דף מידע זה מתאר את התרופה אזאציטידין הניתנת בעירוי, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילות הטיפול במחלתך.*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
אזאציטידין היא תרופה ממשפחת חומרי היפומתילציה, הפועלת לעיכוב תהליך מתילציית הדנ"א, החיוני להתחלקות והתפשטות התאים הסרטניים, וגורמת כך למות התאים הסרטניים.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
אזאציטדין הניתנת בעירוי רשומה בישראל לטיפול בתסמונות מיאלודיסלפסטיות (MDS); ולטיפול בלוקמיה מסוג AML בשילוב עם התרופה ונטוקלקס - Venetoclax בחולה שקיבל טיפול סיסטמי ואינו מתאים לטיפול כימותרפי אינטנסיבי.
אזאציטידין ניתנת בדרך כלל בזריקה תת-עורית (לעתים לוריד), לרוב באזור הישבן, הזרוע העליונה, הרגל או הבטן. כל מחזור טיפול אורך ארבעה שבועות (אלא אם הטיפול נדחה מסיבות רפואיות). התרופה ניתנת אחת ליום למשך שבעה ימים, ולאחריהם שלושה שבועות מנוחה, או אחת ליום למשך חמישה ימים ואחריהם יומיים מנוחה וביומיים הראשונים של השבוע העוקב התרופה ניתנת שוב (כלומר, בימים א עד ה בשבוע, ואז שוב בימים א-ב של השבוע שלאחר מכן). במרבית המקרים יינתנו לפחות שישה מחזורי טיפול. הטיפול יימשך כל עוד הוא מראה יעילות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי העיקריות והשכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
התרופה עלולה לגרום לירידה זמנית ברמת כדוריות הדם האדומות (אנמיה). כדוריות הדם האדומות מכילות המוגלובין, המוביל חמצן בגוף, וכשרמתן נמוכה - פחות חמצן מגיע אל התאים. מצב זה עלול לגרום לך לקוצר נשימה, חולשה ולחיוורון. יש לדווח לצוות הרפואי על הופעת תסמינים אלה. ייתכן שתחוש דכדוך ועייפות כאשר ספירת הדם נמוכה, אך אלה יחלפו והרגשתך תשתפר כשרמת כדוריות הדם תעלה. רמות כדוריות הדם עשויות לעלות ולרדת לסירוגין במהלך הטיפול, ולגרום לשינויים הן במצב הרוח והן במצבך הגופני. במהלך הטיפול יבוצעו בדיקות דם שגרתיות בכדי לעקוב אחר מצבך הכללי ורמות הרכיבים החיוניים בדם.
הטיפול בתרופה כימותרפית, כמו אזאציטידין, עלול לגרום לירידה בייצור כדוריות הדם הלבנות על ידי מח העצם (תופעה המכונה נויטרופניה), ובכך להגביר את הסיכון להופעת זיהומים ומחלות. במהלך הטיפול בתרופה, רמת כדוריות הדם הלבנות בדמך תיבדק בקביעות על ידי הצוות הרפואי. אם יתפתח בגופך זיהום, תקבל אנטיביוטיקה וייתכן שגם זריקותG-CSF ((Granulocytes-Colony Stimulating Factor להעלאת מספר הכדוריות הלבנות..
חשוב לפנות באופן מיידי להתייעצות רפואית באחד המקרים הבאים:
המלצות למניעת זיהומים:
השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ובמניעת דימומים או פציעות. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, הופעת נקודות אדומות קטנטנות , פריחה על העור, או שטפי דם בידיים או ברגליים – דווח לרופא המטפל.
כ-50% מהמטופלים חשים בחילות בתוך 24 שעות מתחילת הטיפול. יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לצרוך תזונה מאוזנת ובריאה, ולאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות. במרבית המקרים תחושת העייפות תחלוף כשישה חודשים עד שנה מסיום הטיפולים.
הטיפול עלול לגרום לפריחה בעור המלווה בגרד, או לנפיחות באיזור הדקירה. תופעות אלה חולפות לרוב אחרי ימים אחדים. הצוות המטפל יוכל לייעץ לך על דרכים להקלה על תופעות אלה.
בעת העירוי ייתכן ותסבול מפריחה או גרד בעור, עלייה בחום הגוף, צמרמורת, סחרחורות, קוצר נשימה, נפיחות בפנים או בפה, כאב ראש, כאבים בגב, בבטן או באיזור החזה. הצוות הרפואי יעקב אחר סימנים לתגובות לעירוי במהלך הטיפול. דאג לדווח מיד לצוות הרפואי אם אתה מבחין בהופעת חלק מהתסמינים האלה או אם אתה חש ברע. לעיתים תגובה לעירוי יכולה להתפתח מספר שעות לאחר הטיפול. פנה מיד לטיפול רפואי אם התסמינים מופיעים לאחר חזרתך לביתך.
התרופה עלולה לגרום לנפיחות בפנים ובגפיים, תסמין זה יכול להיות סימן לבעיות אחרות, ולכן עליך לדווח לצוות הרפואי על כל נפיחות חריגה לשם הערכה נוספת.
ייתכן כי תסבול משלשולים או עצירויות עקב השימוש בתרופה. ניתן להתמודד עם שלשולים ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים. במקרים של עצירויות, ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון, צריכת ירקות ופירות ופעילות גופנית מתונה כגון הליכות קצרות. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.
התרופה עלולה להשפיע על התיאבון. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתיאבון שלך, מומלץ וכדאי להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות במרכז הרפואי בו הנך מטופל, שיעניקו לך עצות מעשיות וטיפים בכדי להתמודד עם תופעות אלו.
יש לדווח לרופא באופן מידי אם הנך חווה תסמינים של שיעול יבש, כאבים בחזה או קוצר נשימה, בייחוד במזג אוויר קר. אלה עלולים להעיד על דלקת ריאות.
ניתן לטפל ביעילות בכאבים אלה באמצעות טיפול תרופתי. פנה לרופא המטפל בך אם אתה חש בכאבים שאינם חולפים או מחמירים, על מנת שירשום לך תרופות להקלה על התופעה.
במהלך הטיפול ייתכן שתחווה כאבי שרירים או מפרקים, וכאבי גב. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.
אם אתה חווה קשיים בהירדמות תוכל להסתייע בטכניקות הרגעה, דמיון מודרך והאזנה למוסיקה מרגיעה. אם התופעה נמשכת – דווח לרופא שייתן לך טיפול תרופתי מתאים.
דווח מיד לצוות הרפואי אם חום גופך גבוה.
מצב זה מכונה גם היפוקלמיה. תתבקש לבצע בדיקות דם באופן שוטף על מנת לבדוק את רמות האשלגן בדמך. דווח לרופא אם אתה סובל מהתכווצויות בשרירי הידיים או הרגליים, תחושת עקצוץ או חוסר תחושה בגפיים, קצב לב לא סדיר או תחושת עלפון.
לעיתים יופיעו לאחר קבלת התרופה תסמינים דמויי שפעת, כגון צמרמורות, חום גוף גבוה וכד'. תופעות אלה יחלפו לרוב כעבור שעות ספורות. חשוב להרבות בשתיה ובמנוחה.
קלקול קיבה הוא כאב או אי נוחות בחזה או בבטן שקורה לרוב לאחר אכילה או שתיה. בין התסמינים – צרבת, בחילה, תחושת נפיחות וגיהוקים. תופעה זו מתרחשת בשל חומציות בקיבה שגורמת לגירוי בוושט. התייעץ עם הרופא שלך בנוגע לתרופות נוגדות צרבת שיוכלו לסייע להתמודד עם תופעת לוואי זו.
ייתכן שבעקבות הטיפול תחוש בכאבים או צריבה או בפצעים קטנים בחלל הפה. שתייה מרובה, והקפדה על היגיינת פה באופן קבוע באמצעות שטיפות פה או באמצעות צחצוח שיניים במברשת רכה יסייעו בהפחתת הסבירות להופעת תסמינים אלו. דווח לרופא במידה ומופיעות תופעות אלו בכדי שיוכל לרשום לך תרופות להקלה עליהן.
ייתכן ותחוש בשינויי מצב רוח בזמן הטיפול. זה יכול לכלול תחושות חרדה או בלבול.
דווח לרופא שלך אם אתה חש בסחרחורות, כאבי ראש, דימומים מהאף, קוצר נשימה או ראייה מטושטשת. במהלך הטיפול יבדקו את לחץ הדם שלך בקביעות.
ייתכן והשיער יהפוך דק ודליל יותר. שינויים בשיער צפויים בהדרגה לרוב בתוך שבועיים עד שלושה לאחר תחילת הטיפול. ברוב המקרים, מדובר בתופעה זמנית, והשיער ישוב ויצמח עם סיום הטיפול.
הטיפול עלול להשפיע על תפקודי הכליות. בדרך כלל תופעה זו אינה חמורה ואינה גורמת לסימפטומים מורגשים. תפקודי הכליות שלך ייבדקו בבדיקות דם שגרתיות. הקפד על שתייה מרובה המסייעת בסילוק התרופה מהגוף. דווח לרופא מיד אם אתה סובל ממיעוט או אי מתן שתן.
הטיפול יכול להשפיע הצטברות נוזל בין הלב לקרום הלב (פריקרדיום) העוטף את הלב, ועל כן ייערכו לך בדיקות לתפקודי הלב לפני, בזמן ולעיתים אחרי הטיפול. אם הטיפול גורם לבעיות לב, הרופא עשוי לשנות את סוג הטיפול. דווח מיד לרופא אם אתה חש בכאב או לחץ באיזור החזה, קוצר נשימה או סחרחורת, דפיקות לב מהירות או איטיות במיוחד.
ייתכן ותחוש בכאב בעת הטלת שתן וייתכן ויופיע דם בשתן, כתוצאה מהידלקות של השלפוחית. דווח לרופא על תופעה זו במידה והיא מתרחשת. הקפדה על שתיית 8-12 כוסות נוזלים ביום תסייע במניעת הופעת דימום בשתן.
יש סיכון מוגבר מעט לדימומים, בעיקר באזור המעי, בטן, עיניים או המוח. יש לדווח באופן מיידי לרופא המטפל במידה והנך חש בסחרחורת, כאבי ראש, אם הנך מקיא דם או אם מופיע דימום בצואה.
אדמומיות בעור היא תופעה נפוצה למדי בזמן הטיפול בתרופה וחולפת עם סיום הטיפול. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.
ייתכן ויופיעו שטפי דם בעיניים, שגורמים להופעת כתם אדום על פני חלקו הלבן של העין. אין כל צורך בטיפול והדימום חולף מעצמו מבלי להשאיר סימן.
הטיפול עלול לגרום להתייבשות, שתסמיניה כוללים תחושת צמא, שתן שצבעו כהה, וכן סחרחורות, כאבי ראש, עייפות, יובש בפה, בשפתיים והעיניים, ומיעוט מתן שתן (פחות מ-4-3 פעמים ביום). יש להקפיד מאוד על שתייה מרובה של נוזלים, כ-3-2 ליטרים ביום על מנת למנוע התייבשות.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
הגעה לבית החולים, קבלת טיפולים רפואיים וטיפולי שיניים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, לקבל טיפול רפואי ללא קשר למחלת הסרטן או טיפול שיניים– יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל למחלת הסרטן.
פוריות: התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
מניעת הריון – יש להימנע מלהכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת אזאציטדין, מאחר ועלול להיגרם נזק לעובר המתפתח. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
אמצעי מניעה: הטיפול בתרופה עלול לפגוע בתינוק המתפתח, ולכן יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה למשך שלושה חודשים לפחות לאחר מנת התרופה האחרונה.
הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.
חיסון חי: יש להימנע מקבלת חיסון חי לפני, במהלך הטיפול בתרופה ובמשך חצי שנה לפחות לאחר סיום הטיפול, היות ובזמן הטיפול המערכת החיסונית שלך חלשה וחיסון מסוג זה עלול להזיק לך. מומלץ להיוועץ בנושא עם הרופא המטפל.
אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן