיפול ייתכן שתסבלי מדלקת בדרכי השתן, וכתוצאה מכך תחושי בתסמיני כאב ועלייה בתכיפות מתן שתן. במקרים אלו יש לדווח לרופא המטפל בך על מנת שירשום לך תרופות לטיפול בדלקת. אם קיימים תסמינים דמויי שפעת, חום מעל 38º צלזיוס, הרגשתך הכללית אינה טובה, יש כאב ותכיפות גבוהה במתן השתן, או שמופיע דם בשתן – דווחי מיד לרופא המטפל.
אלה הן תופעות שכיחות בעת נטילת התרופה נרטיניב, איתן ניתן להתמודד ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. יש לדווח לצוות המטפל באופן מיידי במידה ואת סובלת מכאבים עזים או התכווצויות קשות של השרירים, אם מופיע שתן כהה או שנפח השתן גדל בעת השימוש בתרופה.
ייתכן ויופיעו בחלל הפה כאבים או פצעים קטנים בעקבות הטיפול. שתייה מרובה, והקפדה על היגיינת פה באופן קבוע באמצעות צחצוח שיניים במברשת רכה יסייעו בהפחתת הסבירות להופעת תסמינים אלו. כמו כן, מציצת קוביות קרח עשויה להקל על התסמינים. דווחי לרופא במידה ומופיעות תופעות אלו בכדי שיוכל לרשום לך שטיפות פה ותרופות להקלה והטיפול בהן.
ייתכן שיופיע דימום אפי במהלך הטיפול בתרופה. צרי קשר עם הרופא או הצוות המטפל בך, אם את מבחינה בתסמין זה
בזמן הטיפול בתרופה, הציפורניים שלך עלולות להפוך לחלשות ולהישבר בקלות, להפוך לכהות יותר או לשנות את צבען. ייתכן ויופיעו פסים או חריצים על הציפורניים. תופעות אלה הן לרוב מתונות, ויחלפו עם סיום הטיפול. הצוות המטפל יוכל להמליץ על טיפול תרופתי או משחות להקלה על הסימפטומים.
תרופות שמשמשות לרוב לטיפול במחלות לבביות (כגון לחץ דם גבוה, כאבים בחזה, ועוד) כגון וֶֶרָפָּמיל – Verapamil (איקקור - ®Ikacor, ורקור - ®Veracor, ורפרס – ®Verapress, איזופטין - ®Isoptin)**; דילטיאזם - diltiazem (דילטם – ®Dilatam, לבודקס – Levodex, אדיזם – ®Adizem)**, דיגוקסין – Digoxin (לנוקסין – ®Lanoxin)**, ועוד.
תרופות אנטיביוטיות לטיפול בזיהומים שונים, מסוג אריתרומיצין - Erythromycin (אריק - ®Eryc, אריתרו-טבע - ®Erythro-Teva)**, קלריטרומיצין – clarithromycin (ביאקסין – ®Biaxin)**, ריפמפין/ריפמפיצין – Rifampin/Rifampicin (ריפדין - ®Rifadin, רימקטן - ®Rimactane)**,ועוד.
תכשירים אנטי-פטרייתיים המכילים קטוקונאזול – Ketoconazole (ניזורל – ®Nizoral)**, פלוקנוזול – Fluconazole (דיפלוקן – ®Diflucan)**
תרופות נוגדות אפילפסיה לטיפול בפרכוסים, דוגמת – קרבמזפין – Carbamazepine (טגרטול – ®Tegretol, טימוניל רטרד – ®Timonil Retard, טריל – ®Teril, ועוד)**, פניטואין – Phenytoin (דילנטין – ®Dilantin, אפנוטין – ®Epanutin)**, פנוברביטול/פנוברביטון – Phenobarbital/Phenobarbitone (לומינל – ®Luminal)**
- תוסף המכיל פרע מחורר או היפריקום (Hypericum perforatum / St. John’s Wort)
*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים **רשימת התרופות והתכשירים לעיל אינה ממצה. ייתכנו תרופות ותכשירים שאינם מופיעים ברשימה לעיל.
דוגמאות לתרופות אלו: אומפרזול – Omeprazole (אומפרדקס - Omepradex, לוסק - Losec, אומפרה – ®Omepra, פרילוסק - ®Prilosec)**, לנסופרזול – Lansoprazole (לנטון - ®Lanton, לנסו - ®Lanso, לנסופרזול טבע – Lansoprazole Teva)**, סימיטאדין – Cimetidine (טגאמט - ®Tagamet)**, רניטידין – Ranitidine (זנטאק - ®Zantac)**, ותרופות סותרות חומצה אחרות (למניעת צרבות). פמוטידין – Famotidine (פפסיד - ®Pepcid)**, ניזאטידין – Nizatidine (טאזאק - ®Tazac, אקסיד - ®Axid)**, דקסלנסופרזול – Dexlansoprazole (דקסילנט - DexilantTM)**, אזומפרזול – Esomeprazole (נקסיום - ®Nexium)**, פנטופרזול – Pantoprazole (פרוטוניקס – ®Protonix, פנטואבניר - Pantoavenir, קונטרולוק - ®Controloc, פנטולוק - ®Pantoloc)**, רבפרזול – Rabeprazole (אסיפקס - ®Aciphex, פריאט - ®Pariet) **
**או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים***רשימת התרופות והתכשירים לעיל אינה ממצה. ייתכנו תרופות ותכשירים שאינם מופיעים ברשימה לעיל.
פורום רפואה משלימה
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן