דף מידע זה מתאר את התרופה גמטוזומאב אוזוגמיצין את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך** במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד
גמטוזומאב אוזוגמיצין היא משלב טיפולי מכוונן (ממוקד מטרה), המכיל כימותרפיה (אוזוגמיצין, calicheamicin) יחד עם נוגדן חד שבטי (גמטוזומאב). פעולת התרופה היא באמצעות היקשרות הנוגדן לחלבון CD-33 שנמצא על גבי שטח התאים הסרטניים ושחרור הרכיב הכימי לתוכם, ועל ידי כך נגרם הרג של תאי הסרטן.
גמטוזומאב אוזוגמיצין ניתנת בעירוי לוריד במשך כשעתיים. ייתכן והתרופה תינתן בשילוב עם תרופות נוספות. מינון התרופה נקבע על פי משקל וגובה, והתגובה לטיפול. תדירות נטילת התרופה תיקבע על ידי הרופא המטפל. לפני מתן הטיפול תקבל תרופות שיסייעו במניעת תופעות לוואי.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
גמטוזומאב אוזוגמיצין רשומה בישראל לטיפול בחולי לוקמיה מסוג AML בהתוויות מסויימות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי העיקריות והשכיחות ביותר ומספר תופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
בעת העירוי ובמשך 24 שעות ייתכן ויתפתחו צמרמורות או רעידות, חום, ירידת לחץ דם, קצב לב מואץ, פריחה, התנפחות הפנים, חרחורים, קוצר נשימה או שיעול. דווח לצוות באופן מיידי אם אתה מבחין בתסמינים אלה.
לפני מתן העירוי תקבל תרופות האמורות להפחית את הסיכון לתסמינים אלה עד כמה שניתן. אם התסמינים יתפתחו בזמן מתן הטיפול, הצוות הרפואי עשוי להאט את קצב מתן התרופה או להפסיק את הטיפול בה לפרק זמן מסוים, בהתאם למידת הסבילות שלך לתופעות אלה.
תאי דם לבנים חשובים מאוד בהגנה כנגד זיהומים. בימים שלאחר קבלת הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים יכולה לרדת, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים.
חשוב לפנות בהקדם להתייעצות רפואית מאחד מהמקרים הבאים:
במהלך הימים שלאחר קבלת התרופה עלולה להופיע טרומבוציטופניה - ירידה בכמות הטסיות בדם, (תאי הדם האחראים על קרישת הדם), ירידה משמעותית בספירת הטסיות עלולה להביא לדימום ואף לדימום חמור.
מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הימים שלאחר הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור, דם בשתן או בצואה או שטפי דם בידיים או ברגליים – דווח מייד לרופא המטפל.
לחץ הדם שלך ייבדק באופן שגרתי במהלך מתן העירוי. אם אתה מקבל תרופות להורדת לחץ הדם כדבר שבשגרה, יתכן שיומלץ לך ליטול אותן לפחות 12 שעות לפני קבלת הטיפול בתרופה. ירידה משמעותית בלחץ הדם יכולה להביא לחולשה, דפיקות לב, סחרחורת ואף לעילפון. תגובות אלה יכולות להתרחש עד 24 שעות אחרי הטיפול. אם אתה מפתח תופעות אלה, או שאתה חש ברע, צור קשר מיידי עם בית החולים.
בימים הראשונים שלאחר הטיפול בתרופה ייתכן ותחוש תשישות, עייפות וחולשה, גם כאשר לחץ הדם ורמת ההמוגלובין תקינים. נסה לנוח ככל הנדרש, אך רצוי לתכנן את שעות השינה במהלך היום בכדי לא להביא לבעיה להרדם בלילה. כדי לאזן את העייפות מומלץ לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות.
בחילות והקאות הן תופעות לוואי שכיחות בעת טיפול כימותרפי. התרופה גמטוזומאב אוזוגמיצין יכולה לגרום לבחילות שבדרך כלל אינן חמורות מאד אך היות והתרופה ניתנת לעיתים בשילוב עם תרופות כימותרפיות אחרות לא ניתן לחזות את חומרת הבחילות אם וכאשר יופיעו. חשוב לדעת: יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים של בחילות והקאות עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול אך גם מספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון, שמן זית, ופעילות גופנית מתונה, העשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.
ישנם מקרים בהם כאבי ראש מוחמרים על ידי התייבשות או שינה שאינה מספקת. ניתן גם לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. שים לב, כי שימוש תכוף ורצוף בתרופות נוגדות כאבים שהן גם מורידות חום (אופטלגין, אדוויל, אספירין וכד') עלול למסך הופעת חום בעת זיהום. כמו כן, בעת ירידת טסיות הדם, שימוש קבוע בתרופות ממשפחת ה-NSAID (איברופן, אדוויל וכד') עלול להעלות את הסיכון לדמם ואינו מומלץ. בעקרון, שימוש חד פעמי בעת הצורך בכל אחת מהתרופות נוגדות הכאב הנ"ל מותר. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.
ייתכן שתחוש ביובש או כאבים בחלל הפה, או ייתכן שיופיעו כיבים קטנים. שתייה מרובה והקפדה על ניקיון הפה בקביעות על ידי צחצוח שיניים במברשת רכה עשויים להפחית תופעות אלו. ניתן להשתמש בשטיפות פה או טיפול תרופתי למניעה וטיפול בזיהומי פה. מציצת קוביות קרח עשויה להקל על תסמינים אלה. מומלץ להתייעץ עם הצוות המטפל בך.
ייתכן שתחוש כאבים ואי נוחות בבטן. ניתן להתייעץ עם האחות או הרופא כיצד ניתן להפחית את תחושת אי הנוחות בזמן הטיפול התרופתי.
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (מצב של חסר דם). תסמיני אנמיה הן עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח מיד לרופא המטפל על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם.
גמטוזומאב אוזוגמיצין עלולה לגרום להאטה או לאי סדרים בקצב הלב, ובמקרים מסויימים להפרעה מסכנת חיים הקרויה תסמונת QT מוארך, שמתבטאת באי סדירות של הפעילות החשמלית של הלב. יש לדווח באופן מיידי לצוות הרפואי אם אתה חש דפיקות לב לא סדירות, סחרחורת או עלפון באופן פתאומי. ישנן תרופות רבות אחרות שגם הן יכולות לגרום להארכה של QT. עדכן את הרופא שלך בכל התרופות הקבועות אותן אתה נוטל, בכדי לוודא שאינך נוטל כדורים אחרים שעלולים להחמיר תופעה זו. התרופה עלולה להחמיר בעיות לב אצל מי שסובלים מהן, ולכן מטפלים בתרופה בזהירות רבה באנשים להם רקע של מחלות לב.
ייתכן ותסבול מפריחה, אדמומיות, יובש או גרד בעור. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.
ניתן להקל על תופעות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח, והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה ולהתייעץ עם האחות או הרופא בנוגע לשימוש בתכשירים מתאימים.
התרופה עלולה להשפיע על התיאבון. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות שיעניקו לך עצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעות אלו.
התרופה עלולה לגרום לנפיחות באזור הפנים, באצבעות הידיים, בכפות הרגליים או בקרסוליים. תסמין זה יכול להיות סימן לבעיות אחרות, ולכן עלייך לדווח לצוות הרפואי על כל נפיחות חריגה לשם הערכה נוספת.
במהלך הטיפול בתרופה, תפקודי הכבד שלך ייבדקו בבדיקות דם שגרתיות, שכן התרופה עלולה במקרים מסוימים לגרום לרעילות של הכבד, לרבות מחלה חסימתית של ורידי הכבד (VOD) – מצב שהוא מסכן חיים.
אם יש לך היסטוריה של הפרעה בתפקודי הכבד, דווח על כך לפני תחילת הטיפול.
דווח מיידית לצוות הרפואי במקרה של הופעת אחד או יותר מהתסמינים הבאים: הצהבת העור או העיניים, שתן כהה או בצבע חום, כאבים בצדו הימני של פלג הגוף העליון, אגירת נוזלים בבטן או עליה מהירה במשקל.
התרופה יכולה לגרום לעודף בחומצת שתן בדם, כתוצאה מפירוק ושחרור תאי הגידול הסרטני למחזור הדם. מצב כזה עלול להעיד על תסמונת הרס תאי הגידול הפוגעת בכליות ובאיברים אחרים. בדיקות דם שגרתיות ייערכו במהלך הטיפול לבדיקת רמת חומצת השתן בדמך. ייתכן ובזמן הטיפול תקבל תוספת של עירוי נוזלים ותרופות טיפול למניעת התסמונת. השתדל להקפיד על שתייה מרובה על מנת לסייע לגוף לסלק את עודפי חומצת השתן מהדם.
הודע מיד לצוות הרפואי המטפל בך אם אתה מבחין באחד או יותר מהתסמינים הבאים: חום, צמרמורות, בחילות, הקאות, בלבול, קוצר נשימה, פרכוסים, אי סדירות קצב לב, שתן כהה שאינו מתבהר לאחר שתיה מרובה, עייפות חריגה, או כאבי שרירים או פרקים.
מידע נוסף בנושא
תודתינו נתונה לפרופ' משה מיטלמן, מנהל לשעבר, האגף לרפואה פנימית. מרכז רפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב); יו"ר האיגוד הישראלי להמטולוגיה ורפואת עירויים, על הערותיו והארותיו.עלה לאתר: דצמבר 2019
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לגברים ונשים כאחד.